سال ها کشاورزان آمریکایی تلاش کردند تا مشتریان چینی را به خود جلب کنند اما تعرفه های ویرانگر دولت دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا باعث شده است تا آنها بتدریج این بازار را از دست بدهند.
چینی ها از بزرگترین مشتریان دانه های روغنی و گوشت خوک هستند که از آمریکا خریداری می شود و بتازگی نیز محموله های بزرگی را به دلیل توقف بخشی از تعرفه ها از آن کشور خریداری کرده اند.
آمارها نشان می دهد که میانگین بهای گوشت خوک پس از آنکه تعرفه ها وضع شد در بازار چین تا ۴۵ درصد بالا رفته است این در شرایطی است که گوشت خوک، ۸۰ درصد از گوشت مصرفی مردم چین را تشکیل می دهد.
اگرچه ترامپ تاکید می ورزد که تعرفه ها بالای ۱۰۰ میلیارد دلار برای کشورش سود آوری داشته است و از بازرگانانآمریکایی درخواست کرده است به دنبال بازارهای جایگزین باشند اما مساله اینجا است که کشاورزان آمریکایی قادر به چنین کاری نیستند و چینی ها از بزرگترین خریداران این فراورده ها محسوب می شوند.
تازه ترین بررسی ها نشان می دهد به رغم امضای توافقنامه تجاری میان ژاپن و آمریکا، باز هم این موضوع نمی تواند مشکل از دست رفتن بازار چین را جبران کند.
صادرات کشاورزی آمریکا در سال ۲۰۱۹ میلادی در مقایسه با ۲۰۱۸ نزدیک به ۷ درصد کاهش یافته است این یکی از بدترین دوره ها و بحرانی ترین شرایط برای صنعت کشاورزی کشور از سال های ۱۹۸۰ میلادی به این طرف است.
آمارهای تارنمای پولیتیکو نشان می دهد که میزان فروش فراورده های کشاورزی آمریکایی به چین در سال مالی ۲۰۱۹ میلادی ۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار کاهش یافته است در شرایطی که شاید در بهترین حالت بازار ژاپن بتواند تا ۳ میلیارد دلار آن را جبران کند.
با این وصف مقام های دولت ترامپ بر این نکته تاکید می ورزند که افزودن بر تعرفه ها این فرصت را به کشاورزان می دهد تا از اتکا به بازار چین بکاهند و دراندیشه یافتن بازارهای جدیدی در منطقه از جمله در شرق و جنوب شرق آسیا باشند.
برایان تالهام از مسئولان انجمن غلات در آمریکا می گوید که کشاورزان این کشور در حال از دست دادن شکیبایی خود هستند، وعده های ترامپ را هم قبول ندارند و جایگزینی برای بازار چین ندارند.
وی می افزاید که ما چندین دهه تلاش کرده ایم بازار چین را شخم زده و برای محصولات کشاورزی آمریکا آماده بکنیم اما حالا این بازار در حال از دست رفتن است.
چین در سال ۲۰۱۷ میلادی نزدیک به ۲۹ درصد از رشد مصرف گوشت را در سراسر جهان به خود اختصاص داد با این حساب سهم این کشور در این شاخص حتی از کل آمریکای لاتین، اروپا، استرالیا، شیلی، ژاپن و کره جنوبی بیشتر بوده است.
«کن موریسون» بازاریاب آمریکایی که در چین فعالیت تجاری دارد می گوید بازاری بهتر از چین برای کشاورزان آمریکایی سراغ ندارد.
وی تصریح کرد نباید حرف آنهایی را باور کرد که می گویند می توان برای چین جایگزین پیدا کرد اصلا چنین امکانی دیده نمی شود و چنین کاری صورت نخواهد گرفت.
آمریکا مدعی شده است که با کاهش تدریجی تعرفه های ژاپن میزان فروش محصولات کشاورزی این کشور به بازار ژاپن به بیش از ۷ میلیارد دلار و ۲۰۰ میلیون دلار خواهد رسید اما انجمن کشاورزی آمریکا این پیش بینی را قابل باور ندانسته است.
میزان فروش دانه های روغنی آمریکا در ماه جولای امسال ۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار در مقایسه با یک سال قبل کاهش یافت که یک افت ۳۰ درصدی را به ثبت رسانده است.
کارشناسان بر این اعتقادند که به رغم یافتن بازارهای جایگزین، میزان خسارتی که حوزه کشاورزی آمریکا به دلیل از دست دادن بازار چین متحمل شده است، جبران نخواهد شد خسارتی که زیاده خواهی های آمریکا در تعامل با چین عامل اصلی آن است و ۱۲ دور مذاکره دو طرف هم نتوانسته است اختلافات را حل کند.
از آغاز مذاکرات تجاری چین و آمریکا از فوریه سال ۲۰۱۸ (بهمن ۹۶) به این سو، دو کشور در ۱۲ نشست دو جانبه درباره اکثر مسایل مورد اختلاف به توافق رسیدند اما مذاکرات بارها به خاطر عهدشکنی آمریکا دچار فراز و نشیب شد.
ماه مارس سال ۲۰۱۸ (اسفند ۹۶) یعنی یک ماه پس از آغاز مذاکرات تجاری دو کشور، دولت آمریکا گزارش بازرسی ۳۰۱ علیه کالاهای چینی را منتشر و اعلام کرد ۲۵ درصد بر تعرفه گمرکی ۵۰ میلیارد دلاری کالای چینی می افزاید.
بر اساس این گزارش در ماه مه ۲۰۱۸ (اردیبهشت ۹۷)، یعنی فقط ۱۰ روز پس از صدور بیانیه مشترک دو کشور مبنی بر عدم جنگ تجاری، دولت آمریکا بر خلاف این توافق، ادامه اجرای افزایش تعرفه گمرکی بر کالاهای چینی را اعلام کرد.
در ماه مه سال ۲۰۱۹ (اردیبهشت ۹۸) آمریکا غیرمسئولانه چین را به «عقب نشینی از موضع پیشین» متهم و اعلام کرد تعرفه گمرکی بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی را که قبلاً به ۱۰ درصد ارتقاء داده بود، به ۲۵ درصد افزایش می دهد و مراحل افزایش تعرفه گمرکی ۳۰۰ میلیارد دلاری کالای چینی باقی مانده را آغاز می کند چین نیز در واکنش به این اقدامات تعرفه ای آمریکا تا کنون بر روی ۱۲۰ میلیارد دلار از کالاهای آمریکا تعرفه اعمال کرده است.
دوازدهمین و تازه ترین دور مذاکرات تجاری دو کشور روزهای ۹ و ۱۰ مرداد سال جاری بدون نتیجه در شانگهای برگزار شد بعد از این مذاکرات بود که آمریکا تصمیم گرفت بر ۳۰۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی چین و پکن هم بر ۵۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی از آمریکا تعرفه جدید اعمال کنند.
قرار است دور جدید این مذاکرات هفته آینده در سطح کارشناسی در واشنگتن برگزار شود اما همچنان حصول یک توافق بعید به نظر می رسد.
نظر شما