۹ مهر ۱۳۹۸، ۹:۵۶
کد خبرنگار: 1295
کد خبر: 83498219
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

فروش تسلیحات به عربستان با عنوان جعلی حمایت

۹ مهر ۱۳۹۸، ۹:۵۶
کد خبر: 83498219
فروش تسلیحات به عربستان با عنوان جعلی حمایت

تهران- ایرنا- فروش تسلیحات به عربستان سعودی در طول ریاست جمهوری دونالد ترامپ چندین برابر شده است، رئیس جمهور آمریکا با عنوان جعلی کمک به متحدان خود در منطقه سود سرشاری بدست می‌آورد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، دائما از تامین امنیت متحدان خود در منطقه سخن می‌گوید، این در حالی است که آمریکا در چند ساله اخیر  نه تنها اقدامی در این جهت انجام نداده است بلکه با فرستان ناوهای خود به منطقه از یک سو باعث نظامی شدن آب‌های خلیج فارس و دریای عمان شده و از سوی دیگر با فروش تسلیحات نظامی به کشورهای منطقه سود سرشاری به جیب شرکت‌های بزرگ اسلحه سازی آمریکا سرازیر کرده است.

ترامپ ۲۴ شهریور ماه، به دنبال حملات اخیر به تاسیسات نفتی عربستان، در گفت‌وگو ‌ با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان بر آمادگی مجدد واشنگتن برای همکاری با ریاض به منظور تأمین کامل امنیت و ثبات این کشور تاکید کرد. اما در واقع اقدامی که آمریکا در این مورد انجام داد برابر با هیچ بود. اکنون این گمانه زنی تقویت شده است که طرح‌های آمریکایی همچون طرح ائتلاف دریایی برای منطقه بیش از اینکه تاثیرات عملی داشته باشد، در راستای تنش زایی بیشتر و دریافت دلارهای نفتی از کشورهای منطقه است

در همین راستا محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان در در گفت‌وگو با المیادین از وخامت اوضاع منطقه پس از پیوستن امارات و عربستان سعودی به ائتلاف آمریکا برای تضمین امنیت کشتیرانی در تنگه هرمز سخن گفته و تاکید کرده است: گمان نمی‌کنم نظامی‌گری بتواند امنیت را به منطقه خلیج فارس بیاورد بلکه باعث تشدید تنش ها در این منطقه می‌شود. عربستان سعودی باید درک کند که نمی‌تواند امنیت خود را از آمریکا خریداری کند. پس از چهل سال تجربه‌ای که با صدام، طالبان و داعش داشتند و تلاش کردند امنیت خود را تامین کنند، این تجارب باید بی‌فایدگی خود را نشان داده باشد.

اتفاقات آرامکو بار دیگر بهانه ای شد که آمریکا تسلیحات خود را به عربستان بفروشد؛ وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا از ارسال یک سیستم دفاعی جدید به عربستان سعودی خبر داد که قابلیت دفاع در مقابل پهپادهای کوچک را دارد. به گفته مقام‌های آمریکایی این تجهیزات شامل یک سیستم دفاع موشکی پاتریوت و چهار سیستم رادار زمینی است. به گفته مقام‌های نظامی آمریکایی این سیستم دفاعی برای مقابله با حملات پهپادی مشابه حملات ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی عربستان، طراحی شده است.

البته آمریکا نام این معاملات کلان را کمک می‌گذارد ولی واقعیت این است که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ شرکت های اسلحه سازی آمریکا بیشترین سود را کرده اند.

سال گذشته و پس از ماجرای قتل جمال خاشقجی، روابط تسلیحاتی آمریکا و عربستان موجی از انتقادات را برانگیخت و تعدادی از قانون‌گذاران آمریکایی خواهان توقف فروش سلاح به عربستان شدند. اما دونالد ترامپ گفت که این کار یعنی تنبیه خود آمریکا.

اواخر تیرماه امسال اعضای مجلس نمایندگان آمریکا به قطعنامه‌های پیشنهادی علیه دونالد ترامپ رئیس جمهوری این کشور برای فروش سلاح به عربستان و امارات رأی مثبت دادند و حتی تعدادی از جمهوریخواهان سنا به دموکرات‌ها پیوستند تا جلوی دولت دونالد ترامپ در فروش سلاح به عربستان را بگیرند و نهایتا قطعنامه ممنوعیت فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان سعودی و امارات در مجلس نمایندگان آمریکا رای آورد.

اما به فاصله چند روز رئیس جمهور آمریکا ۳ قطعنامه کنگره مبنی بر ممنوعیت فروش اضطراری تسلیحات نظامی به عربستان سعودی را وتو کرد تا بتواند همچنان به فروش تسلیحات به عربستان ادامه دهد.

ترامپ اعلام کرد که رد کردن فروش اسلحه، توانایی رقابتی ایالات متحده امریکا را تضعیف می‌کند و به روابط مهم این کشور با متحدین‌اش زیان می رساند. او در ادعایی مضحک گفت که افزون بر آن مانع شدن از ارسال اسلحه باعث ادامه جنگ یمن و رنج مردم آن کشور می ‌شود. ترامپ ادعا کرد که بدون مهمات دقیق، شمار قربانیان کمتر نه، بلکه بیشتر می‌شود.

اما سرپیچی از قطعنامه کنگره، با انتقادهای شدید نمایندگان و سناتورها حتی در میان هم حزبی های ترامپ مواجه شده است. آنها بر خلاف ترامپ معتقد بودند که ارسال اسلحه به عربستان، جنگ یمن را بیشتر شعله ور خواهد کرد.

عربستان در صدر فهرست کشورهای مقصد صادرات اسلحه از آمریکا قرار دارد، در بین سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۷، عربستان ۹ میلیارد دلار سلاح از آمریکا خریداری کرده است و بنابر گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم، تنها طی سال گذشته حدود ۳,۴ میلیارد دلار اسلحه انبار کرده است، بیشتر از ارزش کل سلاح‌هایی که پنج مشتری بزرگ دیگر آمریکا یعنی استرالیا، بریتانیا، رژیم اسرائیل، عراق و امارات از آن کشور خریداری کرده‌اند.

دولت ترامپ فروش اسلحه به عربستان سعودی را افزایش داده، و این با وجود انتقادهایی است که نسبت به این تصمیم در داخل و خارج به دلیل مداخله عربستان در جنگ یمن وجود دارد. ائتلاف کشورهای عربی به رهبری عربستان در یمن و در جنگ با انصارالله به ارتکاب جنایت‌های جنگی متهم شده است.

سال گذشته هنگامی که در جریان یکی از حملات هوایی ائتلاف به شهر شمالی صعده یک اتوبوس حامل دانش‌آموزان مورد هدف قرار گرفت و موجب کشته شدن حدود ۵۴ نفر شد که بیشتر آنها کودک بودند. جنگی که سازمان ملل آن را بدترین بحران انسانی جهان توصیف کرده است. در این حمله‌ که بعدا عربستان سعودی بابت آن عذرخواهی کرد، بمبی استفاده شده بود که گفته می‌شود آمریکا در اختیار عربستان قرار داده بود.

با این حال ترامپ به دلیل سود سرشار معامله اسلحه با عربستان از شریک اقتصادی و نظامی‌اش دفاع کرده و گفته است عربستان سعودی ۱۱۰ میلیارد دلار بابت تجهیزات نظامی و چیزهایی می‌پردازد که در آمریکا شغل ایجاد می‌کنند.

کشورهای حوزه خلیج فارس بویژه عربستان سعودی، اشتهای سیری ناپذیری در خرید تجهیزات و تسلیحات نظامی دارند اما خرید تسلیحات و انبار کردن آن کمکی به آسیب پذیری این کشور نمی کند، آمریکا نیز بارها نشان داده که در بزنگاه ها کمکی به عربستان نمی کند. تنها با ادعاهای دروغین و اقدامات نمایشی بسنده می کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha