«حسن هانیزاده»روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درباره تحولات اخیر یمن گفت: طی هفتههای اخیر دو حادثه مهم که تاثیرات سیاسی و میدانی زیادی بر روند جنگ عربستان علیه یمن داشته، رخ داده است؛ حادثه نخست، حمله همزمان پهپادی و موشکی ارتش یمن به تاسیسات نفتی آرامکو بود که خسارت سنگینی به آن وارد کرد.
۶ماه آینده تلاطم نفتی ناشی از حمله به آرامکو ادامه خواهد داشت
وی با بیان اینکه حجم صادرات نفتی عربستان بر اثر این حادثه از ۱۰ میلیون بشکه در روز به کمتر از پنج میلیون بشکه رسید، اظهار داشت: بر اساس ارزیابیهای انجام شده مهمترین دستگاه پمپاژ نفت در این تاسیسات از کار افتاده و شش ماه طول میکشد که این دستگاه مجددا بازسازی و نصب شود. بنابراین در شش ماه آینده، تلاطم نفتی ادامه خواهد یافت که ضربه سنگینی به عربستان وارد میکند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه اضافه کرد: حادثه مهم دیگر، انهدام سه تیپ کوماندویی و مکانیزه ارتش عربستان سعودی توسط ارتش یمن است. حاصل آن انهدام این سه تیپ، بیش از دو هزار و ۶۰۰ اسیر و ۵۰۰ نفر کشته بود.
هانیزاده با بیان اینکه این دو حادثه شرایط میدانی را به سود یمن تغییر داده است، تصریح کرد: این تحولات میدانی برآیند سیاست توازن وحشت است و بازخورد مهمی در روابط عربستان با آمریکا و عربستان با کشورهای منطقه ایجاد کرده و موجب شده تا ریاض برای خروج از باتلاق یمن، اقدام به بازنگری در سیاستهایش کند.
وی با بیان اینکه این دو حادثه موجب شده تا محمد بن سلمان به عمران خان بگوید عربستان مایل به افزایش تنشها با ایران نیست و میخواهد مشکلات از طریق سیاسی حل شود، خاطرنشان کرد: این سیگنال مثبتی است که ریاض از خود نشان داده است. موضوع دیگر هم سفر عادل عبدالمهدی به ریاض است که در جریانآن مسئله جنگ یمن و اختلافات ریاض و تهران مطرح شده است.
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: برایند پیام محمد بن سلمان به عمران خان و رایزنیهای عادل عبدالمهدی آن است مسئولان سعودی خواهان پایان جنگ هستند و به نظر میرسد تحولات یمن موجب شده تا ریاض به سمت آتشبس وگفتوگو پیش برود.
هانیزاده درباره فضاسازیهای صورت گرفته علیه ایران در پی اقدامات نظامی ارتش یمن ابراز داشت: هر اتفاقی که در جنگ یمن به سود یمنیها رخ دهد، بازیگران بحران سعی میکنند حضور ایران را بزرگنمایی کرده و جریانسازی شدیدی علیه ایران انجام دهند. تصور آنها این است که جز ایران بازیگر دیگری نمیتواند آرامکو را مورد هدف قرار دهد.
عملیات ارتش یمن نشان داد درباره تسلیحات آمریکایی در عربستان غلو شده است
وی افزود: با توجه به وجود شش لایه راداری در منطقه میان ایران و عربستان، این سوال مطرح است که اگر این موشکها از سوی ایران پرتاب شدهاند، چطور از این لایههای راداری عبور کردهاند؟ چرا ائتلاف سعودی اسنادی در این باره ارائه نمیدهد؟
کارشناس مسائل منطقه با تاکید بر اینکه فضاسازیهای صورت گرفته علیه ایران برای مقصر نشان دادن تهران و فرار از مسئولیت است، بیان کرد: این عملیات نشان داد که درباره تجهیزات آمریکا غلو شده است و پاتریوتهای آمریکایی معجزه نمیکنند. از سوی دیگر، این عملیات نشان داد ارتش یمن از قدرت هدفگیری برخوردار است و رادارهای عربستان که آمریکایی هستند کارایی ندارد.
هانیزاده اضافه کرد: پس از ناکامی آمریکا در پی خروج از توافق هستهای و ناکامی در ایجاد اجماع جهانی علیه ایران، آمریکا و دشمنان ایران میکوشند با فضاسازی در جنگ یمن، پرونده ایران را به شورای امنیت ببرند تا ایران را در ذیل بند هفتم منشور سازمان ملل برده و تحریم کنند.
الجبیر نقشی در تصمیم گیریها در عربستان ندارد
وی درباره تناقض پیامهای فرستاده شده از سوی مقامات سعودی درباره ایران و اظهارات تند و تیز عادل الجبیر علیه ایران یادآور شد: ظاهرا در عربستان عادل الجبیر نقش پلیس بد و محمد بن سلمان نقش پلیس خوب را ایفا میکنند. الجبیر مهره مهمی در تصمیمگیریها نیست و بیشتر جنبه رسانهای کار را هدایت میکند. او چهرهای پرخاشگر و ضد ایرانی است.
این کارشناس جهان عرب ادامه داد: الجبیر در گفتوگوهایش به گونهای وانمود میکند که عربستان از توان نظامی بسیاری برخوردار است در حالی که دو حادثه حمله به تاسیسات نفتی آرامکو و عملیات نجران نشان داد این کشور از نظر سیاسی و نظامی موقعیت شکننده ای دارد.
نظر شما