فضای عراق برای تنفس اقتصادی رفته رفته در حال تغییر است و بازار خودرو یکی از بخش هایی است که همگان با این فضا، در حال تحول است.
با بهبود اوضاع امنیتی در دو سال اخیر پس از پایان جنگ با داعش، حذف دیوارهای بتنی و بازگشایی معابر و خیابان ها در شهرها بویژه بغداد پایتخت، تحول در روابط بغداد با کشورهای منطقه و جهان و افزایش بی سابقه رفت و آمدهای دیپلماتیک به و از پایتخت های مهم، تقویت احساس امنیت در شهروندان و رونق یافتن کسب و کار از جمله عواملی است که تمایل استفاده از خودروی شخصی و همچنین ترددهای شهری و برون شهری را افزایش داده است.
افزایش اقبال به داشتن و استفاده از خودروی شهری طی یکسال اخیر به گونه ای است که مقامات کشوری و شهری عراق را نسبت به جدی شدن معضل ترافیک سنگین در شهرها بویژه پایتخت و نیز افزایش آلودگی هوا نگران کرده است.
صنعت خودرو از دیگر صنایعی است که در سالهای اخیر در عراق صرفا وارد کننده بوده و همزمان با افزایش تقاضا حجم عظیمی از انواع خودرو وارد این کشور و ظرفیت حمل و نقل آن شده است.
هر چند آمار دقیقی از ارزشی دلاری واردات خودرو در عراق وجود ندارد اما "مظهر تمیمی" مدیرکل صنایع خودرویی وزارت صنایع عراق اخیر گفته است که حدود ۲۵ میلیون دستگاه انواع خودرو از کشورهای مختلف در عراق با جمعیت بیش از 38 میلیون نفر وجود دارد.
کارشناسان بر این باورند که به دلایل گفته شده، بازار عراق همچنان تشنه و متقاضی خودروهای بیشتری است هر چند دولت عراق ترجیح می دهد از این پس به جای واردات محض، به سمت مشارکت در تولید و مونتاژ و انتقال تدریجی فناوری به داخل کشور حرکت کند.
در همین راستا، شاید ایران نخستین کشوری باشد که در این زمینه با عراق وارد تعامل شده و طی سالهای اخیر محصولات مختلفی را با مشارکت طرف عراقی در داخل با درصدهای مختلف تولید یا مونتاژ کرده و توانسته است بخشی از نیاز داخلی را تامین کند.
افتتاح اولین نمایشگاه تخصصی صنعت قطعات خودرو در مرکز دائم بازاریابی و نمایشگاهی ایران در شهر بغداد، روز دوشنبه ۸ مهرماه ۱۳۹۸ با حضور مدیران وزارت صنایع و وزارت تجارت عراق و رایزن بازرگانی ایران در عراق گشایش یافت.
عراق از تحریم های مربوط به صنایع خودرویی ایران معاف شد
رایزن بازرگانی ایران در عراق در حاشیه بازدید و افتتاح اولین نمایشگاه تخصصی صنعت قطعات خودرویی ایران در محل مرکز دائم بازاریابی و نمایشگاهی بغداد به خبرنگار ایرنا گفت: استقرار کارخانه تولید خودروهای ایرانی در عراق و وابستگی این بخش از صنعت عراق به واردات قطعات و ادوات برای تکمیل و توسعه همچنین حضور بیش از سه هزار نیروی کار در این واحد موجب شد با طرح توجیهات لازم کشور عراق رسما از هرگونه تحریم مرتبط با صنایع خودرویی ایران که در زنجیره تامین و تولید عراق موثر است معاف شود.
"ناصر بهزاد" حضور بیش از ۱۵۰ هزار خودروی ایرانی در عراق و برنامه ریزی خودروسازان صنعتی عراق برای افزایش خطوط تولید خودروهای ایرانی با توجه به قیمت مناسب و امکان افزایش اشتغال داخل کشور را فرصت مناسبی برای حضور شرکتهای ایرانی در بخش طراحی.ساخت .تامین و مهندسی قطعه جهت بازار عراق دانست.
وی افزود : در این نمایشگاه ۳۰ شرکت از ایران در فضایی معادل ۱۵۰۰ مترمربع بیش از ۱۲۰۰ نوع قطعه در مدل های مختلف را معرفی نمودند بخشی از این شرکتها دارای برند و بخشی از تاییدیهای اروپایی برخوردارند.
رایزن بازرگانی ایران در عراق اظهار داشت که دولت مرکزی و تشکیلات محلی اقلیم کردستان عراق سالانه ظرفیت واردات ۲ تا ۲.۵ میلیارد دلار قطعه خودرو برای انواع خودروهای موجود در این کشور دارد که به شکل اصلی و دست دوم وارد بازار می شود
بهزاد افزود با افزایش مجدد تولید خودروی ایران در عراق تقویت توان فنی همچنین رشد واردات قطعات منفصله از ایران در شرایط معافیت تحریم امکان ارتقاء ظرفیت خودروسازی ایران به سه برابر وضع موجود ممکن بوده و بازاری۲۰۰ میلیون یورویی فقط در بخش تامین قطعات ایجاد خواهد شد.
وی ارزش برند خودروی ایرانی، شبکه سازی برای توزیع قطعه و راه اندازی دفاتر خدمات پس از فروش محصولات خودرویی، راه اندازی کارگاههای تجهیز خودرویی، تعمیر و پشتیبانی از قطعات سایر خودروهای خارجی در عراق را از محورهای مهم ایجاد انتفاع اقتصادی برای شرکتهای ایرانی دانست که از طریق حضور مداوم آنها در بازار عراق قابل تحقق است.
رایزن بازرگانی ایران در عراق با اشاره به ورود برخی قطعات بی کیفیت از سوی دلالان به بازار عراق به اسم کالای ایران ابراز داشت: بزودی فهرستی از شرکتهای معتبر تامین قطعه خودرو در قالب همکاریهای کنسرسیومی تهیه و در اختیار تجار و بازرگانان معتبر عراقی قرار خواهد گرفت تا تعاملات شفاف تری از سوی فعالان اقتصادی دو کشور پیگیری و تسهیل شود.
بهزاد به آمادگی شرکتهای بخش خصوصی ایران برای ایجاد خط مشترک تولید قطعات خودرو در عراق و مذاکرات اولیه جهت انعقاد قرارداد تجاری تامین قطعه سایت تولید سایپا و ایران خودرو در عراق اشاره کرد و یادآور شد: پیاده کردن بر این روش توسط شرکتهای خارجی طبق قانون عراق امکان اعلان درخواست برای منع واردات محصولات مشابه به عراق را خواهد داشت لذا تمرکز شرکتهای ایرانی برای حفظ این بازار و تامین حداکثری قطعات و لوازم جانبی مورد نیاز مصرف کنندگان همواره بایستی مورد نظر قرار گیرد.
در خصوص سطح روابط و همکاری های اقتصادی دو کشور "ایرج مسجدی" سفیر جمهوری اسلامی ایران در بغداد بتازگی در اظهاراتی تاکید کرد: هم اکنون ارزش تبادل تجاری دو کشور سالانه ۱۰ میلیارد دلار است و جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر بیش از سه هزار و ۲۰۰ مگاوات برق مورد نیاز عراق را چه از نظر فروش مستقیم و یا فروش گاز مورد نیاز نیروگاه های عراقی، تامین می کند.
وی به حضور ۸۰ شرکت فنی مهندسی ایرانی برای مشارکت در طرح های بازسازی عراق با قراردادهایی جمعا به ارزش ۱۲ میلیارد دلار اشاره کرد و گفت: تاکید جمهوری اسلامی ایران بر این که در دوران بازسازی نیز در کنار عراق خواهد بود، امروز به واقعیت تبدیل شده و ان شاء الله بیش از پیش توسعه خواهد یافت.
سفیر ایران مشارکت در بازسازی عتبات عالیات از طریق حضور مهندسان و متخصصان ایرانی و نیز کمک های خیرین و نذرکنندگان در جمهوری اسلامی ایران را جنبه دیگری از برادری و همکاری میان دو ملت ذکر کرد.
حجم گسترده و متنوع همکاری های اقتصادی میان دو کشور در کنار تبادل هفت میلیونی زائر و مسافر در سال بویژه حضور میلیونی ایرانی ها در مراسم اربعین، این روزها بیش از هر زمان دیگری نمادی از میان نمادهای پرتعداد شکست سیاست تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ملت ایران شناخته می شود، امری که باعث شده مخالفان روابط ایران و عراق همه توانمندی سیاسی و رسانه ای خود را بکار بگیرند تا با انتشار فیک نیوز و یا موج آفرینی و بزرگنمایی برخی رخدادها، این روابط را بویژه در آستانه اربعین مخدوش کنند. /
نظر شما