نگرانی از بحران پیش داوری های نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان

کابل- ایرنا- ادعاهای تیم های انتخاباتی در چهارمین دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مبنی بر پیشتار بودن نامزدهای خود قبل از مشخص شدن نتایج ارا از سوی کمیسیون انتخابات بار دیگر مردم این کشور را نگران ساخته که این پیش داوری ها آغاز خلق بحران جدید همانند انتخابات دور سوم در سال ۲۱۰۴ باشد.

در سومین روز پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در ششم مهرماه، عبدالله عبدالله یکی از نامزدان و رئیس تیم «ثبات و همگرایی» مدعی کسب اکثریت قاطع آراء شد و اعلام کرد که انتخابات به دور دوم نمی رود و تیم وی اکثریت آراء را برای تشکیل دولت بدست آورده است.
وی همچنین مدعی شد که تقلب سازمان یافته به نفع تیم دولت ساز رقیب اش  به رهبری «محمد اشرف غنی» صورت گرفته و آنها مدارک مستند در اختیار دارند.
عبدالله گفت: اسناد و مدارک تقلب را به کمیسیون رسیدگی به شکایت های انتخاباتی خواهد سپرد و از آنها خواستار رسیدگی عادلانه به تقلب های انجام شده گردید.
رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان گفت که آراء بدون ثبت در دستگاه های بیومتریک قابل قبول نیست و این موضوع مصوب کمیسیون انتخابات هم  هست و آراء بدون ثبت در دستگاه های بیومتریک باید باطل اعلام شود.
در واکنش به ادعای پیروزی تیم ثبات و همگرایی، تیم دولت ساز نیز ساعت ۱۷ شب گذشته به وقت محلی در کنفرانس مطبوعاتی از همه نامزدان خواست که از قضاوت های خیابانی خودداری کرده و بجای کمیسیون انتخابات عمل نکنند.
«امرالله صالح» معاون اول تیم دولت ساز هشدار داد که به هیچ کسی اجاز نخواهند داد تا بجای کمیسیون انتخابات تصمیم گیری کنند.
وی ملت افغانستان و نیروهای امنیتی را برنده اصلی انتخابات عنوان کرد و گفت که با وجود همه تهدیدهای طالبان مردم به پای صندوق های رای حضور یافتند و  نیروهای امنیتی با موفقیت این روند را تأمین امنیت کردند.
صالح انتخابات را گام مهم در راستای پیش برد روند صلح افغانستان با طالبان خواند که پس از اعلام برندگی توسط کمیسیون انتخابات با قاطعیت در میدان صلح در مقابل مخالفان ایستاد شده برای صلح مذاکره کند.
معاون تیم دولت ساز از مردم  افغانستان و نسل جوان این کشور خواست که اجازه ندهند تا به گفته وی یک حلقه از احساسات آن ها استفاده سوء کنند.
وی در پایان سخنان خود به نحوی تیم دولت ساز را پیروز خواند و گفت: ما با گرفتن قدرت خادمین اصلی مردم خواهیم بود و قربانی های آنها را فراموش نخواهیم کرد.

**واکنش کمیسیون انتخابات

کمیسیون انتخابات افغانستان در واکنش به سخنان رهبر تیم ثبات و همگرایی گفت: هیچ تیمی حق ندارد پیش داوری کرده و خود را برنده انتخابات اعلام کنند.
کمیسیون از همه نامزدان خواست که به قانون احترام گذاشته و منتظر اعلام نتایج توسط کمیسیون انتخابات دور چهارم باشند.
کمیسیون انتخابات افغانستان گفته است که نتیجه ابتدایی را در ۲۷ مهر و نتیجه نهایی در ۱۶ آبان اعلام خواهد کرد.
با تجربه ای که مردم افغانستان از انتخابات دور سوم ریاست جمهوری در سال ۲۰۱۴ در این کشور دارند، تیم های پیشتاز با همین گونه ادعاهای  زود هنگام و پیش از اعلام نتایج از طرف کمیسیون بحران سازی کردند و مشکلاتی بزرگی را در این کشور بوجود آوردند.
بحران انتخابات سال ۲۰۱۴ برخلاف قانون اساسی افغانستان و مداخله «جان کری» وزیر وقت خارجه آمریکا دولت وحدت ملی را تشکیل کرد.
دولت وحدت ملی طی پنج سال گذشته همواره با سوال های مشروعیت مواجه بوده و بجای کارهای مهم و رسیدگی به جنگ، تأمین امنیت و توسعه کشور به رقابت های داخلی و ایجاد مانع برای همدیگر مشغول شدند.
اکنون هم مردم این کشور که آسیب اصلی را در این گونه وضعیت متحمل می شود با شماری از کارشناسان باور دارند که اگر نامزدان انتخابات ریاست جمهوری از پیش داوری ها و سناریوسازی خودداری نکنند، بحران بزرگتری پیش رو خواهند داشت.
احمد سعیدی کارشناس مسائل سیاسی افغانستان و استاد دانشگاه به ایرنا گفت: اعلام های پیروزی زود هنگام پیام رسان بحران خطرناک برای آینده کشور است.
وی تأکید کرد که بحران موجود و سناریوسازی های کنونی اگر مهار نشود خطرناک و کشنده تر از سال ۲۰۱۴ برای افغانستان خواهد بود.
به باور این استاد دانشگاه دست های خارجی نیز در عقب این پیش داوری ها قرار دارد و آنها تلاش می کنند جنگ و خون ریزی را در این کشور دوامدار سازند.
این کارشناس  افغان باور دارد که شماری از سیاست مدارن و روشنفکران افغان که در واقع مرتجع ترین بخش از جامعه افغانستان را تشکیل می دهند هرکدام در خلق بحران دست دارند زیر آنها به چند دسته تقسیم شده و در کنفرانس های مطبوعاتی پشت سر رهبران تیم های انتخاباتی صف کشیده و به بائید گفته های آنها کف می زنند.
سعیدی تأکید کرد که برای جلوگیری از بحران و نهادینه شدن مردم سالاری نامزدان انتخابات ریاست جمهوری باید ظرفیت پذیرفتن شکست را در خود تقویت کرده و در صورت که رای ندارند با شهامت پیروزی تیم رقیب را تبریک بگویند.
به اعتقاد این استاد دانشگاه همین گونه پیش داوری و بحران سازی بود که اکنون مردم افغانستان از رفتن به پای صندوق رای خوداری می کنند.
اکنون که نزدیک به ۲۰ روز تا زمان اعلام نتایج ابتدایی بنابر تقویم کمیسیون انتخابات باقی مانده است باید انتظار کشید نامزدان پس از توصیه همدیگر و هشدار کمیسیون چگونه عمل خواهند کرد گذشت زمان پاسخ آن را ارائه خواهد کرد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha