موضوع انتقال پسماندهای ویژه و صنعتی از دیگر استان ها به قزوین در سال های اخیر واکنش فعالان و دوست داران محیط زیست و برخی مسئولان و نمایندگان مجلس را برانگیخت.
با این حال مسئولان اداره کل حفاظت محیط زیست قزوین بارها بر بی خطر بودن دفن این پسماندها برای قزوین و نبود مواد خطرناک در موادهای ارسالی سخن گفته بودند.
به دنبال طرح این مسایل، چند ماه پیش حسن پسندیده مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان قزوین در یک مصاحبه خبری گفته بود که قرار است برای اولین بار در کشور شهرک تخصصی بازیافت و پسماند در قزوین راهاندازی شود، اما این موضوع همچنان در سکوت خبری به فراموشی سپرده شد و هیچ کس در مورد آن اظهار نظر نکرد.
عدهای از فعالان زیست محیطی در فضای مجازی نسبت به این طرح موضع گرفتند که با احداث چنین مکانی قطعا نیاز استان به بازیافت بیشتر باعث میشود که پای پسماندهای دیگر استانها به قزوین باز شود؛ اما عدهای دیگر عقیده داشتند که جایگاه پسماند و دفن زباله محمد آباد ( تنها جایگاه مدیریت پسماند در قزوین) در وضعیت کنونی کارایی لازم را ندارد و استان قزوین نیازمند احداث چنین مکانی است.
به این بهانه با چندتن از مسئولان مطلع در خصوص طرح راهاندازی شهرک تخصصی پسماند مصاحبه کردیم:
مطالعات انجام شده برای راهاندازی شهرک تخصصی پسماند
سرپرست اداره کل مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست کشور و مدیرکل سابق حفاظت محیط زیست استان قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: سازمان حفاظت محیط زیست بر اساس قانون موظف است که بر اساس کمیت و کیفیت پسماندهای ویژه وصنعتی مکانهایی را برای ساماندهی آنها تعبیه کرده و به سازمان صنعت و معدن و وزارت کشور معرفی کند.
حسن پسندیده افزود: در استان قزوین مطالعات بسیاری در خصوص شناسایی مکان مناسب توسط یکی از دانشگاههای کشور صورت گرفت و چهار گزینه برای دفع پسماندهای ویژه و صنعتی مشخص شد که از این میان یک گزینه مورد تایید سازمان آب منطقهای و شرکت شهرک های صنعتی قرار گرفت.
وی با بیان اینکه اقدامات مربوطه تا جایی پیش رفت که قرار شد شهرک بازیافت و مدیریت پسماندهای ویژه در قزوین تاسیس شود،اظهار داشت: در کارگروهی که با همین موضوع تشکیل شد، شرکت شهرکهای صنعتی نسبت به طراحی و زون بندی محل از لحاظ زیرساختی و امکانات اقدام کرد و پس از تکمیل با فراخوان از شرکتهای دارای صلاحیت دعوت به همکاری می کند.
سرپرست اداره کل مدیریت پسماند سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به سیاستهای کشور در حوزه پسماند اشاره کرد و گفت: رویکرد سازمان حفاظت محیط زیست این است که با استفاده از فن آوریهای نوین، پسماندها ارزش اقتصادی پیدا کرده و در شرایط تحریم لازم است که با انجام عملیاتهای حداکثری به بازیافت، پالایش و تبدیل پسماندها به کالاهای دیگر اقدام کنیم.
پسندیده همچنین بیان کرد: ظرفیتی که امروز در حوزه پسماندها وجود دارد، نه تنها باعث رونق تولید و اشتغالزایی میشود، بلکه محیط زیست را سالم کرده و از پراکندگی آنها در طبیعت جلوگیری میکند.
وی همچنین گفت: اینکه عدهای اعلام می کنند برخی طرحها از سوی سازمان حفاظت محیط زیست تهدیدی علیه زیست بوم است، اشتباست و آنها دچار خطا هستند، چون هیچ سازمان و نهادی به اندازه حفاظت محیط زیست دغدغه حفظ زیست محیطی را ندارد و چه بسا توجه ما به این نکات بسیار بیشتر است.
پسندیده یادآور شد: بنده نیز موافقم نباید پسماندهای صنعتی و ویژه سایر استانهای دیگر در قزوین دفن شود، اما بحث ما بر سر دفن این مواد نیست، بلکه قرار است ما عملیات بازیافت را روی آن آنها انجام دهیم و این طبیعی است که برای این اقدامات لازم است پسماند به اندازه کافی برای فرآوری و بازیافت وجود داشته باشد.
وی با بیان اینکه ما با هرگونه انبار کردن و روش دفن غیر مهندسی پسماند مخالف هستیم، اما در استان قزوین که ۱۶۰ واحد بازیافت وجود دارد می توان از ظرفیت لازم برای ساماندهی هرچه بهتر پسماندها درون این شهرک که در اینده ساخته می شود، استفاده کرد.
راهاندازی شهرک تخصصی پسماند مشروط به جانمایی مناسب و ممنوعیت ورود پسماند از دیگر استان ها
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: درحال حاضر موضوع احداث شهرک تخصصی پسماند در هیچ یک از شهرکهای صنعتی استان مطرح نیست، اما اداره کل حفاظت محیط زیست که متولی اصلی مدیریت پسماند به حساب میآید، طرحی ارائه داده که مکان و فضایی برای این موضوع اختصاص داده شود.
حمیدرضا خانپور افزود: قبل از اینکه تصمیم بگیریم در این طرح شهرداری، شرکت شهرکهای صنعتی و یا محیط زیست متولی باشد، باید برنامه ریزی مناسبی برای تعیین فضا و مکان صورت پذیرد تا جانمایی مناسبی را شاهد باشیم.
وی با انتقاد از انتقال پسماندهای سایر استانها به قزوین گفت: شرکت شهرک های صنعتی قزوین هرگز مواق نیست که از استانهای دیگر پسماندی به این استان منتقل شود و همه طرحها باید به این سمت حرکت کند که فقط پسماندهای قزوین در استان ساماندهی و بازیافت شوند.
خانپور همچنین گفت: اگر قرار باشد که این طرح با شرایط و اصول منطقی در استان اجرایی شود، ما نیز با افتخار همکاری کرده و مصوبه کارگروه زیربنایی و برنامه ریزی را برای آن برگزار خواهیم کرد تا بعدا به تهیه زمین و جذب سرمایه گذار اقدام کنیم.
مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان قزوین خاطرنشان کرد: به نظر بنده اگر قرار است چنین فضایی احداث شود، بهتر است که از جایگاه زباله محمدآباد استفاده کرده و کمبودهای این مکان را در شهرک جدید رفع کنیم، چرا که اگر هیچگونه آسیب شناسی در خصوص جایگاه محمد آباد انجام ندهیم، به طور حتم در آینده نیز اشتباهات تکراری خواهیم داشت.
قزوین نیازمند شهرک تخصصی پسماند است
رییس کمیسیون محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: از زمانی که بنده به عنوان رییس کمیسیون محیط زیست انتخاب شدم، ایده راهاندازی شهرک تخصصی پسماند مطرح شد و قرار بود که در این طرح نیز از ظرفیت زبالهگردانها (جمع آوری کنندگان مواد بازیافتی در سطح شهر) استفاده شود.
سیده منیره قوامی با بیان اینکه قبل از احداث شهرک تخصصی پسماند باید سطلهای زباله زیرزمینی راهاندازی شود، اظهار داشت: بنده همان زمان طرحی ارائه کردم مبنی بر اینکه باید با احداث و راهاندازی سطلهای زیرزمینی به تفکیک زباله از مبدا اقدام کرده و سپس مواد پسماند و بازیافتی را به شهرک تخصصی پسماند هدایت کنیم.
وی همچنین گفت: اگر مدیریت صحیحی روی شهرک تخصصی پسماند صورت بپذیرد، پدیده زباله گردی از سطح شهر پاک شده و ما با اشتغال این افراد در شهرک پسماند اقدام بزرگی انجام خواهیم داد.
قوامی، مدیریت اصولی روی پسماند را راهکاری مناسب در راستای رونق صنعت دانست و گفت: اگر بتوانیم روی پسماند و زباله اقدامات بازیافتی مناسبی انجام دهیم، بدون شک می تواند منبع خوبی در تامین مواد اولیه کارخانجات محسوب می شود.
این عضو شورای اسلامی شهر به مخالفت شهرداری در خصوص اجرای طرح سطلهای زیرزمینی اشاره کرد و گفت: متاسفانه طرح سطلهای زیرزمینی هوشمند از همان ابتدای شورا در صحن مصوب شد، اما مورد مخالف شهرداری قرار گرفت و عدهای معتقد بودند که این طرح در استانهای دیگر اجرا شده و به علت هزینه بالا شکست خورده است.
قوامی با انتقاد از وضعیت جایگاه زباله محمد آباد خاطرنشان کرد: بنده با توجه به شرایط این جایگاه و همچنین موقعیت صنعتی استان، موافق تاسیس راه اندازی شهرک تخصصی پسماند هستم، چرا که هم اکنون جایگاه پسماند محمد آباد وضعیت اسف باری دارد و هنوز هیچ نوع کود کمپوست و اقدام خاصی روی پسماندها صورت نمیگیرد و حتی فرسودگی دستگاهها در این جایگاه باعث شد که ماه پیش دست یک کارگر از بازو قطع شود.
وی یادآور شد: متاسفانه با اینکه روزانه ۷۰۰ تن زباله وارد جایگاه پسماند محمد آباد میشود، اما این زباله ها بدون هیچگونه عملیاتی فقط در لندفیل انبار می شوند و اقدام خاصی روی آنها صورت نمی گیرد.
با ورود پسماند از دیگر استان ها به قزوین مخالفیم
نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار ایرنا گفت: استان قزوین در حوزه ساماندهی پسماند هنوز با مشکلات فراوانی روبرو است و متاسفانه همچنان به صورت رسمی و غیر رسمی پسماندهای سایر استانها به قزوین آورده شده و دفن میشود.
سیده حمیده زرآبادی با بیان اینکه با ورود پسماند دیگر استان ها به قزوین در قالب شهرک تخصصی پسماند مخالف هستیم، افزود: بارها از سوی تریبونهای مختلف اعلام شده که منطقی نیست پسماند سایر استانها به قزوین فرستاده شود و هر استانی باید مدیریت و ساماندهی تخصصی روی پسماندها انجام دهد.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در خصوص طرح احداث شهرک تخصصی پسماند در قزوین گفت: بنده نیز موافقم که باید یک کار علمی و متمرکز روی پسماندها صورت گیرد و استان قزوین نیازمند ساماندهی تخصصی در این حوزه است، اما تاکنون اداره کل محیط زیست و شرکت شهرکهای صنعتی استان در مورد این طرح هیچ صحبتی با بنده نداشته اند.
زرآبادی وجود شهرک تخصصصی پسماند را عامل مهمی در رونق اقتصادی دانست و گفت: به طور حتم اگر به صورت تخصصی روی حوزه پسماند کار کنیم، هم کار اقتصادی کردهایم و هم این موضوع می تواند ظرفیت های فراوان اشتغالزایی به همراه داشته باشد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دود بی نظمی در حوزه ساماندهی پسماند به چشم مردم می رود، اظهار داشت: سیاستهای استان باید در راستای حرکت اصولی در حوزه پسماند باشد و در این مسیر از نظرات کارشناسان حوزه آبخوان و منابع آبی زیرزمینی نیز باید استفاده شود.
۹۹۲۵*۳۰۱۳