«سید محمدعلی مصطفوی» روز سه شنبه در کارگاه آموزشی دشتهای ممنوعه و بحران منابع آب زیر زمینی، افزود: اکنون به طور متوسط سالیانه افت آب زیرزمینی به ۵۵ سانتیمتر رسیده که ادامه این روند خطر ناک است.
وی با بیان اینکه از ۱۳۰ میلیارد متر مکعب کسری مخازن آبهای زیر زمینی، بیش از ۹۰ درصد آن در ۲۵ سال گذشته پدید آمده است.
مدیرکل دفتر حفاظت و بهرهبرداری منابع آب زیرزمینی گفت: بیش از ۸۵درصد پهنه ایران زمین در نواحی خشک، نیمه خشک وبیابانی قراردارد و ۱۵درصد کشور دارای شرایط خوب آبی است.
مصطفوی گفت: آب قابل برنامهریزی، میزان آبی است که از منابع آب زیرزمینی برداشت میشود و اکنون رعایت برداشت بر این اساس در هیچ نقطه کشور صورت نمیگیرد.
وی برداشت های بی رویه از منابع آب زیر زمینی را دارای آثار منفی متعدد برشمرد و گفت: فرونشست زمین یکی از این آثار است و فروچاله های عظیم با ارتفاع بیش از ۱۰۰ متر و مرگ بدون بازگشت زمین از دیگر آثار منفی است.
مدیرکل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب زیر زمینی نبود نگرش سیستمی، سیاستگذاری های ناکارآمد و وضع قوانین نامناسب را از عوامل ایجاد کسری در منابع آب زیرزمینی عنوان کرد و گفت: قانون مالکیت خصوصی آب در سال ۴۷ ملغی شد و این موضوع عوارض جانبی برای منابع به همراه داشت و قوانین نامناسب بعدی کسری آب را شدت بخشید.
مصطفوی یادآور شد: امروز تعداد چاه های غیر مجاز در کشور از مرز ۳۲۰ هزار حلقه گذشته که قاتل منابع آب زیر زمینی شده اند و ضمن تاکید بر اینکه اکنون با وضعیت نابسامان در منابع آب زیر زمینی روبرو هستیم افزود: شورای عالی آب از سال ۷۹ شتاب خود را شدت بخشید و پس از تشکیل هفت جلسه برگزار کرد.
وی گفت: سال ۹۲ برگزاری جلسات منظم شد و در جلسه پانزدهم آن طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی شکل گرفت و از اختصاص ۱۵ طرح برای تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی خبر داد و گفت: قرار بود وزارت جهاد کشاورزی نسبت به ارائه الگوی بهینه کشت اقدام کند که هنوز کامل نشده است.
مصطفوی اضافه کرد: مقرر بود این وزارتخانه روش های بهبود شیوه های آبیاری را مطابق طرح تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی ارائه دهد که این نیز انجام نشد.
به گفته وی، موضوع آب نیازمند یک نگرش سیستمی دقیق و عمیق است و اعتبار طرح تعادل بخشی منابع آب زیر زمینی برای امسال ۲۰۰ میلیارد تومان پیش بینی شده است و از مخالفت وزارت جهاد کشاورزی با تعدیل پروانه های چاه ها خبر داد و اینکه امروز ایران فرصتی برای مسامحه در برابر آب ندارد
نظر شما