در گزیده ای از گزارش روزنامه ایران می خوانیم: کار در شرکت و کارخانه بهتر است یا خانه با یک تلفن همراه هوشمند! جواب این سؤال هم به گفته خیلیها «خانه» است، اینکه هزینه رفت و آمد نداشته باشید و خودتان کارفرما باشید. کسب و کارهای نوین به تلگرام و اینستاگرام ختم نمیشود، کسب وکارهایی که دولت آنها را قبول ندارد و حتی غیرقانونی میداند. صحبت ما کسب وکارهای دیجیتال قانونی مثل اپلیکیشن و وبسایت است که این روزها ریشه در اقتصاد دوانده است. فعالان کسب و کارهای دیجیتال تمایل ندارند مانند خانوادههای خود سراغ فعالیتهای اقتصادی به شیوه سنتی بروند، آنها هر آن چیزی را که میخواهند از طریق وبسایت و اپلیکیشن، پیادهسازی میکنند.
دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر بیکارند، عددی که محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تیرماه سالجاری اعلام کرد، مرکز آمار هم در تازهترین گزارش خود نوشت که نرخ بیکاری در بهار ۹۸ به ۱۰.۸ درصد رسیده است. با این تفاسیر دولت باید سالانه ۹۷۰ هزار الی ۹۸۰ هزار شغل ایجاد کند تا تعداد بیکاران کشور افزایش پیدا نکند، اما در فضای موجود دولت چقدر میتواند شغل آفرین خوبی باشد؟
به اذعان خیلی از کارشناسان در شرایط موجود کشور یعنی تحریم و کاهش درآمدهای ارزی، دولت نمیتواند در زایش شغل برنامه فراگیر داشته باشد؛ بدین جهت ضرورت دارد که جوانان دهه هفتاد و هشتاد به فکر کسب وکارهای نوین باشند و با ابتکار خود شغلآفرینی کنند تا این میراثی برای دهه نود شود.
استارتاپیها وارد نسل دوم شدند. اسماعیل قادریفر رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری میگوید: تا پایان شهریورماه سالجاری ۴۵۰۰ شرکت دانشبنیان احراز شده است (سال ۹۳ تعداد این مجموعه در حدود ۱۰۰ شرکت بود) و ۶۵۰۰ شرکت استارتاپی (اکوسیستم) فعال داریم. اینها مجموعههایی هستند که وارد نسل دوم اکوسیستم (هر اکوسیستم یا زیستبوم متشکل از یک یا چند چرخه حیات است و هر کدام از این چرخهها وابسته به عناصری هستند که با یکدیگر رشد میکنند و توسعه مییابند) شدند.
یکی از بزرگترین زیستبومها را داریم
وی با بیان اینکه استارتاپیها به سمت حوزه تخصصی فناوری چون تولید دارو، تجهیزات پزشکی و سایر بخشها در حال حرکت هستند، افزود: ایران یکی از بزرگترین زیستبومها را دارد. با توجه به توسعه فعالیتهای این بخش، صحبتهایی که مبنی بر تضعیف استارتاپیها مطرح میشود، قابل قبول نیست.
تا قبل از نسل دوم، زیستبومها و استارتاپها مبتنی بر فناوری اطلاعات و آیتی مانند تاکسی اینترنتی، خرید و فروش و تجارت الکترونیکی بود. به سرمایهگذاران وصل میکنیم
قادریفر گفت: معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری از تمام شرکتهای استارتاپی و فعالیتهای نوین حمایت میکند. این حمایتها در بعد مالی و معنوی است. تمام سعی ما به عنوان حامی زیستبوم این است که استارتاپها را به سرمایهگذاران وصل کنیم. از طرفی ما ریسک سرمایهگذاری مجموعههای استارتاپی را هم پوشش میدهیم.
شکست تکراریها
رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری در پاسخ به این سؤال که فعالان حوزه استارتاپ از ورود به دوران افول صحبت میکنند، اذعان داشت: استارتاپ و ایدههای تکراری رو به افول هستند، اما ایدههای نوین و خلاقانه رو به پیشرفت و توسعه هستند. هر مجموعهای که بتواند به نیاز مردم پاسخ دهد در این عرصه باقی میماند. به عنوان مثال در تاکسیهای اینترنتی سه تا چهار مجموعه قوی در حال فعالیت هستند، این در شرایطی است که ۴۰ استارتاپ در حوزه تاکسی اینترنتی فعال است، این نشان میدهد که به غیر از سه الی چهار مجموعه مابقی محکوم به شکست هستند.
۹۰ هزار میلیارد تومان گردش مالی
رئیس مرکز توسعه فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری درباره گردش مالی استارتاپیها اذعان داشت: گردش مالی شرکتهای دانشبنیان و استارتاپی تا پایان سال ۹۷ و نیمه اول سال ۹۸ در مجموع ۹۰ هزار میلیارد تومان بوده است. البته گردش مالی در شرکتهای اروپایی بسیار بیشتر است.
سرمایهگذار نیست
احسان جهانی دبیرکل سازمان ملی کارآفرینی درباره چالشهای استارتاپیها گفت: مهمترین چالشی که استارتاپیها با آن مواجه شدند، نبود سرمایهگذار است. اوایل که استارتاپها شکل گرفته بودند سرمایهگذاران با توجه به افقی که برای آن پیشبینی میشد، در این حوزه سرمایهگذاری کردند، ولی از آنجا که این بخش نتوانست در تولید ناخالص داخلی نقشآفرین باشد کم کم از جذابیت آن برای سرمایهگذاران کاسته شد. این در شرایطی است که اگر زیستبومها به بلوغ میرسیدند شاهد تحول در این حوزه بودیم.
نهاد حاکمیتی در کنار سرمایهگذاران
وی در مورد اینکه چگونه میتوان سرمایهگذاران را به سمت و سوی فعالیتهای استارتاپی کشاند، تصریح کرد: برای اینکه سرمایهگذاران در این بخش ورود کنند، لازم است که نهاد حاکمیتی و دولت در کنار سرمایهگذاران قرار گیرند. سرمایهگذاران نیازمند ضمانت هستند، لذا تنها بخشی که میتواند حمایت کند، دولت است.
نظر شما