نماینده مجلس سوریه تکرار سناریوی لیبی در کشورش را محال دانست

بیروت - ایرنا - یکی از نمایندگان مجلس سوریه با اشاره به تلاش های برخی طرف های منطقه ای و پیش از همه ترکیه برای تجزیه و تقسیم کشورش، تاکید کرد: تکرار سناریوی لیبی در سوریه محال است.

"مهند الحاج علی" روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به مجموعه تلاش ها و تحرکات ترکیه در قبال سوریه و طرح موضوع منطقه امن، افزود: "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه به خوبی می داند، نابودی و تقسیم سوریه آنطور که در لیبی شاهد بودیم، امکان پذیر نیست، از همین رو شاهد تغییر لحن آنکارا در قبال دمشق هستیم، به این معنی که دیگر موضوع سرنگونی نظام حاکم بر سوریه از سخنان اردوغان حذف شده است.

وی با اشاره به برگزاری کنفرانس استانبول با عنوان "درهای باز به سمت صلح در سوریه" گفت: هرچند اردوغان شعار صفر کردن دشمنان به ویژه در قبال همسایگان را سر داد، اما این او بود که سیاست دشمنی با سوریه را در پیش گرفت و پایگاههای نظامی برای آموزش گروههای مسلح در خاک کشورش ایجاد کرد. رییس جمهوری ترکیه همچنین صدها هزار تروریست را با هدف نابودی شهرها و روستاها و زیر ساخت ها، وارد سوریه کرد.

سیاست های اردوغان در داخل ترکیه تاثیر منفی داشت و موجب دسته بندی در حزب حاکم "عدالت و توسعه" شد و علاوه بر این وضعیت اقتصادی ترکیه را نیز تحت تاثیر قرار داد و همه این موارد موجب شد مخالفان در دولت این کشور به سمت برگزاری کنفرانس استانبول سوق داده شوند.

این کنفرانس عصر شنبه هفته گذشته از سوی حزب "جمهوری‌خواه خلق" ترکیه، بزرگترین حزب مخالف این کشور برگزار شد.

احتمال قدرت گرفتن مخالفان در ترکیه؛ رابطه سیاسی با اردوغان بعید است

این نماینده پارلمان سوریه افزود: با این حال ما با ملت ترکیه روابط خصمانه ای نداریم، بلکه بر عکس روابط دو ملت سوریه و ترکیه تاریخی است، اما در پرتو حکومت حزب عدالت و توسعه به رهبری اردوغان به نظرم هیچ رابطه سیاسی و دیپلماسی بین دمشق و آنکارا برقرار نخواهد شد و به نظر می رسد مخالفان در داخل ترکیه قدرت بیشتری خواهند گرفت.

وی یادآور شد: سوریه دروازه جنوبی ترکیه و راه ارتباطی آن با کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای عربی است و در گذشته روابط بسیار خوبی بین دو کشور برقرار بود و کالاهای ترکیه از طریق سوریه به کشورهای مزبور ارسال می شد، اما نظام اردوغان دشمنی با دولت و ملت سوریه را در پیش گرفت و در ریخته شدن خون سوری ها دست دارد.

الحاج علی گفت: ایران و روسیه، ترکیه را به منظور تغییر مواضع خود در قبال سوریه تحت فشار جدی قرار دادند و این مواضع به طور خاص در نشست های آستانه نمود یافت. علاوه بر این حمایت ملت سوریه از نظام حاکم و ارتش موجب شد، ترکیه دیگر قادر به طرح خواسته خود مبنی بر سرنگونی نظام حاکم در دمشق نباشد؛ هدفی که به هیچ وجه قابل تحقیق نیست، حتی آمریکا نتوانست آن را محقق سازد و دلیل آن ایستادگی و حمایت ملت سوریه از رهبری خود و نیز حمایت متحدان ما به ویژه ایران و روسیه از دمشق است و به این ترتیب ما توانسیتم اراده و خواست خود را بر تمام کسانی که با سوریه دشمنی دارند، به کرسی بنشانیم.

آنان به خوبی می دانند، نابودی و تقسیم سوریه و تبدیل آن به یک لیبی دیگر امکان پذیر نیست، از همین رو شاهد تغییر لحن ترکیه در قبال سوریه هستیم.

تروریست ها در سوریه، گرفتاری بزرگ اردوغان

این نماینده سوری اضافه کرد: نکته دیگر اینکه در سال 2013 "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه خطاب به ترکیه اعلام کرد، تروریستهایی که روانه سوریه کرده اید، دامن خودتان را خواهد گرفت. اکنون در سال 2019 شاهد نتایج این دیدگاه راهبردی اسد هستیم.

به عبارت بهتر مشکل اردوغان این است که هزاران تروریست بیگانه  را که در استان "ادلب" هستند و در آنجا محاصره شده اند، چه خواهد کرد. ارتش سوریه قادر است با این تروریست مقابله کند، اما آنان به ترکیه می گریزند؛ جایی که از آنجا به کشور ما آمدند و این به مشکلی برای اردوغان تبدیل شده است، از همین رو وی در تلاش برای این است که اروپا را متقاعد کند، هر کشوری اتباع خود را که به عنوان تروریست وارد سوریه شدند، تحویل گرفته و محاکمه کند، اما اروپا تا این لحظه مخالفت کرده است. این وضعیت به مشکل بزرگی برای اردوغان تبدیل شده و می کوشد با تغییر سخنان سیاسی در قبال سوریه این مشکل را حل کند؛ سخنانی که عمیق و ریشه ای نیست .

الحاج علی در خصوص تلاش های ترکیه برای ایجاد منطقه امن در سوریه گفت: منطقه امن از ابتدای بحران در سوریه برای ترکیه یک رویای بود و از آن تحت عناوین مختلف از جمله منطقه خالی از سلاح، منطقه حائل یا منطقه پرواز ممنوع یاد می کرد.

هدف اصلی از طرح ایجاد این منطقه برای اردوغان این است که از آن به عنوان منطقه اصلی حملات تروریستی علیه سوریه استفاده کند. هدف دیگر اینکه این منطقه را به سکوی حملات علیه کُردهایی تبدیل کند که با ترکیه مخالفند، حال آنکه تصمیم راهبردی سوریه و اسد مبتنی بر آزادی سراسر خاک سوریه از هرگونه اشغالگری است و تفاوتی ندارد این اشغال از سوی ترکیه باشد یا آمریکا یا تروریست ها، بنابراین تلاش اردوغان برای تشکیل منطقه امن در شمال سوریه به نتیجه نخواهد رسید و هیچ حمایتی از جامعه جهانی دریافت نکرده است.

علاوه بر این بین ترکیه و آمریکا در خصوص منطقه امن اختلاف وجود دارد، زیرا منطقه امن متحدان آمریکا یا همان سوری های جدایی طلب مستقر در شرق سوریه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

بازگشایی گذرگاه مرزی البوکمال، پیروزی بزرگی است

این نماینده سوری در ادامه بازگشایی مرز "القائم –البوکمال" بین عراق و سوریه را به مثابه پیروزی سیاسی و امنیتی برای دو ملت و  ارتش دو کشور دانست و گفت: هدف اصلی جنگ علیه سوریه از بین بردن کامل محور مقاومت و قطع تمام راههای امدادی به  حزب الله از سوریه و عراق و ایران بود، به این معنی که آمریکا برای تحقق این اهداف داعشی ها را در سوریه  علم کرد و "جبهه النصره" و سایر تروریست ها را در منطقه "القلمون" مستقر کرد تا راه سوریه و لبنان را قطع کند، اما به همت حزب الله و ارتش سوریه و عراق و حمایت مداوم ایران توانستیم این هدف را ناکام بگذاریم و امروز شاهد بازگشایی این گذرگاه مرزی هستیم.

وی تاکید کرد: بازگشایی این گذرگاه نتایج اقتصادی زیادی دارد، زیرا سوریه را به عراق و ایران متصل می کند و از درد و رنج ملت سوریه که حاصل تحریم های آمریکا است، می کاهد.

الحاج علی در عین حال پیش بینی کرد، احتمال دارد آمریکا به منظور قطع راه ارتباطی این گذرگاه، مزدوران داعشی  و سایر گروهها و هسته های پنهان خود را به این منطقه اعزام کند، اما بی شک نیروهای ارتش عراق و سوریه قادرند به مقابله با حملات آنان برخیزند.

بازگشایی این گذرگاه از نظر اجتماعی نیز بسیار حائز اهمیت است، زیرا در دو سوی آن عشایری زندگی می کنند که با یکدیگر روابط خویشاوندی دارند، به این معنی که نیمی از عشایر عرب این منطقه در این سوی مرز و نیمی دیگر در آن سو در عراق زندگی می کنند.

این نماینده سوری تاکید کرد: بازگشایی این گذرگاه مرزی را یک پیروزی بزرگ می دانیم که می تواند قدرت و ثبات را به مواضع تمام کشورهایی که با تروریسم در نبرد هستند، بازگرداند  و علاوه بر این ثابت می کند، محور مقاومت محوری است که شکست و نابودی آن دشوار است و برعکس سوریه و حزب الله معادله درگیری با رژیم صهیونیستی را تغییر دادند و معادله بازدارندگی ایجاد کردند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha