به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، دیدار تیمهای ایران و کامبوج نخستین بازی ایران در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ است که در حضور بانوان برگزار خواهد شد. پس از درخواست فیفا، مسئولان ورزش ایران تصمیم گرفتند که یک جایگاه از ورزشگاه آزادی رابه بانوان اختصاص دهند و با فروش بلیت اینترنتی، زمینه تماشای این بازی را از نزدیک برای آنها فراهم کنند، این نخستین بار است که زنان آزادانه میتوانند پا به ورزشگاه آزادی بگذارند؛ اگر چه پیش از این هم در مواردی محدود شاهد حضور زنان در ورزشگاه بودیم اما این مرتبه آنان بلیت تهیه میکنند و به ورزشگاه میروند تا شاهد بازی تیم ملی از نزدیک باشند.
در همین زمینه معصومه ابتکار معاون امور زنان ریاست جمهوری در حساب توییتری خود نسبت به برآورده شدن یکی از مطالبات زنان ابراز خوشحالی کرد و نوشت: زنان در جامعه ما مطالبات متعدد و متفاوتی دارند و حضور در ورزشگاه ها هم یکی. در جامعه ای همدل، تلاش خودشان و مسئولان در کنار هم پاسخگوی مطالبات خواهد بود.
بررسی روزنامهها، تارنماها و خبرگزاریهای داخلی نشان میدهد که این رسانه ها گام مثبت درباره تحقق حق زنان برای حضور در ورزشگاه را در سطح وسیعی بازتاب داده و ورود زنان به ورزشگاه را نتیجه عواملی چون پیگیری مستمر فیفا، ماجرای سحر خدایاری و تلاش های دولت در فراهم کردن شرایط برای حضور بانوان عنوان کرده اند.
در حالی که رسانه های اصولگرا توجه چندانی به حضور بانوان در ورزشگاه ها نشان نداده اند، رسانه های منتسب به طیف اصلاح طلب در گزارش های یک خود از استقبال بانوان از حضور در ورزشگاه آزادی قلم زدند و از تحقق حق مشارکت اجتماعی و حق حضور زنان ابراز خرسندی کردند.
رسانههای اصلاح طلب
استقبال بانوان از حضور در ورزشگاه آزادی
روزنامه ایران نوشت: پس از انتشار اخبار فراوان درخصوص حضور بانوان در دیدار پنجشنبه تیمهای ایران و کامبوج در نخستین بازی خانگی ایران در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲، بلیتفروشی این دیدار با استقبال فراوان بانوان انجام شد. بلیتفروشی از پنجشنبه شب در سامانهای که فروش بلیت بازیهای پرسپولیس و استقلال را برعهده دارد، آغاز شد و در ابتدا حدود ۷۵۰ بلیت (در جایگاه A۶ ) به بانوان اختصاص یافت که این تعداد در چند دقیقه فروخته شد. این موضوع باعث شد تا مسئولان جایگاههای (A۷، A۸ و A۹) را نیز در اختیار بانوان قرار دهند و این ۳ جایگاه هم به سرعت توسط بانوان رزرو شد. پیشبینی میشود با توجه به استقبال بانوان، جایگاههای دیگری برای تماشای بانوان فراهم شود و حداقل ضلع جنوبی ورزشگاه به بانوان اختصاص یابد.
روزنامه اعتماد ذیل تیتر نخست خود جشن صندلیهای بنفشمی نویسد: هشتگ «با من به ورزشگاه بیا» چند روزی بود که در توییتر و اینستاگرام دیده میشد. چند روزی بود که بخشی از کاربران شبکههای اجتماعی داشتند خودشان را آماده میکردند که از روز فروش عقب نمانند و تجربههای قبلی البته در هراسی که از نحوه فروش بلیت داشتند بیتاثیر نبود. از نیمهشب پنجشنبه تا ظهر روز جمعه آن رنگهای بنفش مدام گستردهتر شدند. توییتر و اینستاگرام در محاصره عکسها یکسان شد؛ عکس بلیتهای صادر شده برای جایگاه زنان. تقریبا تمام کسانی که موفق شدند بهموقع از خوان خرید بلیت بگذرند تصویرش را منتشر میکردند که اگر کسان دیگری هستند که در تردید ماندهاند یا بیخبر، دست به کار شوند و به شادی آنها بپیوندند.
روزنامه آفتاب یزد در گزارش یک خود آورد: دیدار تیمهای ایران و کامبوج نخستین بازی ایران در مرحله دوم مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۲ است که در حضور زنان برگزار خواهد شد. ورزشگاه آزادی حداقل ۷۵ هزار نفر گنجایش دارد که بخش کوچکی ازآن البته با توصیه فیفا به تماشاگران زن اختصاص یافته است. پیش ازاین برخی گزارشها ازاختصاص تنها یک سکو به تماشاگران زن حکایت داشت اما در عمل چیزی که شاهد بودیم این بود که چهار سکوبه زنان اختصاص داده شد که البته بلیتهای آن در همان دقایق ابتدایی به طور کامل فروخته شدهاند. بلیتفروشی از پنجشنبه شب در سامانهای که فروش بلیت بازیهای پرسپولیس و استقلال را برعهده دارد، آغاز شده بود اما از نخستین ساعات بامداد جمعه رنگ بنفش روی صندلیها جای خود را به رنگ قرمز (فروخته شده) و زرد (رزرو شده) داد تا مشخص شود بلیتفروشی این بازی برای بانوان به اتمام رسیده است!
حضور آزادانه برای تمام زنان
این روزنامه در بخشی از گزارش خود نوشت: درحالی که فروش اینترنتی بلیت برای حضور زنان در مسابقه ایران-کامبوج عصر روز پنجشنبه آغاز شده بود، در کمال تعجب ظرفیت جایگاه تعیین شده برای زنان در استادیوم آزادی ظرف چند دقیقه پر شد. بلیتفروشی دو جایگاه(A۶ و A۷) برای زنان تا صبح جمعه ادامه داشت که همه بلیتهای اولی عصر پنجشنبه و دومی صبح جمعه طی چند دقیقه به فروش رفت و ظرفیت هر دو جایگاه تکمیل شد. این طور که معلوم است تاکنون ۳۵۰۰ تماشاگر زن بلیت بازی را خریدهاند اما تا لحظه تنظیم این گزارش جایگاه دیگری برای زنان در نظر گرفته نشده است. این در حالیست که فیفا تذکر داده بود که فروش بلیت به زنان نباید با محدودیت همراه باشد. در هر حال این اولین بار است که زنان آزادانه میتوانند پا به ورزشگاه آزادی بگذارند؛ اگر چه پیش از این هم در مواردی محدود شاهد حضور زنان در ورزشگاه بودیم اما آنچه که مسلم است این است که آن حضورها همگی فرمایشی و گزینشی بودند و این نخستین بار است که زنان آزادانه بلیت تهیه میکنند و به ورزشگاه میروند تا شاهد بازی تیم ملی کشورشان از نزدیک باشند.
روزنامه دنیای اقتصاد گزارش داد: از ابتدا هم قابل پیشبینی بود که آغاز حضور آزادانه و غیرگزینشی زنان در ورزشگاه آزادی با استقبال چشمگیر این گروه از هواداران فوتبال مواجه شود. در عین حال اما باید صبور بود و دید آیا این استقبال با همین شدت و حدت دنبالهدار خواهد بود یا نه. شاید بعدها چنین جوش و خروشی برای تماشای بازی ملی در سطح ایران و کامبوج وجود نداشته باشد، اما در هر صورت فعلا آنچه اهمیت دارد برداشتن همین قدم اول است؛ قدمی برای کمرنگ کردن یک تابو و البته دور کردن سایه تنبیهات شدید فیفا از سر فوتبال ایران.
تارنمای فرارو در گزارشی با تیتر ورود زنان به ورزشگاه اینبار بدون گزینش آورد: سرانجام با فشار فیفا و البته تلاش فعالان حقوق زنان، رایزنی با مراجع و برطرفشدن برخی موانع از لحاظ زیرساختی مقرر شد در تاریخ ۱۸ مهرماه زنان بتوانند بدون هیچ مشکلی دیدار تیم ملی ایران با کامبوج را از نزدیک تماشا کنند. پیشتر غلامحسین زمانآبادی، مسئول بخش فرهنگی فدراسیون فوتبال، اعلام کرد که فقط دو ردیف برای حضور زنان در ورزشگاه آزادی برای دیدار با کامبوج در نظر گرفته شده است. با صحبت زمانآبادی باز هم این شائبه مطرح شد که قرار است زنان به صورت گزینشی و باز هم خارج از جریان بلیتفروشی این دیدار را از نزدیک تماشا کنند. اما بعد، با دستور وزارت ورزش مقرر شد چهار هزار و ۶۰۰ نفر (حدود شش ردیف) برای خانمها در نظر گرفته شود.
اما و اگرهای حضور بانوان در ورزشگاه
روزنامه ابتکار در یادداشتی نوشت: با این حال گرچه پس از سالها زنان ایرانی قرار است آزادانه روز پنجشنبه به ورزشگاه آزادی بروند و تیم ملی کشورشان را تشویق کنند، اما همچنان سوالهایی در ذهنهای زنان ایرانی بیجواب مانده است. اینکه آیا این شیوه ورود زنان به ورزشگاه مورد قبول فیفا است؟ شیوهای که زنان سهم برابرانهای از صندلیهای ورزشگاهها نداشته باشند. آیا گزارشگر ناظری بر این محدودیت و آزادی حداقلی نظارت میکند؟ فدراسیون چه واکنشی به این ماجرا دارد؟ آیا دولت و فدراسیون زیر بار فشار تندروها دوام خواهد آورد؟ یا اینکه این حضور نسبی زنان در ورزشگاه تجربه مثبتی برای تداوم این حق خواهد بود؟ آیا این حضور حداقلی قدمی رو به جلو برای احقاق حقوق نادیده گرفته شده زنان عاشق فوتبال ایران خواهد بود؟
به گزارش ایلنا، ماجرای حضور بانوان در ورزشگاهها به منظور تماشای مسابقات فوتبال از نزدیک چند سالی است که یکی از مشکلات بزرگ فوتبال ایران بوده و بحثهای زیادی در موردش صورت گرفته ولی تا کنون عملی نشده بود. در طول این سالها مطالبه عمومی این موضوع در کنار فشارهای نهادهای بینالمللی مثل فیفا و AFC در نهایت فدراسیون فوتبال را مجاب کرد که نسبت به این مشکل چاره اندیشی کرده و مقدمات حضور بانوان در استادیومها را فراهم کند. در این راستا بارها شاهد سفر مقامات فیفا و AFC به ایران و رایزنی برای حل این مشکل بودیم و حتی در سفری که اینفانتینو به ایران داشت با رییس جمهوری کشورمان هم دیدار و گفتگو کرد. در نهایت چیزی که مشخص شده توافق طرفین برای حل این مشکل به صورت تدریجی و قدم به قدم بودیم و حالا قرار بر این شده که فعلاً در دیدارهای ملی آنهم با در اختیار گذاشتن تنها یک جایگاه اختصاصی در اختیار بانوان مقدمات حضورشان در ورزشگاهها فراهم شده و بعد از آن طی یک پروسه زمانی به تدریج افزایش پیدا کند و البته به دیدارهای داخلی هم برسد.
تلاش دولت روحانی برای حضور بانوان در ورزشگاه
معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده ضمن ابراز خرسندی از برآورده شدن بخشی از مطالبات زنان یه روزنامه ایران گفت: موضوع استادیوم، مطالبه بخشی از زنان ایرانی است که با تدابیری که پیشبینی شد و اقدامات انجامگرفته مشکلات تا اندازه زیادی برطرف شد. تنها در دولت دوازدهم دو سال پیگیر فراهم کردن زیرساختها بودیم، آقای سلطانیفر وزیر ورزش و جوانان هم در خصوص ایجاد زیرساختهای لازم تلاشهای زیادی داشتند. در ابتدای دولت شیوهنامهای داشتیم که ابعاد مسأله از جمله زیرساختها، مسائل انتظامی، بحث هواداران و فضای فرهنگی مناسب در آن لحاظ شد. لازم است هواداران حضور زنان در ورزشگاه را در نظر داشته باشند؛ البته در بازیهای بینالمللی نگرانیها کمتر است. چند ماه پیش هم مواردی داشتیم که زنان در استادیوم حضور داشتند اما به این صورت که بلیتها آزادانه فروخته شود، اولین بار است که اتفاق افتاده و همین گواهی این است که یک قدم به پیش رفتهایم.
احقاق حقوق زنان
طیبه سیاوشی نماینده مجلس در روزنامه اعتماد نوشت: سرانجام بعد از ۴ دهه قرار است زنان کشورمان برای تماشای بازیهای تیم ملی فوتبال ایران به ورزشگاه آزادی بروند. تا پیش از این از نظر قانونی برای حضور زنان در ورزشگاهها ممنوعیت قانونی وجود نداشت... به همه فعالان اجتماعی توصیه میکنم که در این باره به تحقق حق مشارکت اجتماعی و حق حضور زنان توجه کنند و از ورود به حاشیههای غیرضروری بپرهیزند. شور و اشتیاق زیاد زنانی که برای بازی ایران و کامبوج بلیت تهیه کردهاند؛ در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که چطور تحقق همین حق به ظاهر ساده و کوچک میتواند موجب نشاط اجتماعی شود. خوشبختانه در داخل کشور هم تلاش مسوولان این است که این اتفاق در روندی طبیعی و بدون حاشیه انجام شود. ورزشگاههای شهرهای بزرگ ما هم آن طور که وزیر ورزش هم بارها اعلام کردهاند از زیرساخت و امکانات لازم برای حضور زنان برخوردارند و از این بابت مشکلی وجود ندارد. بازی ایران و کامبوج، گام اول است و میتواند ما را برای طبیعی شدن این روند آماده کند.
اصرار فیفا
روزنامه آرمان ملی گزارش داد: جیانی اینفانتینو در یک نشست خبری درباره ورود بانوان ایرانی به ورزشگاهها صحبت کرد. رئیس فیفا گفت: ما در سالهای اخیر با مسئولان ایرانی درباره ورود بانوان به ورزشگاهها صحبت کردیم تا به آنها اجازه بدهند به استادیوم بروند. اینفانتینو در ادامه افزود: در ایران تیم فوتبال زنان وجود دارد. در اینجا نمایندههای ایران حضور دارند و این اتفاقی عالی است اما ما میخواهیم زنان بتوانند بازیهای مردان را در ورزشگاهها تماشا کنند. ما باید در این زمینه با احترام و در عین حال با قدرت عمل کنیم و همچنین مصر باشیم. رئیس فیفا به حضور بانوان در ورزشگاهها تاکید کرد و گفت: بیش از این دیگر نمیتوانیم صبر کنیم. به ما اطمینان داده شده است که در بازی بعدی تیمملی ایران که قرار است ۱۰ اکتبر (هجدهم مهر) برگزار شود (دیدار برابر کامبوج در مرحله مقدماتی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر) زنان اجازه خواهند داشت به ورزشگاه بروند. در ۴۰ سال گذشته بجز چند استثنا این اتفاق رخ نداده بود اما مهم است که به سوی هدف و مرحله بعدی برویم. البته ما به فکر زنان ایرانی و زنان همه دنیا هستیم.
تاثیر فوت سحر خدایاری بر تسریع فرایند ورود زنان به ورزشگاه
روزنامه شرق در مطلبی نوشت: ماه پیش خبری منتشر شد که دختری به دلیل ممانعت مأموران انتظامی برای ورود به ورزشگاه، اقدام به خودسوزی کرده است. ماجرا از این قرار بود که دختری با اسم «سحر» با چهرهای گریمشده قصد داشت برای دیدار استقلال و العین از رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا وارد ورزشگاه شود که با ممانعت مأموران، بازداشت میشود. بعد از مدتی او مقابل یکی از دادسراهای تهران اقدام به خودسوزی کرد و چند روز بعد به دلیل درصد سوختگی بالا درگذشت. فوت «سحر خدایاری» موجی از توییتها و مطالب حمایتی را در جهت ورود زنان به ورزشگاه از سوی باشگاههای بزرگی مانند چلسی و بارسلونا و ... در پی داشت و شاید کمتر کسی تصور میکرد که این اقدام تا این حد جهانی شود و بازخورد بینالمللی پیدا کند.
واکنش ها در فضای مجازی
روزنامه ایران در گزارشی آورده است: ساعتی پس از آغاز فروش آنلاین بلیت بازی فوتبال ایران و کامبوج، زنانی که موفق به خرید بلیت شدهاند با هشتگ های «بازی ایران - کامبوج با زنان»، «با من به ورزشگاه بیا» و «زنان_ورزشگاه» این خبر را در شبکههای اجتماعی فراگیر کردند. جایگاه بنفش فروش اینترنتی بلیت ورزشگاه به زنان اختصاص داشت که در همان دقایق اولیه به یکی از عکسهای محبوب کاربران شبکههای اجتماعی تبدیل شد. بسیاری از زنان بعد از خرید بلیت این عکس را به نشانه موفقیت منتشر کردند.
یکی از کاربران تویترنوشت: این تصویر نخستین بلیتی است که برای تماشای فوتبال، از نزدیک، در ورزشگاه آزادی خریدهام. شعفی وصفنکردنی و بغضی در گلو. پنجشنبه، ما زنان، در آزادی؟ خوابهایمان دارد تعبیر میشود. برخی از کاربران مرد هم در این شادی سهیم شدند و برای زنان نوشتند: «خانومای عزیز برین سایت از قسمت بنفش رنگ بلیتی که حق شماست رو بخرین. امیدوارم بهتون خوش بگذره». کاربران زنان هم درباره واکنش مردان نوشتند: از دیشب مردان خانواده خودم و دیگر مردهارو دیدم که با ذوق، بلیت خریدند تا یا برای اولین بار یا بعد از سالها، این بار با زنان به ورزشگاه برن.
روزنامه اعتماد می نویسد: نتیجه نظارت محکمتر فیفا و فعالیت زنان در شبکههای اجتماعی تبدیل شد به تصویر بلیتهای بازی هفته آینده و نوشتههایی که در دو روز گذشته شبکههای اجتماعی را تسخیر کردهاند: «۳۶سالمه و برای اولین بار بلیت خریدم برم استادیوم. تمام سالهایی که فهمیدم فوتبال چیه آرزوم بود بتونم برم استادیوم و استقلال و تیم ملی رو تشویق کنم. خیلی دیر شد ولی امیدوارم تداوم پیدا کنه و نوجوونای این نسل مثل ما حسرت نکشن.» «خبر رسید سایت خرید بلیت باز شده؛ جایی بودم که اینترنت نداشتم. با بدبختی خودمو رسوندم به اینترنت و سایت. هر مرحله که پیش میرفتم قلبم تندتر میزد؛ دلم سوخت برای خودمون، برای این همه سال انتظار، برای این حس غریبی که برای اولین بار تجربه میکردم!»
رسانه های اصولگرا
هزینه های رفتن بانوان به ورزشگاه
تارنمای الف در گزارشی آورد: خبر ساده بود، زنان اجازه یافتند تا بصورت عادی بلیط تهیه کرده و در ورزشگاه حاضر گردند، عدهای آن را قدمی رو به جلو دیدند و عدهای اول راه. به خودی خود این اتفاق مرحلهای جدید در مبازات مدنی جنبش زنان و شاید جنبشهای آزادی خواهی در سپر انقلاب اسلامی و حکومت این دورهی تاریخی ایران باشد، و خبری خوب، همینگونه نیز است، اما نکتهای که این اتفاق را کمی تلخ میکند این سوال است، اساسا اهمیت این دستاورد چه بوده، اصلا چرا تا امروز نبوده، چرا این حرکت با این همه هزینه و در نهایت با عاملیت فشار یک نهاد خارجی محقق شد؟ اساسا از فردا هر تغییری در کشور ما را باید یک نهاد خارجی رهبری کند؟ آیا مساله حضور زنان در ورزشگاه این مقدار مهم بود که این همه دعوا بر سرش صورت گیرد؟ افراد بازداشت شوند و اتفاقات تاسفباری که یادآوری نکردنش بهتر است.
این چه رویهای است؟ چرا این مطالبه تا به امروز در هیچ جایی بررسی نشد و افراد این مطالبه که به راحتی محقق شد را به امری حیثیتی تبدیل کردند و شاید در ادامه باز هم اینکار را کردند، خب چرا؟ ... خب یک حکمرانی منطقی و عاقلانه در یک کارزار اجتماعی و زورآزمایی منطقی میبایست تکلیف این خواستهها را مشخص کند نه اینکه تا جای ممکن مقاومت کند تا در نهایت در یک عقب نشینی قهرمانانه تن به تغییرات دهد.
پوپولیسم فیفا
به گزارش مشرق، مازیار ناظمی سخنگو و مدیر روابط عمومی وزارت ورزش در صفحه توییتر خود درباره دلایل ورود بانوان به ورزشگاه را اینگونه نوشت: آقای رییس یک کشور، به عنوان یک حق شهروندی به دنبال ورود خانم های علاقه مند به استادیوم با رعایت همه استانداردها و حریم هاست، بدانید هیچ اجبار و تکلیف فیفایی در میان نبود و قطعا یک اتفاق خوب ملی و منطقی شکل گرفت.
نظر شما