گروه اطلاع رسانی بنابه رسالت خبری ایرنا، به عنوان خبرگزاری رسمی نظام، دولت و مردم، به منظور ایجاد پل ارتباطی در مسیر گسترش آگاهی سازی، با مروری بر برجسته ترین گزارش های پایگاه های خبری داخلی منتشر شده در طول ۷۲ ساعت گذشته، گزیده ای از این گزارش ها را انتخاب و با عنوان «برجسته های تارنماها» منعکس کرده است.
پول ملی چگونه قدرت گرفت؟
وبگاه خبری خبرآنلاین گزارش داد: عبدالناصر همتی، رییسکل بانک مرکزی دهم مهرماه امسال با یادآوری فضای اقتصادی کشور در سال ۹۷، عنوان کرد: «سال گذشته در این ایام وضعیت بدی بر اقتصاد کشورمان حاکم شده بود. دولت آمریکا و متحدین منطقهای آن با شروع جنگ تمامعیار اقتصادی و راه انداختن ماشین جنگ روانی و تبلیغاتی، در اندیشه فروپاشی کشور از طریق اقتصاد و با ابزار سقوط ارزش پول ملی و در نهایت ایجاد هرجومرج در سراسر کشور بودند.» «امروز درست نسبت به یکسال پیش پول ملی ۴۰ درصد تقویت شده و رشد تورم مهار گشته و طلیعه رشد اقتصادی آشکار شده است.» «مردم عزیز بهخصوص اقشار با درآمدهای پایین و حقوق ثابت سختی زیادی را تحمل کرده و میکنند، بنابراین این روزها طلیعه پیروزی مقاومت مردم بیش از همیشه آشکار شده است.»
نگاه یک رسانه خارجی به پول ملی ایران
براساس گزارش بلومبرگ، یکی از دلایل سقوط ارزش ریال، از دست رفتن درآمدهای نفتی این کشور به عنوان یکی از منابع مهم درآمدی برای دولت بود که در کنار آن به افزایش تورم و کاهش واردات منجر شد، اما شاهد آن هستیم که ماههاست ارزش ریال ایران در حال افزایش است که بخشی از این مساله مربوط به اتخاذ سیاستهای کنترلی عرضه ارز خارجی و همچنین ایجاد بستر مبادلاتی دولتی بوده است.
عامل اثرگذار در تعیین ارزش پول ملی
احمد حاتمییزدی، کارشناس پولی و ارزی در تحلیلی در توضیح دلایل قدرت گرفتن ارزش پول ملی ایران عنوان کرد: «نباید از نقش مدیریتی بانک مرکزی در این حوزه به سادگی گذشت. دو تصمیم اتخاذ شده از سوی این نهاد اثر مثبتی بر تحولات بازار داشت. اول آنکه مقامات بانک مرکزی به گفتوگو با صادرکنندگان پرداختند تا سهم بیشتری از مجموع ۴۹ میلیارد دلار ارز حاصل از این محل به کشور بازگردد.» «هنگامی که در خردادماه اعلام شد تنها ۳۰ درصد از این رقم به کشور بازگشته، نهادهای امنیتی در کنار قوهقضاییه فشار را بر صادرکنندگان متخلف افزایش دادند؛ گرچه من عدد دقیق بازگشت این منابع را ندارم، ولی تاثیر آن در بازار ارز کاملا مشهود است.
حاتمیبزدی عنوان کرد: «دومین تصمیم بانک مرکزی که اخیرا در دستور این نهاد سیاستگذار قرار گرفته، ممنوعیت واردات کالا بدون انتقال ارز است، ولی هنوز نتایج آن مشخص نیست و باید بیشتر صبوری کرد تا بتوان بهتر کم و کیف این سیاست و جوانب آن را مورد قضاوت قرار داد.» «همین نکته نشان میدهد در شرایطی که بازار از وضعیت عادی خارج شده و تحتتاثیر تحولات سیاسی قرار دارد، باز هم این قدرت مدیریت است که سمت و سو و ارزش پول ملی را روشن میسازد.»
اقدامات تکمیلی در ادامه افزایش ارزش پول ملی
طهماسب مظاهری، رییسکل اسبق بانک مرکزی هم درباره اقدامات بانک مرکزی در جهت تقویت ارزش پولی ملی گفت: «بانک مرکزی اقدامات مهم و در عین حال آرامی در جهت تک نرخی کردن ارز برداشته است و در این راستا ارز نیما حذف شد. این موضوع از آن جهت اهمیت دارد که به کسانی که ارز نیما اختصاص میدادند، بابت هر دلار حدود سه هزار تومان سود دریافت میکرد و از سمت دیگر، چون ارز نیما با ارز آزاد سه هزار تومان فاصله داشت، صادرکنندگان آمادگی نداشتند، ارز خود را با ارز آزاد به بانک مرکزی بفروشند.»
وی تصریح کرد: «اقدام میمون دیگری که در چند ماه اخیر رخ داد، توجه به این موضوع بود که حرکت به سمت تک نرخی شدن ارز با روشی تدریجی صورت بگیرد و این سبب کاهش قیمت نرخ ارز می شود و رانت و ویژه خواری را از بین میبرد. امیدوار هستیم ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز نیما نیز حذف شود و به سمت ارز تک نرخی برویم. وقتی این دو ارز حذف شود، ارز آزاد نیز به صورت طبیعی کاهش پیدا می کند که تا کنون نیز شاهد این اتفاق بودهایم.» مظاهری، مکمل سیاست های ارزی بانک مرکزی را کنترل رشد نقدینگی دانست و عنوان کرد: «اقدامات بانک مرکزی در جهت افزایش ارزش پول ملی زمانی جواب خواهد داد که نقدینگی را در حدود ۱۵ درصد کنترل کنیم و این موضوع سبب کنترل نرخ ارز خواهد بود. »
مهلت جدید فرانسه برای وساطت میان ایران و آمریکا
تارنمای خبری فرارو در این گزارش آورده است: به نظر میرسد مهمترین دلیل شکست تلاشهای ماکرون در سازمان ملل، فقدان اعتماد میان ایران و آمریکاست. طبق طرح چهار مادهای، ترامپ تحریمها را رفع خواهد کرد. اما در حالی که فرانسویها به سختی مشغول رفت و آمد میان هیئتهای ایرانی و آمریکایی در نیویورک بودند، ترامپ در توئیتر اعلام کرد که قصد ندارد تحریمها را رفع کند. همین امر، برای تلاشهای فرانسه دردسرساز شد. طرح چهار مادهای فرانسه به دلیل عدم اطمینان طرف ایرانی از رفع تحریمها توسط ترامپ، به جایی نرسید. اما فرانسویها میگویند تا قبل از برداشته شدن گام بعدی کاهش تعهدات هستهای در اوایل نوامبر، هنوز برای گفتگو درباره تنشزدایی میان ایران و آمریکا فرصت وجود دارد.
استمرار کاهش تعهدات و آینده طرح فرانسوی
فرانسویها هم معتقدند بحث هنوز ادامه دارد. اما فرصت زیادی باقی نمانده است. ژان ایو لودریان، روز چهارشنبه در دیدار با قانونگذاران در پاریس، گفت: «ما معتقدیم این ابتکارها، که تا به حال ناموفق بودهاند، هنوز روی میز هستند.» او ایران و آمریکا را ترغیب کرد که پیش از ششم نوامبر اقدامی در راستای تنشزدایی انجام دهند. گام بعدی کاهش تعهدات هستهای ایران، در ششم نوامبر برداشته میشود.
دیپلمات ارشد فرانسه افزود: «اکنون به عهده ایران و آمریکاست که این مهلت نسبتا مختصر را غنیمت بشمارند. چون ایران اعلام کرده است که اوایل نوامبر گامهای جدیدی در زمینه کاهش تعهداتش ذیل توافق وین بردارد و این اقدامات، ریسک بوجود آوردن تنشهای جدیدی را به همراه دارند.»
روز چهارشنبه، ایران در عین استقبال از طرح فرانسوی، هشدار داد که روند کاهش تعهدات هستهای تا زمان حصول نتایج مطلوب، ادامه خواهد داشت. رهبری انقلاب، در دیدار با فرماندهان سپاه، اعلام کرد: «کاهش تعهدات هستهای که مسئولیت آن بر عهده سازمان انرژی اتمی است، باید همانگونه که دولت اعلام کرده با جدیت کامل و به صورت دقیق و جامع ادامه یابد تا به نتیجه مطلوب برسد و قطعاً هم به نتیجه خواهد رسید.» در همین روز، روحانی در جلسه هیئت دولت، درباره طرح فرانسه گفت: «کلیت این طرح از نظر ما قابل قبول است، اما عبارتهای این طرح را اصلاً قبول نداشتم چرا که عبارتهایش نادرست بود و رئیس جمهور فرانسه گفت که بسیار خوب، عبارتهایی که خودتان میگویید و وزرای خارجه با هم یک نتیجه برسند و آن عبارت به عنوان مبنای مذاکره ما باشد.»
در یک ماه آینده، یعنی تا قبل از گام بعدی کاهش تعهدات هستهای، بحثها و گفتگوها میان ایران و اروپا ادامه خواهد داشت. طرح چهار مادهای فرانسه، احتمالا در کانون این گفتگوها خواهد بود. واضح بود که عبارتهای این طرح، طوری طراحی شده که همه طرف بتوانند با رسمی شدن آن اعلام پیروزی کنند. اما صرفنظر از اختلافنظرها پیرامون عبارتها و واژههای طرح اولیه فرانسه، فعلا مانع اصلی آغاز گفتگوها، بحث اعتماد به حرف و قول طرف مقابل است. روحانی صریحا به این مانع اشاره کرد وی با اشاره به اینکه در همان ۲۴ ساعتی که اوج تحولات سیاسی و مذاکرات دیپلماتیک بود، رئیس جمهور آمریکا در دو نوبت یکبار در سخنرانی در سازمان ملل و در سطح جهانی و یکبار دیگر صریحاً اعلام کرد که میخواهیم تحریمها را تشدید کنیم، افزود: «به دوستان اروپایی گفتم که کدام بخش را را قبول کنیم؟ سخن شما را قبول کنیم که میگویید آمریکا آماده است یا حرف رئیس جمهور آمریکا را قبول کنیم که در ۲۴ ساعت ۲ بار به صراحت اعلام کرده که به دنبال تشدید تحریمها است.»
حسن روحانی با اشاره به اینکه آمریکا در پیغام خصوصی به اروپاییها میگفت: من آمادهام، اما بعد در مصاحبه اعلام میکرد که تحریم را تشدید میکنم، تاکید کرد: «چطور میتوان باور کرد و ذکاوت و هوشیاری ایرانی از ما میخواست که گول پیام خصوصی را نخوریم و همانطور که خود او گفت، ایران در هیچ مذاکرهای شکست نخورده است و ما میخواستیم همین شود تا مذاکرهای شود که در آن موفقیت باشد.»
بنابراین، موفقیت طرح فرانسه، تا حدودی به برقراری حداقلی از اعتماد میان ایران و آمریکا بستگی دارد. اکنون پرسش اصلی این است که آیا فرانسویها در فرصت یک ماه آینده میتوانند با بوجود آوردن حداقلی از اعتماد میان تهران و واشنگتن، به موفق شدن طرحشان کمک کنند یا اینکه بار دیگر در تنشزدایی میان ایران و آمریکا شکست خواهند خورد؟
عضو کمیسیون برنامه و بودجه: قطع یک مرتبه یارانه پنهان برای کشور خطرناک است؛ پیش بینی ما کاهش شدید درآمد نفتی است
وب سایت خبری عصرایران در گفتوگو با غلامعلی جعفرزاده، آورده است: این نماینده مجلس در مورد سخنان رییس سازمان برنامه و بودجه مبنی بر اینکه یارانه پنهان انرژی و درآمدهای جدید مالیاتی و داراییهایی دولت جایگزین منابع نفتی در بودجه سال ۹۹ خواهد شد گفت: حذف یارانه های پنهان همانطور که کم کم بخش عمدهای از بودجه کشور را خورد باید کم کم قطع شود.۹۰۰ هزار میلیارد تومان در ظرف ۶ سال یارانه پنهان دادیم یعنی سالی ۱۵۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان دادهایم و اگر دولت تصمیم داشته باشد که یک مرتبه یارانه پنهان را قطع کند این برای کشور خطر است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: قطع یارانه پنهان به صورت یک مرتبه یعنی آب، برق، گاز، بنزین و گازوئیل به قیمت اصلی برگردد و این کار خطرناکی است. تقاضای ما از دولت این است که این در پروسه سه ساله انجام شود چراکه کمتر از سه سال برای کشور بحران ایجاد می کند. اگر بنزین، آب، برق و گاز گران شود قیمت تمام شده کالا بیشتر می شود و این بر تورم اثر می گذارد و وقتی ما برای افزایش درآمد برنامه نداریم گران شدن اینها خودش مسئله ساز است. ما بنزین را ۳۷ سنت تولید میکنیم و این یعنی ۴۷ درصد قیمت دلار، فرض که دلار ۱۰ هزار تومان باشد در بهترین وضعیت قیمت بنزین ۴ هزار تومان است. وقتی بنزین ۴ هزارتومان شود برق و آب وگاز گران میشود قطعا برای کشور خطرناک است. ما نمی گوییم که قیمت ها آزاد نشود بلکه معتقدیم این کار انجام شود اما در بازه زمانی سه و یا چهار ساله اجرایی شود.
نماینده مردم رشت در مجلس در مورد درآمدهای جدید مالیاتی نیز بیان کرد: ما درآمدهای جدید مالیاتی را قبول داریم. عایدی مسکن، درآمد پزشکان و هر کسی که درآمد کسب می کند اما ای کاش دولت می گفت که ضمن درآمدهای جدید مالیاتی در معافیت های مالیاتی بازنگری می کنم. دولت گفته است که در سال ٩٥ معافیت های مالیاتی ما ۲۵۰ هزار میلیارد تومان بوده است. با دیوان محاسبات تماس گرفتم و خواستار شفاف سازی در این مورد شدم.
وی اضافه کرد: به آقایان گفتم با این عدد کار کشور را تعطیل کنیم و بروید همین را درست کنید. ما ۱۹۷هزار میلیارد تومان حقوق و مزایا پرداخت می کنیم و با عدد ۲۵۰ هزار میلیارد یعنی ما بیش از حقوق کشور منبع پیدا کرده ایم. وقتی ما در ۶ماهه اول ۴۰ هزار میلیارد تومان کمتر نفت فروخته ایم و فوقش تمام سال ۱۰۰هزار میلیارد تومان شود وقتی ۲۵۰ هزار میلیارد معافیت مالیاتی داریم پس چرا اینجا معطلیم. توصیه من به دولت این بود که به جای درآمدهای جدید مالیاتی که اصطلاح علمی دقیق آن افزایش پایههای مالیاتی است بازنگری در معافیت های مالیاتی را در اولویت قرار دهد. در سال ۹۸ تمام درآمد مالیاتی کشور ۱۵۰هزار میلیارد تومان است و نرخ معافیت های مالیاتی ۲۵۰هزار میلیارد تومان است و این دو عدد فاصله زیادی با همدارند.
استراتژی اصلاحطلبان برای حضور در انتخابات مجلس چه باید باشد؟
وب سایت خبری فرارو در گفت و گو با فعالان سیاسی اصلاحطلب، آورده است: با توجه به اینکه دو ماه تا موعد ثبتنام نامزدهای انتخابات مجلس یازدهم باقیمانده تکاپوی دو جناح اصلی کشور برای حضور در این عرصه بیشتر از گذشته شده، در این رابطه اما اوضاع اصلاحطلبان متفاوت از رقیبشان است، در حال حاضر آنها با چالشهایی همچون عملکرد نامطلوب فراکسیون امید، مسئله تائید صلاحیتها، نارضایتی بدنه اجتماعی و عدم تمایل آنها برای شرکت در انتخابات و... روبرو هستند.
بزرگترین مشکل اصلاحطلبان، راضی کردن مردم برای حضور در انتخابات است
صادق زیبا کلام کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به اینکه اصلاح طلبان برای حضور در انتخابات باید اول استراتژی خود را تعیین کنند، گفت: «مقدم به تعیین نامزدها، آنها باید راهکاری را بیندیشند تا بر اساس آن بدنه اجتماعی و طرفداران خود را که نا امید از عملکرد فراکسیون امید و دولت هستند را راضی به شرکت به انتخابات کنند.» آنها باید واقعیتهایی که در این زمنیه وجود دارد را به مردم بگویند، بنابراین اصلاحطلبان باید در ابتدا مقدمات و تمهیدات لازم را فراهم آوردند تا بدنه اجتماعی اصلاحات در انتخابات حضور پیدا کند، وگرنه دیگر تعیین لیست برای آنان فارغ از اینکه چه کسانی در داخل لیست باشند، دیگر اهمیتی ندارد.» «در حال حاضر مشکل بزرگ اصلاحطلبان برای ترغیب مردم به شرکت در انتخابات این است که به وعدههای داده در سالهای اخیر به هیچ عنوان عمل نشده و آنها باید در این رابطه موضع خود را مشخص کنند.» «تجربه لیست امید و استفاده از افراد سفید و بدون هیچ سابقهای در عمل نشان داد که این حربه به هیچ وجه کارساز نیست و ضربات زیادی را به اصلاحات وارد کرد، که نتیجه اصلی و ملموس آن عملکرد فراکسیون امید در مجلس دهم بود.»
زیباکلام تصریح کرد: «اصلاحطلبان اگر دستشان در شهرهای بزرگ از جمله تهران برای پر کردن لیست ۳۰ نفر از افراد شاخص و طراز اول خالی بود، نباید حتما به مانند سال ۹۴، لیست را با افراد کم نام و نشان پر کنند، بلکه یک لیست کیفی، اما کارآمد نتیجه خیلی بهتری از یک لیست ۳۰ نفره دارد، که برخی از نمایندگان آن در طول چهار سال نمایندگی حتی یک اظهار نظر نکردهاند.» «از نظر بنده اگر اصلاحطلبان در تهران سه نفر اسم بدهند، اما آنها در مجلس بتوانند حرف بزنند و مواضع اصلاحات را بیان کنند و تاثیرگذار باشند در روند کار، اصلاحطلبان خیلی نتیجه بهتری از وضعیت فعلی با توجه به حضور فراکسیون امید در بهارستان میگیرند.» «در این بین اما مانع جدی بر سر حضور نامزدهای شاخص اصلاحطلب عدم تائید صلاحیت خواهد بود که به نظر میرسد بازهم اکثر افراد مطرح جناح اصلاحات رد صلاحیت شوند و به نوعی نتواند از سد فیلتر شورای نگهبان عبور کنند.»
مهمترین معضل انتخاباتی جبهه اصلاحات
داریوش قنبری فعالسیاسی اصلاحطلب با تاکید بر اینکه اصلاحطلبان فعالیتهای انتخاباتی خود را با محوریت شورای عالی سیاستگذاری آغاز کردهاند، گفت: «اما اینکه لیستها چگونه بسته شود، در حال حاضر نمیتوان درباره آن اظهار نظری کرد، چراکه باید دید چه افرادی میتوانند از سد شورای نگهبان عبور کنند.» «همیشه برای جبهه اصلاحات مهمترین معضل انتخاباتهای گوناگون مسئله تائید صلاحیتها بوده که این امر همواره مشکلات زیادی را برای اصلاحطلبان به بار آورده است.»
قنبری در پاسخ به این پرسش که استراتژی اصلاحطلبان برای حضور در انتخابات باید چگونه باشد و اینکه آیا باید به مانند سال ۹۴ با یک لیست ۳۰ نفره در تهران حاضر باشند، یا بالعکس این لیست تنها باید با حضور افراد شناسنامهدار اصلاحطلب بسته شود، اظهار داشت: «به طور قطع با توجه به تجربه لیست امید، افراد شاخص و مطرح اصلاحطلب باید در لیست قرار بگیرند، افرادی که در گذشته امتحان خود را پس دادهاند و مرام اصلاحطلبی دارند.» «البته باید این نکته را متذکر شد که در حال حاضر نحوه حضور جبهه اصلاحات در انتخابات مجلس بستگی به وضعیت تائید صلاحیتها دارد، تا وضعیت این موضوع مشخص نشود، نمیتواند مصداقی در این رابطه به اظهار نظر پرداخت.»«حال باید در این زمینه اندکی صبر پیشه کرد تا وضعیت تائید صلاحیتها مشخص شود، در آن صورت میتوان به صورت دقیق درباره نحوه و چگونگی حضور در انتخابات مجلس حرف زد.»
شهدای دفاع مقدس، قهرمانهای هالیوود نیستند
پایگاه خبری عصرایران؛ در این گزارش آورده است: هفتهای که رفت، در ایران هفته دفاع مقدس بود. ۳۱ شهریور سال ۵۹، حکومت بعث عراق به خاک ایران حمله کرد و بعد از پایان یک جنگ ۸ ساله، هر سال در ایران یک هفته به صورت اختصاصی در مورد دفاع مقدس حرف زده میشود. فیلمهای ساخته شده در مورد جنگ پخش میشود. خاطرات بیان میشود و...
در تمام این سالها اما فکر میکنم با وجود تمام هفتههای دفاع مقدسی که آمده است و رفته است، هنوز تصویر واقعی از جبهه نبرد ایران و عراق به مردم داده نشده است به ویژه برای آنهایی که جنگ را ندیدهاند و بعد از دهه ۶۰ به دنیا آمدهاند. سالها بود که هر فیلمی از دفاع مقدس ساخته میشد دو ویژگی مهم داشت. فرازمینی بودن تمام رزمندگان ایران و خنگ بودن همه عراقیها. بعد از گذشت از این فاز وارد طنز جنگ شدیم.
در همین هفته دوباره سینمایی ایستاده در غبار پخش شد. فیلمی که تمام کلیشههای سینمای دفاع مقدس را شکست. در این فیلمی آدمی را میدیدم که به شدت زمینی بود. عصبانی میشد، صورت میتراشید، دعوا میکرد. تا قبل از دیدن «ایستاده در غبار» احمد متوسلیان برایم یک فرمانده دست نیافتنی بود اما به واسطه این فیلم «حاج احمد» تبدیل به یک قهرمان در دسترس شده است. همه به یاد داریم وقتی میخواستند از شهیدی برای ما بگویند او را اینگونه معرفی میکردند: «او در خانوادهای مذهبی چشم برجهان گشود. در کودکی ویژگیهای منحصر به فردی نسبت به دیگران همسنوسالان خود داشت. هرکسی او را میدید، آینده درخشانش را پیش بینی میکرد.» روایت «ایستاده در غبار» از احمد متوسلیان اینگونه نبود. احمد کودکی بود مانند همه ما. حتی هیچکس از دوستان و خانوادهی او فکر نمیکردند که احمد خجالتی دوران نوجوانی تبدیل به یکی از بزرگترین فرمانده جنگ ایران شود.
معدود فیلمها و کتابهایی بود که واقعیت جنگ را به مردم نشان میداد. به طور مثال در فیلم «هیوا» ما میدیدیم که رزمنده هم میتواند عاشق باشد. میدیدم که کسی که به جنگ آمده میتواند بترسد. مثلا ما در فیلم «ملکه» دیدیم که کشتن آدمها در جنگ به آسانی آنچه نشان میدادند نیست. کتاب «سفر به گرای ۲۷۰ درجه» نوشته احمد دهقان، هم نمونه خوبی برای نسلی است که جنگ را ندیده است. در این کتاب که به شدت توصیه میکنم آن را مطالعه کنید، هم ما ترس می بینم و هم شجاعت. هم لبخند میزنیم و هم گریه میکنیم.
اقبال سهامداران به نمادهای با امکان حفظ و رشد سودآوری؛ معرفی صنایع و گروههای مناسب برای سرمایه گذاری در هفته آتی
وب سایت خبری تابناک در گفتوگو با حمید رضا کوشکی، کارشناس بازار سرمایه، آورده است: زمانی که شاخص در کانال ۲۵۰ هزار واحدی قرار داشت برخی چنین اظهار میکردند که شاخص به ۱۹۰ هزار واحد خواهد برخواهد گشت لیکن همانطور که شاهد عبور پرقدرت شاخص کل بورس از سقف جدید و ابرکانال ۳۰۰ هزار واحدی بودیم و فعلاً این انتظار وجود ندارد که دماسنج بازار سرمایه از ۲۸۰ واحد هزار واحد کمتر شود.
حمید رضا کوشکی با بیان اینکه هفته پیش تحلیلهایی در بازار شنیده میشد که پایه و اساس علمی نداشته و رفتار برخی حقوقیها نیز در اوایل هفته قبل به این شایعات اتفاقی دامن زد، ادامه داد: بسیاری از سهامداران خرد و تازه وارد با شنیدن تحلیلها در خصوص ریزش نهم و دهم مهرماه سال گذشته با ترس اقدام به فروش سهم کردند. وی با بیان اینکه رفتار حقوقی یکی از بانکها ـ در حالی که نماد صف خرید بود، شروع به عرضه کرد ـ به این شایعه دامن زد، تصریح کرد: نمادهایی که عموماً صف خرید بودند، ناگهان با صفوف فروش مواجه شدند و تحرکات منفی در بازار ایجاد شد، ولی در روزهای بعد بازار توانست متعادل شود. کارشناس بازار سرمایه با تأکید بر این که دادههای اقتصادی امروز با سال گذشته شباهتی ندارد، افزود: قیمت جهانی نفت در آن برهه زمانی به ۸۴ دلار رسیده بود و عرضه حقوقیها در نهم و دهم مهر سال گذشته، همزمان شد با کاهش قیمت نفت، در حالی که اکنون وضعیت به این صورت نیست.
کوشکی با بیان اینکه حقوقیها به نقدینگی نیاز دارند و از سوی دیگر باید سود خود را نیز شناسایی کنند، اظهار کرد: تعدادی از سهامداران خرد، که با نقدینگی قابل توجهی در بازار حضور دارند، با مشاهده رفتار حقوقیها به این حرکت دامن زدند و فکر میکردند بازار ریزش خواهد داشت، لیکن بازار روز بعد بسیار متعادل رفتار کرد. رفتار فعالان بازار امروز حرفه ایتر شده و نمادها متعادلتر معامله میشوند. اینکه در بازار همه نمادها بدون توجه به بنیادهای آنها با صفوف خرید یا فروش مواجه شوند، اصلاً مطلوب نبوده، بلکه آنچه در بازار مد نظر است که تعدادی از سهمها منفی و تعدادی نیز مثبت و برخی نیز متعادل معامله شوند، در حقیقت نشان دهنده این است که سهامداران با تحلیل شرکتها، اقدام به فروش نمادهایی میکنند که به ظن آنها ارزنده نباشند و از سوی دیگر، نمادهای با بنیاد قویتر را شناسایی کرده و با توجه به ارزندگی آنها را خریداری میکنند؛ آنچه سال گذشته سهامداران انجام ندادند.
کوشکی در خصوص چشم انداز بازار در هفته آینده نیز گفت: بازار عموماً در هفته آتی و هفتههای پیش روی متعادل خواهد بود و شاهد حرکت نقدینگی به طرف صنایعی خواهیم بود که بحث تجدید ارزیابی در آنها مطرح است؛ مثل خودروییها که در کانون توجه سهامداران هستند. کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برخی نمادها نیز ارزان هستند مثل بانکیها و فعالان بازار به این دسته از نمادها نیز اقبال خواهند داشت، ادامه داد: نمادهای دارویی و غذایی با توجه به خبر نرخ دلار همچنان در کانون تقاضای سهامداران قرار دارند، ولی توصیه به خرید این نمادها ندارم. زمانی که شاخص در کانال ۲۵۰ هزار واحدی قرار داشت برخی چنین اظهار میکردند که شاخص به ۱۹۰ هزار واحد خواهد برخواهد گشت لیکن همانطور که شاهد عبور پرقدرت شاخص کل بورس از سقف جدید و ابرکانال ۳۰۰ هزار واحدی بودیم و فعلاً این انتظار وجود ندارد که دماسنج بازار سرمایه از ۲۸۰ واحد هزار واحد کمتر شود.
به گفته کوشکی در هفته گذشته، شاهد روند اصلاحی بازار بودیم که جزء لاینفک بازارهای مالی است و این اصلاح نتیجه فشار فروشی بود که حقوقیها ایجاد کردند، ولی با توجه به نقدینگی بسیار فزایندهای که این روزها در بازار سرمایه وجود دارد، روز بعد بازار وضعیت متعادلی داشت و در هفته آینده به دلایلی از جمله اینکه تغییری در مفروضات بنیادی شرکتها ایجاد نشده، انتظار میرود تعادل در معاملات را شاهد باشیم.
چه شد که بن سلمان به ناگهان فتیله تقابل با ایران را پایین کشید؟
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب در گفت و گو با علی اکبر اسدی، تحیلگر مسائل عربستان آورده است: طی یک هفته گذشته، متعاقب انتشار مصاحبهای از محمد بن سلمان با شبکه CBS آمریکا و اظهارات او مبنی بر استقبال از حل دیپلماتیک مسائل با ایران و استقبال از دیدار میان دونالد ترامپ با حسن روحانی، امکان تنشزدایی میان ایران و عربستان را در مقام سناریویی جدی مطرح کرده است. سیگنالهای مثبت ریاض برای تهران، این امید را ایجاد کرده که پس از چند سال خصومت عربستان سعودی، اکنون حاکمان این کشور مسیر دیپلماسی و عقلانیت را در پیش گرفته و امکان آغاز مذاکرات میان دو طرف نیز وجود دارد. در راستای پیگیری این احتمال و بررسی چشمانداز آینده مناسبات میان ایران و عربستان، «انتخاب» دیدگاه علی اکبر اسدی، کارشناس مسائل عربستان و استادیار گروه روابط بین الملل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی را جویا شده است.
مقاومت حداکثری ایران زمینه چرخش عربستان
اسدی در ارتباط با دلایل و زمینههای نرمش چند وقت اخیر عربستان در برابر ایران، معتقد است که علت اتخاذ رویکرد نسبتا نرمتر ریاض را میبایست در تحولات منطقهای، تغییر رویکرد سیاست خارجی ایران نسبت به مسائل منطقه و نیز روند مناسبات میان ایران و آمریکا مورد تحلیل قرار داد. تهران در قبال خروج ترامپ از برجام سیاست صبر استراتژیک را اتخاذ و تلاش کرد با دیگر اعضای برجام، منافع مورد نظر خود را تامین کند. متاسفانه این راهبرد با همراهی اروپاییها همراه نشد و ترامپ به سیاست اعمال فشار حداکثری علیه کشورمان ادامه داد. تحریم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حذف معافیتهای نفتی، ایران را در موقعیتی جدید قرار داد. در چنین شرایطی ایران تلاش کرد تصور غالب غربیها مبتنی بر اینکه میتوان با فشار ایران را وادار به تسلیم کرد و این کشور هیچ اقدام جدیای نمیتواند انجام دهد را تغییر دهد. لذا ایران وارد سیاست جدید شد که میتوان آن را سیاست «مقابله حداکثری» نامید.
وی افزود: «کاهش تعهدات برجامی و تغییر در سیاستهای منطقهای، زمینههای اختلافنظر میان آمریکا و کشورهای منطقه را ایجاد کرد. در این میان، تغییر در معادلات نظامی میان یمن و عربستان، پس از حمله پهبادی انصارالله به تاسیسات آرامکو، زمینهساز تغییر در معادلات منطقهای شد. در نتیجه کشورهای حاشیه خلیج فارس به این باور رسیدند که وابسته کردن امنیت خود به آمریکا و اتکای بیش از اندازه به غرب، نمیتوان تامین کننده منافع و امنیت آنها باشد. لذا شاهد تغییر سیاست عربستان، امارات و دیگر کشورهای عرب حاشی خلیج فارس نسبت به ایران بودیم. عدم واکنش آمریکا به حمله پهبادی به آرامکو نیز نقش غیرقابلانکار در چرخش کنونی سیاستهای عربستان دارد.»
تنشزدایی عربستان با ایران از روی اجبار
این کارشناس مسائل عربستان، در بخشی دیگر از گفتههای خود تاکید کرد: «نوع گفتار حاکمان سعودی برای ورود به تنشزدایی با ایران را میتوان متفاوت از اراده و کنش ترامپ و دولت آمریکا مورد ارزیابی قرار داد. ایران و آمریکا پتانسیلهای متفاوتی دارند اما عربستان و امارات وضعیتی کاملا متفاوتی داشته وآسیبپذیریهایی جدی دارند. همین مساله آنها را به سوی کاهش و مدیریت تنشها رهنمون کرده است. این مساله چالشی بزرگ برای محمد بن سلمان ولیعهد عربستان است؛ زیرا او برای نشستن بر کرسی پادشاهی ناچار به همراهی و تعامل با آمریکا خواهد بود. بنابراین، میتوان اراده آنها برای تنشزدایی با تهران را از روی نوعی اجبار مورد ارزیابی قرار داد.»
پذیرش نقش منطقهای ایران، پیششرط هر گونه مذاکره با عربستان
علی اکبر اسدی، در ارتباط با راهبرد مناسب برای ایران در تعامل با عربستان با توجه به وضعیت کنونی، اظهار داشت: «مناسبترین راهبرد این است که مناسبات با عربستان بازسازی شود اما این پیششرط باید لحاظ شود که ریاض نقش منطقهای ایران را مورد پذیرش قرار دهد. همچنین، تعدیل رویکرد خصمانه عربستان با ایران باید حتما تعدیل شود. اگر ایران بتواند فاصلهای میان عربستان با آمریکا و اسرائیل ایجاد کند، میتواند در مسیر تامین منافع ملی کشورمان حرکت و محیط امنتری را برای ایران در منطقه ایجاد کند.»
عباس ایروانی کیست و اتهاماتش چیست؟
پایگاه خبری تحلیلی فرارو با اشاره به جزییات پرونده فساد غول صنعت خودرو ایران، گزارش داد: روز چهارشنبه اولین جلسه دادگاه عباس ایروانی و متهمان هلدینگ عظام برگزار شد. در این جلسه کیفرخواست ایروانی و دیگر متهمان قرائت و اتهامات سنگینی علیه آنها مطرح گردید. عباس ایروانی به عنوان یکی از با نفوذترین فعالان اقتصادی کشور و یکی از غولهای صنعت خودرو شناخته میشود. جلسه محاکمه گروه عظام به اتهام قاچاق سازمان یافته و حرفهای قطعات خودرو در شعبه چهارم دادگاه ویژه رسیدگی به جرائم اخلالگران و مفسدان اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی برگزار شد.
عباس ایروانی کیست؟
عباس ایراوانی عظام متولد سال ۱۳۳۵ در تهران است. او در سالهای گذشته به عنوان «کارآفرین» مشهور بوده است. عباس ایروانی در زندگینامه خود تاکید کرده که در سال ۵۶ زیر نظر علی اکبر ناظق نوری وارد فعالیتهای انقلابی شده است. او پس از انقلاب فعالیتهای اقتصادی خود را در بازار آهن و یراق گسترش داده و دست به تولید قطعات موتورسیکلت میزند. او مدتی بعد نمایندگانی پیستون کالمن آلمان را میگیرد و کارخانه پیستون سازی تبریز را میخرد. او میگوید خرید پیستون سازی تبریز آنقدر برایش حاشیه ساز شد که دیگر تصمیم گرفت با دولت وارد معامله نشود.
ایروانی پس از آن ۱۴ کارخانه دیگر احداث نمود تا نهایتا در سال ۷۶ گروه قطعه سازی «عظام» را پایه گذاری کند. گروه عظام در تولید پیستون خودروهای سبک، سنگین بنزینی-دیزلی، صنایع ریخته گری، کلاچ و قطعات الکتریکی، داشبورد، انواع دینام، استارت، قفل، جعبه فرمان، پولوس انواع بلبرینگ و... فعالیت میکند. گروه قطعات خودرو عظام ۱۲ شرکت دارد که در تهران و استانهای مختلف دیگر از جمله آذربایجان شرقی، گیلان، البرز و اصفهان استقرار یافتهاند و شرکت «مادر» نیز با نام «گروه قطعات خودرو عظام» ثبت و در تهران مستقر است. بنا به ادعای ایروانی در هلدینگ عظام ۵۳۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۳۵ هزار نفر به صورت غیر مستقیم فعالیت میکنند. جدای از این فعالیتهای هلدینگ عظام، ایروانی در حوزههای فرهنگی و گردشگری نیز فعالیتهایی دارد.
او مدعی است که در آماده سازی ضریح باشکوه سیدالشهدا با ستاد بازسازی عتبات عالیات همکاری نزدیکی داشته است. ایراوانی میگوید: «بنا به ارتباط نزدیکی که با استاد فرشچیان داشتم پیشنهاد استفاده از ایشان برای طراحی را داده و به همین منظور شخصا با استاد فرشچیان در خارج از ایران دیدار و مذاکره نمودم و علاوه بر هموار کردن راه برگشت ایشان، با حضور در دفتر شخصی اینجانب در میدان آرژانتین تهران، کار طراحی و آماده سازی ضریح باشکوه سیدالشهدا را به پایان رساندند و پس از تایید طرح از سوی مقام معظم رهبری، توسط هنرمندان قم اجرا شده و پس از عبور از سراسر کشور بر روی آن مکان مقدس نصب شد.»
او همچنین میگوید دوستی دیرینهای با پروفسور سمیعی دارد و مرکز تحقیقات و نوآوری مغز و اعصاب در منطقه ۲۲ تهران با سرمایه گذاری او و تعدادی دیگر از خیرین ساخته شده است. ایروان در مرمت و بازسازی سرای عامریها در کاشان نقش موثری داشته است. ایروانی در حوزه گردشگری هم فعالیت کرده است. او بزرگترین «پارک آبی موضوعی رو باز ایران» (پارک آبی اوشن کیش) را در جزیره کیش راه اندازی کرد. پروژه عظیم پارک «هزارویک شهر» در منطقه ۲۲ تهران نیز از جمله پروژههایی است که از سوی عباس ایروانی انجام میشود. ایروانی روابط بسیار نزدیکی با سیاستمداران دارد. از او تصاویر زیادی با مقامات کشور در فضای مجازی وجود دارد. با این حال این فعال اقتصادی بیش از همه به سیاستمداران اعتدالگرا نزدیکتر است.
انتقادات مسیح مهاجری از روحانیونِ سیاستباز؛ پدر دوگانهسازی بسوزد
وبگاه خبری خبرآنلاین در گفت و گو با مسیح مهاجر، مدیر مسئول روزنامه جمهوری اسلامی، آورده است: «حجت الاسلام مسیح مهاجری» از آن دست روحانیونی است که صحبتهایش آنقدر به دل مینشیند که گذر زمان کمتر احساس شود، با اینکه کارکشته مطبوعات و خبر است اما تلاش نمیکند با تکیه به آن داشته ها و تجربیات، در مصاحبه آچمزت کند یا دستت را ببندد، یک مصاحبه شونده خوب است و با حوصله. او در بخش اول این گفتگو برایمان از دوگانه سازی های انقلابی-غیرانقلابی روایت کرد که با تکیه بر آن بسیاری از بزرگان طرد یا منزوی شدند. صحبتمان به جایگاه روحانیت امروز و مقایسه آن با ۴۰ سال پیش که رسید، سر دردودلش باز شد و گفت دیگر روحانیت جایگاه ۴۰ سال پیش را ندارد. او میگوید از روزی که روحانیت به دنبال کار دیگری رفت و منبر را به دست دیگرانی که سواد نداشتند سپرد مداحان مسئول دین مردم شدند. صحبتها به دوگانهسازیها که رسید یادی از رفیق قدیمی اش کرد و گفت:«پدر این دوگانهسازیها بسوزد که باعث شد نگذارند افرادی مانند آیتالله هاشمی رفسنجانی خدمت کند.» گپ و گفتمان با حجت الاسلام مهاجری به پیوند خوردن روحانیت با سیاست و سیاسی بازی هم رسید و البته دادگاه ویژه روحانیت. [قسمتی از] این گفت و گو را در ادامه بخوانید؛
آقای مهاجری! در حرکت انقلاب اسلامی که چهل سال پیش رقم خورد و با رهبری یک چهره روحانی به پیروزی رسید جایگاه روحانیت در ساختار نظام جمهوری اسلامی جایگاه ویژهای بود. امروز بعد از چهار دهه جایگاه روحانیت در بین مردم کجاست؟ آیا همان شان و جایگاه چهل سال پیش را میتوان برای روحانیت در بین مردم قائل شد؟ آیا همان کارکردی که برای روحانیت تعریف شده بود عملیاتی شد یا در ادامه مسیر انحرافاتی هم صورت گرفت؟
مشخص است که آن جایگاه امروز وجود ندارد. آن زمان (چهل سال پیش) روحانیت جایگاه بالایی داشت و هرچه میگفت مردم گوش میدادند و عمل میکردند. امروز جامعه روحانیت مبارز تهران، جامعه مدرسین و... که از تشکلهای برجسته روحانی هستند اینها اگر فهرست بدهند اینگونه نیست که مردم بدون چون و چرا چشم بگویند و به آنها رای بدهند. در همان فهرست به خیلیها رای نمیدهند.
چقدر این موضوع نشات گرفته از عملکرد روحانیت بوده است؟ در واقع چقدر تقصیر با خود روحانیت است؟
روحانیت را نباید به صورت یکپارچه قضاوت کرد. اینکه روحانیت در رسیدن به جایگاه امروز مقصر است شکی نیست اما این تقصیر به گردن عدهای از روحانیت است و همه را نمیتوان مقصر دانست. در همین تاریخ انقلاب اگر اسامی را ذکر کنم شما با شناختی که دارید میتوانید درباره آنها نظر دهید؛ مثلا امام یک روحانی بود یا آقای بهشتی، آقای مفتح، شهید مطهری، آیتالله صدوقی، آیتالله مدنی، آیتالله اشرفی اصفهانی و... وقتی به زندگی این افراد نگاه میکنید نمیتوانید هیچچیز نادرستی ببینید؛ هرچه هست صداقت، درستی و خدمت است. تا همین امروز که من با شما صحبت میکنم از این قبیل افراد زیاد داریم.
شاید هنوز افرادی با این خصلت وجود داشته باشند اما در عالم سیاست ظهور و بروزی ندارند. میخواهم بگویم جای خالی افرادی که شما نام بردید در سیاست امروز به شدت احساس میشود چرا که شبیه این افراد را در مناصب کمتر دیدیم و افرادی بر سر کار آمدند که آن خط مشیای را که روحانیت در اوایل انقلاب و حتی قبل از آن دنبال میکرد را در پیش نگرفتند.
پدر دوگانهسازی بسوزد. این مسئله باعث شد خیلیها نتوانند به جامعه خدمت بکنند. من خیلی صریح و روشن به شما میگویم هرچند این مسئله را عدهای انکار کنند اما من از نزدیک شاهد بودم و میخواهم بگویم ۲۰ سال تمام اجازه ندادند آقای هاشمی رفسنجانی به مردم خدمت کند. من نمیخواهم بگویم آقای هاشمی ایرادی نداشت؛ چرا ایشان هم در کارشان عیب و ایراد وجود داشت اما محاسن عملکرد او بسیار بیشتر از معایبش بود.
آقای هاشمی رفسنجانی بعد از اتمام جنگ توانست مملکت را بعد از جنگ که تمام زیرساختهایش از بین رفته بود و دیگر چیزی نداشت، توانست بازسازی کند و آن را به نقطهای برساند که دیگر تقریبا کشور روی غلتک افتاده بود؛ اما آنها در پاسخ چه کردند؟! تمام تهمتهای مالی را به هاشمی رفسنجانی زدند اما وقتی پروندههای «شهرام جزایری»، «بابک زنجانی» «مهافرید خسروی» رو شد یا جزئیات پروندهها «۸۰۰۰ میلیاردی» و «۱۶ هزار میلیارد» رو شد در هیچکدام از این پروندهها آقای هاشمی رفسنجانی حضور نداشت. ما هیچگاه نشنیدیم آقای هاشمی رفسنجانی کوچکترین دخالتی در هیچکدام از این پروندهها داشته باشد. این یعنی یک جریان، یک فردی را آنچنان بمباران تبلیغاتی کرد که در جامعه منزوی بشود و کسی نتواند از وجود ایشان بهرهای ببرد. اینکه فردی به عنوان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هر هفته یا هر دوهفته جلسهای را بگذارد و هر سال یکی دو بار برای یک مشکل مملکتی در جلسهای با یک رای جمعی تصمیمی گرفته شود را نمیتوان استفاده از افراد بزرگی مانند هاشمی رفسنجانی دانست.
احزاب باید حضور خود را جدی بگیرند؛ احزاب نباید متاثر از نوع نگاه حاکمیت، ایفای نقش کنند
وب سایت خبری تحلیلی پارسینه در گفت و گو با ابوالقاسم رئوفیان، دبیرکل حزب ایران زمین آورده است: با تاکید بر بیتوجهی حاکمیت به ظرفیتهای که در احزاب وجود دارد، میگوید: اگر احزاب از نگاه حاکمیت به عنوان نهادهای مدنی فعال، در عرصه سیاستورزی جایگاه واقعی خود را پیدا کنند، همچنین مردم احزاب را انعکاس دهنده آلام و دردها و آمال و آروزها و دغدغههای خود بدانند و به تعبیری احزاب در کشور نهادینه شوند، بسیار نقش پررنگی را میتوانند در انتخابات ایفا کنند.
این فعال سیاسی با تاکید به نقش احزاب در انتخابات تاکید میکند: این نقش به خصوص نسبت به مشارکت حداکثری به عنوان یک راهبرد و فرستادن نمایندگان شایسته نمایندگی مردم به مجلس میتواند به خوبی انجام شود. رئوفیان با بیان اینکه نگاه مطلوب حاکمیت به احزاب در حال حاضر وجود ندارد، میگوید: احزاب و گروههای سیاسی مغفول واقع شدهاند.
دبیرکل حزب ایران زمین با توجه تواناییهایی که احزاب موجود کشور دارند، میافزاید: دولت نه تنها میتواند از نقش احزاب نسبت به جلب مشارکتهای مردمی در انتخابات بهرهمند شود، بلکه در کمک به دولت، نهادهای قانونی کشور و تحقق اهداف نظام هم احزاب میتوانند بسیار کمکرسان باشند. او در ادامه به نبود توجه لازم به احزاب اشاره و تاکید میکند:، اما این خلاءها به این معنا نیست که نتوانند در استراتژی خود که حضور حداکثری است ایفای نقش کنند، این امکان وجود دارد اگرچه در حد قابل تصور نیست.
رئوفیان همچنین با اشاره به وضعیت درونی احزاب کشور میگوید: البته یک نکته هم وجود دارد و آن این است که احزاب هم باید حضور خود را جدی بگیرند. من فکر میکنم این نگاه توام با بیمهری حاکمیت به احزاب، در آنها هم تاثیر گذاشته است. این فعال سیاسی اصولگرا با تاکید بر اینکه احزاب نباید با توجه به بیمهریهایی که در حاکمیت نسبت به آنها وجود دارد ناامید شوند، بیان میکند: معتقدم که احزاب نباید متاثر از نوع نگاه حاکمیت، ایفای نقش کنند بلکه باید برخواسته از وظیفه، تکلیف حزبی، ملی، اسلامی نقش خود را در سیاست و جامعه اجرا کنند.
دبیرکل حزب ایران زمین میافزاید: اگر این نگاه وجود داشته باشد به نظرم هم میتوانند تاثیر عمیقتر و گستردهتری را نسبت به حضور حداکثری پای صندوق رای ایفا کنند و هم افراد شایستهتری را برای کرسیهای نمایندگی انتخاب کنند.
ماجرای خداحافظی جعفر کاشانی و مربیاش از فوتبال در یک روز؛ هواداری که در روز وداع کاشانی از مرگ گریخت!
وب سایت خبری مشرق در گفت و گو با بهمن صالح نیا، پیشکسوت فوتبال گیلان، آورده است: جعفر کاشانی، رئیس هیات مدیره پرسپولیس صبح چهارشنبه در سن ۷۶ سالگی دار فانی را وداع گفت. او متولد ۱۱ اسفند ۱۳۲۲ در تهران بود که سابقه بازی در تیمهای شاهین تهران و پرسپولیس را داشت و تا پایان دوران ورزشی خود در این تیم باقیماند و چهارمین کاپیتان تاریخ این تیم شد. این پیشکسوت فقید فوتبال کشورمان که فوتبال خود را در اوایل دهه ۴۰ از باشگاه شاهین شروع کرده بود پس از انحلال موقت این باشگاه راهی تیم تازه تأسیس پرسپولیس شد و در حالی که پس از چندین فصل بازی برای این تیم در دربی ۲۷ آذر ماه سال ۱۳۵۳ پایتخت از دنیای فوتبال خداحافظی کرد ولی در نهایت یک ماه بعد روبروی ملوان بندرانزلی و در انزلی کفشهایش را آویخت و از دنیای توپ گرد کنار رفت.
در واقع کاشانی از معدود ستارگان باشگاه پرسپولیس است که با یک مسابقه یادبود از مستطیل سبز بدرقه شد. برای این منظور مسئولان پرسپولیس در صدد جلب نظر یک باشگاه بودند که حریف آنها باشد. از قضا همان روزها باشگاه ملوان بندرانزلی نیز قصد برگزاری یک مسابقه یادبود برای بهمن صالح نیا داشت که پس انجام مکاتبات دو باشگاه توافق کردند که در طی دو مسابقه رفت و برگشت ( تهران - انزلی ) از زحمات چهره های سرشناس خود قدردانی نمایند.
امجدیه میزبان مسابقه رفت شد و تعدادی از هم دوره ای های کاشانی که پیش از او کفشها را آویخته بودند بار دگر به میدان آمده تا تداعی کننده خاطرات شیرین گذشته باشند؛ حمید شیرزادگان - همایون بهزادی - محراب شاهرخی .....از آن روز خاطره انگیز , تنها چند تصویر بیادگار مانده که یکی از آنها (عکس دسته جمعی پیش از آغاز بازی) بسیار جالب و سرشار از حس شادمانی و صمیمیت است. به همین بهانه بهمن صالح نیا پیشکسوت فوتبال در عرصه ملی و باشگاهی که ملقب به پدر فوتبال گیلان است در گفت و گو با مشرق، درباره همزمانی روز خداحافظی اش با زنده یاد جعفر کاشانی و خاطرات سالهای دور حرف زد.
* شما همدوره و همبازی مرحوم جعفر کاشانی در فوتبال بودید؟
- بله! ابتدا جا دارد درگذشت جعفر کاشانی عزیز را خدمت جامعه ورزش و به ویژه فوتبال و بالاخص خانواده محترم آن مرحوم تسلیت بگویم. کاشانی یکی از فوتبالیست های بااخلاق و در پست خودش کم نظیر بود که همواره در هر تیمی اعم از ملی یا باشگاهی توپ می زد جایگزین نداشت. بله ما در تیم ملی و در بازیهای آسیایی کنار هم فوتبال بازی کرده بودیم و حتی خود من به عنوان مربی در تیم ملی با او کار کردم.
* آخرین بار چه زمانی با هم حرف زدید؟
- تقریبا ۵ روز پیش بود. داشتم با حمید جاسمیان حرف می زدم که جعفر هم کنارش بود و گوشی را گرفت و به شوخی با لهجه گیلکی به من گفت: «تی بلا می سر» و کمی حرف زدیم و شوخی کردیم و خندیدیم. خیلی سرحال و قبراق صحبت می کرد. وقتی خبر فوتش را شنیدم شوکه شدم. امیدوارم خداوند به بازماندگانش صبر عطا کند.
صادق زیباکلام: پوپولیسم دهه هشتادی دیگر شانس پیروزی ندارد/ اصولگرایان در شهرستانها شانس اول را دارند
پایگاه خبری تحلیلی نامه نیوز در گفتگو با صادق زیباکلام، استاد دانشگاه، آورده است: آسیبشناسی جریانات سیاسی یکی از وظایفی است که در سالهای اخیر رسانهها بهجای گروههای سیاسی آن را برعهده گرفتند. بسیاری از صاحبنظران فقدان جمعبندی و تحلیل سیاسی در درون احزاب را یکی از خلاءهای نیروهای سیاسی کشور میدانند. به سراغ «صادق زیباکلام» استاد دانشگاه تهران و تحلیلگر سیاسی رفتیم تا در این رابطه از وی بیشتر بشنویم:
صرف اصولگرا و ارزشی بودن ضامن اخلاق سیاسی نیست
زیباکلام در ابتدا طی پاسخ به این سوال «نامه نیوز» که «آیا چهرههایی در جبهه اصولگرایی که با محدود کردن ورودی به جبهه های سیاسی مختلف این جناح، از در مقابله درآمدند، درحال جبران مافات شکست برخی نیروها در مجلس هشتم و نهم از علیلاریجانی در انتخابات هیئت رئیسه مجلس هشتم و نهم هستند؟» پاسخ داد: این گفته من ممکن است درباره برخی اشخاصی که در جبهه اصولگرایی هستند صدق بکند یا نکند. میخواهم بگویم افراد عادی نباید از روی ظاهر قضاوت کنند که کسی میگوید هدفش خدمت به انقلاب و مردم و اسلام است. همانطور که در بین نیروهای سیاسی کشورهای سکولار هم جدال بر سر قدرتطلبی و منفعتطلبی شخصی وجود دارد، در اینجا هم برخلاف شعارها برخی مسائل شخصی، برایشان قدرت مطرح است و بسیاری حُّب و بغضها و کینهها را حتی به منافع ملی و جبههای خود نیز ترجیح میدهند.
این کارشناس سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه مردم نباید انتظار عجیب یا فرازمینی از شخصیتهای سیاسی داشته باشند، تصریح کرد: سادهاندیشی است که فکر کنیم کسی وارد عرصه سیاسی میشود، هیچ منافعی را نمیخواهد اما باید درنظر داشته باشیم که در یک ساختار سیاسی سالم، باید منافع افراد در جهتی سازنده کانالیزه شود تا در یک چهارچوب اصولی نیروهای یک طیف بتوانند با هم به وحدت برسند. اصولگراها نیز مانند اصلاحطلبان اهل رقابت بر سر قدرت و جایگاه هستند.وی با تاکید بر اینکه از سال ۷۶ به بعد، اصولگرایان همواره مشکل تضمین رای در صندوق داشتند و به حدنصاب رسیدن آراء برای ورود ایشان به انتخابات همواره برایشان امری حیاتی بود.
اصولگرایان شانس اول انتخابات مجلس در شهرستانها
زیباکلام با اشاره به این نکته که «اصولگرایان بهدلیل اینکه مردم در شهرستانها باوجود مسائل قومی و طایفهای همواره مشارکت بالا خواهند داشت، شانس اول را در انتخابات آینده دارند»، تحلیل کرد: بدنه اجتماعی سنتی اصولگرایان، در هر شرایطی رای خواهد داد، و اصولگرایان نگران جذب عموم مردم به صندوقهای رای نیستند، لذا اضطرار چندانی هم برای اتحاد میان آنها حس نمیشود. در برخی از حوزههای انتخابیه مرکب و دوتایی مثل «ایذه-باغملک» یا «تفرش-آشتیان» مردم بهدلیل اینکه در یک بازی قومی دوست دارند نماینده از شهر خودشان باشد، وارد انتخابات میشوند و ریشه رای آنها سیاسی نیست. از این دست موارد در شهرستانها زیاد است و این شرایط را متفاوت خواهد کرد.
این استاد دانشگاه تهران در پایان در پاسخ به این سوال «که آیا ممکن است درخلال عدم شکلگیری بین جریان اصلی اصولگرایان، مانند سال ۸۴ و ۸۸ جریانی به خارج از دو نیروی سنتی اصلاح طلب و اصولگرا به عنوان نیروی سوم که تابعیتی از روابط و شئون حاکم به کشور نیز ندارد، وارد شود؟» اظهار کرد: نارضایتی و سرخوردگی در بین آن بخش از رای دهندگان که چیزی بیش از اصلاحات و اعتدال میخواستند، اکنون بهحدی شده است که احتمالا بدنه آنها برای برگزاری پرشور و شوق انتخابات تمایل پیدا نکنند، ولی آن بخش از رای دهندگان غیرسیاسی در کنار رای دهندگان ایدئولوژیک، قطعا مشارکت در انتخابات را بهتنهایی بالا خواهند برد. در این شرایط این بدنه ناراضی چنان عصبانی است که با شعارهای جریان سوم یا فردی پوپولیست از جنس دهه هشتاد هم رای نخواهد داد، بخصوص که قبلا نیز این جریان را تجربه کرده و این شانس تکرار یک تجربه پوپولیستی را پایین میآورد.
گلهمندی ناطق نوری از برخی اصولگرایان پایان یافته است؛ بازگشت او ربطی به اصلاح طلبان ندارد
وبسایت خبری تحلیلی نامه نیوز در گفت و گو با حجت الاسلام سیدرضا اکرمی، عضو جامعه روحانیت مبارز، آورده است: حضور جنجالی ناطق نوری در ماه های منتهی به انتخابات مجلس و خبرگان رهبری، بحث های زیادی را در میان محافل سیاسی و رسانه ها مطرح کرده است. گفته می شود این حضور به دعوت کتبی موحدی کرمانی رخ داده و همزمان برخی مخالفت ها و موافقت ها و استقبالها را نیز همراه داشته است. درباره جزئیات این حضور و حواشی آن با «سیدرضا اکرمی» عضو جامعه روحانیت مبارز گفتگویی صورت دادیم که شرح آن در ادامه میآید. وی شائبه انتخاباتی بودن این دیدار را نیز رد کرد.
* حضور ناطق نوری در جلسه جامعه روحانیت مبارز تهران آن هم پس از سالها تعجب بسیاری را برانگیخت. چه فرآیندی موجب شد تا ایشان به این شورا دعوت شوند و خودشان چطور راضی شدند؟
اگر بخواهید علت حضور ایشان و راضی شدنشان را بپرسید، باید ایشان در اینجا حضور داشته باشند تا خودشان به سوال شما پاسخ کامل و جامع بدهند. چیزی که ما میدانیم این است که آقای ناطق مدتی به جلسات جامعه روحانیت نمیرفته و اکنون نیز برگشته است. ماجرا از این قرار است که مدتی بود که آقای ناطق نوری برخلاف رویه این سالها، به مجمع روحانیون مبارز نمیرفت. اما پس از مدتی اخیرا در یکی از جلسات مجمع شرکت کرد. آقای موحدی کرمانی ایشان را در این جلسه میبینند و به ایشان اصرار میکنند که حالا وقتی در جلسه مجمع روحانیون شرکت میکنید، حداقل در جلسات جامعه روحانیت مبارز نیز شرکت کنید. آقای ناطق به این دعوت لبیک گفتند و شرکت کردند. آقای ناطق به آقای موحدی گفتند که دعوت رسمی کنید و ایشان هم با دعوت رسمی به جلسه جامعه روحانیت آمدند.
* آیا گمانهزنیهای انتخاباتیای که در حاشیه این حضور آن هم در آستانه انتخابات میشود را تایید میکنید؟
این دیدار و حضور هیچ ربطی به انتخابات و مسائل کلان اسلام و مسلمین و کشور نداشت.
* پس دلیل غیبت طولانی و چندین ساله ایشان در جلسات جامعه روحانیت و زاویهای که با بسیاری از نیروهای آن یافتند چه بود؟
واقعیت این است که پس از مناظره جنجالی آقایان احمدی نژاد و میرحسین موسوی، رئیس جمهور وقت بدون ربط داشتن موضوع مناظره به آقای ناطق، چند بار اسم ایشان و فرزندشان را مطرح کرد. آقای احمدینژاد نسبت به آقای ناطق و فرزندشان از تریبون تلویزیون ملی توهین کرده و اتهام مطرح کرد و این چیز کمی نبود. پس از آن صداوسیما به آقای ناطق و هاشمی برای پاسخ به آن ادعاها تریبون نداده و از آقای احمدینژاد نیز کسی سند نخواست. در این میان آقای ناطق از اعضای جامعه روحانیت و خود این نهاد انتظار داشت که در واکنش به این صحبتهای ناپسند احساس وظیفه شرعی و سیاسی کرده و واکنش نشان دهند؛ اما ما شاهد سکوت در این رابطه بودیم و واکنشی از سوی آن حضرات ندیدیم. همین مسئله آقای ناطق را گلهمند کرده و مانع از آن شد که نسبت به حضور در جلسات آن تشکل (جامعه روحانیت مبارز) طی سالهای اخیر شد. انتظار ایشان بهعنوان عضوی از جامعه این بود که افراد آن در این رابطه حرف زده و سینه سپر کنند اما بسیاری در آن برهه چنین نکردند. آقای ناطق این رنجمندی خود را حتی به زبان آورد و پنهان نکرد و همه میدانستند که ایشان انتظار دارد.
* آیا دلیل دور شدن آقای ناطق نوری از اصلاحطلبان، بخاطر مواضع ضد اعتدالی و ضد ائتلاف برخی شخصیتهای اصلاحطلب (آن هم در آستانه انتخابات) بوده و این مسئله وی را برای این تصمیم ارادهمندتر ساخته است؟
اکنون از دورشدن آقای ناطق از جامعه روحانیت ۱۰سال میگذرد و بههرحال برخی اختلافات و کدورتها بهطور طبیعی در گذر زمان فراموش میشود و این ربطی به اصلاحطلبان ندارد، مسئله این است که گلهمندی ایشان از برخی اصولگرایان پایان یافته است. ما امیدواریم بهدلیل سابقه و توان آقای ناطق، حضور ایشان در جامعه روحانیت در آینده نیز سودمند باشد و ادامه یابد. ایشان یک سابقه طولانی در انقلاب دارد و این سابقه بیش از نیم قرن است.
نظر شما