وزیر بهداشت: ماجرای بازداشت موقت یکی از بهورزان را پیگیری می‌کنم

تهران- ایرنا- وزیر بهداشت گفت: یکی از بهورزان به دلیل سوء تفاهم و تصمیم نادرست، در بازداشت موقت است و از خانواده وی و از اینکه خدمتگزاری به جای تقدیر باید در بازداشت به سر ببرد، احساس شرمساری می‌کنم و این مشکل را از طریق مقامات قضایی و دادستان کل کشور پیگیری می‌کنم.

به گزارش وزارت بهداشت، سعید نمکی روز شنبه در همایش روز ملی دامپزشکی که در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، افزود: بهورزان نقش اساسی و مهمی در حذف سرخک از کشور دارند و باید دست یکایک آنها را بوسید.

وی ادامه داد: دستاوردهای کشور در حوزه سلامت پس از انقلاب اسلامی، قابل توجه است. در میزان پوشش واکسیناسیون، کاهش مرگ و میر کودکان و مادران باردار و توسعه زیرساخت‌ها مانند شبکه‌های بهداشتی و درمانی توانستیم رتبه‌های ممتازی را در جهان به دست بیاوریم.

سازمان جهانی بهداشت، گواهی حذف سرخک را برای ایران صادر کرد

وزیر بهداشت بیان کرد: دیروز کمیته مربوطه در سازمان جهانی بهداشت، گواهی حذف سرخک را برای ایران صادر کرد و این خبر بسیار مسرت بخش بود چون بین ۲۳ کشور شرق مدیترانه، ایران یکی از سخت‌ترین عرصه‌ها برای خدمت رسانی، ریشه کنی و حذف برخی از بیماری‌ها است و در برخی از مناطق کشور برای واکسیناسیون یک کودک، زحمات زیادی متحمل می‌شویم.

وی افزود: امروز آمریکایی‌ها به شدت گرفتار سرخک هستند.  سرخک به باتلاقی برای نظام سلامت آمریکا تبدیل شده و حتی بسیاری از کشورهای اروپایی نیز قادر به حذف سرخک نشده‌اند.

نظام سلامت به مشارکت بین بخشی نیاز دارد

نمکی گفت: در دوران گذشته که عمده بیماری‌ها، واگیر بود، نقش وزارت بهداشت محوری و اساسی بود. چون برای تهیه ۶ بیماری مهلک مسری قابل پیشگیری با واکسن، اقدامات لازم در وزارت بهداشت انجام می‌شد، اما امروز تنوع عوامل موثر بر سلامت و به ویژه مولفه‌های اجتماعی موثر بر سلامت می‌طلبد که با همکاری گسترده بین بخشی، بتوانیم مشکلات نظام سلامت را حل کنیم.

وی ادامه داد: امروز با شیوع بیماری‌های غیرواگیر و اتفاقاتی که در ساختار اجتماعی و سیاسی کشورها رخ می‌دهد دیگر با واکسن نمی‌توانیم مشکلات نظام سلامت را حل کنیم، بلکه نیازمند مشارکت همه بخش‌ها برای کاهش عوامل خطر هستیم. یکی از موارد بسیار موثر در این همکاری بین بخشی، مشارکت سازمان دامپزشکی و دامپزشکان کشور است.

دامپزشکان جزء لاینفک نظام سلامت هستند

وزیر بهداشت بیان کرد: دامپزشکان جزء لاینفک نظام سلامت هستند.  دامپزشک را از تیم پزشکی جدا نمی‌دانیم و فکر می‌کنیم که در یک نظام و ساختار ادغام یافته، جزء لاینفک همدیگر هستیم و نقش دامپزشکان در تمام اجزای نظام سلامت بر همه آشکار است. در مورد غذا به عنوان یکی از ارکان اصلی تامین سلامت جامعه، بدون پشتوانه دامپزشکان، کاری از پیش نمی‌بریم.

نمکی اظهار داشت: وقتی به طرح «از مزرعه تا سفره»  و میزان کفایت مواد غذایی در ۱۰۰ گرم گوشت پروتئین دار دام و طیور نگاه می‌کنیم، بدون توجه به نقش دامپزشکان، این طرح‌ها معنی ندارد. امروز سوء تغذیه در کشور یکی از بحث‌های بسیار جدی است. البته وقتی از سوء تغذیه صحبت می‌کنیم،  به معنی کاهش مواد غذایی نیست،  بلکه در برخی موارد پرخوری‌ها یا مصرف غذاهای غیراستاندارد، مشکل آفرین است.

وی بیان کرد: اینکه دام از چه علوفه‌ای استفاده کند، تغذیه طیور توسط چه موادی باشد، باقی مانده آنتی بیوتیک‌ها و سموم در مواد غذایی نیازمند نقش آفرینی ارزنده دامپزشکان در کنار همکاران ما در سازمان غذا و دارو و همچنین سازمان استاندارد است.  

وزیر بهداشت از بیماری های مشترک بین انسان و دام به عنوان یکی از مشکلات نظام سلامت یاد کرد و گفت: به دکتر گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت تاکید کرده ام که مبادا گرفتار موج بیماری های غیرواگیر شویم و بیماری های واگیردار را فراموش کنیم. سرزمینی هستیم که به اندازه تنوع اقلیم، تنوع بیماری داریم و نمی توانیم بگوییم در هیچ استانی، مشکل قالب ما فقط یک بیماری است.  

نمکی بیان کرد: ۲۰۷ هزار و ۵۰۰ مورد حیوان گزیدگی در سال ۹۷ در کشور اتفاق افتاد.  هر مورد حیوان گزیدگی برای ما بین ۳ تا ۴ میلیون هزینه به همراه دارد و رقم سنگینی از این نظر به نظام سلامت تحمیل می شود. در سال گذشته ۵۰۰۰ مورد سالک در کشور گزارش شده که برای خانواده ها مشکل ساز است.

وزیر بهداشت ادامه داد: در سال گذشته ۲۲۴ مورد سیاه زخم در کشور مشاهده شد.  در مورد تب کریمه کنگو از روز اول که در ایران شناسایی شده تا امروز، ۱۹۰ مورد مرگ ثبت شده که ممکن است همکاران ما در سازمان دامپزشکی، آمارهای متفاوتی داشته باشند و باید آمارها باهم یکسان شود.

نمکی اظهار داشت: علاوه بر عرصه زنجیره غذا که نیازمند کمک دامپزشکان هستیم، باید به یکدیگر در مدیریت زنجیره غذا و رسیدن غذای سالم به دست مردم، کمک کنیم.

لزوم تشکیل کمیته‌های ملی برای کنترل یبماری‌های انسان و دام

وی ضمن تاکید بر لزوم تشکیل کمیته های ملی برای کنترل و پیشگیری از بیماری های مشترک انسان و دام، اظهار داشت: باید اطلاعات را با یکدیگر مبادله کرده و برنامه های ملی را با در نظر گرفتن نقش هر سازمان و نهاد را تدوین و اجرا کنیم تا این بیماری ها کنترل شود.

نگهداری از سگ با شیوه‌های پلیسی حل نمی‌شود

وزیر بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به انس و الفت برخی افراد در آپارتمان ها با حیوانات، گفت: در فرهنگ ایران از کودکی با حیوانات خانگی مانند مرغ و خروس و پرنده هایی مانند قناری و مرغ عشق مانوس بوده و هستیم، اما در فرهنگ ما نبوده که یک خانم دستش را با سیگار از ماشین بیرون بیاورد و سگ را در آغوش داشته باشد و این فرهنگ وارداتی است.  

نمکی با بیان اینکه نگهداری از حیواناتی مانند سگ به یک مشکل در نظام سلامت تبدیل می شود، افزود: تقاضا دارم که دامپزشکان به این عرصه ورود کنند و موارد و گزارشاتی داریم که برخی افراد در منزل، سوسمار، آفتاب پرست یا بچه تمساح نگهداری می کنند که در فرهنگ ما نبوده،  اما در فرهنگ ما نگهداری از مرغ، خروس، قناری و کبوتر وجود داشته است.  

وی بیان کرد: نمی توان واقعیت های اجتماعی را کتمان کرد و باید بپذیریم که اطراف ما اتفاقاتی رخ داده و تحولاتی ایجاد شده و با شیوه های پلیسی و غیرآموزشی نیز نمی توان این مشکلات را حل کرد و دستگیری هم مساله ای را حل نمی‌کند. باید به عرصه آموزش مردم ورود کرد و آنها را از خطرات انس و همنشینی با برخی حیوانات و انتقال برخی از بیماری ها، آگاه کرد که این کار با ورود دامپزشکان به درستی انجام خواهد شد.

وزیر بهداشت افزود: برخی اوقات، صاحبان حیواناتی مانند سگ، دامپزشکان را برای واکسیناسیون صدا می زنند، اما انتظار داریم که دامپزشکان در این موارد آموزش های لازم را به مردم بدهند و بگویند که ممکن است عوارضی در اثر همنشینی با حیوانات برای آنها ظاهر شود. باید بسته‌های آموزشی را برای خانواده‌هایی که اقدام به نگهداری از حیواناتی غیراهلی می‌کنند،  تعریف کرد و تقاضا دارم که سازمان دامپزشکی، آموزش‌ها را در قالب بروشور، پمفلت و پیام از طریق رسانه‌ها به مردم ارائه کنند تا خانواده ها از عوارض آن بیشتر آگاه شوند.  

اهمیت واکسیناسیون دام و طیور

وی به نقش مهم واکسیناسیون در دام و طیور اشاره کرد و گفت: موسسه تحقیقات واکسن سرم سازی رازی بیش از ۹۰ سال قدمت دارد و آنچه که باید، از آن بیرون نمی آید. حدود ۲۹ سال پیش با شارل مریو دیدار کردم که تقاضای کمک برای ساخت واکسن‌های انسانی و حیوانی را داشتم، اما به من گفت که به سراغ پروفسور میرشمسی که به همراه او شاگرد پاستور بودند بروید و با استاد میرشمسی گفت‌وگو کردیم و آن روز ۹ میلیون دلار ارز حوزه بهداشت را به وزارت جهاد کشاورزی برای ساخت واکسن در مجموعه رازی دادم.  

وزیر بهداشت افزود: هنوز هم با وجود پیشرفت‌هایی که در موسسه رازی کرده ایم،  باید پیشرفت های زیادی کنیم و از دامپزشکان تقاضا دارم که مشکل واکسن را در دامپزشکی حل کنیم و اگر قرار است واکسن سازی را به بخش خصوصی واگذار کنیم، این کار را سرعت دهیم.  

نمکی در پایان اظهار داشت: بین ۱۲۰۰ شرکت دانش بنیان حوزه سلامت، تعداد زیادی از آنها را در ساخت واکسن‌های انسانی و حیوانی درگیر کردیم و امیدواریم که شاهد توسعه ساخت واکسن در کشور باشیم.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha