برخلاف این ضرب المثل قدیمی که می گوید "حادثه خبر نمی کند" من معتقدم که حادثه نه تنها خبر می کند بلکه آژیر می کشد.
رویدادها و حادثه های بد، به رغم تلخی و تلخ کامی، فرصتهای جدیدی را خلق می کنند تا در سایه آنها، ضعف ها و کاستی ها را آنگونه که هست ببینم، گذشته را مرور کنیم، وضعیت فعلی را بررسی نماییم و با برنامه ریزی بسوی آینده ای مطمئن گام برداریم.
بی تردید گام برداشتن بسوی آینده ای مطمئن به قدرت پیش بینی ما بستگی دارد و این امر نیز نیازمند بررسی و تجزیه و تحلیل امور و نگرش عمیق به رخدادها و حوادثی است که گاه تلخ و ناگوارند و از نگاه کلی نامنتظر رخ می دهند، به همین دلیل است که می توانند ثمرات شیرین و راهگشا به ارمغان بیاورند.
این ثمرات در صورتی مفید واقع می شود که به حوداث و رویداد های غیرمنتظره از زوایای مختلف نگاه شود و تبعات و آسیب های آن بدرستی و باهدف افزایش توانمندی مقابله با اتفاقاتی از این دست تجزیه و تحلیل شوند.
گرچه هدف از این نوشتار بزرگ جلوه دادن حوادث از جمله قطعی برق در کیش نیست اما و اقعیت این است که این حادثه به درازا کشید و ابعادی گسترده به خود گرفت تا جائیکه به شکل یک بحران رخ نمایان کرد.
قطع چندین ساعته برق که ۸۰ درصد از گستره ۹۰ کیلومتر مربعی جزیره کیش را در خاموشی فرو برد، اکثریت جمعیت ۳۵ هزار نفری این منطقه را در شرایطی سخت قرار داد و بسیاری از امور را مختل کرد، در واقع آزمونی عملی برای سنجش مقابله با بحرانها و بازبینی یکی از ساختارهای اساسی جزیره کیش بود.
این حادثه نشان داد که انرژی بویژه نیروی برق یکی از نقاط آسیب پذیر این جزیره محصور است و باید برای حل این مشکل ساختاری نسخه ای درمان کننده پیچید.
این نکته در واقع یکی از دستاوردهای این حادثه است که طی دو روز گذشته مورد توجه مدیریت و ستاد بحران کیش قرار گرفت و منجر به تشکیل چندین جلسه با محوریت ستاد بحران این منطقه آزاد شد.
ضرورت تعیین تکلیف مالکیت شرکت آب و برق، پیگیری انتقال برق از سرزمین اصلی و ارتقاء تجهیزات نیروگاهی، بررسی آسیب ها، امکانات و تجهیزات مورد نیاز و به کارگیری مشاور برای شکلگیری چارت ستاد مدیریت بحران، تهیه مولدهای کوچک و سیستم پیشرفته برای ذخیره برق و ارتباطات مخابراتی، و توجه به اطلاع رسانی بموقع در اینگونه بحران ها از جمله نکاتی بود که در این جلسه ها مورد تاکید قرار گرفت، تاکیداتی که از نگاه کارشناسان در زمره پیامدهای مثبت حادثه قطع برق در کیش ارزیابی می شود و بدون تردید با پیگیری مستمر و حمایت مسئولان کشور به نتیجه مثبت خواهد رسید.
در این زمینه مصطفی خانزادی معاون عمرانی و زیر بنایی سازمان منطقه آزاد کیش با اشاره به اینکه چنین اتفاقاتی در اقتصاد جزیره و آسایش و آرامش مردم تاثیر گذار خواهد بود اظهار داشت: برای جلوگیری از وقوع چنین حوادثی نیازمند نیروگاه جدید و تجهیزات پیشرفته هستیم.
خانزادی، نیاز جزیره کیش به برق را بر اساس طرح جامع بیش از۴۴۰ مگاوات عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه تولید نیروگاه کیش ۱۸۰مگاوات و تولید نیروگاه شماره دو ۵۰ مگاوات است، برای سال آینده نیازمند افزایش ظرفیت تولید برق به میزان ۶۰ مگاوات در نیروگاه شمال هستیم.
جمعه گذشته، ساکنان جزیره کیش و گردشگران شبی سخت و کلافه کننده را سپری کردند؛ از حوالی عصر تند باد این جزیره را در نوردید، صدای آذرخشهای پی درپی همراه با قطرات باران در جزیره طنین انداخت، ارتباط اینترنتی دچار اختلال شد و با قطع برق، ۸۰ در صد کیش در خاموشی مطلق فرو رفت.
به گفته مسئولان جزیره کیش با تولید۱۸۰ مگاوات برق در نیروگاه شماره یک و۵۰ مگاوات برق در شماره۲ که عملا به واسطه نبود خطوط انتقال تنها ۲۰مگاوات آن قابل استفاده است؛ جوابگوی برق مورر نیاز این جزیره نخواهد بود و این درحالیست که نیروگاه اصلی کیش با ۲۵ سال قدمت دچار فرسودگی است.
سهم سازمان منطقه آزاد کیش در شرکت آب برق کیش که مدیریت این بخش را برعهده دارد، ۴۹ درصد اعلام شده و باقیمانده سهام مربوط به بخش خصوصی است به همین جهت معاون عمرانی منطقه آزاد کیش نبود مدیریت یکپارچه و هماهنگ را یکی نقاط ضعف این مجموعه می داند و معتقد است: با افزایش سهام سازمان منطقه آزاد کیش به بیش از ۵۱ درصد، حق تصمیم گیری این سازمان در شرکت و برق کیش تثبیت شده و این مهم باعث خواهد شد تصمیم گیری در راستای ارتقاء تجهیزات نیروگاهی آب و برق کیش محقق شود.
وی با اشاره به نبود نیروگاه جایگزین در کیش و با تاکید بر این که برای جلوگیری از خاموشی ها نیاز به تولید۶۰ مگا وات برق برای سال آینده و۲۰۰مگا وات در چند سال آینده است گفت: در صورت بروز اتفاقات مشابه، جزیره کیش با مشکل جدی روبرو خواهد شد و لازم است هر چه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف مالکیت شرکت آب و برق اقدام جدی صورت پذیرد که امر با توجه به اقدامهای مدیر عامل سازمان منطقه آزاد کیش درحال پیگیری است.
محمد سلطانمرادی
نظر شما