اباذر اشتری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره ماجرای ابتلای تعدادی از اهالی یک روستا در چهارمحال و بختیاری به ایدز افزود: برخی مباحث در مورد ایدز که به مسائل جنسی مربوط است، از لحاظ مذهبی و سنتی، تابو محسوب می شوند، اما باید آگاهی رسانی و آموزش در این زمینه انجام شود.
وی ادامه داد: ویروس اچ آی وی از طریق عطسه و سرفه یا در خیابان راه رفتن منتقل نمی شود و راه های انتقال اصلی آن شامل استفاده از سرنگ آلوده بین معتادان تزریقی و روابط جنسی محافظت نشده است.
یکی از مشکلات ماجرای لردگان، پنهان کردن موضوع بود
این جامعه شناس بیان کرد: در عصر اطلاعات و فضای مجازی زندگی می کنیم، بنابراین نمی توان هیچ اتفاقی را پنهان کرد. یکی از مشکلات در زمینه ابتلای تعدادی از اهالی این روستا در لردگان به ایدز، پنهان کردن موضوع بود. در عصر جدید اگر اطلاع دقیق و کاملی ارائه نشود، رسانه های دیگر این خلا را با هر چه خودشان می خواهند پر می کنند.
وی ادامه داد: اولین خبری که از این اتفاق در فضای مجازی منتشر شد، ابتلای کل اهالی یک روستا به ایدز بود. وقتی اطلاع رسانی درستی انجام نشود، اخبار جعلی فضا را پر می کند. در این شرایط نه می توان به اخبار تولید شده اکتفا و نه می توان به اخبار رسانه های خارجی اعتماد کرد. در نتیجه سردرگمی اتفاق می افتد و داوری را سخت می کند.
اشتری افزود: در این زمینه اصلا نیازی به اعلام اسامی یا راه های انتقال ایدز به افراد نیست، بلکه باید روایت کاملی اعلام شود، اما گزارش کامل و مشخصی از این موضوع ارائه نشده است. به هر حال دشمنان در حال سرمایه گذاری برای تخریب کشور ما هستند، اما وقتی در ارائه اطلاعات دقیق و شفاف کوتاهی می شود، تشویش اذهان از طرف دشمن اتفاق می افتد.
آسیب به اعتماد مردم نسبت به حوزه بهداشت
این جامعه شناس درباره موضوع مطرح شده در زمینه بهورز بازداشت شده در این منطقه بیان کرد: احتمال هر اتفاقی وجود دارد، اما احتمال مقصر بودن بهورز نزدیک به صفر است و امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: از زاویه دید اجتماعی باید به مباحث فرهنگی توجه کرد که انگ اجتماعی را به دنبال دارد. زیرا ایدز در جامعه ما بار معنوی و ارزشی بیشتری نسبت به بار علمی و پزشکی دارد. این در شرایطی است که انگ اجتماعی به افراد زده می شود و از آن طرف مولفه های سرمایه اجتماعی مانند اعتماد آسیب می بیند و افراد به حوزه بهداشت اعتماد نمی کنند و مشارکت مردم کاهش پیدا می کند.
اشتری گفت: باید وجه های مختلف این موضوع مشخص شده و آسیب وارده به اعتماد مردم ترمیم شود. البته تنها بخشی از دولت که در این زمینه پاسخ داد، وزارت بهداشت بود که همین موضوع باعث ایجاد آرامش بخشی از جامعه شد، اما باید بخش های دیگر دولت هم وارد می شدند.
آموزش باید همواره ادامه داشته باشد
این عضو هیات علمی پژوهشکده مطالعات اجتماعی و فرهنگی اظهار داشت: وقتی سرمایه اجتماعی دچار آسیب می شود، برای ترمیم آن به زمان نیاز است. البته راه های مختلفی وجود دارد که مهمترین آن آموزش است و البته باید همواره به شکل مستمر ادامه داشته باشد. البته باید بسترهای این کار از گذشته ایجاد می شد، نه اینکه در هنگام بحران به فکر ایجاد زمینه و بسترسازی باشیم.
نظر شما