رییس اداره امور بیابان ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری اصفهان روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا اظهارداشت: تخریب محیط زیست، به خطر افتادن بهداشت و سلامت مردم، آسیب رسیدن به زیرساختها، خسارت به پایگاههای نظامی مانند پایگاه هوایی هشتم شکاری، فرودگاه شهید بهشتی اصفهان، اراضی کشاورزی، محورهای مواصلاتی و شهرکهای صنعتی و راه آهن از جمله پیامدهای انتشار ریزگردها در استان است.
حسنعلی نریمانی اضافه کرد: ۱۶ کانون بحرانی به مساحت یک میلیون و ۹۲ هزار هکتار در این استان وجود دارد و بحرانیترین آنها منطقه «سگزی» واقع در شرق کلانشهر اصفهان است که بهدلیل وجود معادن و زمینهای کشاورزی رها شده، کورهها و بیابانهای طبیعی و محور شهرستان نایین به انارک در منطقه شرق به نام «دره سرخ» از جمله کانونهای مهم ریزگردها هستند.
رییس اداره امور بیابان ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان بیان کرد: اجرای طرحهای بیابانزدایی و مقابله با ریزگردها در این کانونها از ضرورتهای استان به شمار میآید و بر اساس برنامهریزی صورت گرفته، این ۲ منطقه در اولویت قرار دارند.
وی، تامین اعتبارهای مورد نیاز را اصلیترین خواستههای این نهاد برای اجرای هرچه سریعتر طرحهای بیابانزدایی برشمرد و گفت: طرحهای مطالعاتی و نیازسنجی عرصههای بیابانی بطور کامل انجام شده و از این جنبه مشکلی نداریم و در صورت تخصیص اعتبار لازم، طرحها بر اساس برنامه زمانبندی شده پیش خواهد رفت.
رییس اداره امور بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان تاکید کرد: موفقیت مقابله با بیابانزایی و اجرای طرح های فراگیر بیابانزدایی به کار جمعی و همکاری سایر نهادها ارتباط مستقیم دارد، برای هر نهادی وظایفی در نظر گرفته شده و در صورتی که این وظایف به نحو احسن عملیاتی شود وضعیت کنونی بهبود خواهد یافت و میتوان برای آینده نیز پیشگیری کرد.
نریمانی اضافه کرد: برای مثال سازمان صنعت، معدن و تجارت باید برای معادن گچ و خاک که عاملی مهم در ریزگردها هستند، برنامه مدونی داشته باشد و سازمان جهاد کشاورزی راهکاری برای زمینهای کشاورزی رها شده که میتوانند منشا انتشار گرد و غبار باشند تصمیمی اتخاذ کند.
وی ادامه داد: پایش برداشت آبهای زیرزمینی و جلوگیری از برداشت های غیرقانونی و تامین آب مورد نیاز نهالکاری و آبیاری دوره ای آنها باید با کمک نهادهای مرتبط با آب انجام شود، همچنین نهادهای نظارتی و انتظامی با همکاری بیشتر با هر گونه فعالیت های غیرقانونی و سودجویانه مقابله کنند.
رییس اداره امور بیابان با اشاره به لزوم توجه هرچه بیشتر به مقوله حفظ خاک تاکید کرد: نهالکاری جزو بهترین راهها برای تثبیت خاک و جلوگیری از انتشار ریزگردهاست و امسال این طرح با گیاهان تاغ و قرهداغ در یک هزار هکتار از زمینهای بیابانی استان اصفهان اجرا میشود و به همین میزان نیز آبیاری سالانه و دورهای انجام خواهد شد.
وی ادامه داد: ذرات ریز و گرد و غبار این مناطق یکی از دلایل اساسی آلودگی هوا در استان است که مهار آن باید جزو اولویتها قرار بگیرد.
نریمانی افزود: زمینهای بیابانی در هشت شهرستان واقع در شمال و شرق استان اصفهان قرار دارد که البته خاک و سطح نیمی از آنها در کاشان، اردستان، نظنز، خور و بیابانک تثبیت شده اما سطح بیابان در برخوار، نایین، اصفهان و آرانوبیدگل هنوز تثبیت نشده است.
امسال طرحهای پیشگیری و مقابله با ریزگرد و گرد و غبار در ۱۱ هزار هکتار از زمینهای استان اصفهان اجرا خواهد شد که شامل نهالکاری، آبیاری سنواتی و مراقبتی نهالها، مدیریت روانآبها، نهالکاری روی مالچ، مالچپاشی، ساخت بادشکن، مدیریت چرای دام و قرق مراتع از ابتدای آبانماه آغاز شده تا مهر سال آینده به پایان میرسد.
۱۱۷ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرحهای یاد شده که بیشتر در شرق و شمال استان اصفهان به اجرا درمیآید، تخصیص یافته است.
بر اساس آمار موجود، وسعت بیابانهای ایران ۲۰ درصد مساحت کشور است که این رقم در استان پنج میلیون نفری اصفهان به ۳۰ درصد میرسد.
۶۰۲۰/۶۰۲۶/
نظر شما