۲۰ مهر ۱۳۹۸، ۱۱:۵۶
کد خبرنگار: 1295
کد خبر: 83513397
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

اعزام نیرو به عربستان و خالی‌کردن پشت کردها؛ برگ‌هایی از سیاست‌ورزی ترامپ

تهران- ایرنا- وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که سه هزار نیروی نظامی جدید برای حمایت از عربستان به این کشور اعزام می‌کند این در حالی است که چند روز پیش رئیس جمهور آمریکا جنگ‌های منطقه خاورمیانه را مسخره و بی‌پایان خوانده و اعلام کرده بود که از سوریه خارج می‌شود.

به گزارش خبرنگار ایرنا، تنها چند روز پس از آنکه ایالات متحده آمریکا نیروهای خود را از سوریه خارج کرد، خبر رسید که آمریکا سه‌هزار نیروی نظامی جدید به همراه تجهیزات نظامی بیشتر به عربستان اعزام می‌کند.

چند روز پیش دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا پس از خروج از سوریه در توییتی نوشت: «کردها همراه ما جنگیدند، اما برای این کار مبلغ هنگفتی از پول و تجهیزات به آنها داده شد. آنها چندین دهه است که با ترکیه می‌جنگند. من تقریباً ۳ سال جلوی این نبرد را گرفتم، اما زمان آن فرا رسیده است که ما از این جنگ‌های مسخره بی‌پایان، که بسیاری از آنها قبیله‌ای هستند، خارج شویم و سربازانمان را به خانه برگردانیم. ما در جایی جنگ خواهیم کرد که به نفعمان باشد، و تنها وقتی مبارزه می‌کنیم که برنده بشویم.»

خروج از سوریه با انتقادات تند سیاستمداران آمریکایی به خصوص در میان طیف جمهوری خواه روبرو شد اما ترامپ در مقابل از ترکیه به عنوان متحدی در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) و شریک تجاری قوی واشنگتن دفاع کرد. ترامپ در صفحه توییتر خود نوشت: «خوب، خیلی‌ها راحت فراموش می کنند که ترکیه، شرکت تجاری بزرگ آمریکاست، در واقع ترکیه قالب های فولادی جنگنده‌های اف – ۳۵ ما را می سازند. آنها همچنین به من در نجات جان‌های زیادی در استان ادلب و بازگرداندن کشیش اندرو که سال‌های زیادی از دوره حبس‌اش مانده است، ‌کمک کردند.»

ترامپ همانگونه که همواره در سخنان خود گفته اغلب تصمیماتش بر اساس منطق سود و زیان اقتصادی است، سیاست برای ترامپ در حاشیه قرار دارد و از این بابت عملا اهمیتی به نتیجه سیاسی اقدامات خود نمی‌دهد. بر اساس همین منطق آمریکا سه هزار نیروی نظامی جدید به عربستان اعزام کرده است.

مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا، روز جمعه ۱۹ مهرماه در جمع خبرنگاران مدعی شد که اعزام سه‌هزار نیروی نظامی جدید و تجهیزات به عربستان سعودی پاسخی به تهدیدات مداوم ایران در منطقه است و تصویب آن پس از گفت‌وگویی با محمد بن سلمان صورت گرفته است.

پیش از سخنان وزیر دفاع آمریکا، پنتاگون در بیانیه‌ای جزئیات اعزام نیروها و تجهیزات بیشتر به عربستان را اعلام کرده و آن را شامل دو سامانه موشک‌های پاتریوت، یک سامانه موشکی تاد و دو گردان جت جنگنده که هر گردان هوایی حاوی دوازده تا ۲۴ جنگنده است، ذکر کرده بود.

وزیر دفاع آمریکا در نشست خبری‌ خود عربستان سعودی را شریک امنیتی دیرینه آمریکا در خاورمیانه خواند و گفت تصمیم جدید پس از درخواست ریاض و پس از گفت‌وگو با مقام‌های ارشد سعودی اتخاذ شده است.

این در حالی است که برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در تازه‌ترین اظهاراتش با تکرار اتهام زنی‌ها علیه تهران، ‌مدعی شد واشنگتن به دنبال درگیری با ایران نیست. هوک مدعی شد ایران پیشنهاد دیپلماسی آمریکا را رد کرده و به همین دلیل باید میان انقلابی گری و نابودی اقتصاد خود یکی را برگزیند.  

او ادامه داد:‌ هدف ما از اعزام نیروهای نظامی بیشتر به عربستان سعودی تقویت هرچه بیشتر وضعیت بازدارندگی در برابر تهدیدهای تهران بوده و بدنبال درگیری با ایران نیستیم.

مقامات آمریکایی در حالی از متحدان خود در منطقه سخن می‌گویند که اقدام اخیر آنها در مقابل کردها بدعهدی آنها را ثابت کرد. حمله ترکیه در شمال سوریه ضربه‌ای سهمگین به نیروهای کرد وارد کرد. دونالد ترامپ بار دیگر متحدان اصلی نیروهای آمریکایی در جنگ علیه داعش را رها و صرفا به گفتن اینکه شرایط را زیر نظر دارد، اکتفا کرد و در واقع به شریک خود در صحنه جنگ خیانت کرد.

حمایت آمریکا از عربستان نیز تا زمانی ادامه خواهد داشت که سود سرشار فروش نفت عربستان به جیب شرکت‌های فروش اسلحه آمریکایی سرازیر شود. دونالد ترامپ دائما از تامین امنیت متحدان خود در منطقه سخن می‌گوید، این در حالی است که آمریکا در چند سال اخیر نه تنها اقدامی در این جهت انجام نداده است بلکه با فرستادن ناوهای خود به منطقه باعث نظامی شدن آب‌های خلیج فارس و دریای عمان شده است.

ماجرای حمله به تاسیسات آرامکو بار دیگر بهانه ای شد که آمریکا تسلیحات خود را به عربستان بفروشد، البته آمریکا نام این معاملات کلان را کمک می‌گذارد ولی واقعیت این است که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ شرکت های اسلحه سازی آمریکا بیشترین سود را کرده‌اند ترامپ توانسته دلارهای نفتی را به جیب این شرکتها سرازیر کند.

عربستان در صدر فهرست کشورهای مقصد صادرات اسلحه از آمریکا قرار دارد، در بین سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۷، عربستان ۹ میلیارد دلار سلاح از آمریکا خریداری کرده است. بنابر گزارش انستیتو بین‌المللی پژوهش‌های صلح استکهلم، تنها طی سال گذشته حدود ۳,۴ میلیارد دلار اسلحه انبار کرده است. این رقم بیشتر از ارزش کل سلاح‌هایی است که پنج مشتری بزرگ دیگر آمریکا یعنی استرالیا، بریتانیا، رژیم اسرائیل، عراق و امارات از آن کشور خریداری کرده‌اند.

به نظر می‌رسد کشورهای حوزه خلیج فارس بویژه عربستان سعودی، اعتماد زیادی به کمک‌ها و نیروهای آمریکایی دارند. عربستان گمان می‌کند که در صورت بروز درگیری در منطقه نیروهای آمریکایی از آنها حمایت خواهند کرد، اما اتفاقاتی اخیر سوریه و نحوه تعامل و برخورد ترامپ با کردها نشان داد تا هنگامی که دولت ترامپ بر سر کار است اعراب نمی‌توانند به حضور نیروهای آمریکایی پشت گرم باشند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha