بنابر اعلام تارنمای رسمی اتحادیه جهانی بین المجالس، بیش از یک هزار و ۷۰۰ نفر از اعضای پارلمان کشورها، نهادهای سازمان ملل و فعالان جامعه مدنی از سراسر جهان از سیزدهم تا هفدهم اکتبر (بیست و یک تا بیست و پنج مهر) در پایتخت صربستان گردهم می آیند تا نشست هایی را با محوریت «تقویت حقوق بین الملل» برگزار کنند.
در این نشست ها اعضای پارلمان های کشورهای جهان نقش پارلمانی و مکانیسم ها، سهم کشورها در همکاری های منطقه ای، آخرین پیشرفت های برابری جنسیتی، حمایت از نسل جوان، دفاع از حقوق نمایندگان و دسترسی به پوشش جهانی سلامت را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.
در این گردهمایی ۵ روزه پارلمان صربستان میزبان هیات های پارلمانی از ۱۴۰ کشور جهان شامل ۷۰ رئیس پارلمان (که در نوع خود رکوردی جدید به شمار می رود)، ۴۰ معاون رئیس پارلمان و بیش از ۷۰۰ نماینده پارلمان خواهد بود که حدود ۳۰ درصد آنان را زنان و ۱۷ درصد را نیز اعضای جوان زیر ۴۵ سال تشکیل می دهند.
صربستان یکی از نخستین اعضای اتحادیه بین المجالس جهانی است که درسال ۱۸۹۱ و مدت کوتاهی پس از شکل گیری این سازمان (۱۸۸۹) به آن پیوسته و این دومین بار است که این کشور طی ۱۳۰ سال گذشته میزبان چنین برنامه ای است. این کشور برای نخستین بار در سال ۱۹۶۳ این نشست بین المللی را میزبانی کرده است.
محور موضوعاتی که قرار است در این نشست ۵ روزه مورد بحث و تبادل نظر نمایندگان پارلمان های ۱۴۰ کشور، نهادهای متولی سازمان ملل و دهها سازمان مردم نهاد و گروه های مدنی قرار گیرد از این قرار است:
** حقوق بین الملل
از زمان شکل گیری اتحادیه جهانی بین المجالس (IPU)، گفتگوی سیاسی، نقش حقوق بین الملل و دیپلماسی پارلمانی اصلی اساسی دریافتن راه حل های سیاسی به هنگام درگیری ها بوده است.
در همین چارچوب برگزاری مجمع عمومی اتحادیه بین المجالس جهانی فرصتی برای دیدارهای دو جانبه بین دهها هیات پارلمانی در بلگراد است تا زمینه ای برای تشویق همکاری های منطقه ای بیشتر و درک متقابل اعضای پارلمان ها فراهم آورد.
همچنین درکنار برگزاری مراسم صد و سی امین سالگرد شکل گیری IPU، اعضا همچنین هفتادمین سالگرد کنوانسیون های ژنو را نیز جشن می گیرند. کنوانسیون های ژنو از زمان امضای آنها در سال ۱۹۴۹ محور تمامی قوانین بین المللی بشردوستانه و حفاظت از جان افراد در زمان درگیری های مسلحانه بوده است.
** برابری جنسیتی
IPU همچنین در صدر تلاش ها برای تقویت حضور زنان در عرصه های سیاسی قرار دارد. مجمع نمایندگان پارلمان های IPU به دنبال راه هایی برای اطمینان از پوشش جهانی بهداشت، پاسخگوی نیاز زنان و دختران و چگونگی رفع موانع قانونی، اجتماعی، اقتصادی و مالی جلوگیری از دسترسی آنها به خدمات مراقبت های بهداشتی است.
این مجمع همچنین با هدف تمرکز بر نقش پارلمان ها در تصویب قانون برابری جنسیتی ، میزگردی را برای برگزاری چهلمین سالگرد کنوانسیون از بین بردن همه اشکال تبعیض علیه زنان برگزار می کند.
در ادامه کار پیشگامانه IPU در مورد خشونت علیه زنان در سیاست ، یک بحث برابری با موضوع راهکارهای پایان دادن به آزار جنسی و خشونت مبتنی بر جنسیت در پارلمان ها را بررسی خواهد کرد.
** جوانان و کودکان
سهم جوانان برای افزایش تعداد نمایندگان جوان نیز موضوع دیگر این نشست ۵ روزه خواهد بود و به تحقیقات IPU اختصاص دارد که بین نمایندگان زن و جوان در پارلمان ها پرداخته است.
توانمندسازی جوانان موضوع سیاستگذاری آینده و جایزه امسال است و قوانین و سیاست هایی را به رسمیت می شناسد که جوانان را ترغیب می کند تا بیشتر درگیر سیاسی شوند یا به آنها در دستیابی به مشاغل سبزتر کمک کند. این جایزه امسال به طور مشترک توسط IPU ، شورای آینده جهان و برنامه توسعه سازمان ملل برگزار می شود و برندگان این جایزه در یک بخش ویژه تجلیل می شوند.
همچنین یک کارگاه آموزشی به مناسبت سی امین سالگرد کنوانسیون حقوق کودک ، ابتکارات قابل توجهی را که با کمک مجالس به شنیده شدن صدای کودکان و در نظر گرفتن علایق آنها کمک می کند، مورد بررسی قرار می دهد.
** حقوق بشر
کمیته حقوق بشر IPU برای نمایندگان مجلس تشکیل جلسه خواهد داد تا ببینند برای دفاع از نزدیک به ۳۰۰ نماینده تحت تعقیب از ترکیه ، اوگاندا و ونزوئلا و همچنین پرونده های جدید از برزیل ، لیبی ، سیرالئون و یمن چه اقداماتی می توان انجام داد.
** توسعه پایدار
ارائه جنبه های پارلمانی برنامه توسعه پایدار ۲۰۳۰ همچنان یک موضوع اساسی در مجامع IPU است. یک کارگاه آموزشی توجه و کار شایسته و رشد اقتصادی ( توسعه پایدار هدف ۸) را مورد توجه قرار خواهد داد و شامل بررسی سیاست هایی است که باعث ایجاد مشاغل سبز در زمینه تغییرات سریع آب و هوایی و انقلاب فن آوری قرن بیست و یکم می شود.
IPU همچنین با همکاری سازمان بین المللی کار و با هدف از بین بردن اجباری نیروی کار ، کتابچه جدیدی را برای نمایندگان پارلمان ها ارائه می دهد تا با وضعیت ۲۵ میلیون نفر در سطح جهان که هنوز مشمول کار اجباری هستند آشنا شوند.
در همین حال کمیته دائمی دموکراسی و حقوق بشر مجمع قطعنامه ای را برای دستیابی به پوشش جهانی بهداشت تا سال ۲۰۳۰ ارائه خواهد کرد که انتظار می رود توسط همه اعضاء به تصویب برسد.
صدو چهلمین نشست این اتحادیه اواسط فروردین ماه امسال در قطر برگزار شد و هیات پارلمانی ایران نیز متشکل از ۵۴ نفر برای شرکت در این کنفرانس راهی دوحه شد. این اجلاس که نزدیک دویست نفر از رؤسای مجالس و هیأت های پارلمانی کشورها در آن شرکت می کنند، شبیه به مجمع عمومی سازمان ملل است که دولت ها در آن حضور می یابند.
گفتنی است اوایل تیرماه امسال نیز خانم «گابریلا کوئواس بارون» رئیس اتحادیه جهانی بینالمجالس با سفر به ایران با شماری از مقامات کشورمان از جمله «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه دیدار و گفت و گو کرد.
اتحادیه جهانی بینالمجالس (IPU) مؤسسه بین پارلمانی است که در سال ۱۸۸۹ توسط فردریک پسی فرانسوی و رندال کرمر انگلیسی تأسیس شد. این نخستین نهاد انجمن ثابت برای مذاکرات چندجانبه سیاسی بود. در آغاز این نهاد مختص نمایندگان پارلمان بود، ولی بعدها به یک سازمان بینالمللی برای مجالس کشورهای مختلف تبدیل شد. پارلمان های ملی ۱۷۸ کشور عضو آی پی یو و دوازده مجمع پارلمانی منطقه ای اعضای وابسته آن هستند. این نهاد یک عضو ناظر ثابت نیز در مجمع عمومی سازمان ملل دارد.
نظر شما