به گزارش ایرنا، مدیر غذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی روز سه شنبه در نشست با خبرنگاران استان ارزش کالاهای معدوم شده را بیش از یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال دانست و افزود: بر این اساس پروانه چهار واحد تولیدی ابطال یا به حالت تعلیق درآمد.
دکتر حسن براتی زاده اظهار داشت: در این مدت ۳۳۲ مورد بازرسی از واحدهای عرضه کننده مواد غذایی و آرایشی و بهداشتی در استان انجام شد که با ۱۷۹ مرکز عرضه کننده برخورد و ۲۱ مرکز هم به تعزیرات معرفی شد.
وی با اشاره به پایش ۲۰۰ واحد عرضه کننده محصولات غذایی، آرایشی و بهداشتی در استان، گفت: به همین منظور ماهانه ۲۰ محصول زراعی و باغی از نظر باقی مانده سموم و فلزات سنگین پایش و میزان غنی سازی آرد تولیدی کارخانجات هم از نظر افزودنی آهن و اسید فولیک کنترل می شود.
براتی زاده از مشکلات امروز سلامت غذایی مردم را در فقر ویتامین «دی» دانست و گفت: غنی سازی برخی مواد غذایی از قبیل شیر و روغن به این ماده غنی خبر داد.
وی افزود: با اشاره به رشد چشمگیر بیماری های قلبی عروقی و سرطان و بیماری های غیرواگیر در کشور و استان، اظهار داشت: هم اینک ۷۴ درصد مرگ و میرها در نتیجه بیماری های غیرواگیر رخ می دهد که بسیار تکان دهنده است.
مدیرغذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی یادآور شد: همچنین ۲۷ درصد جمعیت بزرگسالان استان و کشور مبتلا به فشارخون و ۲۳ درصد مبتلا به چاقی هستند که نیازمند توجه جدی هستند.
وی با بیان اینکه مصرف روزانه نمک برای هر فرد پنج گرم و سالانه ۱۹ کیلو قند در جهان است، خاطرنشان کرد: این میزان در کشور ما و استان بالاتر از ۳۰ کیلوگرم قند و درصد بالایی نمک است.
براتی زاده با بیان اینکه سازمان غذا و دارو متولی ۲۵ درصد سلامت مردم است، اظهار داشت: مابقی کار باید سایر دستگاه های مرتبط با جدیت بیشتر پیگیری و انجام شود.
وی به همراه داشتن کارت سلامت فردی در فروشگاه ها و سایر مراکز عرضه کننده مواد غذایی را بیانگر سلامت مواد و اقلام عرضه شده ندانست و گفت: بیشترین دغدغه ما در خصوص عرضه محصولات بی نام و نشان است.
وی از فروش شیر فله ای در فروشگاه ها به عنوان یکی از دغدغه های اصلی یاد کرد و افزود: تبلیغات صورت گرفته در خصوص مصرف شیر فله ای در استان باعث شده ۱۰ واحد تولیدی شیر استان با کمتر از ۲۰ درصد ظرفیت فعالیت کنند.
مدیرغذا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی از برنامه ریزی برای شناسنامه دارکردن واحدهای عرضه شیر خبر داد و گفت: متاسفانه مردم ما نسبت به مضرات مصرف شیر و بیماری هایی که ایجاد می کند از قبیل تب مالت آشنا نیستند در حالی که آزمایش های انجام شده از برخی مراکز عرضه شیر فله ای، مشخص شده است که این کالا ۳۰۰ برابر حد مجاز کپک دارد.
وی یادآور شد: همچنین با توجه به استقبال بسیار زیاد مردم از نان سفید و مضراتی که دارد برنامه هایی برای ساماندهی و پخت نان سنگک با کیفیت مطلوب در استان صورت گرفته است.
وی از تصویب سند جامع سلامت استان در همه حوزه های آسیب های اجتماعی و محصولات غذایی خبر داد و گفت: بر این اساس جهاد کشاورزی موظف شده محصولات زراعی و باغی سالم و پاک به مردم عرضه کند.
براتی زاده از مردم استان خواست نان خشک خود را به دوره گردها ندهند زیراکه برای مصرف دام استفاده می شود و یا بعد از آسیاب شدن با تولید محصولات تقلبی به چرخه مصرف باز می گردد که آسیب های زیادی دارد.
وی با اشاره به شناسایی ۱۰۰ تن گندم کپک زده وارداتی به استان در سال گذشته اظهار داشت: در این راستا بلافاصله پیگیری های لازم انجام و برگشت داده شد و دو روز گذشته نیز ۲۵ تن آرد دارای مشکل توقیف و برخورد صورت گرفت.
براتی زاده با اشاره به لزوم آزمایش محصولات وارداتی سویا و کلزا در صنایع غذایی، خاطرنشان کرد: در صورت استفاده از این محصول باید حتما عنوان فراریخته را قید کنند تا مصرف کننده بداند محصول در چه شرایطی تولید شده است.
تشدید نظارت بر شیر و نان مصرفی مردم
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی نیز در این نشست از ساماندهی وضعیت شیر و نان و افزایش نظارت بر عرضه این ۲ ماده غذایی برای ارتقای سلامت مردم خبر داد.
دکتر علی یوسفی با تاکید بر لزوم اطلاع رسانی به مردم برای خرید کالاهای سلامتمحور، یادآور شد: هم اینک در کمیته سلامت و امنیت غذایی استان چندین اولویت تعریف شده که مهمترین آنها در حوزه شیر و نان است.
وی با اشاره به فروش شیر تولیدی دیگر استانها در فروشگاه های خراسان شمالی و نیز عرضه شیر فله ای، اظهار داشت: اگر آمار تب مالت در استان بالا است، تکلیف نهادهای مسئول چیست؟
فروش فلهای شیر باید با مجوز باشد
وی یادآور شد: بر اساس مصوبه سال ۹۳ فقط مراکز دارای مجوز، حق فروش شیر فله ای دارند و در صورت نیاز به افزایش نیز باید همانها تقویت شوند تا شیر مورد استفاده با توجه به تمایل بالای مردم به مصرف شیر فله ای، شناسنامه دار باشد.
دکتر یوسفی از افزایش نظارت ها بر واحدهای فروش شیر خبر داد و با بیان اینکه فروش شیر فقط در واحدهای لبنیاتی مجوزدار باید انجام گیرد، خاطرنشان کرد: سایر مراکز خواروبارفروشی و سوپر مارکتی ها حق این کار را ندارند.
وی با تاکید بر لزوم تعریف سبد غذایی برای مردم، افزود: خراسان شمالی با داشتن صنایع کم شمار غذایی، وضعیت مطلوبی نسبت به دیگر استان ها ندارد و این امر نشان می دهد باید قدم های بزرگی در این رابطه از فرآیند تهیه غذا از مزرعه تا زمان مصرف در سفره مردم توسط همه عوامل ذیربط برداشته شود.
وی با اشاره به تعدد و دخالت دستگاه های مرتبط با حوزه غذا از سازمان غذا و دارو، استاندارد، علوم پزشکی، جهاد کشاورزی، دامپزشکی و نهادهای نظارتی و حاکمیتی در حوزه امنیت غذا، خاطرنشان کرد: همین امر باعث شده ما در بین دانشگاه ها وضعیت مطلوبی در بحث صنعت غذا نداشته باشیم.
دکتر یوسفی با تاکید بر اینکه امنیت غذایی باید به یک مطالبه عمومی تبدیل شود، اظهار داشت: در حال حاضر در شهرستان هایی از قبیل مانه و سملقان و گرمه، تنها یک کارگاه صنایع غذایی داریم که اصلاح این وضعیت نیازمند مطالبه گری است.
وی در ادامه در خصوص وضعیت مصرف سموم در استان و تاثیرگذاری آن بر امنیت غذایی نیز گفت: تمام محصولات غذایی به ویژه وارداتی نمونه برداری می شود و در صورتی که نقاط بحرانی داشته باشند، اعلام می شود که خوشبختانه تا امروز هیچ نقطه بحرانی برای محصولات غذایی استان در حوزه سموم نداشته ایم.
۲۴ مهرماه، روز جهانی غذا نامگذاری شده است.
ط/۵۱۳۲/۶۰۴۲
نظر شما