این جشنواره به همت معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با هدف ایجاد انگیزه و تشویق دانشجویان و محققان نسبت به نقشآفرینی در حوزه کاربردی سازی مطالعات قرآنی برگزار شد.
در مراسم اختتامیه این جشنواره که با حضور عبدالهادی فقهی زاده معاون قرآن و عترت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد از برترین های جشنواره رسالهها و مقالات برتر قرآنی به این شرح تقدیر شد:
در بخش رساله روح الله شفیعی، فاطمه حبیبی و علیرضا افضلی به ترتیب مقام اول تا سوم را کسب کردند و صاحب لوح تقدیر و جایزه نقدی شدند.
در بخش مقالات نیز کیوان احسانی و ابراهیم مرتضوی به ترتیب اول و دوم شدند و صدیقه معینی فر شایسته تقدیر شد.
جامعه با رشدعقل شکوفا میشود
حجتالاسلام والمسلمین محمدعلی خسروی مدیرکل دفتر برنامه ریزی، آموزش و توسعه مشارکت ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پیش از معرفی برترینهای جشنواره در سخنانی گفت: قرآن کتاب زندگی است و بر همین اساس باید از این کتاب برای رفع مشکلات زندگی و جامعه استفاده کنیم. زیرا همانطور که امام خمینی(ره) گفتند قرآن کتاب تربیت است و از هر آیه آن میتوان این نقش تربیتی را درک کرد.
وی افزود: امروزه نیز با توجه پیشرفت علوم نیازمند تحصیل میان رشتهای هستیم تا مفاهیم قرآنی ملموس تر در جامعه اجرایی شود. البته برای اینکه کاربردی بودن استتفاده از مفاهیم قرآن به مفهوم عقل در قرآن اشاره میکنم.
این مقام مسئول یادآور شد: مفهوم عقل قابل سنجش نیست و از همین عقل در قرآن برداشتهایی شده که می تواند سبب سود یا زیان شود. به عبارتی در قرآن درباره عقل گفته شده نیرویی که بتواند صلاح و یا فساد و یا حق و باطل را از هم تشخیص دهد.
خسروی با تاکید بر اینکه مفهوم عقل را چگونه می توان سنجید؟ بیان کرد: در زمان پیامبر اسلام افرادی بودند که از حجره خود با لحنی بی ادبانه حضرت رسول را صدا میزنند. قرآن به این افراد بی عقل میگوید. زیرا یکی از نشانههای کم عقلی، بی ادبی است.
وی ادامه داد: انسانهای بدگمان و بددل و آنهایی که تفرقه افکنی میکنند نیز آدمهای بیعقلی هستند. البته عقل میتواند جامعه را محک بزند همانطور که بخشی از جامعه به خاطر بی عقلی با آتش زدن جایی، زحمات مسئولان را که برای ایجاد روابط حسنه با کشورهای دیگر تلاش میکردند بر باد دادند.
این استاد دانشگاه با ذکر حدیثی از امام هادی(ع) گفت: در جامعه امروزه حجت خدا بر مردم همان عقل است زیرا اگر عقل را ارج بنهید درزندگی موفق خواهید بود در غیر این صورت انسان ضربه میخورد.
خسروی با طرح این پرسش که برای تقویت عقل چه باید کرد؟، افزود: برای آن باید از کودکی عقل را پرورش داد و از ۱۰ سالگی میتوان شاهد رشد روز افزود عقل بود. اما تجربه بالاتر از عقل است و برای افزایش آن باید دنیا را دید. البته اگر از نظر مالی امکان دیدن دنیا وجود ندارد میتوان با خواندن کتاب به این اصل رسید تا کلام الهی را که به ضرورت رشد عقل تاکید دارد، ارج بنهیم.
دانشجویان کارشناسی میتوانند ۲۰ واحد در رشتهای دیگر ادامه تحصیل دهند
احمد بادکوبه دانشیار گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی دانشگاه تهران نیز در این مراسم و در سخنانی اظهارداشت: موضوع تحصیل میان رشتهای در دنیای امروز بسیار گسترش یافته و در نظام دانشگاهی جزء اهداف است. ولی برای به ثمر رسیدن این هدف به ابزارهایی نیاز داریم.
وی گفت: مطالعات میان رشتهای می تواند کاستیها را بر طرف کند ولی اگر درست هدایت نشود نیز به ناکجا آباد خواهد رفت و سبب تباهی میشود. البته سابقه میان رشتهای در فرهنگ ایران و نمونه آن را می توان در حکمت متعالیه جستجو کرد.
استاد دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه برای نوآوری باید مطالعات میان رشتهای را در علوم قرآنی توسعه داد، افزود: اجرا شدن این هدف با اصلاح برنامههای درسی و نوع کار اساتید دانشگاه امکان پذیر است و دانشجو باید در هر رشتهای متخصص شود تا امکان مطالعات میان رشتهای را بدست آورده و موفق شود.
بادکوبه به مصوبه دانشگاه تهران برای امکان تحصیل میان رشته برای دانشجویان دوره کارشناسی اشاره کرد و اظهار داشت: این امکان به این صورت است که دانشجو میتواند ۲۰ واحد از حدود ۱۳۰ واحد تحصیلی خود را در دانشگاه و رشته دیگری بگذراند.
وی خاطرنشان کرد: همه استادان از این موضوع استقبال کردند و به دانشجویان علوم قرآنی نیز پیشنهاد میشود از این فرصت استفاده کنند.
نظر شما