محمدمهدی جوادیان زاده عصر دوشنبه در سی و یکمین نشست شورای حفاظت منابع آب ابرکوه افزود: با برداشت بی رویه، سالانه سطح منابع آب ۶۳سانیمتر کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: آب منطقهای طرح خاموشی ۶۰ روزه چاه کشاورزی را امسال مدیریت نخواهد کرد و کشاورزان تا آخر فروردین ماه سال ۹۹ بایستی این ۶۰ روز خاموشی را مدیریت کنند.
جوادیان زاده با بیان اینکه زمستان پارسال با اجرای خاموشی ۶۰ روز چاههای کشاورزی ۷۵میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شد، تاکید کرد: با خاموشی چاههای کشاورزی علاوه بر افزایش کیفیت آب ، سطح منابع آب بالا می آید.
وی اظهار کرد: سه هزارو ۶۰۰حلقه چاه کشاورزی در استان وجود دارد و این درحالی است که وضعیت آب ۱۶ دشت استان ناپدار شده است و ۲ دشت استان شامل دشت یزد - اردکان و دشت ابرکوه، بحرانی تر هستند.
جوادیان زاده یادآور شد: باتوجه به کسری مخازن آب زیرزمینی عمق برخی فروچاله ها درابرکوه به ۲۰۰متر رسیده است و بایستی کشاورزان در مدیریت برداشت آب جدی باشند.
وی با بیان اینکه ایجاد فروچاله ها نشان می دهد آبخوان ها از بین رفته است ، ادامه داد: در اثر افت آب های زیر زمینی ، زمین نشست و فروکش کرده است.
جوادیان زاده یادآور شد : طرح خاموشی چاههای کشاورزی ( تعادل بخشی آب ) مربوط به کل کشور است و این طرح در استان های همجوار هم اجرا میشود.
فرماندار و رییس شورای حفاظت منابع آب ابرکوه هم در این نشست گفت: باتوجه به تبعات خشکسالی ضرورت دارد دراین شهرستان برداشت آب در بخش کشاورزی مدیریت شود .
محمد کاظمی نسب با اشاره به مصوبه شورای حفاظت منابع آب ، یادآور شد: طرح برداشت حجمی آب کشاورزی با همکاری کشاورزان انجام می شود .
وی تصریح کرد: با توجه به تداوم کمآبی، کشاورزان بهرهوری بهتر از آب را باید مدنظر داشته باشند و با تغییر الگوی کشت، کشت محصول کم آبخواه و اجرای طرحهای آبیاری نوین ، منابع آب را مدیریت کنند.
کاظمی نسب یادآور شد کشاورزی ابرکوه در تغییر الگوی کشت و استفاده از شیوه آبیاری نوین تلاش قابل توجهی انجام داده است.
رییس اداره منابع آب ابرکوه نیز با بیان اینکه ۹۷درصد چاههای کشاورزی این شهرستان به کنتور حجمی تجهیز شده، گفت: امسال خاموشی ۶۰ روز چاههای کشاورزی را نداریم ، اما کشاورزان آب را به صورت حجمی برداشت خواهند کرد.
محمدعلی شرافت ادامه داد: این طرح با توجه به تنوع کاشت محصول و باتوجه به شرایط خاص هر منطقه اجرا می شود.
وی ادامه داد: با اجرای طرح حجمی ، برداشت آب را در اختیار کشاورزان گذاشتیم تا با کشت محصول خود زمان بندی آبیاری و برداشت آب را مدیریت کنند.
رییس اداره منایع آب ابرکوه افزود: بایستی خاموشی ۶۰ روزه چاه کشاورزی را از هم اکنون تا پایان فروردین سال ۱۳۹۹ مدیریت کنند.
وی با بیان اینکه تاکنون ۴۲مورد فروچاله و فرونشست زمین در ابرکوه شناسایی شده، تصریح کرد: از سال ۱۳۹۵، کشاورزان با مشارکت در طرح خاموشی موقت چاهها در مدیریت برداشت آب حضور فعالی داشتهاند.
به گفته وی با اجرای طرح خاموشی ۳۰ روزه چاهها در سال ۹۵، ۱۵ میلیون مترمکعب و ۴۵ روزه در سال ۱۳۹۶، ۱۶.۷ میلیون مترمکعب و ۶۰ روز در سال ۱۳۹۷ حدود ۲۰ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفهجویی شد.
مدیر جهاد کشاورزی ابرکوه هم گفت : برای مدیریت برداشت و بهرهوری بهتر در بخش کشاورزی با حمایت و کمکهای بلاعوض دولت چهار هزار هکتار از باغها و اراضی زراعی ابرکوه از سال ۱۳۷۳ تاکنون به سیستم آبیاری نوین تجهیز شده است.
مهدی غیب الهی ادامه داد: جلوگیری از برداشتهای بیرویه و هدر رفت آب و افزایش راندمان تولید در واحد سطح در بخش کشاورزی از مزایای اجرای این طرحها بوده است.
وی کاهش کشت محصول کشاورزی پر آبخواه تا ۳۰ درصد، اجرای ۵۴ طرح آبیاری نوین در ۵۰۰ هکتار در سال زراعی جاری ، پرداخت تسهیلات بلاعوض به متقاضیان کشت محصول زعفران را از اقداماتی دانست که برای مدیریت مصرف آب انجام شده است .
این مسئول بخش کشاورزی ابرکوه ادامه داد: شورای حفاظت منابع آب بایستی تدابیری اتخاذ کنند تا زمینه تامین آب هشت مجتمع دامداری با برداشت حجمی تامین شود.
وی همچنین گفت: برخی از کشاورزان مدار آبیاری پسته را به ۱۱۰روز بسته اند که با این میزان آبیاری تولید پسته خشک آنها در هرهکتار به پنج تن رسیده و لذا کشاورزان قدر آب را می دانند و در برداشت آن مدیریت می کنند.
یکی از کشاورزان هم دراین جلسه گفت: بحرانی شدن دشت آبخوان شهرستان ابرکوه مربوط به حوزه شمال فارس است و آب بی رویه در این حوزه برداشت می شود .
خلیل روشن خاطرنشان کرد: ما تلاش می کنیم با آبیاری به موقع به خصوص در فصل پاییز و زمستان مدار آب را از هشت روز به ۲۰ تا ۲۵ روز برسانیم.
اراضی قابل کشاورزی شهرستان ابرکوه ۲۰ هزار هکتار است که به علت کم آبی و تداوم ۲ دهه پدیده خشکسالی ۱۵ هزار هکتار آن به کشت محصول کشاورزی اختصاص دارد که از این میزان هشت هزار هکتار به باغهای میوه و هفت هزار هکتار آن هم به اراضی زراعی اختصاص دارد.
۳۵ درصد اشتغال شهرستان ابرکوه وابسته به فعالیتهای کشاورزی، دامداری و دامپروری است و هشت هزار خانوار از این طریق امرار معاش میکنند.
۱۴۰ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز حوزه کشاورزی ابرکوه به مدت ۱۰ ماه از ۶۶۲ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و ۱۳ رشته قنات تأمین میشود و سالانه ۲۰۰ هزار تن محصول کشاورزی و دامی در این شهرستان تولید و بخشی از آن در بازار استانهای همجوار و کشورهای حوزه خلیج فارس عرضه می شود.
مرکز شهرستان ۵۵ هزار نفری ابرکوه در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
نظر شما