فرحناز نوبخت راد روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، با بیان این که در اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم، ۷۴ پایگاه دائمی و یک هزار و ۷۰۰ پایگاه غیردائمی در نظر گرفته شده، افزود: اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم در مهدهای کودک، مجتمع های بهزیستی، مدارس دارای پیش دبستانی و غیره انجام می گیرد.
وی با اشاره به اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم در سه سطح شامل غربالگری بینایی، بینایی سنجی و چشم پزشک اظهار داشت: کودکان مشمول این طرح در سه مرحله شامل غربالگری اولیه و بینایی سنجی شرکت و در صورت حاد بودن به چشم پزشک ارجاع داده می شوند.
وی با اشاره به اهمیت تحت پوشش قرار گرفتن کودکان سه تا شش سال در طرح پیشگیری از تنبلی چشم خاطر نشان کرد: والدین برای مشارکت در این طرح بایستی در دست داشتن اصل شناسنامه کودک خود به پایگاههای اجرای پیشگیری از تنبلی چشم مراجعه کنند.
معاون پیشگیری بهزیستی گیلان با بیان این که اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم برای کودکان سه تا چهار سال با دستگاه و چهار تا شش سال توسط ای چارت انجام می شود، تصریح کرد: سال گذشته ۷۴ هزار و ۵۰۰ کودک سه تا شش سال در این استان تحت پوشش این طرح قرار گرفتند که از این تعداد ۲۱۳ کودک دچار تنبلی چشم بودند.
آمبلیوپی یا تنبلی چشم یک مشکل چشمی است که حدود ۲ تا ۳ درصد افراد جامعه گرفتار آن هستند، این بیماری اگر به موقع درمان نشود باعث اثرات جدی بر زندگی آنها میشود، در این بیماری، معمولا در یک چشم که به آن چشم تنبل یا آمبلیوپ میگویند، دید مرکزی به خوبی تکامل نمییابد.
آمبلیوپی معمولا در دوران شیرخوارگی شروع میشود، در این زمان ارتباط چشم و مغز به خوبی تکامل نیافته و یک چشم تنبل شده و چشم دیگر غالب میشود، گاهی آمبلیوپی به حدی شدید است که منجر به نابینایی چشم میشود، در صورت عدم درمان آمبلیوپی، کاهش دید تا آخر عمر باقی خواهد ماند، اگر چه چشم آمبلیوپ ظاهرا طبیعی است و توانایی دیدن را دارد ولی مغز این چشم را خاموش میبیند و تنها چشم بهتر را برای دیدن انتخاب میکند.
آمبلیوپی، عموما قبل از سن ۶ سالگی ایجاد میشود، علائم معمولا توسط پزشک یا والدین یا به هنگام معاینه در مدرسه کشف میشود، اگر طفل، چشم خود را جمع کند و یا در نور، یک چشم خود را ببندد ممکن است دچار آمبلیوپی باشد، علائم دیگر شامل دید کم، خستگی و احساس فشار چشمها و سردرد است.
درمان تنبلی چشم هرچقدر زودتر انجام شود بهتراست، در ابتدای تولد ارتباطات پیچیده بین چشم و مغز در حال شکلگیری است، بهترین نتایج زمانی به دست میآیند که درمان پیش از سن ۷ سالگی آغاز شود، البته نیمی از کودکان و نوجوانانی که بین سنین ۷ تا ۱۷ سال هستند هم واکنش مثبتی به درمان نشان میدهند.
نظر شما