به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، رئیس جمهوری کشورمان در یک هفته گذشته مسائل گوناگونی را در سخنرانی و دیدارهای خود مورد توجه قرار داده است. الگوگیری از سیره پیامبر و امامان در غلبه بر چالش های کنونی کشور، بیان دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف، دستاورد راهپیمایی اربعین، مسایل منطقه ای، اما و اگرهای پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی، سیاست های آمریکا در برابر ایران، مناسبات دوجانبه با کشورهای عضو جنبش عدم تعهد و ... محورهای اصلی اظهارات رییس جمهوری در یک هفته گذشته را تشکیل می دهد.
این گزارش به طبقه بندی و بررسی مواضع و اظهارنظرهای دکتر «حسن روحانی» در این حوزه ها در یک هفته اخیر منتهی به یکشنبه ۵ آبان ماه پرداخته است.
لزوم اخلاق مداری و حرکت انقلاب در مسیر سیره پیامبر(ص)
رییس جمهوری روز نخست از دومین ماه پاییزی در جلسه هیات دولت در خصوص لزوم اخلاق مداری در جمهوری اسلامی ایران خاطر نشان کرد: در انقلاب اسلامی زمانی پیروز هستیم که در کشورمان اخلاق حاکم باشد و چنانچه در جامعه ما دروغگو در منظر افکار عمومی سقوط کند و کسی که تهمت میزند، منفور گردد و سوء ظن، منکر و برادری معروف باشد، این مسیر، مسیر اسلام و قرآن مجید است و انقلاب اسلامی نیز با حرکت در این مسیر معنا مییابد.
رییس جمهور اظهار داشت: اینکه برخی بخواهند درشتگویی کرده و سخنان غیرمنطقی و بیپایه و واهی و شعاری را به عنوان انقلاب محسوب کنند، اینگونه رفتارها شاید به برخی از انقلابها شباهت داشته باشد ولی هیچ ربط و شباهتی به انقلاب اسلامی ندارد.
روحانی با بیان اینکه راه انقلاب اسلامی پیروی از سیره و پیامبر اسلام(ص) است، گفت: اگر رفتار، اخلاق، هدایتخواهی، تواضع و دوستیمان به پیامبر شباهت داشته باشد در آن صورت در مسیر اسلام و ایمان واقعی هستیم.
اهمیت پایداری در صلح و تاسی از امام حسن(ع)
روحانی در جلسه اول آبان هیات دولت سبط اکبر پیامبر(ص) اسلام (امام حسن ع) را مظهر صلح، مصلحت و وحدت امت اسلامی دانست و گفت: شاید برخی دقت کافی نداشته باشند که شهامت، شجاعت، صبر و ایستادگی در صلح بالاتر از صبر و استقامت در جنگ است و چه بسا مصلحت امت و جامعه اسلامی برای تندروها قابل فهم نباشد، همانطوری که در جریان صلح حدیبیه، تندروها در مقابل آن قرار گرفتند و به پیامبر طعنه میزدند که عجب صلحنامهای امضاء کردهای که حتی در آن از عنوان رسالت نیز صرف نظر کردید.
رییس جمهور تأکید کرد: شهامت در صلح، سختتر از شهامت در میدان نبرد است و امام حسن(ع) از چنین شهامتی برخوردار بودند، چنانچه تندترین جملات را برخی از یاران نزدیک امام حسن(ع) به ایشان روا داشتند، اما امام(ع) راه خود را ادامه داده و صلحنامه را امضاء کردند، چرا که آن را به مصلحت و بقاء اسلام میدانستند.
روحانی با تأکید بر اینکه هدف اسلام نه جنگ و نه صلح بلکه مصلحت اسلام و جامعه است، گفت: این مصالح گاهی در صلح و زمانی در جنگ تعریف میشود.
اهمیت تعامل با قدرتها و الگوگیری از سیاست ورزی امام رضا(ع)
رییس جمهوری در جلسه اول آبان هیات دولت، امام رضا(ع) را امام سیاست، مناظره و گفتگو و تحمل توصیف کرد و اظهار داشت: اینکه شخصی حکومتی را قبول نداشته باشد و آن را حکومت جائر بداند ولی بخاطر مصلحت مردم ولایتعهدی را علیرغم میل خود بپذیرد، کار آسانی نیست و به صبر و تحمل بالایی نیازمند است؛ چه بسا اگر این تندروها در آن روز بودند در مقام خانه امام رضا(ع) تظاهرات میکردند.
روحانی با اشاره به اینکه حکومت هارون و مأمون، حکومتی بود که دنیای آن روز را تحت سیطره داشت و ابرقدرت به تمام معنا بود، گفت: امام رضا(ع) به خاطر مصلحت دنیای اسلام علیرغم میل خود هم سفر کردند و هم ولایتعهدی را پذیرفتند و هم در تمام مناظرهها شرکت و بحث کردند و در این مناظرهها توانست علم اهل بیت(ع) را معرفی و تبیین کند و عالم آل محمد(ص) شد.
دستاوردهای راهپیمایی اربعین
رییس جمهوری در بخشی از سخنان خود در جلسه هیات دولت به راهپیمایی اربعین و حماسه بزرگی که ملت بزرگ ایران در این مراسم آفریدند، اشاره کرد و گفت: در این حماسه بزرگ همه مردم و خادمان مردم افتخار آفریدند و در جریان این مراسم ۳۰۰ هزار نفر از طریق هوایی و ۳۰۰ هزار نفر نیز از طریق قطار و جمعیت میلیونی نیز با استفاده از سایر وسایل نقلیه خود را به حرم مطهر امام حسین(ع) رساندند.
روحانی افزود: بیش از ۳ میلیون نفر در نهایت آرامش، امنیت و با اخوت و برادری در مراسم شرکت کردند و خانه عراقیها به روی همه ایرانیها باز بود و معتقدم در چنین مراسمی بیش از تعداد جمعیت نحوه رفتار و سلوک آنان اهمیت دارد که به خوبی شاهد آن هستیم.
رییس جمهوری همچنین روز سه شنبه (۳۰ مهر) هم در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نشانهها و تأثیرات سیاسی این اجتماع عظیم مردمی، خاطرنشان کرد: در کنار تأثیرات فرهنگی و دینی راهپیمایی اربعین شاهد ویژگیها و اثرات سیاسی عظیمی هستیم و در حالی که دشمنان میخواهند منطقه را ناامن و بیثبات نشان بدهند، شاهد راهپیمایی جمعیتی چند میلیونی در کمال امنیت و آرامش هستیم.
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی، تنوع و تکثر جمعیت شرکتکننده در این اجتماع باشکوه را حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: در راهپیمایی اربعین محبان امام حسین(ع) از هر قوم، طایفه و ملیتی حتی از غیرشیعیان نیز حضور دارند و دنیا شاهد پیوند و وحدت عمیق میان پیروان و دوستداران ابا عبدالله حسین(ع) است.
رییس جمهوری راهپیمایی اربعین را بزرگترین فرصت برای نمایش وحدت و انسجام ملی قلمداد کرد و گفت: راهپیمایی اربعین مختص به هیچ گروه، حزب و قومی نیست و همه حول محور محبت اهل بیت(ع) گرد هم آمدیم و باید از این فرصت برای انسجام ملی استفاده کنیم.
برشمردن دستاوردهای دولت
بخشی از اظهارات رییس جمهوری در هفته گذشته به بیان دستاوردهای دولت در حوزه های مختلف اختصاص داشت که در ادامه به تفکیک بیان شده است.
الف-حوزه اقتصادی
رییس جمهوری در جلسه هیات دولت در خصوص دستاوردهای دولت در زمینه های مختلف گفت: دولت تدبیر و امید همان دولتی است که در سال ۹۵ رشد ۱۲.۵ درصدی را ایجاد کرد و ۳ سال مداوم تورم را تک رقمی نگه داشت و صادرات را بر واردات غیرنفتی پیشی داد و در بنزین، گازوئیل، گندم، حتی دانههای روغنی کشور را به سمت خودکفایی برد و برای اولین بار در تاریخ ایران را در دادگاه جهانی پیروز کرد.
روحانی اضافه کرد: در سال ۹۸ هر ماه یکهزار میلیارد تومان طرح آب و برق، افتتاح کرده و تا پایان سال افتتاح خواهیم کرد و علیرغم همه فشارها قیمت ارز را کنترل کردهایم. لذا این دولت کارآمد و قوی است و دولتی است که وقتی وارد نیویورک میشود، محور همه مذاکرات قرار میگیرد و همه برای دیدار با رئیس جمهور از همدیگر سبقت میجویند.
رییس جمهوری با بیان اینکه شرایط اقتصادی در سال جاری نسبت به پیشبینیهایی که اواخر سال گذشته کرده بودیم، بسیار بهتر است، گفت: آمار تورم نقطه به نقطه که بعضاً تا ۵۲ درصد بالا رفته بود در شهریور ماه ۳۴.۵ درصد و امروز به ۲۸.۳ درصد رسیده است و این روند کاهش تورم نقطه به نقطه تا پایان سال ادامه خواهد یافت. تورم سالیانه نیز در بازده دوازده ماهه از۴۱.۹ درصد امروز ۴۱.۳ درصد شده است؛ لذا ۰.۶ درصد کاهش داشتهایم.
رییس جمهوری با اشاره به اهمیت ایجاد اشتغال در کشور، اظهار داشت: اقدامات خوبی در این زمینه آغاز شده است و آن را با قوت ادامه خواهیم داد چرا که معتقدیم بیکاری پایه همه گرفتاریها و مفاسد است.
روحانی افزود: امروز همه کالاهای ضروری در بازار موجود است و این موضوع بسیار مهمی است و همه دستگاههای نظارتی باید نظارت دقیق داشته باشند، تا شاهد وضعیت بهتری در زمینه قیمت کالاها نیز باشیم.
ب-حوزه فناوریهای هستهای
روحانی در جلسه هیات دولت گفت: دولت تدبیر و امید همان دولتی است که نه تنها سانتریفیوژ آیآر۸، بلکه سانتریفیوژ آیآر۹ را هم ساخت و نه تنها رآکتور اراک را از بین نبرد بلکه آن را مدرن کرد و مسیر توسعه آن را گام به گام ادامه خواهد داد. همچنین بهترین سامانه پدافند هوایی و بهترین ناوچه و زیردریایی در دوران این دولت ساخته شده است.
ج-حوزه دانشگاه
رییس جمهوری در بخش دیگری از جلسه هیات دولت گفت: امروز همچنین شاهد بیشترین آزادی در دانشگاهها بخصوص در ایام ۱۶ آذر هستیم و شرکتهای دانش بنیان در دوره این دولت توانستند در کشور تحول ایجاد کنند.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه در زمینه شرکتهای دانشبنیان نیز اقدامات خوبی آغاز شده است، اظهار داشت: این شرکتها فارغالتحصیلان دانشگاهی را جذب میکند و این میتواند برای جوانان روحیهبخش باشد. با حمایت از این شرکتها توانستهایم بسیاری از قطعاتی را که تحریم بوده، در داخل کشور تولید کنیم.
د-مبارزه با فساد
روحانی با تأکید بر اینکه مبارزه با فساد به طور واقعی در دولت پیگیری میشود، گفت: سه لایحه شفافیت، مبارزه با فساد و تعارض منافع در این راستا، تدوین و به تصویب رسیده است و معتقدیم تا زمانی که در کشور شفافیت نباشد، بقیه امور در مسیر مبارزه با فساد جنبه نمایشی دارد و به درد ملت نمیخورد. البته اگر این گونه اقدامات برای انتخابات است، حرفی در آن نیست اما اگر واقعاً به دنبال از بین بردن فساد هستید، باید شفافیت، رقابت سالم و صادرات غیرنفتی توسعه پیدا کند.
اهمیت تصویب لوایح مرتبط با توصیه گروه ویژه اقدام مالی
رییس جمهوری در جلسه هیات دولت در اول آبان تصریح کرد: باید در مجامع و کنوانسیونهای جهانی در مسیر تحقق منافع کشور و روانسازی مبادلات مالی و بانکی اقدام کرد و در این مسیر شعار، کارساز نیست.
روحانی خاطر نشان کرد: افتخار ما این است که با تروریستها و فساد میجنگیم و مقابله میکنیم، لذا نباید اجازه دهیم که در سیستم بانکیمان اتهام پولشویی به ما بچسبد و این به زیان کشور است، البته در خصوص FATF که برخی به آن حساسیت دارند سخنی نمیگویم، اما چرا یک عده در مقابل ۴ لایحهای که در دولت و مجلس به تصویب رسیده، مانعتراشی میکنند و جلوی دولت و مجلس ایستادهاند؛ اینگونه اقدامات به نفع کشور نیست.
رییس جمهوری گفت: باید روابط خود را با جهان روان کنیم به نحوی که بتوانیم کالاهای خود را با برند ایرانی صادر کرده و بازارهای کشورها را فتح کنیم.
رئیس جمهوری در اجلاس سران عدم تعهد در باکو
رئیس جمهوری در روزهای دوم و سوم آبان ماه، بنا به دعوت رییس جمهوری آذربایجان برای شرکت در هجدهمین اجلاس کشورهای عضو جنبش عدم تعهد به باکو سفر کرد.
روحانی در سخنرانی خود در اجلاس سران عدم تعهد هم به مسایل مختلفی اشاره کرد که به اهم محورهای آن می پردازیم.
الف-لزوم اتحاد کشورهای مستقل در شرایط کنونی
رییس دستگاه اجرایی در اجلاس سران عدم تعهد در باکو گفت: در این شرایطِ آشفته، جنبش عدم تعهد به عنوان مجموعهای که بیش از دوسوم اعضای سازمان ملل متحد را در برمیگیرد، می¬تواند به نمایندگی از ملّتهای عضو و جامعه بشری، پیشگامِ یافتن راهحلهایی برای مشکلات کنونی جهان، در چارچوب قانونگرایی، پایبندی به تعهدات بینالمللی، اعتدال و پرهیز از خشونت و افراطیگری باشد. جمهوری اسلامی ایران با درک مخاطرات گروه های تروریستی و افراطی، در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، پیشنهاد «جهان عاری از خشونت و افراط گرایی» را مطرح نمود که منجر به تصویب دو قطعنامه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ شد و این موضوع در هفدهمین اجلاس عدم تعهد در ونزوئلا نیز مورد تاکید قرار گرفت. در این وضعیت، کشورهای مستقل برای پاسداری از منافع خویش، بیش از پیش نیازمند همفکری و همافزایی و هماهنگی هستند. در این میان، جنبش عدم تعهد به پشتوانه سوابق و تجربیات ارزشمند خود، میتواند متناسب با اقتضائات دنیای جدید، به طور مؤثر برای تحقق منافع اعضاء نقشآفرینی کند.
روحانی در جای دیگر سخنان خود افزود: من بر این باورم که جنبش عدم تعهد به پشتوانه جمعیت فراوان و مساحت سرزمینی گسترده و قلمرو وسیع خود و با توجه به آراء خود در مجامع بین المللی، میتواند قطب جدیدی از قدرت را در جهان چندقطبی آینده پایهگذاری کند. نیل به این هدف، نیازمند درک واقعیتهای جدید منطقهای و بینالمللی و بهکارگیری ابزارها و امکاناتِ نوینِ جهانِ امروز است. جمهوری اسلامی ایران همچون گذشته، از هیچ کمکی برای سربلندی جنبش عدم تعهد و نیل به اهداف والای آن فروگذار نخواهد کرد.
ب-لزوم همکاری همسایگان برای حل مشکلات منطقه
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنرانی خود گفت: امروز، شاهد درگیریهای منطقهای در کانونهایی چون فلسطین، یمن، سوریه و افغانستان هستیم. تنها راه برون رفت از این بحرانها، احترام به حق ملّتها در تعیین سرنوشت خویش، تعهد به عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر، ساماندهی به همکاریهای منطقهای برای تضمین صلح و ثبات و مبارزه با تروریسم، و ایجاد بستر مناسب برای تعامل و گفتگوست.
به گفته بالاترین مقام اجرایی کشور، این چارچوب، بهترین راهِ پایانبخشیدن به منازعات منطقهای است و ما در این راه پیشگام بوده ایم، در موضوع سوریه، مشارکت ایران و روسیه و ترکیه در فرآیند آستانه، آرامش و ثبات را برای بیشترِ مناطق این کشور به ارمغان آورده و میلیونها آواره را به موطن خود بازگردانده است.
روحانی افزود: درباره سایر مسائل موجود در منطقه غرب آسیا نیز، از هرگونه ابتکار عملی که مبتنی بر گفتوگو، مذاکره، و احترام متقابل باشد استقبال میکنیم و در این زمینه پیشقدم بوده ایم. ماه گذشته، اینجانب در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، طرح «اقدام صلح هرمز» برای صلح و ثبات منطقه را ارائه کردم. هدف این طرح، ارتقای صلح، ثبات، پیشرفت و ایجاد تفاهم متقابل و روابط صلحآمیز و دوستانه میان کلیه کشورهای حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز و اجتناب از مداخله و تهدید است. این طرح حوزههای مختلف همکاری مانند مشارکت منطقهای در تأمین امنیت انتقال انرژی و تضمین آزادی کشتیرانی در حوزه تنگه هرمز و فراتر از آن را با مشارکت کشورهای منطقه دربر میگیرد. ما معتقدیم که ثبات و امنیت همسایگان ما، ثبات و امنیت ما است و دستیابی به امنیت و توسعه منطقهای، فقط از طریق همکاری و مشارکت جمعی همسایگان امکانپذیر خواهد بود.
ج-راه مقابله با سلطه آمریکا بر نظام مالی بین المللی
رییس جمهوری در سخنرانی خود در این نشست گفت: سلطه آمریکا بر نظام مالی بینالمللی این فرصت را در اختیار آمریکا قرار داده تا طی دهههای گذشته و بهویژه در سالهای اخیر، به کرّات از دلار برای اعمال فشار سیاسی بر کشورهای مستقل، که عمدتاً از اعضای جنبش عدم تعهد هستند، سوء استفاده کند و با اعمال تحریمهای مختلف، دسترسی کشورها به سیستم مالی بینالمللی را محدود نماید. این اقدامات در تعارض مستقیم با حقوق و آزادیهای مشروع ملّتهای مستقل است و جنبش عدم تعهد میتواند گامهای مهمی برای بیاثرکردن این ابزار بردارد.
به گفته روحانی، راه خارجکردن این ابزار شوم از دست رژیم خودخواه و مستبد آمریکا، پایبندی بینالمللی به الزاماتِ پایداری اقتصادی، توسعه روابط تجاری بر پایه پیمانهای پولی دو و چندجانبه، بهکارگیری ابتکارات مستقل در حوزه خدمات بانکی و توسعه بهرهگیری از رمزارزهاست. البته، این مسیر باید با رعایت قواعد بینالمللی در حوزه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم طی شود. بسیاری از کشورهای عضو جنبش، از جمله ایران، این مهم را در دستور کار خود قرار دادهاند.
اهمیت توسعه روابط تهران – باکو از نگاه رئیس جمهوری
روحانی عصر پنجشنبه دوم آبان در دیدار «الهام علی اف» رییس جمهور آذربایجان، با ابراز رضایت از نقش ارزنده کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور در توسعه بیش از پیش همکاری های تهران – باکو ، اظهارداشت: در بخش همکاری های صنعتی و خودروسازی زمینه همکاری خوبی بین دو کشور فراهم شده و ایران همچنین آماده ساخت نیروگاه در جمهوری آذربایجان است.
رییس جمهوری با اینکه تکمیل مسیر ترانزیتی شمال – جنوب نه تنها برای دو کشور بلکه برای منطقه نیز قطعا مفید خواهد بود،گفت: ایران و جمهوری آذربایجان همکاری های بسیار مطلوبی در مسیر ترانزیت شمال – جنوب داشته اند که امیدواریم مراحل پایانی آن با سرعت بیشتری دنبال شود.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اهمیت ایجاد تعرفه ترجیحی در گسترش حجم تجارت دو کشور ، تسهیل در سرمایه گذاری های مشترک ، ایجاد ضمانت هایی برای سرمایه گذاری بخش های خصوصی و دولتی را گامی ارزنده در مسیر توسعه بیش از پیش همکاریهای اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان برشمرد.
رییس جمهوری تقویت همکاری های دو کشور در دریای خزر به عنوان دریای توسعه ، صلح و دوستی را نیز ضروری خواند و گفت: ایران همواره آماده توسعه و گسترش همکاری های دریایی با آذربایجان در حوزه خرز و در عرصه های اکتشاف و همچنین محیط زیست است و امیدوارم هر چه سریعتر توافقات مشترک در راستای رفاه و توسعه دو ملت اجرایی شوند.
روحانی به دیدگاههای مشترک دو کشور پیرامون مسایل منطقه ای و بین المللی اشاره کرد و اظهارداشت: دولت و ملت ایران همواره در مجامع بین المللی در کنار دولت و ملت آذربایجان بوده است و دو کشور در کنار یکدیگر می توانند به صلح و امنیت بیشتر منطقه و جهان کمک کنند.
رییس جمهوری تقویت همکاری های سه جانبه در منطقه از جمله همکاری ایران ، آذربایجان و روسیه را مورد اشاره قرار داد و گفت: تهران ، باکو و مسکو باید همکاری های سه جانبه و مشترک خود را گسترش دهند.
دیدار با رئیس جمهوری ونزوئلا
روحانی روز جمعه سوم آبان در دیدار «نیکلاس مادورو» رییس جمهور ونزوئلا که در حاشیه اجلاس سران غیرمتعهدها در باکو انجام شد، گفت: ایران و ونزوئلا در همه مجامع بین المللی و سیاسی پشتیبان یکدیگر بوده و باقی خواهند ماند و ما آماده ایم در کنار تقویت همکاری های مالی و بانکی، تجربیات خود را در حوزه های فنی و زیرساخت های سایبری، فناوری های نوین و همچنین کشاورزی، در اختیار ونزوئلا قرار دهیم.
روحانی با بیان اینکه با همکاری یکدیگر می توانیم به آبادانی و پیشرفت برسیم، تصریح کرد: آمریکایی ها در پیشبرد هیچ نقشه ای در منطقه ما از عراق و سوریه گرفته تا فلسطین، افغانستان و یمن نتوانستند به موفقیتی دست یابند و همه توطئه های علیه ما نیز با شکست مواجه شده است.
رییس جمهوری اظهارداشت: در ماههای گذشته ، عمده شاخص های اقتصادی ایران مثبت بوده و این نشان می دهد که نقشه های استکبار و آمریکا و فشارهای اقتصادی آنها بی نتیجه و ناکام بوده است.
روابط ایران- پاکستان از نگاه روحانی
روحانی روز جمعه در دیدار«عارف علوی» رییس جمهوری پاکستان که در حاشیه نشست سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در باکو انجام شد، اظهارداشت: ایران و پاکستان برای گسترش همکاری ها از ظرفیت های خوبی برخوردارند و ایران توسعه همکاری ها با کشورهای منطقه و از جمله پاکستان را بویژه در حوزه اقتصادی و تجاری ، در اولویت سیاستهای خود قرار داده است.
رییس جمهوری به دیدارهای متعدد مقامهای ارشد ایران و پاکستان طی سالهای اخیر و نقش این دیدارها در توسعه بیش از پیش همکاری های مشترک اشاره کرد و افزود: در چارچوب این دیدارها توافقات خوبی در حوزه های علمی و تحقیقاتی و انرژی از جمله خط لوله صلح انجام شده که امیدواریم هر چه سریعتر این توافقات در راستای منافع دو ملت و منطقه، اجرایی شوند.
روحانی با تقبیح سیاستهای یکجانبه گرایانه آمریکا در عرصه بین المللی و منطقه، گفت: ایران باوجود خروج یکجانبه آمریکا از توافق برجام ، کماکان به تعهدات خود در قالب این توافق ادامه می دهد.
رییس جمهوری همچنین با بیان اینکه همکاری های دو کشور در مبارزه با تروریسم از اهمیت بالایی برخوردار است، از تلاش های پاکستان برای ایجاد ثبات در منطقه و استقرار امنیت در مرزهای مشترک قدردانی کرد.
روحانی با اشاره به اینکه دولت های ایران و پاکستان همواره در مجامع بین المللی و منطقه ای در کنار هم بوده اند و از یکدیگر حمایت کرده اند، اظهارداشت: معتقدیم مشکلات و مسائل منطقه، راه حلی جز مذاکره و گفت وگو ندارد.
ایران آماده گسترش روابط اقتصادی با بنگلادش
روحانی روز جمعه در دیدار «شیخ حسینه واجد» نخست وزیر بنگلادش که در حاشیه نشست سران جنبش غیرمتعهدها در باکو برگزار شد، گفت: اگر کشورهای اسلامی با هم متحد باشند، هیچ کشوری حتی آمریکا قادر نیست برای آنها مشکل ایجاد کند.
روحانی از بنگلادش به عنوان یک کشور بزرگ اسلامی و دوست ایران نام برد و با اشاره به اشتراکات عمیق تاریخی و فرهنگی دو کشور و دو ملت گفت: ما علاقه مندیم روابط دوجانبه ، منطقه ای و بین المللی تهران – داکا بیش از پیش گسترش یابد.
رییس جمهوری با ابراز خرسندی از پیشرفت های اقتصادی بنگلادش که در اثر برنامه ریزی دقیق محقق شده ، افزود: ایران آماده گسترش روابط اقتصادی با بنگلادش بویژه در حوزه انرژی است.
روحانی همچنین به پذیرایی بنگلادش از آوارگان روهینگیایی اشاره کرد و گفت که ایران آماده کمک به بنگلادش در این خصوص است.
ظرفیت های گسترده توسعه روابط میان ایران و کوبا
روحانی عصر جمعه در دیدار «میگل دایاز-کانل» رییس جمهوری کوبا که در حاشیه اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها در باکو برگزار شد، گفت: ما ملت کوبا را ملت مبارزه و ایستادگی می دانیم. کوبا و ایران بهای استقلال خود را پرداخت می کنند. ایستادگی ملت ما در خاورمیانه زبانزد است و اگر مقاومت شما هم نبود آمریکا نه تنها بر کوبا بلکه بر آمریکای لاتین سلطه می یافت.
رییس جمهوری گفت: کوبا و ایران همواره روابط گرم و دوستانه ای داشته اند و مواضع دو کشور در سیاستهای منطقه ای و جهانی به یکدیگر نزدیک بوده است و در دوره کنونی باید مسیرهای جدیدی برای توسعه روابط مشترک اقتصادی بویژه در حوزه انرژی بررسی شود.
روحانی با بیان اشتراک نظر دو کشور در خصوص مسایل مهم بین المللی از جمله تروریسم ، رژیم صهیونیستی و ضرورت تقویت جنبش عدم تعهد ، افزود: دو کشور همواره در حوزه های علمی و فناوری های نوین بخصوص در عرصه سلامت و داروسازی، همکاری های خوبی داشته اند و ما آمادگی داریم این همکاری ها را توسعه دهیم.
اهمیت روابط ایران- الجزایر
روحانی عصر جمعه در دیدار «عبد القادر بن صالح» رئیس دولت الجزایر با بیان اینکه باید دو کشور حجم مبادلات تجاری خود را با طراحی سازوکارهای جدید و تدابیر ویژه بیش از پیش تقویت کنند، گفت: ایجاد کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور می تواند به تقویت این همکاری ها یاری برساند.
ایران-مالزی و زمینه های توسعه روابط اقتصادی
روحانی عصر جمعه در حاشیه اجلاس سران غیرمتعهدها به نخست وزیر مالزی گفت: همواره تلاشهای شما برای توسعه مالزی مورد تحسین نخبگان و از جمله در ایران بوده است.
وی با بیان اینکه توسعه روابط اقتصادی تهران – کوالالامپور به نفع دو ملت و دو دولت است ، اظهارداشت: باید سازوکارهای جدیدی برای توسعه بیش از پیش همکاری های همه جانبه مشترک ایجاد کنیم.
رییس جمهوری گفت که ایران علاقه مند است با مالزی تجربه موفق تعرفه های ترجیحی را برای توسعه روابط مشترک تجاری ، تکرار کند. همچنین سرمایهگذاری متقابل هم میبایست در دستور کار توسعه روابط اقتصادی ایران و مالزی قرار بگیرد.
روحانی با بیان اینکه فشار آمریکا نباید ملتهای بزرگ از جمله ایران و مالزی را تسلیم کند، افزود: ایران در یکسال گذشته بعلت فشار آمریکا، مشکلاتی را متحمل شد اما با برنامهریزی و مقاومت مردم از این مرحله با موفقیت عبور کرده ایم و رشد مثبت شاخص های اقتصادی، بیانگر این واقعیت است.
روحانی با اشاره به اینکه ایران علاقمند است روابط دانشگاهی و تکنولوژیک خود را با کشور مالزی توسعه دهد، گفت: دو کشور در حوزههای مختلف پیشرفتهای خوبی داشتهاند و میتوانند با انتقال تجربه یکدیگر را یاری دهند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه "همه ما عضو امت اسلام هستیم و هیچ فرقی میان مذاهب اسلامی نیست"، تصریح کرد: نباید مذاهب گوناگون در جهان اسلام ، باعث اختلاف شوند و ما باید در برابر دشمنان مشترک با یکدیگر متحد باشیم.
توجه به ارتقا و نظام مند کردن نظام مالیاتی
رییس جمهوری روز سه شنبه ۳۰ مهر در جلسه بررسی اجرای سیاستهای مالیاتی، مراقبت از بنگاهها و کسب و کارهای کوچک را ضروری خواند و اظهارداشت: باید به گونه ای عمل شود که این مجموعه ها تحت فشار مالیاتی قرار نگیرند و همزمان لازم است به گونهای برنامهریزی شود که بنگاههای بزرگ فرار مالیاتی نداشته باشند. این مهم نیز تنها از طریق الکترونیکی کردن نظام مالیاتی کشور محقق خواهد شد.
رییس جمهوری با بیان اینکه «رضایت مردم زمانی بیشتر حاصل میشود که هر کس بدون تبعیض و براساس کسب سهم درآمدش، مالیات پرداخت کنند»، تاکید کرد: هدفگذاری سازمان مالیاتی باید اجرای کامل قانون و کاستن از دخالتهای مأمورین و محاسبه مالیاتی از طریق الکترونیکی و با روش های هوشمند، باشد.
روحانی اظهارداشت: مبارزه با فساد باید در درون سازمان مالیاتی با جدیت پیگیری شده و تلاش شود با هوشمندسازی، ارتباط مراجعات حضوری قطع شود.
او تصریح کرد که کلیه دستگاهها نیز به منظور هوشمندسازی و عدالت مالیاتی باید با سازمان امور مالیاتی کشور همکاری نزدیک داشته باشند.
نظر شما