روز یکشنبه گذشته، صدها نفر از مردم فرانسه بویژه مسلمانان این کشور در محکومیت اسلام هراسی که از سوی سیاستمداران کشورشان بویژه در رسانه ها مطرح می شود، تجمع اعتراضی برگزار کردند.
پس از حمله راننده ای با خودرو به مسجد بزرگ شهر «کولمار» در شرق فرانسه در سی ام شهریور/ ۲۱سپتامبر که خسارات زیادی را بر جای گذاشت، اقدام یک نظامی بازنشسته فرانسوی که نامزد پیشین حزب راستگرای افراطی این کشور هم بود در عصر روز دوشنبه، نگرانی مسلمانان این کشور از افزایش حملات به اماکن مقدس در کنار موج اسلام هراسی را بالا برده است.
۲۱ سپتامبر، فردی که با خودرو به مسجد بزرگ کلمار حمله کرده بود و خسارات بسیاری بر جای گذاشت، از سوی پلیس فرانسه دستگیر شد. عصر دوشنبه گذشته نیز یک مهاجم حدودا" ۸۰ ساله درصدد به آتش کشیدن درب ورودی مسجد شهر "بایون" بود که پس از تیراندازی به دو مرد ۷۴ و ۷۸ ساله و زخمی کردن آن ها دستگیر شد؛ اگر چه آمار دقیقی از تعداد حملات به مساجد فرانسه از سوی مقامات این کشور ارائه نشده اما تقریبا" هر سه ماه یک بار فرانسه شاهد چنین حوادثی است.
با توجه به افزایش میزان این حملات در فرانسه، فعالان مدنی بر این باور هستند که مقامات این کشور در مقابل حمله به مسلمانان و مساجد واکنشی نشان نمی دهند؛ اگرچه رئیس جمهوری فرانسه حمله به مسجد بایون را محکوم و تعهد خود نسبت به حمایت از مسلمانان مقیم این کشور را اعلام کرد اما مسلمانان از روند صعودی چنین حملاتی نگران هستند.
شهریور ماه امسال، یک دیپلمات فرانسوی وابسته به جریان راست افراطی به اتهام عضویت در یک گروه ملیگرای تروریستی فرانسوی و طرحریزی برای اقدام تروریستی علیه مسلمانان دستگیر شد. معاون کنسول پیشین فرانسه در گابُن و معاون کنونی سفیر فرانسه در السالوادور که در روز ششم ژوئن به جرم "مشارکت در توطئه جنایی تروریستی" متهم شده بود با ممنوعیت خروج از فرانسه تحت تعقیب قضایی قرار گرفت.
این دیپلمات مظنون به عضویت در یک هسته وابسته به جریان راست افراطی است که پیش از این طراحی حملاتی را بر ضد مسلمانان در فرانسه برعهده داشته است.
روزنامه "لو موند" فرانسه روز چهارشنبه و به دنبال حمله به مسجد بایون نوشت: بسیاری از مقامات به نقش اختلاف نظر درباره حجاب و گفتمانهای سیاسی در "شرایط بسیار پر تنش" پیرامون اسلام اشاره می کنند. اما تلاشها برای بسیج در این ارتباط ناکام مانده است.
آنها می گویند که انتظار وقوع چنین حادثه ای را داشتند؛ از نگاه مسوولان انجمن های مردم نهاد و نمایندگان جامعه مسلمانان فرانسه فاجعه ای که در مسجد بایون رخ داد جای تعجب ندارد.
«نادر کاحیا» (Nadir Kahia) رئیس انجمن "بانلیو پلوس" با ابراز تاسف از وقوع این حادثه می گوید: با محکوم کردن مسلمانان و دراز کردن انگشت اتهام به سوی آنان، اجازه دادن به پخش سخنان نفرت انگیز در تلویزیون و دامن زدن به افراط و تفریط، ما رادیکال ترین کسانی را که در نهایت اقدام خود را عملی می کنند، تحسین می کنیم.
یکی از مسائل مرتبط با اسلام، مساله حجاب در فرانسه است که به مساله ای جدی در سطح مقام های ارشد، پارلمانی و نمایندگان جوامع حقوق بشری و جوامع مسلمان در این کشور تبدیل شده است. مجلس سنای فرانسه در حال بررسی لایحهای است که مادران مسلمان را موظف میکند که حجاب خود را در مکانهایی مانند مدارس بردارند.
این لایحه در حالی روز سهشنبه مورد بررسی قرار گرفت که هفتههای گذشته چالش و اختلافات فراوانی میان سیاستمداران بر سر حجاب زنان مسلمان در فرانسه مورد بحث قرار گرفت. "ژان میشل بلانکر" وزیر آموزش و پرورش دولت پاریس به سناتورها گفت: هر قانونی که منتهی به ممنوعیت حجاب در مدارس شود، نتیجه ای نخواهد داشت.
به گفته ناظران سیاسی، لایحه ممنوعیت داشتن حجاب مادران در مدارس شانس کمی برای تصویب در مجلس سفلا (مجمع ملی) و تبدیل شدن به قانون دارد. پیش از این در سال ۲۰۰۵ میلادی طبق قانون مجلس فرانسه دانش آموزان از داشتن حجاب در کلاس مدارس منع شدند.
در هفتههای گذشته "ژولین اودول" یکی از نمایندگان پارلمان فرانسه فیلمی از برخورد خود با یک زن مسلمان و محجبه را همراه با دانش آموزان مدرسه در توئیتر منتشر کرد که وی قصد داشته او را وادار به کشف حجاب کند.
برخورد اهانت آمیز این نماینده فرانسوی با زن محجبهای که پسرش و دیگر دانش آموزان را برای رفتن به سفر علمی همراهی می کرد، موجی از خشم و نگرانی در میان مسلمانان این کشور برانگیخته است.
در همین رابطه جمعی ۹۰ نفره از شخصیتهای مختلف فرهنگی، علمی، اجتماعی و هنری فرانسه با انتشار نامهای سرگشاده به مکرون خواستار اقدام فوری دولت در محکومیت «تعرض» نماینده راستگرا به یک زن محجبه شدند.
امضاء کنندگان این نامه که در روزنامه لوموند منتشر شد خطاب به مکرون اعلام کردند: ما از دولت و رئیس جمهوری فرانسه میخواهیم هر چه سریعتر برخورد با زن محجبهای که در مقابل چشمان فرزندش مورد اهانت قرار گرفته را به صورت صریح و آشکار محکوم کنند.
در این نامه سرگشاده همچنین از مسئولان دولت فرانسه خواسته شده که به صراحت و قاطعانه بگویند که "زنهای مسلمان با حجاب یا بدون حجاب و مسلمانان همگی جایگاه خود را در جامعه دارند. "
این نامه همچنین برچسب زدن، طرد و تمسخر کردن شهروندان مسلمان را به دلیل عمل به دستورات دینی خود، محکوم می کند و خواستار مقابله با این گونه رفتارها شده است. حملات گروه های افراطی و اسلام ستیز به مسلمانان و مراکز اسلامی در ماه های اخیر در بیشتر کشورهای اروپایی از جمله فرانسه افزایش چشمگیری یافته است.
در این ارتباط و مقابله با چنین روندی، مرکز نظارت بر اسلام هراسی و نژادپرستی در فرانسه، برای تعیین اسامی کسانی که در این کشور دست به مخالفت با اسلام زده اند، یک رای گیری در یک شبکه اجتماعی آغاز کرده است؛ کاربران رسانه های اجتماعی از بین نام هایی که اغلب با بیانیه های ضد اسلامی در کشور مطرح می شوند یک نفر را انتخاب خواهند کرد و نفر اول با رای کاربران رسانه های اجتماعی مشخص می شود.
«باربارا لفبورا» نویسنده، «نادینه مورانو» نماینده پارلمان اروپا، «آرور برگر» سیاستمدار فرانسوی، «جین مسیحا» سیاستمدار راست افراطی، «پاسکال پراود» روزنامه نگار، «لارنت بووت» آکادمیسین، «محمد سیفایی» روزنامه نگار الجزایری و «گیلس ویلیاک گلدنادل» وکیل در این فهرست جای دارند.
همزمان، دولت امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه، محدودیت های گسترده ای را علیه مسلمانان این کشور به اجرا گذاشته است.
از سال ۲۰۰۴، دولت فرانسه استفاده از نمادهای مذهبی را در مدارس دولتی و مکان های عمومی این کشور ممنوع کرده است؛ گفته می شود این کشور بیشترین جمعیت مسلمان را در بین کشورهای اروپایی داراست .
پوشیدن لباس شنای اسلامی هم تابستان امسال در فرانسه چالش برانگیز شد و فشارهای وارده شرکت ورزشی فرانسوی دکاتلون را وادار کرد که از ارایه لباس مخصوص برای زنان مسلمان دونده انصراف دهد.
با وجود این ها، امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در پیامی توییتری با بیان این که جمهوری فرانسه هرگز تنفر و انزجار را تحمل نخواهد کرد گفت: اقدامات لازم برای مجازات عاملان این اقدام و محافظت از هموطنان مسلمانمان بکار گرفته خواهد شد.
همچنین دیگر مقامات دولتی و احزاب فرانسه نیز حمله به مسلمانان در مقابل مسجد بایون در جنوب غربی این کشور را محکوم کردند.
رئیس جمهوری فرانسه به تازگی اظهاراتی در خصوص حجاب داشته که واکنش هایی را هم به دنبال داشته است؛ او روز جمعه گذشته در مصاحبه با شبکه "رِاونیون" (Réunion) گفت: ورود به مساله حجاب در فضای عمومی و مدارس وظیفه دولت نیست. موضع ما در مدارس حفظ بی طرفی است، ما نباید در حین آموزش به فرزندان، از هیچ نشانه برجسته مذهبی استفاده کنیم. او تاکید کرد، آنچه در این خصوص در فضای عمومی اتفاق میافتد کار دولت یا رئیس جمهوری نیست.
چندی پیش هم روزنامه "رای الیوم" خواستار عذرخواهی رئیس جمهوری فرانسه که در مراسم گرامیداشت کشته شدگان نیروهای پلیس متعهد شد، بی وقفه با "تروریسم اسلامی" مبارزه خواهد کرد و از همه مردم برای مبارزه با "تروریسم و تندروی اسلامی" دعوت به همکاری کرد، شد.
نظر شما