یکی از نویسندگان این اثر روز شنبه گفت: کتاب "متولیان و نایبالتولیهها" به ۶ بخش تقسیم شده که "نقیبان و متولیان حرم مطهر رضوی از آغاز تا دوره صفوی" ،"متولیان آستان قدس رضوی در دوره صفوی"، "متولیان آستان قدس رضوی در دوره افشاری"، "متولیان آستان قدس رضوی در دوره قاجار"، "نایبالتولیههای آستان قدس رضوی در دوره پهلوی" و "متولیان آستان قدس رضوی پس از پیروزی انقلاب اسلامی" از جمله آنهاست.
رضا نقدی افزود: از زمان خاکسپاری پیکر مطهر حضرت امام رضا (ع) در سناباد توس، به تدریج شیفتگان و علاقهمندان آن حضرت بر مزار آن امام همام گردآمدند و با ساخت بارگاه و وقف املاک و اسباب بر مضجع شریف این امام رئوف در آبادانی آن کوشیدند.
وی اظهار داشت: توسعه حرم و موقوفات و نذورات رضوی سبب شد افرادی از میان رجال دینی تا رجال سیاسی و نظامی، بسته به شرایط هر عصر، اداره و تمشیت امور آن را عهدهدار شوند که از این افراد تا دوره صفوی با عنوان نقیب، پس از آن تا پایان دوره افشاری با نام متولی، در عهد قاجار با عنوان "متولیباشی"، در عصر پهلوی با نام "نایبالتولیه" و پس از انقلاب اسلامی با عنوان "تولیت" یاد شده است.
دیگر نویسنده این کتاب نیز گفت: این اثر برگرفته از کتاب وزین و گران سنگ "دایرهالمعارف آستان قدس رضوی" است که جلد نخست آن روانه بازار نشر شده و در آینده نزدیک جلد دوم آن نیز روانه بازار نشر میشود.
محمد سوهانیان حقیقی افزود: در این دایرهالمعارف مقالات متعدد وجود دارد و موضوع برخی از مقالات به گونهای است که میتواند به صورت مستقل به آن پرداخته شود که یکی از این موضوعات، متولیان و نایب التولیههای آستان قدس رضوی است.
وی اظهار داشت: هدف از تدوین کتاب "آستان قدس رضوی، متولیان و نایبالتولیهها"، آشنایی با شرح حال و بررسی اقدامات این اشخاص است که در سیر تحول حرم مطهر رضوی تاثیر بسزایی داشتهاند.
به گزارش ایرنا، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در بیست و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب مشهد ۴۱۲ عنوان کتاب در ۲ هزار و ۵۰۰ جلد عرضه کرده است.
این نمایشگاه تا ۱۵ آبان ماه در محل دائمی نمایشگاه بینالمللی مشهد دایر است.
نظر شما