علیمحمد طهماسبی روز شنبه در حاشیه نشست منطقهای هماهنگی و نظارت بر پروژههای مقابله با گرد و غبار ویژه استانهای جنوبی و شرق کشور در بیرجند در گفت و گو با خبرنگاران افزود: این اعتبارات بین دستگاههای مرتبط با گرد و غبار تقسیم میشود که منابع طبیعی خراسان جنوبی از ۳۳ میلیارد تومان بهرهمند میشود.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی جزو چهار استان اولویت دار در مدیریت این پدیده است گفت: سال ۹۷ بسته به موقعیت و تصمیمی که صورت گرفت تمام اعتبارات در استان خوزستان هزینه شد اما امسال خراسان جنوبی در اولویت سوم است.
وی ادامه داد: برای مدیریت و جذب عملکردها گروه پایش و نظارت در سازمان ساماندهی شده و مسایل مربوط به عملکرد و اعتبارات را به صورت منظم پیگیری خواهند کرد.
طهماسبی اظهار داشت: برای بهتر اجرا شدن این طرح استانداران و معاونتهای هماهنگی امور عمرانی استانها را دخیل کردیم تا موضوعات رصد و به سازمان گزارش شود.
وی گفت: با توجه به اینکه ادارات کل محیط زیست، راه و شهرسازی و بهداشت و درمان هم از اعتبارات مربوط به این طرح استفاده میکنند استانها باید در تامین منابع استانی هم توجه بیشتری داشته باشند.
وی با بیان اینکه اصلیترین رویکرد سال ۹۸ سازمان حفاظت محیط زیست تمرکززدایی است اظهار داشت: برای تحقق بهتر این مهم با توجه به اقداماتی که تاکنون صورت گرفته استفاده از توان دانشگاهیان ضروری است.
فرونشست زمین در همه جای کشور وجود دارد
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست هم در جمع خبرنگاران گفت: فرونشست زمین تقریبا در همه جای کشور وجود دارد و در برخی مناطق به ۳۶ سانتیمتر در سال میرسد.
مسعود تجریشی افزود: این پدیده در برخی مناطق تهران که یک میلیارد مترمکعب آبریز حوزهای دارد به ۳۶ سانتیمتر میرسد.
وی ادامه داد: در دشت شهریار و ورامین برداشت بی رویه آب باعث فشار به پوسته زمین شده و این روند باعث خواهد شد که خاصیت ابری پیداکردن زمین در آینده امکان تغذیه آب زیرزمینی را نداشته باشد.
تجریشی اظهار داشت: قناتها در گذشته وضعیت تعادل بخشی در برداشت آب داشتند اما با ورود موتور پمپها هر سال شاهد برداشت بی رویه و فرنشست زمین هستیم.
وی گفت: ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب زیرزمین از میلیونها سال قبل در منابع آب کشور وجود داشته که متاسفانه تاکنون ۱۳۰ میلیارد مترمکعب آن استفاده شده است.
تجریشی با بیان اینکه نشستها در مناطق کویری بیشتر بوده است گفت: به طور حتم خروج برخی قطارها از ریل برگرفته از نشست نامتقارن زمین است و این روند در نیروگاهها هم بنا به سرعت دور نیروگاهی بسیار خطرناک است.
وی تغییر در روند استفاده از منابع آب را از مهمترین راهکارهای مدیریت این پدیده عنوان کرد و افزود: الان در بسیاری از مناطق کشور بارانهای خوبی را شاهد هستیم اما فرسایشها تا قدر قابل توجهی جلوی تزریق آن به منابع آب زیرزمینی را میگیرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: دولت و مردم باید با همراهی هم این موضوع را مدیریت کنند و از طرفی دولت هم باید بستههای توجیهدار را به مردم بویژه قشر کشاورز ارایه دهد.
وی گفت: کشاورزی و استفاده بیش از حد منابع آبی بیش از ظرفیت اکولوژیکی منطقه سبب فرونشست میشود که باید مدیریت شود.
تجریشی اظهار داشت: طبق پیشبینیهای صورت گرفته در ۲۰ سال آینده این منطقه تا ۱.۵ درجه گرمتر خواهد شد که تداوم کشاورزی و محصولات گیاهی نیازمند روشهای خلاق و به کارگیری گیاهان مقاوم است.