گروه اطلاع رسانی ایرنا در راستای ایفای رسالت آگاهی بخشی به انعکاس برجسته ترین گزارش های روزنامه های مختلف با عناوینی چون عقب نشینی در کار نیست، حذف بزرگان ادبیات از کتب فارسی، سردار در سودای ریاست، همچنان به اکران خانه پدری امیدوارم، ۱۲ موضوع روز اقتصاد ایران، پوستاندازی مسکن اجتماعی، گرایش به خرافات، این بار با فال تاروت!، بلای نوکیسههای سیاسی و ائتلاف نمیکنیم حتی به قیمت باخت پرداخته است. در ادامه به بازتاب گزیده ای از این مطالب می پردازیم:
عقب نشینی در کار نیست
روزنامه خراسان در گزارشی با عنوان عقب نشینی در کار نیست آورده است: با نزدیک شدن موعد تزریق گازاورانیوم به زنجیره ۳۰ تایی سانتریفیوژهای IR-۶، ایران پیام صریح عقب نشینی نکردن از اجرای گامهای کاهش تعهدات برجامی خود را به اروپا ارسال می کند. شامگاه سیزدهم شهریور که رئیس جمهور کشورمان آغاز گام سوم کاهش تعهدات برجامی ایران را با موضوع تحقیق و توسعه اعلام کرد، این را هم گفت که این گام مهم ترین اقدام ایران در کاهش تعهدات خود است. همان زمان یک منبع آگاه در سازمان انرژی اتمی به خراسان گفته بود که تزریق گاز اورانیوم به زنجیره ۳۰تایی از سانتریفیوژ پیشرفته IR-۶ مهم ترین بخش از گام سوم خواهد بود که می تواند تا ۱۰ برابر ماشین های فعلی غنی سازی اورانیوم داشته باشد.
۲۲مهرماه گذشته نیز علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی خبر از تزریق گاز UF-۶ (هگزا فلورید اورانیوم) به زنجیره ۳۰ تایی IR-۶ ظرف سه هفته آینده داد. این هفته موعد زمانی وعده صالحی است و احتمالا به زودی باید شاهد این اقدام مهم در چارچوب گام سوم و آغاز رسمی تست گرم این زنجیره مهم و راهبردی در تولید نیمه صنعتی سانتریفیوژهای پیشرفته ایرانی باشیم. ایران ۲۰فروردین امسال زنجیره ۲۰تایی این ماشین را در حالی رونمایی کرد که زنجیره ۱۰ تایی را نیز حفظ کرده بود، اقدامی که با اعتراض طرف اروپایی روبه رو شد اما ایران از خلأهای قانونی برجام استفاده کرده بود و جای اعتراض برای اروپا وجود نداشت و حالا در راستای گام سوم خود می خواهد زنجیره ۳۰ تایی IR-۶ را نیز گازدهی کند. طبق برجام ایران می توانست هشت سال و نیم پس از برجام یعنی در سال ۱۴۰۳این زنجیره را مورد تست قرار دهد اما بدعهدی های اروپایی در کنار نقض برجام آمریکایی باعث شد ایران کاهش تعهدات خود را به صورت گام به گام آغاز کند و بر این اساس ایران کاری را که باید حدود پنج سال دیگر انجام می داد، جلو انداخته است.
یک منبع آگاه در این خصوص به خراسان گفت: رفتن به سمت زنجیره ۳۰ تایی از ماشین های IR-۶ یک چالش سیاسی است و ما برای این که به طرف مقابل بفهمانیم این قدرت را داریم، چنین کاری می کنیم زیرا آن ها تصور می کردند ما این توان را از دست داده ایم و نمی توانیم با این سرعت بازگردیم. ضمن این که پیام خوبی برای مردم خواهد بود که به آن ها هم می گوییم ما می توانیم. از سوی دیگر با آغاز گازدهی به زنجیره ۳۰ تایی از IR-۶ عملا ۳۰۰سو به ظرفیت غنی سازی کشور اضافه می شود و این یعنی در مجموع علاوه بر ۵۰۶۰ سو ظرفیت غنی سازی تثبیت شده در برجام به همراه دو زنجیره ۱۶۴ تایی از IR-۲M و IR-۴ و ۱۰تایی از IR-۵ که در گام سوم شروع به غنی سازی و جمعآوری ذخایر غنی شده کردند، به حدود ۷۵۰۰سو ظرفیت غنی سازی می رسیم که نشان از افزایش ۵۰ درصدی این ظرفیت در دو ماه اخیر دارد. همچنین اهمیت دیگر موضوع آن جایی است که بدانیم مهم ترین گلوگاه و محدودیت برجام برای ساخت انبوه سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۶ همین موضوع تست در زنجیره های ۳۰تایی و بیشتر بوده که حالا متخصصان ایرانی می توانند با خیالی راحت، حداقل تا زمانی که طرف مقابل سر عقل نیامده، سرعت کار ساخت و تست ماشین های جدید را به صورت چشمگیری افزایش دهند.
حذف بزرگان ادبیات از کتب فارسی
روزنامه آمان ملی در گزارشی با عنوان حذف بزرگان ادبیات از کتب فارسی می نویسد: این روزها بار دیگر موضوع حذف اشعار و داستانهای بزرگان تاریخ ادبیات ایران، در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی مطرح شده و بسیاری به این موضوع واکنش نشان دادهاند. حذف این اشعار و داستانها از کتابهای درسی دوره متوسطه و دبیرستان (که روزگاری جزء پربارترین و باکیفیتترین کتب درسی محسوب میشد) از سال ۸۸ آغاز شد و حالا با حذف حجم بسیار زیادی از اشعار، جامعه به این موضوع واکنش نشان داده است. دروسی مانند «غزل در این سرای بیکسی» اثر هوشنگ ابتهاج، «غزل جوانی» رهی معیری، شعر «به کجا چنین شتابان» شفیعیکدکنی، شعر «باغ بیبرگی» اخوانثالث، یک داستان از غلامحسین ساعدی، یک داستان از بزرگ علوی، داستان «موسی و شبان»، رباعیات خیام، داستان «هدیه سال نو» اثر اٌ. هنری و داستان «سیاحتنامه ابراهیمبیگ» بهصورت کامل حذف شدهاند. همچنین سه جمله از داستان قاضی بست، نام صادق هدایت از داستان کباب غاز جمالزاده، بخشهایی از خاطرات اسلامیندوشن، نام محمود دولتآبادی، نام مشفق کاظمی و عباس خلیلی و شعر مادر ایرجمیرزا نیز از دیگر حذفیات هستند و بهجای این حذفیات از آثار رضا امیرخانی، علی سهامی، امیریاسفندقه، معصومه آباد، کیوان شاهبداغخان، فاضل نظری، عیسی سلمانیلطفآبادی، کامور بخشایش، مجید واعظی، نظام وفا و ضیاءالدین شفیعی اضافه شدهاند.
برای بررسی بیشتر این موضوع با چند معلم پیشکسوت ادبیات تماس گرفتیم و همه آنها از حذف این اشعار از کتب درسی ابراز بیاطلاعی میکردند و تاکید داشتند که نظر آنها برای حذف و انتخاب اشعار جدید از سوی آموزش و پرورش اصلا پرسیده نشده است. جعفر ابراهیمی که همه ما شعر معروف «خوشا به حالت ای روستایی» او را در کتاب ادبیات اول دبستان خواندهایم، در رابطه با حذف اشعار از کتب ادبیات آموزش و پرورش به «آرمان ملی» میگوید: از دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نیز این بد سلیقگی در انتخاب اشعار برای کتب درسی وجود داشته و کتابهای ادبیات ما بیانگر وضعیت ادبیات معاصر و آنچه که در کشور رخ داده، نبودهاند و حالا نیز پروسه حذف اشعار بزرگان ادبی از کتب درسی بر این بدسلیقگی تاریخی دامن میزند. متاسفانه کسانی که در راس انتخاب متون ادبی و شعرها برای کتب درسی آموزش و پرورش قرار گرفتهاند، به نوعی بیسلیقه هستند و با هیچ اندیشهای یا منطقی نمیتوان به این نتیجه رسید که حذف اشعار بزرگان تاریخ ادبیات ما از کتب درسی چه دلیلی میتواند داشته باشد. خود این افراد هم شاید ندانند که چرا باید ادبیات فاخر ایرانی را از قشر جوان و نوجوان در جامعهای که آمار کتابخوانی آن فاجعهبار است، دریغ کرد. وی در ادامه میافزاید: بدون تردید کسانی که در این رابطه تصمیم گیرنده هستند یا بهطور اتفاقی برای این پستها انتخاب شدهاند یا هیچ شناختی از ادبیات این کشور ندارند و اگر هم تخصصی دارند از افراد دیگر مشروت نمیگیرند. همیشه خودمحوری در سیستم آموزش و پرورش وجود داشته و این یک آفت بزرگ در سیستم آموزشی کشور به حساب میآید.
سردار در سودای ریاست
روزنامه ابتکار در گزارش خود با عنوان سردار در سودای ریاست می نویسد: اصولگرایان در این دوره از انتخابات امیدهای زیادی برای تصدی اکثریت کرسی های مجلس یازدهم دارند. سرخوردگی عمومی از شرایط اقتصادی، این جریان را امیدوار کرده تا در فضای مشارکت حداقلی بتوانند اکثریت مجلس را به دست بگیرند. موضوع اصلی اما بر سر سرلیست بودن چهره های اصولگرا است. مهدی چمران، سعید جلیلی و البته محمدباقر قالیباف از جمله گزینه های مطرح برای لیدری جریان اصولگرا در انتخابات اسفندماه سال جاری هستند.
نقطه اشتراک هر دو جریان اصلاح طلب و اصولگرا البته در تفاوت دیدگاه و نبود یک نظر جامع برای حضور در انتخابات است. اما به نظر می رسد طی روزهای گذشته حضور قالیباف به عنوان نقطه عطف آرایش جدید سیاسی اصولگرایان قطعی شده است. سردار انتخاباتی اصولگرایان بعد از حضور در سه دوره انتخابات ریاست جمهوری، حالا به نظر می رسد راضی شده تا ردای ریاست مجلس را با عنوان ریاست جمهوری تغییر دهد. حالا اما طی روزهای گذشته حسن بیادی دبیرکل جمعیت آبادگران جوان با بیان اینکه «من تاکنون درمورد محمدباقر قالیباف نشنیده ام که خود را برای حضور در انتخابات مجلس آماده کند»، اظهار کرد: اما این کار اقدام پسندیده ای است که امثال قالیباف برای ترغیب و تشویق مردم برای مشارکت در انتخابات بتوانند نقش آفرینی کنند و این حق قانونی هر کسی است که در انتخابات می تواند شرکت کند و ظرفیت مدیریتی واجرایی اقای قالیباف اگربیشتر از سایرین نباشد، کمتر از آنان نیست.
همچنان به اکران خانه پدری امیدوارم
روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان همچنان به اکران خانه پدری امیدوارم آورد: هفته گذشته اتفاق بیسابقهای در سینمای ایران رخ داد. فیلم «خانه پدری» به کارگردانی کیانوش عیاری برای دومین بار از پرده سینماها پایین کشیده شد. این اتفاق در حالی رخ داد که دستور توقف اکران این فیلم از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد نبود بلکه دادستانی تهران بود که بعد از ۴ روز نمایش، دستور توقیف این فیلم را صادر کرد، پیرو اتفاقات به وجود آمده، اعضای خانه سینما با حجتالاسلام رییسی(رییس قوه قضاییه) دیدار و گفتوگویی داشته باشند. به همین منظور با کیانوش عیاری گفتوگویی انجام دادیم.
عیاری در این باره گفت: از مدتها پیش در ارتباط با اکران این فیلم فکرهایی میکردیم و البته صحبتهای آقای داروغهزاده(در این مورد که فیلم خانه پدری مجوز نمایش در گروه هنر و تجربه را دارد) انگیزه مهمی برای ما در اکران این فیلم بود. اینکه فیلم پروانه نمایش ولو برای گروه هنر و تجربه را دارد و ما شاید طی گفتوگوها و تفاهم بتوانیم، فیلم را در گروههای وسیع سینمایی و به صورت گستردهتر اکران کنیم. من فکر نمیکنم این عقلایی به نظر برسد که نمایش فیلم در گروه هنر و تجربه با سینمای محدود برای من سینماگر قانعکننده باشد. همیشه هم نظر من این بود که چطور فیلم «خانه پدری» میتواند برای گروه نخبه و برگزیده هنر و تجربه نمایش داده شود اما برای قشر عادی مردم که فیلمهای جریان روز سینما را پیگیری میکنند، اکران نمیشود؟ آیا این بیاحترامی به تماشاگر عام نیست؟ به همین جهت از چند ماه پیش ما صحبتهایی برای اکران این فیلم داشتیم و میدانستیم که امکان پخش فیلم برایمان به وجود میآید.
وی همچنین می افزاید: ۱۰ سال است که علیه این فیلم جوسازی میشود. حالا این جوسازیها بسته به شرایط خاص متفاوت بوده است. چه در زمانی که فیلم برای دو روز در گروه هنر و تجربه اکران شد و ۱۰ سانس نمایش داشت و چه زمانی که فیلم در سالهای ۸۹ و ۹۲ قرار بود در جشنواره فیلم فجر شرکت کند یا زمانی که فیلم در جشنواره ونیز شرکت کرد.
۱۲ موضوع روز اقتصاد ایران
روزنامه ایران در گزارشی با عنوان ۱۲ موضوع روز اقتصاد ایران می نویسد: سرنوشت نرخ ارز یکی از فانتزیهای وحشتناک زندگی اقتصادی ما ایرانی هاست. این روزها بازار ارز در خواب است و بانک مرکزی بیدار. التهابات از بازار ارز رخت بر بسته است و همه چیز تحت کنترل؛ اما مردم همچنان میپرسند که نرخ ارز افزایش خواهد یافت؟ عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی به این سؤال روز مردم این گونه پاسخ میدهد: «بانک مرکزی، مسئول ۸۳ میلیون ایرانی است که اقتصاد و زندگی آنها با نرخ ارز مرتبط است و ما معتقدیم اگر قیمت ارز بالا برود، طبقات پایین جامعه که روز به روز فشار بیشتری را متحمل میشوند، وضعیت وخیمتری خواهند داشت. به همین خاطر نباید این اتفاق بیفتد.»
در ۶ ماه گذشته نرخ دلار از کانال ۱۴ هزار تومان وارد کانال ۱۱ هزار تومان شده است. اما همتی از فشارهایی میگوید که برخی اظهارنظرها و عدهای خاص به بانک مرکزی وارد میکنند تا دلار گران شود. همتی قول داده که مقابل این فشارها ایستادگی خواهد کرد.
بهار امسال قیمت مسکن به اوج تاریخی خود رسید. اما بعد از آن روند نزولی شروع شد. خیلیها این روزها درباره قیمت مسکن صحبت میکنند. اینکه قیمتها افزایش پیدا میکند یا خیر و صرفه با خرید است یا فروش؟ تقریباً کاهش معاملات که چند ماهی است در بازار اتفاق افتاده، جواب بسیاری از سؤالات را میدهد. کارشناسان هم میگویند که تا پایان سالجاری این روند کاهشی قیمتها ادامه خواهد داشت. حسام عقبایی، نایب رئیس اتحادیه املاک تهران دراین باره به یکی از خبرگزاریها گفته است که در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی قیمت خانه تا ۱۵ درصد دیگر نسبت به شرایط فعلی ارزان میشود.
اما در مورد اجاره مسکن شرایط چگونه است؟ در یک سال اخیر تورم اجاره بها از تورم قیمت مسکن با فاصله قابل توجهی کمتر بود. الان به نظر میرسد که با ترمز کشیدن قیمت مسکن، روند معکوس شده باشد. به عبارت دیگر رشد نرخ اجاره و فروش مسکن دیگر راه خود را از هم جدا کردهاند و آمارها نیز این موضوع را نشان میدهند. به طوری که وقتی رشد میانگین قیمتی هر متر مربع مسکن کند شده، اجاره مسکن در مهرماه ۳۴ درصد نسبت به سال قبل رشد داشته است. پس به نظر میرسد که الان خرید مسکن منطقی است.
تاکنون بارها عنوان شده که حاملهای سوختی سهمیهبندی میشود، اما زمان قطعی آن مشخص نیست. چگونگی سهمیهبندی و اصلاح قیمتی آن جستار دیگری است که در ذهن مردم دنبال میشود. سؤالات دیگر این است که تغییر حاملهای سوختی بههمراه حذف یارانههای پنهان، چه تأثیری روی منابع درآمدی وهزینههای بودجه خانوار دارد؟
پوستاندازی مسکن اجتماعی
روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان پوستاندازی مسکن اجتماعی آورد: مقررات تامین مسکن حمایتی- موسوم به مسکن اجتماعی- در فرانسه پوست انداخت. براساس قواعد جدید ساخت و عرضه مسکن مناسب کم درآمدها در فرانسه، شرکتهای بزرگ تامینکننده مسکن حمایتی میتوانند علاوه بر خانوارهای فاقد مسکن دارای سقف مشخصی از درآمد سالانه، دهکهای متوسط به بالا را هم در این بازار تحت پوشش قرار دهند. اجارهبها برای دهکهای پایین، نصف اجارهبهای روز است؛ اما برای افراد با درآمد بیشتر، مشمول مالیات میشود. مدل کلاسیک تامین مالی ساخت مسکن نیز تغییر کرده ضمن آنکه، معافیتهای مالیاتی ساخت جذابتر و وظایف شهرداریها سنگینتر شده است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، مدل جدید تامین مسکن اجتماعی که طی سالهای گذشته در دنیا و به ویژه بازار مسکن ایران با دو کلید واژه اصلی شامل مسکن کمدرآمدها و مسکن اجارهای شناخته میشود، میتواند با توجه به نتایج این مطالعه در مقطع کنونی مورد توجه ویژه سیاستگذار بخش مسکن قرار گیرد؛ چراکه در سالهای اخیر این نگاه در دولت تقویت شده که مسکن اجتماعی در اروپا و آمریکا که سابقه طولانیمدت در اجرای این شکل تامین مسکن را دارند، منسوخ شده است. اما نتایج این مطالعه نشان میدهد مسکن اجتماعی در این کشورها نه تنها یک مدل منسوخ شده نیست؛ بلکه سیاستهای مسکن اجتماعی متناسب با درس گرفتن از گذشته و شرایط جدید بازار مسکن جهان، بهروزرسانی شده است. این مطالعات نشان میدهد مدل جدید تامین مسکن در فرانسه، براساس یک قانون که به تازگی به تصویب رسیده و بهویژه در پایتخت این کشور به مدل «تامین مسکن تا ۲۰۲۵» مشهور شده، یک سازوکار برد-برد و عملیاتی برای دو سمت عرضه و تقاضا در بازار مسکن با رویکرد مسکن حمایتی را تعریف و اجرایی کرده است.
گرایش به خرافات، این بار با فال تاروت!
روزنامه مردم سالاری در گزارش خود با عنوان گرایش به خرافات، این بار با فال تاروت! می نویسد: تکنولوژی نقطه پایان خرافات نبود. با گسترش شبکههای اجتماعی خرافات در اذهان مردم نه تنها ریشه کن نشد، بلکه ابزاری به دست آنها داد تا از این طریق شیوههای جدیدی را برای کلاهبرداری از راه خرافات پیدا کنند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین، فال و فالگیرها اگر تا همین دو دهه گذشته ساکن زیرزمینها و پستوها بودند، این روزها در صدر سرچ موتوهای جستوجو و شبکههای اجتماعی قرار دارند. در حالی که فعالیت رمالها و فالگیرها در کشورمان ممنوع است اما آنها به راحتی فعالیت فعالیت میکنند. این روزها بیشتر فالگیرها کانالهای تلگرامی و پیجهای اینستاگرامی دارند، اینترنتی وقت میدهند و فال میگیرند و حتی به جای مشتری قهوه مینوشند. گویا مشتریها هم از این شیوه مجازی استقبال بیشتری میکنند، نه خطر آنها را تهدید میکند، نه هزینه رفت و آمد میدهند، نه ساعتها منتظر میشوند و نه نیاز به معرف و آشنا دارند.
اگر تا همین چند سال پیش فال قهوه و سرکتاب باز کردن تنها شیوه خالی کردن جیب مردم بود، این روزها فال تاروت به یمن تازه وارد بودنش مخاطبان زیادی دارد. شاید بسیاری حتی ندانند سراغ چه چیزی میروند؛ اما این نام کمتر شنیده شده خودش دلیل جذب مخاطب است. اما فال تاروت چیست؟ این خرافات تازه وارد از کجا آمده است؟ برای فریب خوردگان چقدر هزینه دارد؟
«تاروت» مجموعهای از کارتهای بازی است که از نیمه قرن ۱۵ام میلادی در قسمتهای مختلف اروپا مانند فرانسه و ایتالیا برای بازی گروهی مورد استفاده قرار میگرفتهاست. از اواخر قرن ۱۸ام تا به امروز تاروت به وسیلهای برای پیشگویی یا حتی گذرگاهی در سیر بعد ذهنی و روحانی قلمداد میکنند. کارتهای فال تاروت اعم از فال تاروت کبیر و فال تاروت صغیر است که از روشهای باستانی و قدیمی شمرده میشود. کارتهای این فال در سایت دیوار به قیمت ۲۰۰ هزارتومن و گاها بالاتر به فروش میرسد. همچنین آموزش فال تاروت ترکیبی همراه با فال قهوه بیش از ۲ میلیون تومان هزینه بر است.
سالها مبارزه با جهل و خرافات به جای نرسیده است. نه زور علم به خرافه پرستان رسید و نه دین. ساکنان زمین هنوز به دنبال پیشگویی و خبری از آینده هستند و برای اطلاع از آن دست به دامان هر کسی میشوند. تا زمینیان تشنه پیشگویی هستند، رمالان از این آب گلآلود ماهی منفعت خود را صید میکنند!
بلای نوکیسههای سیاسی
روزنامه همدلی در گزارش خود با عنوان بلای نوکیسههای سیاسی می نویسد: تصور عمومی این است که نوکیسه کسانی میگویند که در اقتصاد در یک شب ره صدساله را طی میکنند. اما از این دسته از افراد در حوزه سیاسی هم کم نیست. نوکیسههای سیاسی که با رانت پلههای ترقی را خیلی سریع طی میکنند. در کنار آنان فرزندانی هستند که با عنوان نورچشمیهای خوب یاد میشود. این عزیز شدهها نیز از جمله همان نوکیسههایی هستند که با پشتوانههای خانوادگی وارد عرصه قدرت میشوند و بدون اینکه پیه رقابت سالم سیاسی را به تن خود بمالند خیلی سریع به مزایای قدرت میرسند.
فرزندانی که حضور در یک خانواده سیاسی یا صاحب منصب برایشان دلیل موجهی میشود، تا همچون «ولی» خود طعم فعالیتهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی را در ردههای بالا بچشند و حتی گاهی به چنان اطمینانی دست مییابند که از روی دست پدران خود مشق کرده و جا پای آنها میگذارند. آقازاده بودن دستهبندی سیاسی نمیشناسد و از هر دو جناح یارگیری کرده است. گاهی پدران همراه و همدل با فرزندان خود بودهاند و گاهی هم مخالف. اما در کنار این فرزندان رجل سیاسی و نظامی، هستند چهرههایی که فاصله خود را از قیلوقالهای سیاسی و لابیگریهای اقتصادی و فرهنگی دور نگهداشتهاند و فقط به همان نقش «فرزند خلف» یک چهره شناخته شده کفایت کرده اند.
البته هستند آقازادههایی که با شناختی که از رسانه دارند، خود را از هر بگو و مگویی دور نگه داشته و بدون جلب توجه آنها، به کار خود مشغول هستند. بعضی هم علاقه به طرح نظرات و ایدههای سیاسی خود دارند، علاقهای که گاهی به جای شفافسازی، موجبات حاشیهسازی را مهیا میکند.
ائتلاف نمیکنیم حتی به قیمت باخت
روزنامه توسعه ایرانی در گزارش خود با عنوان ائتلاف نمیکنیم حتی به قیمت باخت می نویسد: نگاهی به تازهترین اظهارات و جهتگیریهای اصلاحطلبان نشان میدهد که آنها زخم خورده از تمام ائتلافهای پیشین خود، برای انتخابات اسفند تصمیم گرفتهاند که یک «نه» بزرگ به هر نوع ائتلافی بگویند. از سوی دیگر استراتژی آنها در قبال شورای نگهبان نیز از تقابل به سوی مصالحه چرخیده است.
ابتدای سال وقتی هنوز تنور انتخابات چندان گرم نشده بود، سعید حجاریان، تئوریسین اصلاحات اعلام کرد که اصلاحطلبان مشارکت مشروط در انتخابات امسال خواهند داشت. او حتی اظهار کرد که این سیاست، نظر محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات است. هرچند که همان زمان هم بسیاری از اصلاحطلبان تاکید کردند که چنین نظری ندارند و آنچه حجاریان گفته حرف خود اوست نه جریان اصلاحات اما به هر حال آن اظهارات در آن زمان به عنوان استراتژی اصلاحطلبان برای انتخابات مجلس یازدهم، بازتاب گستردهای پیدا کرد.
حالا اما کمتر از چهار ماه مانده به انتخابات، اصلاحطلبان مکرر تکرار میکنند که نه تنها قصد شرط و شروط گذاشتن و مقابله با شورای نگهبان را ندارند، بلکه در پی گفتگو و مذاکره با این دروازهبان انتخاباتی هستند. به نظر میرسد اصلاحطلبان این بار قصد دارند با یک خانه تکانی اساسی به عرصه انتخابات بیایند؛ تا جایی که حتی بر سر بودن یا نبودن محمدرضا عارف نیز دچار دودستهگی و اختلاف هستند.
نظر شما