این تحلیلگر روزنامه «واشنگتنپست» امروز(یکشنبه) در گزارشی در شبکه تلویزیونی سیانان به واکاوی عملکرد دونالد ترامپ و زیرپانهادن اصول دموکراسی و قانون اساسی آمریکا پرداخت و گفت: بنیانگذاران و قانونگذاران اولیه آمریکا تلاش کردند تا قدرت در این کشور تفکیک شده و در دستان یک نفر قرار نگیرد، زیرا به معنای پایان دموکراسی و آزادی خواهد بود. آنها خواهان آن بودند تا قدرتی که در کشور تفکیک میشود هر قوه دیگری را تحت نظر و کنترل داشته باشد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: اما این سیستم زمانی جواب میدهد که همه طرفها آن را محترم بشمارند؛ کنگره و دیوان عالی آمریکا فاقد سیستم نیروی پلیس و ارتش بوده و به شخص رئیس جمهوری متکی هستند تا اختیارات و حکم قانونی آنها را اجرا کند.
وی ادامه داد: «ریچارد نیکسون» با وجودی که میدانست این امر به منزله پایان ریاست جمهوری اوست اما بسرعت به خواسته تحقیقات استیضاح از سوی کنگره آمریکا تمکین کرد.
زکریا گفت: همه رئیسان جمهوری آمریکا از دموکرات و جمهوریخواه، قدرت خود را بسط داده و در چند دهه اخیر گسترش بیش از اندازه قدرت صورت گرفته است؛ با این حال دونالد ترامپ در دنیایی دیگر به سر میبرد. او از تمکین در برابر موارد تاکید شده در قانون اساسی آمریکا از جمله ارائه اسناد، اطلاعات و شهود، خودداری کرده است.
وی افزود: در موضعی که اکنون ترامپ قرار دارد، او هموارکننده مسیری است که رئیس جمهوری آمریکا به یک دیکتاتور منتخب بدل شود.
این تحلیلگر تاکید کرد: دموکراتها باید مطمئن باشند که روند تحقیقات استیضاح از نگاه عموم آمریکاییها عادلانه است زیرا استیضاح یک روند سیاسی بوده و در آن حمایت عموم اهمیت زیادی است.
زکریا گفت: دموکراسی در یک کشور، نه به یکباره بلکه در طی زمان میتواند به ظلم و استبداد تبدیل شود.
وی با یادآوری وضعیت آلمان پیش از جنگ جهانی دوم و روی کار آمدن «آدلف هیتلر» گفت: مقامهای عالی منتخب که حتی دارای مقبولیت بودهاند در ابتدا به تضعیف و نادیده گرفتن قانون اساسی پرداخته و سپس از همه کنترلهایی که به موجب قانون بر آنها اعمال میشود خود را جدا میکنند؛ «جمهوری وایمار» (Weimarer Republik) در آلمان (۱۹۱۹-۱۹۳۳) بهترین نمونه شناخته شده و عملی دموکراسی در جهان بود که در مدت کوتاه چندسال، به یک دولت مستبد تمامیتخواه تبدیل شد.
زکریا در پایان گفت: تاریخ، شکنندهبودن «دموکراسی لیبرال» را آموخته و تجربه کرده است، اکنون باید نگران آینده آمریکا بود.
به گزارش ایرنا، پنجشنبه هفته گذشته(۹ آبانماه) مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۳۲ رأی به استیضاح ترامپ رسمیت بخشید. این استیضاح به دنبال انتشار یک فایل صوتی به جریان افتاد که در آن ترامپ اعطای کمکهای مصوب آمریکا به اوکراین را تلویحاً به همراهی اوکراین در بررسی تخلفات پسر بایدن وابسته میکند.
در همین حال و در راستای همکاری نکردن کاخ سفید در روند تحقیقات استیضاح، سخنگوی وزارت انرژی آمریکا دیروز اعلام کرد که «ریک پری» وزیر انرژی در جلسه غیرعلنی مجلس نمایندگان برای بررسی پرونده «اوکراینگیت»، شهادت نمیدهد و معتقد است محتوای جلسه باید برای همگان آشکار شود.
از وزیر انرژی آمریکا درخواست شده چهارشنبه این هفته برای شهادت در مقابل سه کمیته مجلس نمایندگان که مسئول بررسی استیضاح رئیس جمهوری آمریکا هستند، حاضر شود. پِری که قصد دارد اواخر سال جاری میلادی پُست خود را ترک کند، به دلیل نقشآفرینی در تعاملات دولت ترامپ با اوکراین، زیر ذرهبین قرار دارد.
اروپام *۱۳۰۲** ۲۰۲۳
نظر شما