«مهدی شیرزاد» روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره تصویب کلیات سامانه رأیسنجی اصلاحطلبان، گفت: ایده و طرح این سامانه از سوی جوانانی که سابقه فعالیت در ستادها و کمپینهای انتخاباتی اصلاح طلبان در انتخابات گذشته را داشتند؛ ساخته و پرداخته شد و آنچه شب گذشته در شورای عالی سیاست گذاری جبهه اصلاح طلبان مورد تایید قرار گرفت؛ گرچه با ایده اولیه فاصله داشت و تغییرات و اصلاحات زیادی در آن اعمال شد اما تلاش کردیم با اجماع نسبی این طرح را در شورای عالی تصویب کنیم.
"سرا" محصول همکاری میان نسلی اصلاح طلبان است
شیرزاد ادامه داد: با بررسی این طرح اشکالات و ایرادات آن توسط صاحب نظران مختلف دیده و اصلاح شد. یکی از نکات بسیار مهم در فرآیند تصویب این است که ما شاهد یک همکاری بین نسلی بر سر این پروژه بودیم. عدهای از جوانان ایده ای را با افراد آب دیده و کهنه کار سیاسی مطرح کردند که مورد استقبال آن ها قرار گرفت. این نوآوری صورت گرفت و طی یک فرآیند گفت و گو، اشکالات کار تا حد زیادی دیده و برطرف شد. تجربه پیران در کنار شور جوانان در کنار هم قرار گرفت و چنین طرح و ایده ای در شورای عالی رای آورد.
عضو حزب اتحاد ملت افزود: ما به عنوان افراد نسل سوم جریان اصلاحات خود را نیازمند کسانی می دانیم که سال ها تجربه کار اجرایی و کشورداری در جریان اصلاحات و دوران سازندگی و اصلاحات دارند؛ افرادی که در پیروزی انقلاب اسلامی و دفاع از این آب و خاک این کشور در هشت سال جنگ تحمیلی بسیار موثر بودند. این سرمایه اجتماعی یک ذخیره گرانسنگ برای جریان اصلاحات است که نسل های بعد اصلاح طلب برای بالندگی در این جریان و منشا اثر بودن، حتماً باید به این تجربه توجه کنند و این گفت و گوی بین نسلی امر مبارکی است که می توان آن را به پدیده های دیگری هم تعمیم داد.
هدف طرح "سرا" افزایش شفافیت است
شیرزاد درباره برخی انتقادها از شکلی و مناسکی بودن این طرح گفت: سعی می کنم با یک مثال این انتقاد را پاسخ دهم؛ یکی از مهمترین واحدهای درسی که دانشجویان علم حقوق در دوره کارشناسی پاس می کنند آیین دادرسی است که چیزی جز تشریفات حقوقی نیست و بر مبنای آیین دادرسی لزوماً عدالت برقرار نمیشود اما از بدیهیات علم حقوق این است که این تشریفات دادرسی و آیین دادرسی نحوه ابلاغ حکم، احضار متهم و موارد دیگر که کاملاً فرمی و شکلی است رعایت شود و این موضوع در در تحقق عدالت تاثیر کاملاً مستقیم دارد.
وی ادامه داد: اگر قرار باشد در جریان اصلاحات رفع فساد سیاسی، رانت خواهی و سهم خواهی کنیم و نیز اگر قرار باشد ساز و کار تصمیم گیری شفاف، عادلانه و دموکراتیک تر باشد چاره ای نداریم که حتی به موضوعاتی که ممکن است در نگاه برخی از منتقدان صرفاً موضوعات فرمالیستی باشد توجه کنیم.
این فعال اصلاح طلب با بیان اینکه بخش بزرگی از انتقادات به شورای عالی سیاست گذاری درباره نحوه لیست بندی نامزدهای شورای اسلامی شهر و روستاست؛ گفت: درباره ساز و کار رسیدن به لیست و نحوه بستن آن؛ طرح سرا تلاش می کند تا حد ممکن این ساز و کار شفاف و به دور از رانت خواهی ها و سهم خواهی ها و کشمکشهای سیاسی درون جبهه ای باشد تا اعضای بیشتری از بدنه جمعیت اصلاحات بتوانند در آن نقش آفرین کنند.
جزییات طرح رای سنجی اصلاح طلبان
شیرزاد با بیان اینکه جزئیات این طرح هنوز نهایی نشده است؛ گفت: کلیات تصویب و جزئیات این طرح به کارگروه سیاست ها و راهبردها واگذار شد و در نهایت هیات رئیسه شورا است که باید جزئیات را مصوب کند؛ بنابراین در حال حاضر نمی توان راحت درباره جزئیات این طرح صحبت کرد اما به شکل خلاصه ساز و کار پیش بینی شده این گونه است که طی چهار لایه افرادی به سامانه رای سنجی اضافه میشوند که این افراد کاملاً شناخته شده، شناسنامه دار و در واقع حلقه اول اعضای خود شورای عالی هستند، هر کدام از این اعضا در لایه دوم می توانند ۲۰ نفر را اضافه کنند. هر کدام از این بیست نفر هم می توانند بیست نفر دیگر را اضافه کنند.
وی ادامه داد: در واقع به این سیاق می توانیم در شهر تهران حدود ۳۶۰ یا ۷۰ هزار نفر را به این سامانه اضافه کنیم که به نظر می رسد این عدد آنقدر بزرگ است که اطمینان نسبی داشته باشیم که هیچ فرد اصلاح طلبی از سامانه جا نخواهد ماند مگر این که خود علاقه مند به حضور در رای سنجی نباشد.
این فعال سیاسی درباره نحوه انتخاب و داوطلب شدن نامزدها در این سامانه هم توضیح داد: پیش بینی شده است افرادی که تمایل به نامزدی دارند مجبور باشند از رهگذر احزاب نامزدی خود را اعلام کنند و تلاش بر این است که نقش احزاب پررنگتر شود.
شیرزاد افزود: گاهی اوقات دیده می شد عدهای از افراد جوان تر بر مبنای ارتباطات شخصی که با برخی از چهرههای متنفذ و صاحب عنوان جریان اصلاحات دارند، فرصتی می یابند که در مناصب قدرت یا لیست های انتخاباتی حضور یابند که با شکل گیری این سازوکار چنین پدیده ای کمتر خواهد شد.
این فعال سیاسی اصلاح طلب تصریح کرد: داوطلبان ملزم به ارتباط با احزاب خواهند بود و باید از طریق چند حزب به عنوان نامزد در این سامانه مطرح شوند، یا باید درصدی از اعضای این سامانه به طور مثال ۵ درصد، آن فرد یا دو سوم از اعضای حقیقی شورای عالی او را تایید کنند تا آن فرد بتواند داوطلب انتخابات باشد.
وی یادآور شد: کارگروه سیاست ها و راهبردها شاخص هایی هم برای نامزدها پیشنهاد کرده اند اما در نهایت این احزاب هستند که در خصوص معرفی نامزدها باید اقدام کنند یعنی سهل الوصول ترین راه مطرح شدن داوطلب این است که از طریق چند حزب اعلام نامزدی کنند.
نظر شما