عباس پورمیدانی روز سهشنبه درهمایش حفاظت خاک درسالن اجتماعات جهاد کشاورزی حومه قم اظهارداشت: خاک بستر زندگی جامعه را تشکیل میدهد، ولی ما کمترین توجه را به این موضوع داریم، و فقط به فکر بهره برداریهای بی رویه ازآن هستیم.
وی بیان داشت: سالانه ۱۷ تن از منابع خاکی قم دچار فرسایش و تخریب میشود، که این میزان میتواند بستر رشد و نمو گیاهان باشد.
وی یادآور شد:درصورت نابودی منابع خاکی،مانند منابع آبی به سادگی قابل جبران و احیا نیست، چرا که برای تشکیل خاک به یک دوره زمانی بین ۱۰ تا ۱۰۰ سال نیازاست.
پورمیدانی ورود انسان به عنوان بهره بردار اقتصادی با یک نگاه کوتاه مدت را از عمدهترین علتهای فرسایش خاک دانست و افزود: درحوزه کشاورزی روشهای نامناسب استفاده ازخاک مانند شخم زدن در جهت شیب نیز درفرسایش، آلودگی و تغییرات ساختمانی خاک تاثیر بسزایی دارد.
وی با بیان اینکه حساسیت منابع خاکی ما را ملزم به اتخاذ تدابیر لازم برای مدیریت آن میکند، گفت: خاک علاوه بر نقشی که در ایجاد یک محیط زیست مطلوب دارد، بستر اصلی تامین امنیت غذایی نیز میباشد.
وی گفت: اهمیت پایدار نمودن منابع مهم و پایه از جمله خاک، حتی از امنیت غذایی نیز بیشتر است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی قم یادآور شد: برخلاف ذهنیت اشتباه موجود مبنی بر اینکه اعمال سیاستهای پوشش گیاهی و اکوسیستم در تضاد با امنیت غذایی است، در حقیقت ایجاد شرایط لازم برای تثبیت خاک به نوعی تامین امنیت غذایی به شمار میآید.
وی با اشاره به برخی طرحها و برنامهها کشاورزی قم برای حفظ و حراست از خاک در این استان توسعه مراتع و آبخیزیداری را از جمله آن برشمرد و گفت: قم در این زمینه از استانهای پیشروی کشور است، و در سیل ابتدای سالجاری نیز یکی از عواملی که باعث وارد شدن کمترین خسارتها به این استان شد، پایداری منابع طبیعی آن بود.
وی افزایش سطح نهادهها را از عوامل موثر درحفظ خاک عنوان کرد و افزود: در تولید محصولات کشاورزی استان نباید صرفا بهرهوری مدنظر باشد، به همین علت هر طرحی که توسعه کمی را پیگیری کند، از اجرای آن جلوگیری میشود.
پورمیدانی گفت: باید به خاک به عنوان یک نهاده نگاه شود،خاک ازهمه نهادههای کشاورزی مهمتر است.
وی همچنین موضوع تغییر الگوی کشت را یکی از مهمترین سیاستهای بخش کشاورزی به منظور افزایش تولید با مصرف آب کم عنوان کرد وگفت: فارغ از توسعههای فن آورانه، باید راهبرد توسعه کمی درافزایش تولید محصول محدود شود، چون زیست بوم استان بیش از این ظرفیت ندارد.
وی با بیان اینکه اصلاح سیستمهای آبیاری از سیاستهای کلان جهاد کشاورزی برای حفاظت از خاک میباشد، گفت: تولید محصول سالم نیز یکی از روشهای موثر درحفاظت از منابع خاک است، و باید برای ارتقاء نسبت محصول سالم به کل محصول تولیدی تلاش زیادی صورت گیرد.
پورمیدانی تسطیح خاک و مدیریت تغذیه خاک را نیز از طرحهای مهم در راستای حفظ خاک عنوان کرد و افزود: اراضی منطقه قم برای کشت محصول مناسب نیست، و باید آن را احیا کنیم.
در بخش کشاورزی کل اراضی قابل کشت قم معادل ۱۰۵ هزار و ۷۳۰ هکتار است. مجموع کشت سبز استان شامل ۲۰ هزار هکتار باغ و ۴۲ هزار هکتار زراعت شامل ۱۷ هزار و ۵۳۱ هکتار کشت جو، پنج هزار و ۶۷۵ هکتار کشت گندم آبی، ۲ هزار و ۳۴۶ هکتار کشت کلزا و بقیه سطح زیر کشت به محصولات یونجه، ذرت، پنبه و صیفی جات اختصاص یافته است.
میزان متوسط تولید بخش کشاورزی استان قم در سال برابر ۷۴۵ هزار تن شامل ۴۲۵ هزار تن محصولات زراعی و باغی، یک هزار و ۲۰۸ تن آبزیان و ۳۲۰ هزار تن محصولات دامی است.
نظر شما