زمین لرزه ۷.۳ ریشتری ۲۱ آبان در ۱۱ کیلومتری بخش ازگله و ۳۲ کیلومتری شهرستان سرپل ذهاب در غرب کرمانشاه به ۱۰ شهرستان و یک هزار و ۹۳۰ روستای کرمانشاه خسارت وارد کرد.
براساس ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ۱۲۳ هزار واحد مسکونی شهری و روستایی در این مناطق آسیب کلی و جزئی دیده و این زلزله مخرب علاوه بر خسارت مادی فراوان، ۶۲۰ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم داشت.
همچنین در زلزله ۶.۴ ریشتری یکشنبه چهارم آذر ۹۷ قصرشیرین، ۷۷۱ تن مصدوم و بیش از چهار هزار واحد مسکونی خسارت دیده در قصرشیرین، به این آمارها اضافه شد.
مسئولان ارشد استان گفته اند که همه واحدهای خسارت دیده را تا پایان سال ۹۸ تکمیل می کنند و اکنون این وعده دولتمردان در قصرشیرین در حال تحقق است و ساخت و ساز در مناطق روستایی و شهری پیشرفتی بسیار خوب دارد.
در جریان نشستن لبخند دوباره بر لب های مرزنشینان باصلابت و همیشه مرزدار زلزله زده همه و همه نقش داشتند از رهبرمعظم انقلاب که با قدوم مبارکشان در روزهای پس از وقوع زلزله مهیب آبان ۹۶ برای دلجویی به این منطقه آمدند تا رئیس جمهور، هیات دولت، نهادهای مختلف سپاه، ارتش و دیگر نهادهای نظامی و ملت بزرگ ایران اسلامی که زلزله زدگان را در این مصیب بزرگ تنها نگذاشتند و اینک همه این زحمات به بار نشسته و بار دیگر شاهد بازسازی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه و از جمله شهرستان مرزی قصرشیرین هستیم.
رهبر معظم انقلاب در جمع مردم زلزله زده فرمودند:«انسانهای بزرگ و دلاور در مقابل حوادث میایستند و آن حوادث را مغلوب اراده خود میکنند، بنابراین اگر چه زلزله، بلا و مصیبت بزرگی است که با ویرانی، همه را داغدار و مصیبتزده میکند اما همین زلزله در اثر ایستادگی مردم و تلاش آنان برای تجدید حیات و آبادانی و عمران میتواند به یک نعمت تبدیل شود.»
پرونده واحدهای تعمیری که خیلی وقت پیش بسته شده و تمامی واحدهایی که در جریان زلزله های ۹۶ و ۹۷ دچار آسیب دیدند تعمیر شده و ساکنان آن ها در این واحدها دوباره زندگی خود را از سرگرفته و همچنین واحدهای تخریبی بسیاری نیز در روستاها و سطح شهر به اتمام رسیده و شاهد حضور دوباره زلزله زدگان در این واحدها هستیم.
وقوع زلزله ۶.۴ دهم ریشتری آذرماه سال ۹۷ در قصرشیرین باعث شد که واحدهای بسیاری بازهم تخریب و آسیب ببینند و این دلیلی برای تمام نشدن پرونده باسازی در قصرشیرین بود.
تورم، گرانی مصالح، دیر اقدام کردن برخی مالکان برای ساخت و ساز و همچنین فرصت سازی از قِبل زلزله برای ساخت واحدهای جدید و همچنین واگذاری زمین به مستاجران واحدهای تخریبی همگی باعث شده که اکنون ساخت و ساز در قصرشیرین با رونق بسیار خوبی در حال انجام است.
عملیات تعمیر واحدهای تعمیری پایان یافته است
فرماندار قصرشیرین گفت: در مجموع در این شهرستان چهار هزار و ۵۶۴ واحد شهری و روستایی که در زلزله های آبان سال ۹۶ و آذر ۹۷ آسیب دیدند، پایان یافته است.
مرادعلی تاتار در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: از مجموع این واحدها سه هزار و ۶۱۴ واحد شهری و ۹۵۰ واحد روستایی است که تسهیلات مقاوم سازی در اختیار آن ها قرار گرفت و مالکان این واحدها توانستند تعمیرات آن ها را در یک پروسه زمانی کوتاه انجام دهند و اکنون در این واحدها ساکن هستند.
باسازی واحدهای شهری ۸۵ درصد و در روستاها ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: در جریان زلزله در مجموع ۹۶۰ واحد در شهر و روستای این شهرستان تخریب شد که که تمامی واحدهای تخریبی زلزله آبان ۹۶ روستایی تکمیل شده و عملیات ساخت و ساز واحدهای زلزله آذر ۹۶ اکنون در حال انجام است و ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد ضمن اینکه بازسازی واحدهای مسکونی شهری نیز با پیشرفت ۸۵ درصد در دست اقدام است.
تاتار ادامه داد: ۶۷۷ واحد مسکونی شهری و روستایی این شهرستان که در جریان زلزله های ۲ سال گذشته تخریب شده بود، ساخته شد که از مجموع این واحدهای تازه احداث شده، ۳۸۴ واحد روستایی و ۲۸۳ واحد شهری است.
وی گفت: اکنون ۸۰۳ واحد مسکونی شهری و روستایی قصرشیرین در مرحله پی کنی، ۷۸۲ واحد در مرحله پی سازی، ۷۵۴واحد در مرحله اسکلت بندی، ۷۰۴ واحد در مرحله دیوارچینی، ۷۱۴ واحد در مرحله سقف گذاری و ۶۷۳ واحد نیز در مرحله گچ و خاک است.
واگذاری زمین و ارایه تسهیلات به زلزله زدگان مستاجر واحدهای تخریبی
دولت برای حمایت از زلزله زدگان مستاجر واحدهای تخریبی نیز به منظور خانه دارشدن آن ها و حمایت از این قشرکم درآمد با واگذاری زمین موافقت کرد و قرار شد با حمایت مسئولان در صورت وجود زمین در شهر برای واگذاری و تامین اعتبار برای پرداخت تسهیلات برای ساخت سرپناه برخوردار شوند.
باتوجه به وجود زمین در محله قصرجدید قصرشیرین دولت قطعاتی از زمین های ۲۰۰ متری را آماده و پلاک کوبی کرده تا بخشی از آن ها نیز واگذار شده تا هر قطعه به ۲ تن از زلزله زدگان واگذار شده و در یک پروسه زمانی مشخص شده برای ساخت آن ها اقدام کنند.
مستاجرانی که می توانند از حمایت و مساعدت دولت برای واگذاری زمین برخوردار شوند در مجموع با تایید بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در مجموع ۲۱۴ خانوار هستند که در ۲ مرحله قرار شد به آن ها زمین واگذار شود.
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار قصرشیرین گفت: تعداد مستاجران واحدهای تخریبی در این شهرستان در مجموع ۲۱۴ خانوار هستند که در مرحله نخست ۶۹ قطعه زمین برای ۱۳۸ خانوار هر ۲ خانوار یک قطعه به مالکان زلزله زده واگذار شد.
حشمت الله رضایی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: از مجموع ۶۰ پلاک واگذار شده تاکنون برای ۱۰ قطعه زمین پروانه ساخت صادر شده است.
وی اظهار داشت: ۹ قطعه زمین نیز از مجموع این زمین ها در مرحله اول باقی مانده که باید واگذار شود.
معاون برنامه ریزی و هماهنگی امور عمرانی فرماندار قصرشیرین گفت: همچنین در مرحله دوم نیز قرار است ۳۸ قطعه زمین به ۷۶ خانوار واگذار شود که کار واگذاری زمین ها و اعطای تسهیلات انجام شود.
رضایی ادامه داد: البته این زمین ها به مستاجرانی واگذار می شود که فاقد هرگونه ملک و یا زمین باشند و تاکنون هیچ گونه تسهیلات مسکن نیز استفاده نکرده باشند.
وی گفت: این زمین ها نیز قابلیت نقل و انتقال و فروش ندارد و تنها مالکان به عنوان بهره بردار حق سکونت در آن را دارند.
وی ادامه داد: همچنین افرادی که زمین به آنها واگذار می شود حتما باید آن را ظرف مدت زمانی ۶ ماه بسازند در غیراین صورت سلب امتیاز خواهند شد.
بازسازی چهار مدرسه در قصرشیرین به اتمام رسیده است
فرماندار قصرشیرین گفت: در جریان زلزله ۲۱ آبان ۹۶، تعداد پنج مدرسه تخریب شد که از این مدارس ۲ مدرسه شهری و ۲ مدرسه روستایی بازسازی و به بهره برداری رسیده و این مدارس به چرخه آموزشی بازگشته اند.
تاتار افزود: همچنین یک مدرسه شهری نیز هم اکنون در مرحله نازک کاری و با پیشرفت بسیار خوبی در حال احداث است و یک مدرسه نیز در قصرجدید از محل اعتبارات رهبری با پیمانکاری شرکت «پرچین غرب» فونداسیون آن انجام شده ولی فعلا عملیات آن متوقف شده است.
پنج خانه بهداشت روستایی در شهرستان قصرشیرین ساخته شده است.
نماینده عالی دولت در قصرشیرین گفت: در جریان زلزله آبان ۹۶ خانه های بهداشت روستایی این شهرستان دچار آسیب شد که با حمایت خیران و اعتبارات دولتی ساخت پنج خانه بهداشت روستایی در روستاهای شیرین آب، آقابرار، سیداحمد، کرکهرک و گراوه تازه آباد به پایان رسیده که برای ساخت هرخانه بهداشت یک هزار و ۲۰۰ میلیون ریال اعتبار هزینه شده است.
اختصاص ۲ میلیارد و ۳۳۰ میلیون تومان برای تعمیر مساجد شهرستان قصرشیرین
تاتار افزود: شهرستان قصرشیرین دارای ۹ مسجد شهری و ۱۶ مسجد روستایی با چند حسینیه است که در جریان زلزله دچار خسارت از نوع تعمیری و یا تخریبی شدند و از این رو با تلاش های استانداری کرمانشاه و مسئولان قصرشیرین ۲ میلیارد و ۳۳۰ میلیون تومان از محل اعتبارات ماده ۱۲ ویژه زلزله برای بازسازی و مقاوم سازی آنها تامین شد.
فرماندار قصرشیرین گفت: از مجموع مساجد آسیب دیده ۱۴ مسجد تخریبی و ۱۳ مسجد تعمیری است که ساخت ۲ مسجد روستاهای «فتاح بگ» و «طهماسب» از توابع بخش مرکزی این شهرستان پایان یافته و مابقی مساجد نیز با پیشرفت فیزیکی مناسبی در حال ساخت و یا انجام عملیات تعمیر هستند.
با تصویب دولت برای حمایت از زلزله زدگانی که واحدهای شهری خود را به دلیل گرانی مصالح و تورم هنوز تکمیل نکرده اند قرار شد که تسهیلات مکمل ۱۲۰ میلیون ریالی سخت و ساز پرداخت کند که تاکنون ۱۰۰ مالک واحدهای نیمه تمام در قصرشیرین برای استفاده از این تسهیلات به بانک های عامل معرفی شده اند.
با همت و تلاش زلزله زدگان و حمایت های بسیار خوب دولتمردان، تا پایان امسال شاهد بسته شدن پرونده ساخت و ساز و نهایی شدن بازسازی در شهرستان مرزی قصرشیرین خواهیم بود و زلزله فرصتی شد تا واحدهای قصرشیرین همگی مقاوم سازی و بازسازی شوند و باوجود تداوم پس لرزه ها پس از وقوع ۲ زلزله سهمگین خسارت ها تقریبا به صفر رسیده است.