۱۹ آبان ۱۳۹۸، ۱۱:۰۳
کد خبر: 83548314
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

دولت لبنان در فراز و نشیب مفاهیم سیاسی

۱۹ آبان ۱۳۹۸، ۱۱:۰۳
کد خبر: 83548314
دولت لبنان در فراز و نشیب مفاهیم سیاسی

بیروت - ایرنا - با وجود رایزنی های محافل مختلف سیاسی لبنان در خصوص شکل دولت آینده، به نظر می رسد عدم توافق بر سر تعریفی مشخص از "دولت تکنوکرات" (فن سالار) و راهکار انتخاب آن، همچنان یکی از موانع تشکیل دولت جدید در این کشور باشد.

"سعد حریری" پس از استعفا از نخست وزیری در سیزدهمین روز از تظاهرات مردمی در لبنان، آمادگی برای نخست وزیری مجدد را به تشکیل دولت تکنوکرات مشروط کرد.

پس از آن اخباری مبنی بر کنار رفتن برخی چهره ها در کابینه جدید دولت لبنان از جمله  "جبران باسیل" وزیر خارجه دولت برای پیشبرد امور شنیده شد، باسیل نیز شخصا از آمادگی برای خروج از دولت خبر داد، مشروط به اینکه حریری یک نفر دیگر را برای نخست وزیری معرفی کند.

در این میان تازه ترین اخبار مربوط به رایزنی در خصوص تشکیل دولت آینده لبنان حاکی از این است که باسیل به منظور تسهیل در روند تشکیل دولت تکنوکرات - سیاسی با کنار رفتن خود موافقت کرده و قرار است حریری نخست وزیر باشد.

وضعیت اقتصادی در آستانه فروپاشی

در همین ارتباط روزنامه "الاخبار" نوشت: حریری تمایلی برای بازگشت به دولت ندارد، زیرا وضعیت اقتصادی رو به فروپاشی، بار سنگینی بر دوش دولت به شمار می آید، حال آنکه "جریان ۸مارس" اصرار دارد، وی نخست وزیر باشد .

حریری بر لزوم تشکیل دولت تکنوکرات اصرار دارد؛ گزینه ای که "جریان آزادی ملی" به رهبری باسیل و حزب الله و نیز "جنبش امل" با آن مخالف هستند، به ویژه اینکه بر سر تعریف دولت تکنوکرات نیز اختلافاتی وجود دارد، به این ترتیب که آیا منظور از آن تشکیل دولتی با حضور افراد بی طرف است، اگر بله چه کسی آنان را انتخاب خواهد کرد، آیا این افراد نماینده جنبش مردمی خواهند بود، آیا وزیران کابینه جدید افرادی حزبی خواهند بود یا چهره های جدید.

اما مهم ترین سوال در خصوص تشکیل دولت آینده در لبنان راهکار انتخاب دولت تکنوکرات غیرسیاسی از سوی پارلمان است، به این معنی که در حالی که مجلس با انتخاب افرادی بیرون از احزاب پارلمانی برای دولت جدید مخالف است، گزینه تکنوکرات غیر سیاسی چگونه قابل تحقق است.

این سوال ها موجب شده، تشکیل دولت تا زمانی که طرف های سیاسی در خصوص این مسائل به یک نقطه مشترک برسند، به تاخیر بیفتد.

عهد شکنی اروپا در مورد کمک های مالی

در این میان طرف های اروپایی به حریری اعلام کردند که در صورتی که دولت غیر سیاسی تشکیل نشود، امکان کمک های "سیدر" (کمک های مالی به لبنان و سرمایه گذاری در این کشور ) وجود ندارد.
این مانع به مثابه "فریبکاری اروپایی ها" است که به حریری قول داده بودند به محض تصویب بودجه ای که در آن کسری کاهش یابد، کمک های مالی سیدر عرضه خواهد شد، اما پس از استعفای او، اجرای پروژه های سیدر را به مسائل سیاسی مشروط کرده اند، حال آنکه حریری در ملاقات هایی که داشته، تاکید دارد، نباید خبر عقب گرد اروپایی ها از کمک های سیدر منتشر شود و چنانچه این خبر رسانه ای شود، آن را تکذیب می کند.
از سوی دیگر روزنامه "الانباء" کویت، آمادگی باسیل برای خروج از دولت آینده را نشانه ای مبنی بر نزدیک شدن تشکیل دولت آینده دانست. بر این اساس باسیل پذیرفته که در دولت آینده حضور نداشته باشد، اما وزرای حزب "جریان آزادی ملی" را در دولت آینده مشخص کند.
به نوشته این روزنامه، توافق شده که نماینده حزب‌الله در دولت جدید یک چهره  غیر سیاسی مانند "جمیل جبق" وزیر بهداشت باشد و همین روند (چهره های غیر سیاسی) در خصوص جنبش امل به ریاست "نبیه بری" رئیس پارلمان، حزب "سوسیالیست ترقیخواه" به ریاست "ولید جنبلاط"و نیز "نیروهای لبنانی" به رهبری "سمیر جعجع" نیز لحاظ شود.
الانباء افزود: هنوز در مورد تعداد وزیران در دولت جدید لبنان و اینکه آیا ۱۶ نفر باشند یا ۱۸ یا ۲۴ ، توافقی حاصل نشده و علاوه بر این در خصوص ذکر نام سه گانه مردم، دولت و ارتش در بیانیه وزیران دولت جدید که حزب الله بر آن اصرار دارد و برخی گروههای دیگر با آن مخالف هستند، اختلاف نظر وجود دارد و در این میان حزب الله در شرایط کنونی حریری را بهترین گزینه برای تشکیل دولت می داند و باسیل را متقاعد کرده، به منظور تسهیل در تشکیل دولت، کنار برود و برخی اخبار حاکی از این است که باسیل که داماد "میشل عون" رئیس جمهوری لبنان است، پیشنهاد داده است، همسرش "شانتال عون" به جای او در دولت جدید حضور داشته باشد.

از سوی دیگر منابع نزدیک به جبران باسیل اعلام کردند، نتیجه قطعی رایزنی‌های حریری با گروه‌های سیاسی برای برون رفت از بحران تا دو سه روز دیگر نهایی می شود و اکنون حریری سرگرم بررسی مجموعه پیشنهاداتی است که دریافت کرده و پیش بینی می شود از فردا (دوشنبه) نتیجه این بررسی ها اعلام شود.
نکته قابل توجه غیبت حریری در  نشست دیروز وزیران اقتصاد و رئیس بانک مرکزی در کاخ "بعبدا" با حضور عون رئیس جمهوری لبنان بود؛ حریری به این نشست دعوت نشده بود.

اعتراضات مردمی در لبنان ۲۵ مهر (۱۷ اکتبر) آغاز شد و اکنون وارد سومین هفته خود شده است، در دومین هفته اعتراضات حریری با اعلام اینکه به بن بست رسیده، از نخست وزیری استعفا کرد و یک روز پس از آن  از آمادگی برای نخست وزیری مجدد به شرط تشکیل دولت تکنوکرات خبر داد و سپس هفته گذشته اعلام کرد که اصراری برای نخست وزیری ندارد. وی کسی را برای نامزدی نخست وزیری معرفی نکرده است.
 

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha