معمای «لوینسون»

۲۰ آبان ۱۳۹۸، ۱۳:۰۱
کد خبر: 83550185
معمای «لوینسون»

تهران- ایرنا- ماجرای قدیمی رابرت لوینسون تبعه آمریکایی و ادعاهای واهی واشنگتن در باره داستان مفقود شدن او اگرچه دارای پیچیده‌گی‌هایی است اما به‌نظر می‌رسد که اکنون بعد از ۱۲ سال، دولت ترامپ تلاش می‌کند با تبدیل کردن این ماجرا به یک پرونده حقوق بشری، آن را به فهرست بلندبالای فشار حداکثری علیه ایران اضافه کند.

ماجرای رابرت لوینسون تبعه آمریکایی یا به قول دولت آمریکا مأمور پیشین «اف بی آی» که طبق ادعای واشنگتن ۱۲ سال پیش مفقود شده است، در روزهای اخیر بار دیگر از طریق رسانه های خبری آمریکایی بار دیگر مطرح شد.

پس از آنکه  خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شد ایران در نامه‌ای به کارگروه ناپدید شدگان قهری یا غیرارادی سازمان ملل تایید کرد که رابرت لوینسون در دادگاه انقلاب پرونده دارد، «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا نیز در در توئیتی نوشت «اگر ایران بتواند "رابرت لوینسون" مأمور پیشین "اف بی آی" را که ۱۲ سال پیش در این کشور مفقود شده است، بازگرداند، گامی بسیار مثبت خواهد بود.»

به دنبال این ادعاها، «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه  روز یکشنبه تصریح کرد: لوینسون هیچ پرونده قضایی یا کیفری در هیچ یک از محاکم ایران ندارد بحث مفقود شدن ایشان است که جمهوری اسلامی برای کمک انسانی پرونده یک مفقود را برای او باز کرده است.

وی افزود: براساس درخواستی که از ایران شد، جمهوری اسلامی با حسن نیت این موضوع را پیگیری می‌کند. ما اطلاعی از سرنوشت ایشان نداریم اما هرکاری از دست ما بر بیاید انجام می‌دهیم.

مقام های آمریکایی مدعی هستند که وی از سال ۲۰۰۷ میلادی و پس از سفر به جزیره کیش، مفقود شده است.

پیشتر «بهرام قاسمی» سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه کشورمان در همین خصوص با تأکید بر رویکرد انسانی ایران نسبت به این موضوع در جهت کمک به خانواده نامبرده، گفته بود: طرح اتهام عدم همکاری ایران در این زمینه، بی شک موضوع بی پایه و اساسی است؛ چرا که جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن مسائل انسانی، از هیچ کمکی در این ارتباط دریغ نکرده است.

اما واقعا رابرت لوینسون کیست؟

همه چیز درباره لوینسون

لوینسون مامور اطلاعاتی آمریکا بر اساس مستندات سال ۸۵ و به قصد نامعلومی وارد جزیره کیش می شود. از سرنوشت این مامور آمریکایی اطلاعی در دست نیست و جمهوری اسلامی ایران همان زمان و پس از آن بارها اعلام کرده است این فرد از سوی مقامات ایرانی بازداشت نشده است.

مقامات آمریکایی مدعی‌اند که رابرت لوینسون به جزیره کیش سفر کرده و در آنجا مفقود شده است.

آسوشیتدپرس در دسامبر سال ۲۰۱۳ میلادی گزارش داد که یک مامور سازمان سیا بدون کسب مجوزهای لازم او را به کار گرفته است.

گفته می‌شود که این پرونده احتمالا به فعالیت گروه‌های قاچاق روسی ارتباط داشته است.

پس از این رسوایی سه نفر از تحلیلگران با سابقه سازمان سیا اخراج شدند و با هفت نفر دیگر نیز برخورد انضباطی صورت گرفت.

پس از مفقود شدن لوینسون، در سال ۲۰۱۱میلادی چند تصویر و یک نوار ویدئویی از وی منتشر شد، در حالی که لباس زندانیان گوانتانامو را بر تن داشت.

شایعات پیرامون این مامور سابق اف‌بی‌ای سال‌هاست که ادامه دارد و اخیرا پلیس فدرال آمریکا ۲۰ میلیون دلاری برای یافتن لوینسون تعیین کرده است.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که واشنگتن برای اطلاعاتی که منجر به پیدا شدن رابرت لوینسون شود ۲۰ میلیون دلار جایزه در نظر گرفته است.

آمریکا از ماجرای لوینسون چه می خواهد؟

آمریکا از همان سال ۱۳۸۵ و همزمان با آغاز ماجرای مفقود شدن لوینسون، این اتهام را متوجه جمهوری اسلامی ایران کرد اما اساسا ماجرای لوینسون ماجرایی پیچیده و پرابهام است و شایعات زیادی از گروگانگیری القاعده تا گروه های تروریستی دیگر وجود دارد. اما نکته مهم این است که طی این سال ها پرونده این مامور سابق اف بی آی نه یک پرونده جناییو حقوقی بلکه تبدیل به یک پرونده سیاسی- حقوقی شده است.

با روی کار آمدن دولت ترامپ در سال ۲۰۱۶ نیز، آمریکا تلاش کرد تا روند این پرونده را به مسایل حقوق بشری ارتباط دهد.

پازل دوم طرح فوران نگرانی های حقوق بشری در آمریکا با توییت «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا برداشته شد. پمپئو در توییت خود به دوازدهمین سالگرد ناپدید شدن رابرت لوینسون مامور سازمان اطلاعات آمریکا اشاره کرده و از ایران خواست او را به آمریکا بازگرداند.

این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها به طور رسمی اعلام کرده است که هیچ اطلاعاتی درباره ناپدیدشدن لوینسون ندارد اما به دلایل انسان دوستانه به این موضوع کمک خواهد کرد.

به نظر می رسد که دولت ترامپ در  روند «سیاست فشار حداکثری» تلاش می کند تا پرونده لوینسون را با موضوعات حقوق بشری برای ادامه فشار بر ایران گره بزند.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha