بلند شدن زنگ انتخابات و معادلات حل ناشده جناح‌های سیاسی

تهران- ایرنا- عبدالرضا رحمانی فضلی صبح امروز ستاد انتخابات کشور را به صورت رسمی افتتاح کرد. این در حالی است که معادلات و هندسه نیروهای سیاسی کشور برای ورود به این عرصه رقابتی هنوز با مجهولاتی مواجه است.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ در حالی که هر یک از جناح‌ها در تکاپوی سروسامان دادن به چینش نهایی خود برای ورود به انتخابات اسفندماه هستند اما بررسی‌های رسانه‌ای و پیگیری‌های اظهارات مسئولان و فعالان حزبی حاکی از وجود برخی از اختلافنظرها و موانع بر سر راه هریک از دو جریان اصلی فعال در فضای سیاسی کشور است.

به طوری که اصلاحطلبان همچنان دغدغه تعیین صلاحیتها و همچنین مناقشات پیش آمده حول طرح سرا را دارند و اصولگرایان نیز با مسایلی همچون عدم وحدت میان طیف های مختلف این جریان، جدایی پایداری ها و اختلافات بر سر چهره هایی همچون قالیباف و لاریجانی دست به گریبانند.

اردوگاه اصلاحطلبان

وضعیت، موانع و راهبردهای انتخاباتی اصلاحطلبان

عبدالله ناصری عضو شورای مشورتی جریان اصلاحات در گفت وگو با روزنامه آرمان ملی تاکید کرد: نباید شرایطی فراهم شود که جامعه ارزیابی وارونه‌ای از جریان اصلاحات پیدا کند. به همین دلیل نیز اصلاح‌طلبان باید از راهبرد حضور بدون قید و شرط و انتخاب بین بد و بدتر فاصله بگیرند. اگر جریان اصلاحات در مجلس سال۹۸ ده نماینده مانند آقای صادقی یا خانم سلحشوری داشته باشد هویت اصلاح‌طلبی شفاف خواهد بود.

جریان اصلاحات باید تلاش کند چهره‌های برجسته خود را به حضور در انتخابات دعوت و با اصرار کاری کند که آنها در انتخابات ثبت نام کند. از سوی دیگر این افراد نیز باید احتمال رد صلاحیت را در پرونده خود بپذیرند و از درج ردصلاحیت در پرونده خود ابایی نداشته باشند... هرچه تعداد این افراد بیشتر باشد به همان میزان هزینه عدم تایید صلاحیت‌های سخت‌گیرانه بیشتر خواهد شد. در نتیجه اصلاح‌طلبان که امکان تاثیرگذاری در رویکرد تایید صلاحیت‌ها را ندارند باید تا آنجا که امکان دارد، هزینه را در سمت دیگر افزایش بدهند...عبدالله ناصری: جریان اصلاحات باید روی نسل جدید و زنان سرمایه‌گذاری بیشتری داشته باشد. تجربه نشان داده هر جا زنان در صحنه حضور داشته‌اند عملکرد موفقی از خود نشان داده‌اند. به همین دلیل نیز جریان اصلاحات باید از ظرفیت زنان در انتخابات آینده استفاده کند.

محمدعلی وکیلی عضو هیات رییسه مجلس و از اعضای فراکسیون امید در گفت وگو با خبرگزاری تسنیم می گوید: در ۲ اسفند رقابت بین اصولگرایان و اصلاح‌طلبان نیست، برای این عرضم هم دلیل دارم، امروز پرچم اصولگرایی به دست افرادی دیگر افتاده است، یک جریانات جدید آمده‌اند که از اصولگرایی عبور کرده‌اند و هویت مبهمی دارند و اگر این افراد مجلس بیایند خوب نیست، به‌طور مثال یکی از اشکالاتی که به احمدی‌نژاد گرفته می‌شد این بود که خیلی شناخته‌شده نبود و یک‌دفعه اصولگرایان چشم باز کردند و دیدند یک موقعیت عجیب و غریبی پیشِ‌رویشان است در آن زمان لازم بود فردی که آزمون بیشتری داده در انتخابات حضور پیدا کند.

وی در ادامه توضیح داد: به‌نظر بنده اصلاح‌طلبان در انتخابات پیشِ‌رو با آن جریان جدیدی که از اصولگرایان عبور کرده‌اند طرف خواهد بود آن جریان شمایلش اصولگرایی است اما گفتمان اصلاح‌طلبی دارد که پرچم شفافیت، مبارزه با فساد، تکیه بر جوانان، تکیه بر ظرفیت بانوان را در دست دارد همان پرچمی که اصلاح‌طلبان نیز در دست دارند، بنابراین ما شاهد یک نئواصولگرایی هستیم که در اسم اصولگرا است و در شعار اصلاح‌طلب است...

نجفقلی حبیبی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و رییس اسبق دانشگاه علامه‌طباطبایی در گفت وگو با روزنامه شرق تصریح کرد: دانشجویان موتور محرکه انتخابات هستند. به نظر می‌رسد با وجود دلخوری‌ها، همچنان اصلاح‌طلبان می‌توانند روی دانشجویان حساب باز کنند. اگرچه آنها از وضعیت موجود و محقق‌نشدن خواسته‌هایشان گله‌مندند، اما بعید به نظر می‌رسد در انتخابات حضور کم‌رنگی داشته باشند؛ زیرا دانشگاهیان می‌دانند که برای آینده کشور و عبور از مشکلات، هیچ راه‌حلی مطلوب‌تر از صندوق رأی وجود ندارد؛ چراکه اداره مطلوب کشور و اصلاح امور، نیازمند روی‌کارآمدن مجلسی توانمند است.

وی ضمن هشدار نسبت به کاهش مشارکت دانشجویان و به تبع آن سایر جریان‌ها، افزود این رویکرد هم شانس روی‌کارآمدن مجلسی توانمند و کارآمد را از جامعه ایران خواهد گرفت، هم باید در انتظار وضعیتی به‌مراتب بدتر از مجلس نهم بود...حضورنداشتن یا کاهش مشارکت در انتخابات اسفند، ضربه بسیار سختی به مسیر توسعه و معیارهای مدنی کشور خواهد زد.

به اعتقاد این چهره دانشگاهی اصلاح طلب به‌طورقطع اقدامات انقباضی روی مشارکت دانشجویان تأثیرگذار است. به همین دلیل امید می‌رود که دستگاه قضا در اقدامات جدید خود به افزایش مشارکت دانشجویان در پای صندوق‌های رأی کمک کنند...شورای نگهبان نیز باید با سعه‌صدر به مسائل نگاه کند...چراکه رویکرد انقباضی تنها منجر به دلسردی جامعه نسبت به صندوق رأی و ناامیدی از مسیرهای دموکراتیک می‌شود.  حبیبی با بیان این که امروز نیز باید خطر بازگشت پوپولیسم را جدی گرفت، متذکر شد بازار پوپولیسم داغ است.

تارنمای بهار نیوز در یادداشتی هشدار می دهد: واقعیت آن است که کاهش مشارکت انتخاباتی بیشتر از هر جریانی به اصلاح‌طلبان ضربه خواهد زد زیرا سبد رای جریان اصولگرا نسبتاً ثابت بوده و با مشارکتی کنترل‌شده و محدود پیروزی آنان در هر انتخاباتی حتمی است. از همین رو اصلاح‌طلبان بیشتر از دیگران نسبت به کاهش مشارکت انتخاباتی دغدغه داشته و در پی یافتن راه‌هایی هستند تا به اصطلاح تنور انتخابات گرم شود.

از رایزنی‌های مستقیم و غیرمستقیم با اعضای شورای نگهبان برای کاهش محدودیت‌ها در رقابت‌های انتخاباتی تا تاکید طیفی دیگر از این جریان سیاسی بر کنار گذاشته شدن نظارت استصوابی به‌عنوان پیش‌شرط حضور در انتخابات و تا همین طرح اخیر سامانه رای‌سنجی اصلاح‌طلبان موسوم به «سرا»؛ همه و همه تلاش‌هایی است در جهت تغییر شرایط سرد انتخاباتی موجود.

رصد جریان مقابل

عبدالله ناصری به روزنامه آرمان ملی گفته است: واقعیت این است که جریان اصولگرایی از ریاست جمهوری آقای قالیباف عبور کرده است. خود آقای قالیباف نیز نسبت به این مساله آگاهی دارد. در نتیجه آقای قالیباف ترجیح می‌دهد شانس خود را در انتخابات مجلس امتحان کند. به همین دلیل نیز در این راستا فعال خواهد شد. با این وجود مساله اینجاست که آیا اصولگرایان روی ایشان اجماع خواهند کرد یا خیر. امروز آقای رئیسی با برگ مبارزه با فساد حمایت همه‌جانبه نهادهای حاکمیتی را پشت سر خود می‌بیند. به همین دلیل نیز اصولگرایان در مورد آقای قالیباف سر یک دوراهی قرار گرفته‌اند. بعید به‌نظر می‌رسد اصولگرایان روی آقای قالیباف برای تهران به جمع‌بندی برسند. این در حالی است که اگر آقای قالیباف از شهرهای کوچک‌تر مانند مشهد کاندیدا شوند شانس بیشتری برای حضور در مجلس دارند.

به نوشته روزنامه آرمان ملی لاریجانی به عنوان چهره‌ای میان جناحی سیاستمدار فوق‌العاده هوشمندی است که ساختار قدرت در ایران را خوب می‌شناسد و می‌داند که چه زمانی دست به اقدام و عمل بزند. از این جهت است که ترجیح می‌دهد بدون هیچ حاشیه‌ و اظهار نظری کارهای روزمره خود را پیش ببرد و منتظر بزنگاهی تاریخی برای عمل سیاسی بماند. همین امر است که برخی رویکردهای او را به نوعی قدم گذاشتن در راه مرحوم آیت‌ا... هاشمی قلمداد می‌کنند. چرا که آیت‌ا... نیز با صبر بسیار در بزنگاه و لحظه پایانی اتخاذ تصمیم می‌کرد. لاریجانی منتظر زمانی است حرکت اصلی خود را انجام دهد. پس نباید به جهت قرار نگرفتن در لیست قم او را حذف شده دانست.

تارنمای نامه نیوز هم در تحلیلی مشابه می نویسد: لاریجانی یک سیاست‌مدار هوشمند است که قواعد بازی سیاست را در ساختار قدرت رسمی ایران به‌خوبی دریافته است. یک فول-محافظه‌کار که به وقتش عمل‌گرایی پیشه کرده و به وقتش تقیه را به هر چیز دیگری ترجیح داده است. رفتارشناسی کنش‌های سیاسی او در دهه نود شمسی، به شکل عجیبی ما را به یاد مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی می‌اندازد. «حذف علی لاریجانی» اصلاً برداشت درستی از وقایع اخیر قم نیست. لاریجانی حذف نشده، تنها نمی‌خواهد در لیستی باشد که ذوالنور، زاکانی و امیرآبادی در آن حاضر هستند.

روزنامه همدلی نوشت: آن‌گونه که روح‌الله حسینیان عضو جبهه پایداری درباره احمدی‌نژاد سخن گفته این تصور ایجاد شده که آنان بدشان نمی‌آید دوباره تخم‌مرغ‌هایشان را در سبد این یار بهاری بگذارند...از دیگر سو نزدیکان احمدی‌نژاد در برخی از شهرها برای انتخابات مجلس فعال شدند. شاید از همین‌روست که برای احمدی‌نژاد و یارانش برای حضور در انتخابات کارت دعوت می‌فرستند، تا شاید در پیوند آنها بار دیگر به قدرت پارلمانی بازگردند.

اردوگاه اصولگرایان

 وضعیت اصولگرایان و برنامه ریزی های انتخاباتی آنان

حسین ابراهیمی از اعضای جامعه روحانیت مبارز در گفت وگو با تارنمای خبرآنلاین درباره مواضع جدید پایداریها نسبت به جریان اصولگرایان اظهار داشت: گمان می کنم که جبهه پایداری نمی‌تواند از اصولگرایان جدا باشد، در نهایت جبهه پایداری در ائتلاف حضور پیدا خواهد کرد، شاید این رفتارها مقدمات این باشد که بتوانند وزن بیشتری از خود نشان دهند یا امتیاز بیشتری بگیرند. اگر جبهه پایداری جدا شود هم چیزی عائدشان نمی‌شود...در واقع نه جبهه پایداری می‌تواند جدا کار کند نه ائتلاف. اگر با هم کار کنند می‌توانند یک حضور خوبی از خود در مجلس هم نشان دهند، اما اگر بخواهند ساز اختلاف بزنند، معتقدم دستاوردی نخواهند داشت.

ناصر ایمانی تحلیلگر اصولگرای مسایل سیاسی در گفت وگو با نامه نیز تصریح کرد: اصولگرایان دوره های قبل درباره پایداری‌ها اشتباه استراتژیک کردند. اگر الان هم بخواهند این اشتباه را تکرار کنند مسلما بلای مشابه ادوار گذشته سرشان خواهد آمد. با صراحت، شفافیت و بدون هیچ گونه رودربایسی باید کار ائتلاف را پیش برد. ادامه وضعیت کنونی کار خطایی است و آقای حدادعادل در این زمینه مسئول است و در مقابل اصولگرایان باید پاسخگو باشد چون بی اندازه دارد با جبهه پایداری مماشات می کند. جبهه پایداری با هر عقایدی که دارد محترم است اما وقتی ائتلافی شکل می گیرد هر مجموعه ای که می تواند با آن ائتلاف هماهنگ باشد و اصول آن را بپذیرد به ائتلاف ملحق می شود در غیر این صورت باید سریع تکلیف خود را روشن کنند و از جلوی مسیر حرکت ائتلاف کنار برود. معتقدم مماشات نباید کرد چون فرصت نیست.

وی همچنین معتقد است: اگر هر چهره سیاسی فکر کند انتخابات مجلس آینده حتما اصولگراها موفق به کسب اکثریت کرسی های مجلس می شوند، سخت در اشتباه هستند.

مجید متقی‌فر سخنگوی جبهه پایداری در گفت وگو با روزنامه همدلی درباره اظهار نظر اخیر روح‌الله حسینیان عضو جبهه پایداری درباره احمدی‌نژاد می‌گوید: آقای حسینیان عضو پایداری نیست. خیلی وقت است که از جبهه پایداری جدا شده است. این حرف‌هایی که مطرح می‌کنند و عده‌ای را به جبهه پایداری ربط می‌دهند کار گروه‌های اصلاح‌طلب است که می‌خواهند پایداری را ضعیف کنند.

او درباره احتمال تمایل دوباره پایداری‌ها به احمدی‌نژاد می‌گوید: ما وارد این بحث‌ها نمی‌شویم. پایداری مشی مشخصی دارد. شاخص‌های ما ارزشی است. کسانی که با ولایت زاویه دارند با پایداری هم زاویه دارند. اینها فضاهایی است که درست می‌کنند. مشی آن فرد روشن است که با رهبری زاویه دارد. احمدی‌نژاد با ما نیست. ایشان یک جلسه هم با پایداری‌ها نداشته است.

بهروز نعمتی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به انتشار خبرهایی مبنی بر تصمیم رییس مجلس برای عدم حضور در انتخابات دوره آینده مجلس اظهار داشت: که لاریجانی هیچ تصمیمی برای عدم حضور در انتخابات نگرفته‌اند. عده‌ای برای اینکه کارهای خودشان را لاپوشانی کنند چنین حرف‌هایی را می‌زنند که در قم تشکیلاتی ایجاد شده و قرار است برخی افراد کاندیدا باشند و بعد هم می‌گویند لاریجانی رزومه نداده است.

وی درباره احتمال تغییر حوزه انتخابیه علی لاریجانی در انتخابات دور یازدهم مجلس نیز گفت: ایشان بعید است که از تهران یا آمل کاندیدا شود به هر حال آقای لاریجانی عالم زاده است و اگر بخواهد در انتخابات حضور یابد از قم کاندیدا می‌شود.

نعمتی درباره برخی گمانه زنی‌ها مبنی بر احتمال کاندیداتوری علی لاریجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ گفت: این موضوع منافاتی با این که ایشان در انتخابات مجلس آینده حضور پیدا کند، ندارد. خیلی‌ها هستند که می‌خواهند به مجلس بیایند و بعد از آن رئیس جمهور شوند.

مصطفی میرسلیم رییس شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی در گفت وگو با ایسنا درباره انتشار فهرست انتخاباتی قم و حذف نام لاریجانی از این فهرست تصریح کرد: با توجه به ماجراهایی که در دو سال گذشته در قم رخ داده است، اگر آقای لاریجانی قصد شرکت در انتخابات مجلس داشته باشد، مناسب‌تر است از حوزه دیگری نامزد شود. البته فهرست‌هایی که این روزها منتشر می شود، رسمیت ندارد و فقط نشان دهند برخی تمایلات سیاسی است.

ابراهیم فیاض، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران : هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصول گرا نیاز مبرم به پوست اندازی دارند، در غیر این صورت اگر با همین رویکرد فعلی به صحنه انتخابات بروند، شکست سختی از مردم خواهند خورد

ابراهیم فیاض عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در گفت وگو با فرارو تاکید می کند: هر دو جناح اصلاح‌طلب و اصول گرا نیاز مبرم به پوست اندازی دارند، در غیر این صورت اگر با همین رویکرد فعلی به صحنه انتخابات بروند، شکست سختی از مردم خواهند خورد، دیگر رویکردها و برنامه‌های آنان جوابگوی وضع فعلی کشور نیست، بنابراین آن‌ها باید سمت و سوی خود را عوض کنند. باید به سمت تکنو کراسی حرکت کنند، به بیان دیگر در مجلس آینده باید افراد متخصص، کاردان و متفکر یا به نوعی تکنوکرات حضور پیدا کنند، در غیر این صورت مجلس یازدهم هیچ تفاوتی با مجلس فعلی نخواهد کرد.

وی ضمن معرفی سورنا ستاری در بین اصلاح‌طلبان و مهرداد بذرپاش نیز در بین اصول‌گرایان به عنوان چهره هایی که این ویژگی ها را برای انتخابات ریاست جمهوری و مجلس دارا هستند، افزود: انتخابات مجلس می‌تواند مقدمه‌ای برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باشد، بدین معنا که مجلس، یازدهم، مجلس تکنوکرات باشد به پشتوانه آن نیز در ریاست جمهوری آینده یک دولت تکنوکرات و مبتنی بر تکنوکراسی بر سر کار آید تا مشکلات کشور را ساماند دهند.

رصد جریان رقیب

وطن امروز در گزارشی مدعی شد: عملکرد اصلاح‌طلبان در مجلس باعث شده مردم بهترین راه را برای آنکه از بودن اینگونه نمایندگان در مجلس عذاب نکشند، فراموش کردن نام و نشان آنها بدانند، چرا که اگر قرار باشد از آنها تصویری در ذهن بیاورند، تصاویر مطبوع و مطلوبی نخواهد بود...آنها برای مجلس دهم هیچ ایده حکمرانی‌ای نداشتند و تنها ورود به قدرت برای‌شان موضوعیت داشت اما حالا علاوه بر بی‌ایده بودن، یک کارنامه فوق‌العاده ضعیف نیز به آن ضمیمه شده است، به گونه‌ای که نه‌تنها مردم دیگر نمایندگان خود را نمی‌شناسند، بلکه هر چه از آنها در ذهن دارند جز تحقیر نخواهد بود.

روزنامه جوان در یادداشتی درحالی که اذعان می کند جریان اصلاحات تأثیر غیرقابل کتمانی در به صحنه آمدن مردم در عرصه‌های انتخاباتی داشته، مدعی شد: در تمام ادوار انتخاباتی، نامزدهای معرفی شده از سوی این جریان سیاسی به رغم داشتن ابهامات و مشکلات اقتصادی و سیاسی و، اما و اگرهای فراوان، با تساهل و انعطاف‌پذیری و ظرفیت نظام، از فیلتر نظارت استصوابی عبور و تأییدیه شورای نگهبان را اخذ کرده‌اند، اما همواره ناجوانمردانه شمشیر جفا و غیرقانونی خود را علیه نظارت استصوابی از نیام کشیده و علیه شورای نگهبان به غوغاسالاری و پروپاگاندا مشغول بوده‌اند.

انتخاباتی جلوه دادن سفر روحانی به یزد

روزنامه وطن امروز با استناد به متن یک بنر اطلاع‌رسانی پیرامون سفر استانی حسن روحانی به یزد، نتیجه گیری می کند که رئیس‌جمهور برای استارت فعالیت‌های انتخاباتی‌اش در آستانه انتخابات اسفندماه مجلس شورای اسلامی تلاش م کند.

تارنمای جهان نیوز نیز در همین راستا می نویسد: همان طور که پیش بینی می شد روحانی فعالیت انتخاباتی اش برای دوم اسفند و در نگاه بلندمدت برای انتخابات ۱۴۰۰ از سفر امروز خود به یزد آغاز کرد.

تارنمای رجانیوز هم در واکنش به سخنان روحانی تیتر زد: مبارزه رئیسی با مفسدان جیب غرب‌گرایان را برای انتخابات خالی کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha