احمدرضا لاهیجان زاده معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا افزود: حوضه آبریز دریاچه ارومیه که در شمال غرب ایران واقع شده، بیش از ۵۱ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد و یکی از ۶ حوضه آبریز اصلی کشور است، این حوضه آبریز بین استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان مشترک است.
وی تاکید کرد: دریاچه ارومیه یکی از زیست بومهای بسیار با ارزش ایران است که از نظر تنوع گونهای چه گیاهی و چه جانوری یکی از زیستگاههای ارزشمند ایران و منطقه محسوب میشود که چند سالی است با کم آبی دست و پنجه نرم میکند.
لاهیجان زاده ادامه داد: سازمان حفاظت محیط زیست از سال ۱۳۸۴ پروژه مشترکی را با دفتر برنامه عمران ملل متحد UNDP با عنوان پروژه حفاظت از تالابهای ایران آغاز کرد که هدف آن استقرار مدیریت زیست بومی در سطوح ملی و محلی در تالابهای کشور است، هدفی که این طرح دنبال میکند حفاظت از تنوع زیستی، معیشت جوامع محلی منطبق و سازگار با محیط زیست محل زندگی و ارتقاء دانش و آگاهیهای زیست محیطی بین جوامع محلی، مردم بومی و مسئولان منطقه است.
معاون محیط زیست دریایی و تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست افزود: طرح حفاظت از تالابهای ایران سال ۱۳۹۸ با هدف کمک به احیای دریاچه ارومیه فعالیت جدیدی را آغاز کرد که یک رویداد استارتاپی محسوب میشود. در این رویداد که جشنواره «ایدهها و محصولات نوآورانه» را پوشش میدهد فعالیتی با مشارکت مردم در راستای احیای دریاچه ارومیه است که بر این اساس سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری برنامه عمران ملل متحد، وزارت جهاد کشاورزی و یک شرکت خصوصی در آذربایجان غربی این جشنواره را طراحی کرده و قرار است ۲۸ تا ۳۰ آبان ماه در ارومیه برگزار شود.
وی گفت: در این جشنواره ۶ محور اصلی با هدف توسعه و ارتقاء دانش بومی دنبال میشود که انتظار داریم نتایجی که از این جشنواره به دست میآید به کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب در حوضه آبریز دریاچه، توسعه شیوههای نوین در مدیریت ریزگرد، ارتقاء فناوریهای مدرن ارتباطی در افزایش مشارکت مردم برای حفاظت از محیط زیست، توسعه گردشگری، ترویج و توسعه کشت گیاهان دارویی و شناسایی زنجیره موثر بر بهبود اقتصاد خانوار روستایی منتهی شود.
لاهیجان زاده اظهارداشت: چندی پیش فراخوان جشنواره ایدهها و محصولات نوآورانه اعلام شد که بر این اساس تمام محققان، صاحبنظران و صاحبان ایده دور هم جمع میشوند تا بتوانند تمام راهکارهایی که میتواند به احیای دریاچه ارومیه منتهی شود را ارائه دهند. مثلا در این جشنواره مشکلات دستگاههای اجرایی و کشاورزان مطرح میشود و نخبگان حاضر در جشنواره پیشنهادات خود را در راستای رسیدن به راه حل این مشکلات بیان میکنند یا مثلا روشهایی که میتواند اصلاح الگوی مصرف آب را به دنبال داشته باشد ارائه میشود.
وی با تاکید بر اینکه در پایان جشنواره به هر ایده برتر در محورهای تعیین شده جوایزی اهدا میشود، گفت: امیدواریم در پایان جشنواره بتوانیم به ایدههای بسیار خوبی دست یابیم و شیوههای نوینی را برای برون رفت از مشکلات حوضه آبریز دریاچه ارومیه پیدا کنیم.
لاهیجان زاده اظهار داشت: در فراخوانی که داده شد، مسائل و مشکلات حوضه آبریز دریاچه به طور کامل توضیح داده شد و از افراد خواستیم که حول محور این موضوعات ایده های خود را مطرح کنند. بنابراین بر روی ایدههایی که مطرح می شود مدت ها کار شده است و هر ارائه دهنده در زمان تعیین شده وقت دارد که ایده خود را توضیح دهد و در مقابل افرادی هم هستند که به این ایدهها گوش میدهند و آنهایی که قابلیت اجرا دارد را فراخوان کرده و برای اجرا استفاده میکنند.
نظر شما