۲۱ آبان ۱۳۹۸، ۹:۰۰
کد خبرنگار: 854
کد خبر: 83551277
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پروندهٔ خبری

شفافیت حق مردم است

۲۱ آبان ۱۳۹۸، ۹:۰۰
کد خبر: 83551277
شفافیت حق مردم است

تهران- ایرنا- مردم را نباید سر کار گذاشت. باید اجازه دهیم اگر واقعاً قوه قضائیه نیت صادقی دارد، به سمت قوه قضائیه سالم، فهیم و فراجناحی حرکت کند و نقاط ضعف آن را گوشزد کنیم.

در گزارش روزنامه ایران،‌ می خوانیم:  سفر استانی حسن روحانی به استان یزد و سخنانش در مورد مفاسد اقتصادی و درخواست شفاف سازی درباره برخی پرونده‌های میلیارد دلاری واکنش‎های زیادی را به همراه داشته است. تأکید رئیس جمهور بر لزوم توجه قوه قضائیه به مبارزه با دانه درشت‎ها و افرادی که مرتکب فسادهای میلیارد دلاری شده‎اند، موضوعی بوده که پایگاه خبری جماران آن را با تعدادی از چهره‏های سیاسی کشور اعم از اصلاح‎طلب و اصولگرا مطرح کرده است. نظراتی که از سوی این چهره‎ها بیان شده، در ادامه همان واکنش‎های چند ساعت نخستین انتشار سخنان حسن روحانی بود. واکنش‎های مثبت که رئیس جمهور را تشویق به شفاف‎سازی کردند و واکنش‎های منفی که این صحبت‏ها را انتخاباتی دانسته و می‌پرسند که چرا او تاکنون ساکت بوده است؟


اموال مردم  را باید پس بگیرند
 آیت‎الله علی‎اکبر مسعودی خمینی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ارتباط با اظهارات روحانی درخصوص شفاف‌سازی در مبارزه با فساد گفت: چه کسی مخالف این است که انسان با فساد مبارزه کند؟ فکر می‎کنم همه این مسائل به ضرر انقلاب و مردم ایران است. همه اینها باید هم شفاف باشد و هم برادرانه انجام شود و هم بی‎نظر باشد. این عضو جامعه مدرسین در ادامه گفت: اگر کسی دزدی کرد، مال مردم را خورد یا بیت‎المال را از بین برد چرا نباید شفاف بگوییم؟ اگر من هم باشم باید شفاف بگویند که فلانی هم چنین کار خلافی را مرتکب شده است.
گاهی براساس نادانی یا نفهمی اتفاق می‎افتد و گاهی عمداً. اگر عمداً دزدی کرده‎اند و مال مردم و بیت‎المال را برده‎اند چرا نباید بگویند؟ باید گفته شود، اموال را از مردم بگیرند و به دست کسی بدهند که برای اسلام و انقلاب خرج می‎کند. این عضو جامعه مدرسین همچنین درباره حاشیه‌سازی تعداد اندکی در خلال سخنرانی روحانی هم گفت: مردم یزد بسیار مردم متدین و باوفایی هستند. من با جمعیتی که دیدم و با توجه به سخنرانی‌ای که آقای روحانی انجام داد و همچنین کارهایی که در یزد صورت گرفته و می‌شود، فکر نمی‌کنم در این مواقع که ما به همراهی نیاز داریم، درست باشد که عده‌ای بخواهند خرابکاری کنند. وی با اشاره به افرادی که در مخالفت با روحانی شعار می‌دادند نیز گفت: آن طور که من شنیدم، آنها ۱۰ تا ۳۰ نفر دانشجو یا دانش آموز بودند. این افراد را نباید به پای انقلاب، مردم یزد و سایر جاها گذاشت. انقلاب الان به تمام معنا همدلی و همفکری احتیاج دارد. فکر می‌کنم آقای روحانی کار بیجایی نکرد و گمان می‌کنم خود یزدی‌ها باید به آن آقایان بگویند که حالا وقت این مسائل نیست؛ حالا وقت برادری و یکدلی است.


ضرورت ارائه گزارش به دستگاه قضا
عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی و از چهره‎های اصلاح‎طلب خواستار ارائه گزارش رسمی به دستگاه قضایی شد. او گفت: من انگیزه روحانی را نمی‌دانم و قطبی شدن را هم به نفع مردم و جامعه نمی‌دانم، ولی در سخنان دیروز آقای روحانی چند نکته مثبت بود: اول، گزارش دقیق دادن درباره ۱۸ میلیارد دلار که امیدواریم باقیمانده یک میلیاردی آن را هم بزودی روشن کنند. دوم، پرداختن به «موارد مشخص» است. این امر گرچه خوب بود ولی به نظرم باید تا حالا گزارش رسمی و کتبی آن را همزمان با دادن به دستگاه قضایی به اطلاع مردم نیز می‌رساند و به طور مرتب خواهان پیگیری قضایی آن می‌شد.


پرونده های کلان رها نشود
محمد مهاجری، روزنامه‌نگار اصولگرا نیز تأکید کرد که رئیس‎ جمهور قطعاً براساس اطلاعاتی حرف می‎زند که آن اطلاعات حتی در اختیار من به عنوان یک روزنامه‌نگار نیست؛ احتمالاً در اختیار جامعه هم نیست. اما او اطلاعاتی را با کد مطرح می‎کند که قوه قضائیه باید بیاید و توضیح دهد که پرونده بابک زنجانی چه شد؟ مهاجری ادامه داد: من اصلاً منکر این نیستم و قبول دارم که برخوردهای قوه قضائیه با مفاسد اقتصادی به جامعه آرامش بخش است. اما اینکه پرونده‎های خیلی کلان را رها کنیم و به پرونده‎های کوچک‌تر برسیم، برای جامعه شائبه ایجاد می‎کند. رئیس جمهوری هم جرقه این شائبه را زده است. حالا اسمش را می‎خواهید دوقطبی، سه‌قطبی یا هرچه می‏‏خواهید بگذارید! اینها سؤالاتی است که باید در جامعه جواب داده شود. در کشور ما هم سالی یکبار انتخابات برگزار می‎شود؛ هر حرفی که بزنی می‎گویند انتخاباتی است.


مشکل فضای امنیتی است
 عماد افروغ، جامعه‌شناس و از چهره‎های اصولگرا هم در تحلیل صحبت‎های رئیس جمهوری گفت: ادعا به تنهایی کفایت نمی‎کند؛ ما اگر ادعای شفافیت و سلامت داریم، باید با مدرک حرف بزنیم وگرنه باید به مردم حق دهیم که بسیاری از حرف‎ها را تبلیغاتی، سیاسی و جناحی بدانند. حالا از سوی هر کدام از سران سه قوه یا هرکس که می‎خواهد باشد. 
افروغ در ادامه گفت: شاید هنوز قوه قضائیه اختیار لازم را ندارد که با ریشه‎های ساختاری فساد مقابله کند یا به دلیل اینکه نظام قضایی ما «فردی» است و اجتماعی نیست، خود دلالتی در برخورد با فساد و مجرم دارد. اگر من جامعه‌شناس؛ بحثی در این خصوص دارم که نظام قضایی ما فردی است و باید به ریشه‎های اجتماعی و محیطی جرم هم توجه داشت، باید بگویم. کما اینکه می‏گوییم و فریاد می‎زنیم. او ادامه داد: نمی‌خواهم کسی را از داشتن انگیزه انتخاباتی بری بدانم و متأسفانه شبهه تبلیغاتی و انتخاباتی همه را در بر گرفته است.
متأسفانه شکاف در نظر و عمل در بسیاری از مقامات کشور از جمله رئیس جمهوری وجود دارد. از این‌رو، اگر رئیس ‌جمهوری واقعاً به حرف‌هایی که در یزد زده باور دارد، چرا تاکنون ساکت بوده و افشاگری نکرده است؟ اگر باید پیگیری لازم در دولت قبلی صورت می‌گرفته، چرا الان مطرح می‎شود؟ چرا اسناد تاکنون رو نشده؟ همه مشکلات ما اینجاست که فضا را امنیتی می‌کنیم.


آزمون خوب برای دستگاه قضایی
غلامعلی رجایی از چهره‎های سیاسی اعتدالی  هم صحبت‌های رئیس جمهوری در یزد را نقطه عطفی در موضعگیری‌های او دانست و گفت: ایشان حرف‌هایی را که مکرراً از سوی آقای جهانگیری درباره اختلاس‌ها و دزدی‌های میلیارد دلاری گفته می‌شد، بار دیگر مطرح کرده و از قوه‌ قضائیه خواسته تا در قبال این مسأله پاسخگو باشد. اصل حرف آقای رئیس جمهوری به این برمی‌گردد که قوه قضائیه نباید گزینشی برخورد کند. بلکه باید در راستای تحقق عدالت، هم دانه درشت‌ها را ببیند هم دانه‌ریزها را.  آقای روحانی احساس می‌کند باید در مقابل مردم پاسخگو باشد و چون نتوانسته از قوه قضائیه پاسخ مناسبی دریافت کند، موضوع را برای شفاف‌سازی با مردم در میان گذاشته است. لذا به نظر نمی‌رسد این آزمون خوبی برای قوه قضائیه باشد.


مردم باید در جریان پروندها باشند
حجت‎الاسلام محسن غرویان نیز صحبت‌های رئیس جمهوری را همان فرمایشان رهبری دانست و گفت: مردم بدانند از آنجا که امروز بحث شفافیت مطرح است، مالک اصلی کشور و نظام آنها هستند و باید در جریان این پرونده‌ها قرار گیرند. آگاه کردن مردم از نتایج رسیدگی‌های قضایی باعث اعتماد بیشتر آنها به نظام و دولت می‌شود و پیوند دولت و مردم را مستحکم‌تر می‌کند. لذا فکر می‌کنم سخنان اخیر رئیس جمهوری در همین راستاست. اینکه می‌گویند سخنان اخیر رئیس جمهوری جنبه تبلیغاتی یا انتخاباتی دارد، تفسیرهای شخصی است. مسئولین اگر هر سخنی بگویند و حتی اگر راجع به خدا و معاد و... باشد، باز هم عده‌ای می‌گویند حرف آنها جهت گیری انتخاباتی دارد. غرویان در ادامه گفت: یکی از انتقاداتی هم که اصلاح‌طلبان، اعتدالیون و اصولگرایان به آقای روحانی داشتند، این بود که چرا ایشان حرف‌های خود را شفاف بیان نمی‌کنند. بنابراین، رئیس جمهوری به این نتیجه رسیده که باید حرف ملت را صریحاً بیان کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha