به دنبال تشدید بحران سیاسی در بولیوی، سازمان کشورهای قاره آمریکا از دولت لاپاز خواست نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ مهرماه (۲۰ اکتبر) را لغو اعلام کند و به برگزاری انتخابات دوباره تن دهد. روز یکشنبه ۱۹ آبان ماه (۱۰ نوامبر) با دخالت ارتش بولیوی، «اوو مورالس» رئیس جمهوری پیشین این کشور مجبور به استعفا شد و در نطقی تلویزیونی اظهار داشت: استعفایم را تقدیم میکنم تا برادران و خواهران کارمند دولت هدف حملات و تهدیدات قرار نگیرند. او روز دوشنبه پس از دریافت پناهندگی از مکزیک، بولیوی را ترک کرد و روز سهشنبه وارد مکزیک شد.
براساس قانون اساسی بولیوی «آدریانا سالواتیرا» رئیس سنا میتوانست جانشین مورالس شود اما او نیز یکشنبه این هفته استعفا کرد. از این رو، آنیس معاون دوم سنا گفته بود آماده است کنترل کشور را در دست بگیرد.
سالواتیرا که طبق قانوناساسی امکان ریاست جمهوری را داشت، با چشمانی گریان اظهار کرد که سنا روز سهشنبه جلسهای تشکیل خواهد داد. او از اعضای پارلمانی «حزب جنبش سوسیالیسم» وابسته به مورالس خواست تا در این جلسه شرکت کرده و راهحلی طبق قانون اساسی یافته و رئیس جمهوری موقت را تعیین کنند.
به گزارش روز چهارشنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس، استعفای مورالس باید به طور رسمی به تأیید «مجمع قانونگذاری» متشکل از اعضای سنا و مجلس نمایندگان، برسد اما آنیس» که دومین نائبرئیس این مجلس بود، در جلسه دیروز(سهشنبه) سنا برای انتخاب رئیس جمهوری موقت، ریاست جلسه را برعهده گرفت و اعلام ریاست جمهوری کرد. آن هم در حالی که در این جلسه، قانونگذاران حزب «حرکت برای سوسیالیسم» تحت حمایت مورالس حضور نداشتند.
قانونگذاران بولیویایی پیشتر اعلام کرده بودند با توجه به حضور نیافتن نمایندگان حزب مورالس، سنای این کشور حدنصاب لازم برای بررسی استعفای مورالس را ندارد.
این اقدام آنیس سبب شد تا حامیان خشمگین مورالس در حالی که فریاد میزدند، «رئیس سنا باید پُست ریاست جمهوری را کنار بگذارد»، تلاش کنند به ساختمان کنگره نزدیک شوند. به دنبال آن، نیروهای پلیس و سربازان ارتش برای متفرق کردن آنها از گاز اشکآور استفاده کردند.
طبق گزارشها، جنگندههای ارتش برای نشان دادن قدرت خود، بر فراز آسمان لاپاز به پرواز درآمدند که این مساله وفاداران به مورالس را خشمگین کرد و آنها در راهپیمایی فریاد میزدند، « ما نمیترسیم.»
2023
نظر شما