موج اول اعتراضات مردم عراق که در نهم مهرماه سال جاری و به دلیل اعتراض مردم این کشور به فساد موجود در دستگاه های اداری، نبود اشتغال و درخواست اصلاح برخی از مواد قانون اساسی عراق شروع شد، بیش از یک هفته طول نکشید و با فرا رسیدن مراسم ایام اربعین حسینی خاتمه یافت.
پس از اتمام مراسم پرشور ایام اربعین حسینی در عراق به ویژه شهر کربلای معلی و نجف اشرف، این دو شهر و دیگر شهرهای شیعه نشین این کشور به همراه بغداد از سوم آبانماه دوباره با اعتراضات مردمی مواجه شد، ولی این بار گستردگی اعتراضات شهرهای بیشتری را دربر گرفت و برخی گروه ها و طرف های شیعی طرفداران خود را به خیابان ها آوردند.
موج اعتراضات دوم عراق در آبانماه با موج اول فرق داشت و این بار برخی از گروه های عراقی خشونت و حمله به مراکز اداری و دیپلماتیک را چاشنی اقدامات خود قرار دادند؛ نکته قابل تامل در این اعتراضات دست های پیدا و پنهان بعثی ها، طرفداران داعش و آمریکایی ها برای به خشونت کشاندن اعتراضات مردمی در عراق است که با پول های عربستان و امارات مسیر این حرکت اجتماعی مسالمت آمیز را تغییر دادند ، بطوری که به جای هدف گرفتن دشمنان مردم عراق، دوستان این کشور مورد عتاب قرار گرفتند.
بنابر اعلام برخی رسانه های عراقی، حمله به کنسولگری ایران در کربلا مربوط به طرفداران گروه هایی بوده که به شیعه انگلیسی در این کشور شهرت دارند ، از جمله صرخی ها که از جمهوری اسلامی ایران دل خوشی ندارند و در عراق متهم به وابستگی به کشورهایی همچون انگلیس و آمریکا هستند. این گروه ها، تاکنون چندبار به کنسولگری ایران در کربلای معلی حمله و تلاش کردند وارد ساختمان شوند .
بسیاری از تحلیلگران و نیز فعالان رسانه ای عراق معتقدند از ابتدای اعتراضات دست های پیدا و نهان آمریکایی ها، سعودی ها و اماراتی ها و حمایت آنها از برخی گروه های عراقی کاملا هویدا بوده است، اما با درخواست برگزاری انتخابات فوری در عراق از سوی آمریکایی ها این مساله بیشتر روشن شده ؛ اقدامی که با اعتراض سران برخی از احزاب و گروه های عراقی مواجه شده است.
کاخ سفید روز دوشنبه (۲۰ آبان) در بیانیه ای با اظهار نگرانی در مورد شرایط کنونی عراق، خواستار برگزاری انتخابات فوری و توقف خشونت علیه معترضان شد.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کاخ سفید با انتشار بیانیه ای از دولت عراق خواست تا خشونت علیه معترضان را متوقف کند و وعده های رئیس جمهوری این کشور برای تصویب اصلاحات انتخاباتی و برگزاری انتخابات زودهنگام را محقق سازد.
آمریکا در حالی ادعای محافل ضد عراقی درباره اعمال خشونت از سوی نیروهای امنیتی عراق را تکرار می کند و خواستار توقف خشونت علیه معترضان عراقی شده که خود از سال ۱۹۹۱ و پس از آن در سال ۲۰۰۳ موجب کشته شدن میلیون ها عراقی و ویرانی این کشور شده است و الان در اقدامی مزورانه و چهره دلسوزانه برای مردم عراق وارد شده است.
این اقدام آمریکا به سرعت با واکنش مقتدا صدر رهبر جریان صدر عراق که خود از به پای خیابان آوردن معترضان عراقی به خیابان های عراق است، واقع شد.
مقتدا صدر ضمن هشدار به واشنگتن تاکید کرد: اگر این دخالتها تکرار شود، به حضور آنان در عراق پایان خواهیم داد.
بیانیه کاخ سفید مبنی بر ضرورت برگزاری انتخابات زودهنگام در عراق درست در زمانی صادر شد که چند روز از گشایش در بحران اعتراضات اجتماعی با کاهش قابل توجه جمعیت تظاهرکننده در بغداد و دیگر شهرها و نیز پدیدار شدن نشانههایی از توافقات سیاسی میان احزاب برای کمک به دولت عبدالمهدی برای اجرای سیاستهای اصلاحی جدی و عمیق در کشور میگذرد و عملا بحث کنار رفتن نخست وزیر و انتخابات زودهنگام دیگر حتی در حد اقلیت هم در فضای سیاسی عراق مطرح نبود.
صدر دوشنبه شب در بیانیه ای هرچند دیرهنگام، ولی تاکید کرد: به آمریکا اجازه موج سواری بر اعتراضات مردمی در عراق و تبدیل عراق به سوریهای دیگر از طریق دخالت در امور داخلی کشورمان را نمیدهیم.
وی افزود: کشور عراق از آن ملت عراق است و خودشان درباره سرنوشتشان تصمیم میگیرند و این اشغالگری آمریکایی بود که باعث مسلح کردن افراد فاسد بر گرده ملت عراق شد.
رهبر جریان صدر خطاب به دولت آمریکا تصریح کرد: دخالت در امور داخلی ما کافی است، عراق بزرگانی دارد که از او پشتیبانی میکنند و نیازی به دخالت های شما و دیگران ندارد.
وی گفت: ما پیشتر درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام را دادهایم، اما اگر چنین انتخاباتی زیر نظر آمریکاییها بخواهد انجام شود در برابر آن سکوت نخواهیم کرد.
صدر خطاب به آمریکا گفت: اگر یک بار دیگر دخالت کنی، پایان حضورت در عراق رقم خواهد خورد و من برای این کار شخصا خواستار تظاهرات میلیونی خشم خواهم شد.
واکنش شیخ "قیس الخزعلی" رهبر جنبش عصائب اهل الحق که از گروههای مقاومت اسلامی عراق می باشد در این قضیه جالب است؛ وی بیانیه کاخ سفید در تأکید بر انتخابات زودهنگام در عراق را نشانگر آمریکایی بودن این طرح و همچنین حجم دخالتهای آمریکا در امور کشورش دانست.
الخزعلی دوشنبه شب با انتشار توییتی در واکنش به دخالت جدید آمریکا در امور عراق، نوشت: همین بیانیه نشان می دهد که طرح برگزاری انتخابات زودهنگام، یک طرح اساساً آمریکایی است و با آنکه مرجعیت با تأکید بر انتخابات های دوره ای، (عملاً) آن را قبلاً رد کرده است، آنها می خواهند دوباره آن را احیا کنند.
الخزعلی تاکید کرد: فصل الخطاب در خصوص خواسته های جوانان (معترض) سخنان مرجعیت است.
"سید عمار حکیم" رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز از دیگر سران جریان ها در عراق بود که به دخالت آمریکایی ها در این کشور واکنش نشان داد و با محکومیت بیانیه مداخلهجویانه کاخ سفید تاکید کرد: عراق توان حل مشکلات خود درچارچوب قانون را دارد و هر گونه دخالت خارجی محکوم است.
حکیم گفت: "عراق برای همه عراقی هاست؛ این واقعیتی است که فرزندان این ملت سرفراز برای آن مبارزه کردند و خون و اشک ریختند و قربانیان بزرگی دادند تا بر عزت و کرامت خود تاکید کنند و بر اینکه فرزندان ملتی واحدند که سرنوشتی مشترک دارند.
وی افزود: ضمن تاکید بر باورمان به این واقعیت، هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی عراق را محکوم می کنیم.
حکیم اضافه کرد: ملت عراق می توانند در چارچوب نهادهای قانونی خود مشکلاتشان را حل کنند و تحرکات مردمی و تلاش های سران قوا در تامین مطالبات تظاهرکنندگان هرچند باید افزایش یابد، نشان دهنده قدرت عراقی ها بر اصلاح امور داخلی شان به دور از دخالت های خارجی است.
اعتراضات مردم عراق که در طول سال های گذشته نیز تکرار شده این بار دو وجه دارد؛ وجه اول مطالبات مردم این کشور در خصوص مبارزه با فساد و نبود اشتغال به ویژه برای جوانان و همچنین درخواست اصلاح برخی از مواد قانون اساسی عراق از اصلی ترین موارد می باشد که به حق بوده و بارها در اظهارات مرجعیت عالی این کشور نیز به صراحت به آن تاکید شده است.
آیت الله سید "علی سیستانی"، مرجع عالی شیعیان عراق در آخرین اظهارات خود که روز دوشنبه در دیدار "هنیس پلاسخارت"، رئیس هیئت نمایندگی سازمان ملل متحد در عراق (یونامی) با ایشان بیان شد، ضمن ابراز تألم و نگرانی شدید در قبال تحولات کنونی عراق، یادآور شدند که طی سال های گذشته بارها نسبت به خطرات ناشی از افزایش فساد مالی و اداری، خدمات عمومی نامناسب و نبود عدالت اجتماعی هشدار داده اند با این حال این هشدارها نزد مسئولان(عراقی)، گوش شنوایی پیدا نکرده تا به این مسائل رسیدگی کنند و در نتیجه کار به وضعیت بسیار خطرناک کنونی رسیده است.
آیت الله سیستانی همچنین خاطر نشان کردند که مخالف دخالت خارجی در امور عراق و تبدیل این کشور به صحنه تسویه حساب میان قدرت های منطقه ای و بین المللی هستند.
موج سواری دشمنان مردم عراق بر اعتراضات این کشور و هدایت برخی از معترضان به مخالفت با ایران خوابی است که جبهه غربی – عربی – صهیونیستی برای مردم عراق دیده است، توطئه ای که مردم عراق باید نسبت به آن هوشیارانه عمل کنند.
دشمنان مردم عراق از شکست گروهک تروریستی داعش در این کشور که از بازماندگان رژیم بعث صدام و گروه های تروریستی بودند بسیار ناخرسندند ومعتقدند که اگر نیروهای ایرانی به کمک ارتش عراق و نیروهای الحشد الشعبی نمی آمدند، داعش به این زودی ها شکست نمی خورد؛ از این رو جبهه غربی – عربی – صهیونیستی با موج سواری بر اعتراضات مردمی عراق به دنبال دوری بغداد از تهران می باشد.
یک رسانه عراقی در گزارشی عنوان کرد که آمریکا اکنون از پرونده اعتراض های خیابانی در عراق و بینالمللی کردن آن برای انجام تغییرات اساسی در این کشور از جمله اهرم فشاری برای دور کردن بغداد از تهران استفاده میکند.
پایگاه خبری المسله روز سه شنبه در گزارشی نوشت: برخی گروههای عراقی معتقدند که آمریکا دنبال بین المللی کردن پرونده تظاهرات در عراق است تا از این طریق بغداد را از ایران دور و زمینه انحلال سازمان بسیج مردمی (الحشد الشعبی) این کشور نیز فراهم شود.
المسله به نقل از یک منبع نوشت: کشورهایی که دنبال کاهش نفوذ ایران در عراق هستند، روند بسیج کشورها و افکار عمومی عراق علیه ایران را ادامه خواهند داد تا در یک انتخابات زودهنگام زیر نظر کشورهای خارجی و ناظران بین المللی، فضا بگونه ای باشد که مردم به احزاب شیعه رای ندهند و براندازی آنها در واقع از طریق صندوق های رای صورت گیرد.
اوضاع عراق نشان می دهد که حل مشکلات این کشور فقط به یک عزم ملی نیاز دارد که دست هیچ یک از بیگانگان در آن نباشد و آنها نتوانند هیچگونه دخالتی در سرنوشت این کشور داشته باشند؛ همچنین خشونت و آسیب به اموال عمومی به هیچوجه چاره کار عراقی ها نیست و آنها باید همانگونه که در شکست گروه تروریستی داعش که ساخته و پرداخته جبهه غربی – عربی – صهیونیستی بود، با وحدت و یکدلی این گروهک تروریستی را شکست دادند، با ادامه این راه بر مشکلات اقتصادی و اجتماعی این کشور نیز غلبه نمایند و کشور خود را پس از چند دهه حاکمیت رژیم بعث و منفور صدام و ویرانی آن توسط آمریکایی ها و داعشی ها، به کشوری آباد و پیشرفته که در آن عدالت اجتماعی حرف اول را بزند تبدیل نمایند.
اکنون نقش و مسئولیت نیروهای پیشگام و متعهد سیاسی و رسانه ای در عراق، در کمک به مردم جهت تحقق مطالباتشان، از اهمیت بسیاری برخوردار است، بویژه آنکه مسئولیت دارند تا خواب تازه آمریکایی ها برای عراق و نیز دست های پشت پرده ای که تجمعات اعتراضی و مسالمت آمیزشان را به خشونت کشید، افشا و در این رابطه افشاگری کنند.
نظر شما