اگر از جمله افرادی هستید که علاقه زیادی به مطالعه دارید و در واقع بیشتر اوقات خود را صرف خواندن کتابهای مختلف میکنید و پس از دوران تحصیل نتوانستید شغلی با درآمد مناسب اختیار کنید مطلب ما را کامل بخوانید.
این روزها تعداد زیادی از دانشجویان، اساتید دانشگاه و نویسندگان به دلیل کمبود وقت و گرفتاریهای شغل دوم و سوم خود نیاز به ویراستارانی دارند تا محتوای کتابها، مقالات چاپی و الکترونیکی آنان را ویرایش کنند.
«ویراستاری» از جمله شغلهایی است که افراد میتوانند در منزل انجام دهند و یا حتی برخی به عنوان شغل دوم در اوقات فراغت انجام میدهند.
لازمه اولیه این شغل این است که فرد تحصیلات و سواد کافی برای درک متون را داشته باشد و علاوه بر آن با اصول ویراستاری آشنا باشد. معمولا افرادی که اهل مطالعه هستند ویژگی اول را دارند و ویژگی دوم نیز با مطالعه و یا شرکت در دوره های آموزشی به دست میآید.
انواع ویراستاری
ویراستاری تنها اصلاح غلطهای املایی و گذاشتن علامت نیست و انواع مختلفی دارد. اصلاح غلط های املایی و تایپی و روش صحیح رسم الخط ویرایش صوری و در واقع ابتدایی ترین و مهمترین نوع ویراستاری است که فعالیت در آن آسان است. در مرحله بعد ویرایش زبانی و ادبی است که به درستی واژهها، کاربرد افعال و جملات مربوط میشود. در مواردی باید ساختار، محتوا و استناد کتب بررسی شود که به آن ویراستاران بنیادین میگویند. چنانچه در یک حوزه علمی یا تخصصی فعالیت داشته باشید میتوانید به در حوزه ویرایش محتوا هم فعالیت کنید.
معرفی متقاضیان خدمات ویراستاری
هر کسی که در زمینه انتشار کتاب، مقاله، روزنامه و به طور کلی دستی بر قلم دارد متقاضی خدمات ویراستاری است. انتشارات و ناشران کتاب بیشترین متقاضیان خدمات ویراستاری هستند. نشریات و روزنامههای معتبر نیز همواره افرادی برای ویراستاری استخدام میکنند. حتی پژوهشگران نیز قبل از ارسال مقالات خود برای چاپ، ترجیح میدهند مقالهشان از نظر ظاهری و ادبی ویرایش شود تا خللی در پذیرش مقاله نباشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با «شبنم خدایاری» که در رشته ادبیات تحصیل کرده گفتو گو کردیم و نظر وی را درباره چند و چون این شغل پرسیدیم.
وی به ایرنا گفت: نیم قرن است که ویراستاری باب شده و ناشران همواره تلاش کردند هزینهای در این زمینه نپردازند. اما به تازگی به دلیل گسترش غلطهای املایی و دستوری در کتابها مجبور شدند از ویراستاران کمک بگیرند.
خدایاری با اشاره به اینکه از سال ۱۳۷۸ کار خود را شروع کرده، معتقد است ویراستاری کار تخصصی است و افراد باید هم تحصیلات آکادمیک داشته باشند هم تجربه عملی و در کنار آن اهل مطالعه باشند.
وی درباره درآمد این حرفه بیان کرد: درآمد مشخصی ندارد و در واقع تحت تاثیر شرایط فرد و بازار انتشار کتاب متفاوت است.
این ویراستار توضیح داد: هزینه ویراستاری به صورت صفحهای محاسبه میشود و برای نمونه کمترین ویراستاری از یک هزار تومان تا ۱۵۰۰ تومان است و بالاترین قیمت پیشنهادی نیز بین صفحهای سه تا چهار هزار تومان است.
وی افزود: ممکن است فردی در یک ماه، کتاب ۴۰۰ تا ۵۰۰ صفحهای را در بازه زمانی ۱۰ روز با مبلغ ۵۰۰ هزار تومان ویراستاری کند یا اینکه سه تا چهار کتاب را در یک ماه ویرایش کند و همین مبلغ را دریافت کند.
خدایاری گفت: درآمد متغیر است و بسته به شرایط فرد و اوقات فراغت فرد است البته باید توجه داشت که پس از صفحهبندی نیز باید دوباره ویراستاری انجام شود.
چگونه شروع کنم؟
از طریق مطالعه، ملاحظه ویدئوهای آموزشی و یا شرکت در دورههایی که برگزار میشود آموزشهای لازم در این خصوص را کسب کنید.
برای شروع کار نیز میتوانید با مراجعه به انتشارات مختلف، ارسال رزومه و شرایط خود به سایتهای مختلف در این حرفه فعالیت کنید.
البته افرادی هستند که کار خود را از دانشگاهها شروع میکنند و با دریافت هزینه مناسب مقالات و یا نوشتههای دانشجویان را در منزل ویرایش میکنند و از این طریق درآمد کسب میکنند.
نظر شما