سعیدرضا عاملی امروز - یکشنبه - در مراسم افتتاحیه پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی اظهار داشت: به وجود آمدن جهان موازی عرصه دوتایی ها را فعال کرد و جهان دومی به وجود آمد که با جهان اول که جهان فیزیکی است، فرق دارد.
وی افزود: جهان اول، جغرافیا محور اما جهان دوم، ریاضی وار و رقومی است؛ آن چه که در گذشته جهانِ ذهن بود تبدیل به جهان واقعی شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه نوآوری ها در جهان دوم عرصه بزرگ تری دارند، یادآور شد: به وجود آمدن جهان مجازی، ضرورت دانش یکپارچه را گسترش داده است و علوم انسانی - اسلامی باید به مجموعه حقایق هستی توجه کند.
استاد ارتباطات دانشگاه تهران تصریح کرد ما هم در سهم هستی به نگرش اسلامی نیاز داریم و هم در مسیر دادن انسان نیازمند به قواعد الهی هستیم.
عاملی خاطرنشان کرد: محصول علم جدید منجر به آرامش بشر جدید نشد و شرایط آرامی برای انسان امروز فراهم نشده است. استوارت هال گفته است منطق جدید انسان جدید، خواب ناآرام است.
وی افزود: چنین انسانی وقتی در ارتباط با درون خود دچار اختلال می شود ارتباطات بیرونی وی هم مختل می شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه علوم انسانی اسلامی دو ساحت دارد، یادآور شد: ساحت اول، هستی شناسی و ساحت دوم این است که بر مبنای شناخت هستی چه مسیری را برای زندگی انتخاب کرده ایم؛ کسانی که مقابل علوم انسانی اسلامی قرار می گیرند استدلال شان این است که چنین علمی فرد را دچار یکجانبه نگری می کند.
وی تاکید کرد: علوم تجربی در بنیان خود، نوعی ابطال پذیری دارد به این معنا که از همان زمانی که به علم آزمون یافته، دست پیدا می کند زیر پایش سست می شود چرا که ابطال پذیر است.
این استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: به دلیل این ابطال پذیری، مسیر جدیدی به نام شبیه سازی هستی به وجود آمد، به این معنی که در هستی دی ان ای وجود دارد که به علم ناب دست پیدا می کند.
عاملی ادامه داد: به موازات این رویکرد، دانش دیگری به نام دانش یکپارچه دست یافتیم که به نوعی به همان حکمت قدیم خودمان برمی گردد، دانش یکپارچه تأکید می کند که دانش یک پیکره دارد.
وی افزود: در ذیل دانش یکپارچه، رویکرد چند رشته ای و بین رشته ای به موضوعات به وجود آمد و ترکیب هایی در حوزه علم پدیدار شد.
دبیر عالی شورای انقلاب فرهنگی به این مسئله نیز اشاره کرد که بیداری آشفته انسان امروز محصول از بین رفتن تعادل علم است و منشا تعادل علمی هم به خدا و آموزه های دینی برمی گردد.
پنجمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی امروز با حضور حجتالاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی رییس قوه قضاییه، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری و غلامعلی حداد عادل رییس شورای تحول علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد.
نقشه راه علوم انسانی در بیانیه گام دوم روشن است
مسعود درخشان استاد دانشگاه علامه طباطبایی هم در آیین افتتاحیه پنجمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی اظهار داشت: نقشه راه برای علوم انسانی اسلامی با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم کاملاً روشن است.
وی افزود: کاوشهای نظری علوم انسانی اسلامی ضروری است اما به شرطی ثمربخش خواهد بود که معطوف به تمام نظام اسلامی و استحکام آن باشد.
این برگزیده دومین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی خاطرنشان کرد: هرگاه ساخته های نظری در طراحی و توسعه الگوی تدبیر برای مدیریت نظام اسلامی گرفته شود، تجزیه و تحلیل ثمرات آن میتواند زمینه مناسبی برای رشد کاوشهای نظری فراهم کند.
درخشان گفت: مطالعه در فلسفه علوم انسانی اسلامی و کوشش در طراحی الگوی تدبیر برای نظام اسلامی، لازم و ملزوم همدیگر هستند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی یادآور شد: در سالهای اول انقلاب و زمانی که مشغول راهاندازی دانشگاه امام صادق (ع) بودم به جنبه الگوسازی نظام تغییر، توجه داشتم تا الگو و نظام تدبیر به گونهای طراحی شود که بر مبنای اصول اسلامی باشد.
وی تاکید کرد: با تفکیک کارشناسی و فقاهت، کار دانشگاه ها را کشف نظام کارشناسی اسلامی می دانستم همان مسئله ای که امروز آن را علوم انسانی اسلامی می نامیم.
نظر شما