مراسم افتتاحیه هفته فیلم لهستان عصر روز گذشته یکشنبه ۱۰ آذرماه با حضور جعفر صانعی مقدم مدیرعامل موسسه هنروتجربه، ماچی فانوکوفسکی سفیر لهستان، یوجانگ هیان سفیر کره جنوبی وجمعی از اهالی فرهنگ و هنر در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، پوستر هفته فیلم لهستان از سوی مهمانان حاضر در مراسم به امضا رسید و در ادامه سفیر لهستان به عنوان نخستین سخنران پشت تریبون قرار گرفت و درباره برگزاری هفته فیلم لهستان در ایران، گفت: مفتخریم که هفت فیلم تحسین شده را به نمایش میگذاریم. این فیلمها لهستان معاصر را از دیدگاه مشکلات و دو راهیهای مهم به تصویر میکشند. این فیلم ها با مضامین متفاوت و تکنیکهای مختلفی روایت می شوند و همه آنها تجسم احساس شخصی، زیبایی شناسی، حساسیت و همدردی هستند.
وی افزود: این فیلمها را بهترین فیلمسازان لهستانی ساختهاند و امیدوارم آنها شما را به لهستان معاصر در صحیحترین و صمیمیترین معنای خود نزدیکتر کنند.
فانوکوفسکی از هفته فیلم لهستان به عنوان یک گفتگو یاد کرد و یادآور شد: هفته فیلم لهستان یک گفتگوست. جایی که میتوان درباره ارزشهای تعالیبخش و خواستهای بشری به زبانی صحبت کرد که به زیبایی تمام جوانب آن فرهنگ را بیان میکند.
سفیر لهستان در ادامه با اشاره به برگزاری کارگاه هایی برای فیلمسازان بیان کرد: در این دوره نه تنها میزبان سینمادوستان بلکه میزبان سینماگران نیز هستیم و کارگاههایی برای فیلمسازان برگزار می شود و به شکل بسیار ویژه این عصر به فیلمنامهنویس، کارگردان و تهیهکننده یوآنا کاس کراوزه تقدیم میشود که به عنوان مهمان افتخاری در کنار ماست.
وی به فیلم «پاپوشا» به کارگردانی یوآنا کاس کراوزه و کریستوف کراوزه اشاره و اظهار کرد: اولین فیلمی که امشب نمایش داده میشود، «پاپوشا» به کارگردانی خانم کراوزه و همسر فقید ایشان است. نخستین اکران این فیلم در جشنواره کارلووی واری در سال ۲۰۱۳ بود که جایزه هیات داوران را به دست آورد. در سال ۲۰۱۴ نیز موفق به دریافت جایزه جشنواره فیلم استانبول شد. در آن سال نیز جایزههایی در لهستان برای بهترین موسیقی متن فیلم، بهترین فیلمبرداری و بهترین طراحی صحنه و لباس را دریافت کرد.
فانوکوفسکی درباره داستان «پاپوشا» توضیح داد: این فیلم براساس زندگی واقعی خانم برونیسلاوا واچ معروف به «پاپوشا» ساخته شده است و زندگی او را از تولد تا دوران پیری بازگو میکند. لحظه تغییر زندگی او شاید زمانی بود که با یژی فیکوفسکی آشنا شد، شخصی که استعداد او را کشف کرد، شعرهایش را به چاپ رساند و برای او شهرتی به ارمغان آورد اما این امر مسبب تضادی تراژیک در زندگی او شد. زمانی که پاپوشا معروف شد، محبور به ترک جمع رومانیاییها شد. برای اینکه در اشعار خود از تابوهایی پرده برداشته بود. برای او زندگی خارج از جمعیتش به معنای زندگی در فقر و تنهایی تا آخرین روزهای عمرش بود.
وی درباره تولید «پاپوشا» گفت: تصاویر این فیلم به صورت سیاه و سفید و به شکل بی بدیل ثبت شده است. برای همین هر فریم این فیلم همانند یک مسترکلاس است. بازیگرانی که بیشتر غیرحرفهای بودند، یک سال تمام را برای مسلط شدن به گویشهای رومانی لهستان صبر کردند. همچنین به صورت خاص برای این پروژه کمپهایی با ریزترین جزئیات بازسازی شدند، دقیقا همانگونه که در ابتدای قرن بیستم بودند.
سفیر لهستان در پایان سخنانش به نمایش فیلم «پاپوشا» در کنار شش فیلم دیگر در طول هفته فیلم لهستان در تهران، اصفهان و شیراز اشاره کرد و از موسسه سینمایی هنروتجربه و مدیرعامل آن جعفر صانعیمقدم و الهه گودرزی مدیر امور بینالملل موسسه هنروتجربه و همه کسانی که در برگزاری این رویداد، همکاری داشتند، تشکر کرد.
در ادامه جعفر صانعیمقدم مدیرعامل موسسه سینمایی «هنروتجربه» در سخنانی از سفارت لهستان، وزارت امورخارجه، اداره کل هماهنگیهای فرهنگی و هنری ایرانیان خارج از کشور و روح الله حسینی مدیرکل دفتر جشنواره و همکاریهای بینالمللی سازمان سینمایی برای برگزاری این هفته فیلم تشکر کرد و گفت: موسسه هنروتجربه سینمای ایرانیان طی دو سال گذشته ۱۳ رویداد بینالمللی را برگزار کرده است. با توجه به نبود امکانات کافی برای نمایش فیلمهای خارجی در ایران، کمبود امکانات و تعداد سالنها و اختصاص حداکثری سالنها به نمایش فیلمهای سینمایی بدنه و تجاری، ضرورت دارد فیلمهای هنری و تجربی سایر کشورها در معرض دید تماشاگران و کارگردانان علاقهمند ایرانی قرار بگیرد. موسسه هنروتجربه با برگزاری هفتههای فیلم سعی میکند، تاحدودی پاسخگو و تامینکننده این خلا در صنعت سینمای ایران باشد. همچنان که در هفته فیلم کشور لهستان، شاهد نمایش فیلمهای هنری و تجربی از آندره وایدا، کراوزه و…هستیم.
وی درباره تاثیر برگزاری هفتههای فیلم بیان کرد: هفتههای فیلم زمینهای را فراهم کرده است تا تولیدکنندگان و کارگردانان فیلم بتوانند با سینماگران سایر کشورها در زمینه تولید مشترک فیلم و ویژگیهای هنری بحث و تبادل نظر کنند. جلسه گفتوگو درباره تولید مشترک سینمای ایران و لهستان نیز امشب بلافاصله بعد از نمایش «پاپوشا» برگزار میشود. به منظور ایجاد عدالت فرهنگی، در سایر شهرها نیز امکان نمایش فیلمها فراهم شده است و در این هفته، هفت فیلم بلند سینمایی در خانه هنرمندان تهران، پردیس گلستان شیراز و پردیس سیتی سنتر اصفهان به نمایش گذاشته میشود. همچنین سه کارگاه آموزشی با عنوان سینمای هنری ایران و لهستان، با حضور سینماگران ایرانی بابک کریمی، مجید برزگر و رضا درمیشیان و کراوزه در تهران، اصفهان و شیراز برگزار میشود.
مدیرعامل موسسه سینمایی «هنروتجربه» در پایان از مدیریت خانه هنرمندان، الهه گوردزی و سازمان سینمایی تشکر کرد.
مجید رجبی معمار مدیرعامل خانه هنرمندان آخرین سخنران این مراسم بود که در سخنانی بیان کرد: خانه هنرمندان این افتخار را دارد که هر سال حدود دویست رویداد خاص فرهنگی در آن برگزار میشود که بخش قابل توجهی از آنها رخدادهای بینالمللی هستند. از موسسه هنروتجربه تشکر میکنم مخصوصا در دوره مدیریت جناب آقای صانعیمقدم که تلاش جدیتری را برای آشنایی علاقهمندان به هنر فیلمسازی و آثار برجسته فراهم کرد. امیدوارم این برنامهها ادامه پیدا کند و با افتخار در کنار سینمای ارزشمند هنروتجربه باشیم.
نظر شما