چندی پیش و با انتشار اخباری مبنی بر حذف معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه این خبر در صدر اخبار حوزههای فرهنگی قرار گرفت و همین موضوع باعث شد که از سوی اهالی فرهنگ و هنر و فعالان این عرصه واکنشهایی را به همراه داشته باشد تا جائیکه بسیاری از آنها طی نامه های جداگانه ای به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه شده بودند.
در این راستا سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به دنبال انتشار این اخبار طی نامههایی جداگانه به معاون اول رئیس جمهور، رئیس دفتر رئیس جمهور و وزیر امور اقتصادی و دارایی خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه شد و ۱ روز بعد از ارسال نامه وزیر فرهنگ به دولت و وزیر اقتصاد، با پیگیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان برنامه و بودجه؛ دولت با ادامه معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه در سال ۹۹ موافقت کرد.
امیر راد در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با بیان آنکه کارشناسان در تدوین بند لام قانون مالیاتی طی سالها به این نتیجه رسیده بودند که فعالان فرهنگی و هنرمندان از پرداخت مالیات معاف باشند و جای تعجب داشت که بدون کارشناسی می خواستند این بند را حذف کنند گفت: هنرمندان شرایط جامعه را درک می کنند و می دانند که در این شرایط مالیات یکی از مهمترین منابع درآمدی دولت است، اما دریافت مالیات باید در جایی متمرکز شود که درآمد هم وجود دارد.
گاهگاهی می شنویم که این طیف وسیع چند صدهزار نفری را به تعداد اندکی از هنرمندان در رشته های گوناگون از جمله سینما و موسیقی کاهش می دهند. آن تعداد اندک که با شهرت درآمد بالایی دارند نماینده هنرمندان کشور نیستند. هنرمندان نقاش، خوشنویس، تصویرگر و ... و حتی بسیاری فعالان تئاتری یا موسیقی درآمدی ندارند که بخواهند مالیاتی پرداخت کنند.
راد با بیان اینکه همه شهروندان موظف اند مالیات پرداخت کنند گفت: هنرمندان نیز ازین قانون مستثنی نیستند اما در صورتی که درآمدی داشته باشند تا بر اساس آن مالیات پرداخت کنند. قانون مالیاتی اشکالاتی دارد و باید کارشناسی شود و برای موارد معدود قانون تصمیم بگیرد.
به گفته رییس انجمن نقاشان ایران، همه می دانیم که کنسرتها و یا حراجهایی در آثار هنری هست که درآمد بالایی دارد، اما مساله این است که ریالی از این درآمد برای هنرمند نیست و او منفعتی ازین ماجرا ندارد. اینکه جمعیت کثیری را از هنرمندان با تعداد قلیلی بسنجیم کار درستی نیست.
راد افزود: ما نمی توانیم از نظر عرفی و اخلافی کار آن تعداد اندک را نهی و نفی کنیم. از سوی دیگر دولت هم حق دارد از آنها مالیات بگیرد. اما قاطبه هنرمندان درآمدشان در سطحی نیست که مالیات پرداخت کنند. چرا که اصولا هنرمند حقوق و درآمد ثابت ندارد. بند لام قانون مالیاتی بند حمایتی بوده است که با وجود آن هم هنوز وضعیت اقتصادی هنر و فرهنگ رشد چندانی نکرده است.
رییس انجمن نقاشان در پایان ابراز امیدواری کرد که دولت و سازمان مالیاتی به خاطر تعداد کمی از هنرمندان که واقعا تعدادشان به 100 نفر هم نمی رسد که درآمدهای بالایی دارند، چند صد هزار نفر هنرمند را دچار مشکل نکند. این امر نیاز به کارشناسی دارد.
نظر شما