شبکه خبری " ایندیا تودی" روز سه شنبه با انتشار گزارشی در این زمینه نوشت: کشتی چینی با نام " شی یان ۱" حدود دو هفته پیش بدون کسب مجوز های قانونی وارد آب های سرزمینی هند شده و اقدام به تحقیقات دریایی دراین منطقه کرده بود.
کارامبیر سینگ فرمانده نیروی دریای هند با انتقاد از این اقدام چین گفت: اگر کشوری بخواهد در منطقه ما فعالیت کند، ابتدا باید ما را مطلع سازد.
" بندر بلیر" مرکز جزایر اندامان و نیکوبر در جنوب شرق خلیج بنگال است. این جزایر به دلیل نزدیکی آنها به یکی از شلوغ ترین مسیر های کشتیرانی در جهان، برای هند بسیار اهمیت دارند. همچنین دهلینو از طریق این جزایر بر فعالیت چین در منطقه نظارت می کند. کشتی چینی نیز وارد این آبها شده بود.
هند در سال جاری سومین پایگاه دریایی خود را در جزایر اندامان نیکوبر افتتاح کرد. این اقدام با هدف افزایش نظارت بر رفت و آمد کشتی های جنگی چین در اقیانوس هند انجام شد.
سه ماه پیش بود که سازمان های اطلاعاتی هند اعلام کردند که کشتی بسیار پیشرفته نظارت چینی موسوم به " تیان وانگ شین" نیز به منطقه وارد شده و در نزدیکی جزایر آندامان و نیکوبر مستقر شده است.
کشتی جاسوسی چین کلاس "دونگ دیاو" قادر به انجام عملیات شناسایی همزمان چندین هدف در آب و هوای مختلف است. این کشتی دارای سیستم های الکترونیکی بسیار پیشرفته ای است که فقط کشورهای محدودی مجهز به این فناوری هستند.
هند نگران افزایش حضور و فعالیت نیروی بزرگ دریایی چین در مناطق همسایه خود از جمله احداث چندین بندر از سریلانکا تا پاکستان بوده و معتقد است که این بنادر می توانند به عنوان پایگاه های نظامی برای نیروی دریایی چین مورد استفاده قرار گیرند.
سالانه حدود ۱۲۰ هزار فروند کشتی از منطقه اقیانوس هند و نزدیک به ۷۰ هزار کشتی از تنگه مالاکا تردد می کنند. چین به سرعت در حال افزایش پایگاه های خود در منطقه اقیانوس هند است. سال ۲۰۱۷ اولین پایگاه دریایی این کشور در جیبوتی افتتاح شد.
نیروی دریایی هند مصمم است که با افزایش توان عملیاتی خود منطقه اقیانوس هند را به عنوان سومین اقیانوس بزرگ جهان، تحت کنترل خود داشته باشد.
این منطقه به دلیل اینکه مسیر عبور دو سوم جریان نفت و نیمی از محموله های باری جهان بوده ، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و دهلینو این منطقه را به عنوان حیاط خلوت خود می داند.
نظر شما