به گزارش شبکه سی ان ان، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی به نظر میرسد نسبت به سالهای گذشته بیشتر از همیشه بی نظم تر شده اما در این میان چین رقیب آسیایی می تواند دوباره فرصتی برای با هم بودن و اتحاد مستحکم تر اعضای ناتو به حساب آید.
«ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو در نشست دو روزه لندن گفت: با توجه به اینکه چین به ما نزدیکتر میشود، همه اعضا نیازمند آغاز مجدد اتحاد هستند.
استولتنبرگ درباره چین گفت: «ما آنها را در قطب شمال میبینیم، آنها را در آفریقا میبینیم، میبینیم که آنها سرمایه گذاریهای زیادی را در زیرساختهای اروپا انجام می دهند و البته در فضای مجازی نیز سرمایه گذاری می کنند.»
اظهارات دبیر کل ناتو در حالی صورت می گیرد که سخنان و دیدارهای اخیر میان امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه با دونالد ترامپ رییس جمهوری ایالات متحده نشان دهنده اختلافات اساسی در اتحاد نظامی دوران جنگ سرد است.
در بیانیه نهایی نشست دو روزه سران کشورهای ناتو، اعضای این سازمان به افزایش توانایی بازگشتپذیری جوامع خود و به افزایش ابزارهای خود برای پاسخ دادن به حملات سایبری و تقویت توانایی کشورهای عضو برای بازدارندگی و دفاع در برابر تاکتیکهای ترکیبی که به دنبال تضعیف امنیت و جوامع ناتو است تاکید کردند.
در بیانیه آمده است که افزایش نفوذ چین و سیاستهای بینالمللی آن، فرصتها و چالشهایی را فراهم کرده که باید در ائتلاف ناتو به صورت همزمان به آن رسیدگی شود.
اعضای ناتو در حالی چین را بهانه جدید خود برای ائتلاف مجدد عنوان میکنند که اختلافات جدی مربوط به بودجه دفاعی و سهم هریک از اعضای برای تامین این بودجه این سازمان را با چالشهایی مواجه کرده است.
ترامپ رئیس جمهوری آمریکا که حتی لندن به عنوان نزدیک ترین هم پیمان اروپایی واشنگتن چندان دل خوشی از حضور وی در این اجلاس ندارد، خوابهایی برای تامین بودجه ناتو دیده که از نگاه دیگر اعضای این سازمان، می تواند یک کابوس باشد. ترامپ بدنبال آن است که بخشی از سهم دولت واشنگتن برای تامین بودجه ناتو را به دیگر کشورهای عضو تحمیل کند و آنها موظف خواهند شد سهم خود برای تامین هزینههای گزاف این ائتلاف نظامی را افزایش دهند.
علاوه بر این اختلافها درباره تامین بودجه نظامی ناتو، اظهارات جنجالی ماه گذشته مکرون رییس جمهوری فرانسه در مصاحبه با هفتهنامه اکونومیست که گفته بود ناتو به عنوان یک ائتلاف امنیتی دچار «مرگ مغزی» شده است، مسائل و دست اندازهای جدی دیگری در مسیر نه چندان هموار این سازمان ایجاد کرده است.
این اظهارات مکرون با واکنش «هایکو ماس» وزیر امور خارجه آلمان مواجه شد و او در پاسخ به مکرون گفت ناتو زنده است و درآینده نقش مهمی را در امنیت ایفا می کند و باید بیش از پیش گسترش یابد.
اظهارات رییس جمهوری فرانسه همچنین با واکنشهای انتقادآمیزی از سوی «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو مواجه شد.
اما تنشهای ایجاد شده بعد از حرفهای آتشین مکرون به همین جا ختم نشد. مکرون همچنین نسبت به ادامه تعهد آمریکا به ناتو و امکان اتکای اروپاییها به این کشور ابراز تردید کرده است.
رییس جمهوری فرانسه همچنین از آنکارا انتقاد کرده و گفته بود که «هیچ هماهنگی درخصوص تصمیمگیریهای راهبردی میان آمریکا و سایر اعضای ناتو وجود ندارد. ما شاهد یک اقدام تهاجمی هماهنگنشده توسط یک عضو ناتو یعنی ترکیه به منطقهای (شمال سوریه) هستیم که منافع ما در آنجا در خطر است.»
علاوه بر مسائل یاد شده که خود گواه مجموعه ای از ناهماهنگیها و تنشهای شبه بحران در ناتو است، مجموعه ای از اقدامات ترکیه به عنوان یکی از اعضای این ائتلاف نظامی، از جمله حمله بحث برانگیز ماه گذشته آن به شمال سوریه، خرید سامانه پدافند هوایی اس ۴۰۰ از روسیه و طرح جایگزین کردن خرید جنگندههای سوخو ۳۵ روسیه با جنگندههای اف ۳۵ آمریکایی، ترکیه را به عضو دردسرساز برای ناتو تبدیل کرده وتردیدهایی را درباره امکان خروج این کشور از این ائتلاف نظامی برانگیخته است.
نظر شما