بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، دور جدید مذاکرات آمریکا و طالبان افغانستان در قطر از امروز شروع شده است. محور این گفت و گوها کاهش خشونتها عنوان شده که منجر به مذاکرات در داخل افغانستان و وقوع آتش بس خواهد شد.
سفر خلیلزاد به کابل برای زمینه سازی مذاکرات جدید
«زلمی خلیل زاد» اواخر هفته گذشته در سفر جدید خود برای از سرگیری مذاکره با طالبان به کابل آمده بود و در دیدارهایی جداگانه با مقامات دولتی و رهبران سابق جهادی، آتش بس و از بین بردن پایگاه های طالبان در پاکستان را بعنوان پیشنهاد افغان ها برای رسیدن به صلح دریافت کرد.
زلمی خلیل زاد» فرستاده ویژه آمریکا روز چهارشنبه گذشته وارد کابل شد و در این سفر با رئیس جمهوری، رئیس اجرایی شماری از رهبران سابق جهادی دیدارهایی داشت که در رابطه به از سرگیری مذاکره با طالبان بحث و تبادل نظر کردند.
دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری افغانستان در اطلاعیه ای نوشته است که «محمداشرف غنی» و خلیل زاد شامگاه چهارشنبه در کاخ ریاست جمهوری دیدار و گفت وگو کردند.
**آتش بس و نابود سازی پایگاه امن طالبان در بیرون از افغانستان
در دیدار زلمی خلیلزاد با رییسجمهوری افغانستان، اشرف غنی در باره آتش بس و از بین بردن پناهگاههای امن طالبان در بیرون از مرز این کشور تأکید کرده است.
رئیس جمهوری افغانستان در این دیدار از خلیل زاد به گونه ای جدی خواسته است که آتشبس و از بین بردن پناهگاههای امن طالبان در بیرون از مرزهای این کشور را در نظر داشته باشد. اشاره رییسجمهوری افغانستان به بیرون از مرزهای این کشور در واقع آن طرف «دیورند» در مناطق تحت کنترل پاکستان است و افغانستان همواره ادعا کرده است که طالبان در پاکستان مراکز آموزشی و پناهگاه امن در اختیار دارند.
**صلح اولویت افغانهاست
خلیل زاد پس از دیدار با رییس جمهوری به کاخ سپیدار رفت و عبدالله عبدالله هم با دعوت از شماری رهبران سابق جهادی بطورمشترک با فرستاده ویژه آمریکا بحث و گفت وگو کردند.
دفتر مطبوعاتی ریاست اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان اعلام کرده است که در این نشست، خلیل زاد هدف از سفر خود به افغانستان را تلاشها برای رسیدن به صلح و خواسته های آمریکا و طالبان را مطرح ساخته است.
رهبران سابق جهادی افغان و رئیس اجرایی در رابطه به صلح موضع مشترک داشته و آن را از اولویتهای مهم مردم افغانستان دانسته است.
ریاست اجرایی نیز کاهش خشونت برای رسیدن به صلح پایدار را از پیش شرط های خود دانسته و از مذاکرات آمریکا و طالبان برای رسیدن به صلح حمایت کرده است.
مجلس نمایندگان افغانستان هم پس رسیدن خلیل زاد به کابل و دیدار با رهبران دولت وحدت ملی و رهبران سابق جهادی بر فراگیر بودن هیأت گفت وگو با طالبان تأکید کردند.
**تأکید بر تشکیل هیأت فراگیر
شماری از اعضای مجلس نمایندگان این کشور تصریح کردند که هیأت گفت و گو با طالبان باید از تمام جریانهای سیاسی و نهادهای جامعه مدنی افغانستان و دولت نماینده داشته باشد تا همه در آن با توافق نظر به نتیجه ای مثبت برسند ...
**واکنش طالبان
خلیل زاد دو هفته پیش نیز در قطر با نمایندگان طالبان ملاقات نموده و در رابطه به آغاز دوباره گفت وگوی صلح تبادل نظر کردند اما طالبان پس از سخنان رئیس جمهوری آمریکا در سفری به بگرام افغانستان که گفته بود، مذاکره با طالبان را دوباره آغاز کرده اند و آتش بس را پیش شرط صلح خوانده بود، واکنش منفی نشان داد.
«سهیل شاهین» سخنگوی هیأت سیاسی طالبان در قطر در توئیتی نوشته بود که ابتدا باید توافقنامه سیاسی امضا شود و پس از آن به آتش بس پرداخته شود که آتشبس هم تنها با طرف آمریکایی خواهد بود.
شاهین افزوده بود که آتش بس را طرف افغانستان در گفت و گوی بین افغانستانی مطرح خواهد کرد ... طالبان همچنین آغاز دوباره گفت و گو با آمریکایی ها را رد کرده و گفته بودند که دیدار با خلیل زاد غیر رسمی بوده است.
اما مردم افغانستان طی دو دهه جنگ آمریکا علیه طالبان قربانیان اصلی این کمکش ها بوده و از تأمین صلح پایدار و پایان حضور خارجی ها حمایت می کنند.
**افزایش امیدواری افغان ها به صلح آینده
افغان ها پس از مبادله سه عضو بلندپایه شبکه حقانی در عوض رهایی استادان دانشگاه آمریکایی کابل امیدوار شده اند که شاید مذاکرات صلح مسیر پیشرفت را بپیماید.
نتایج یک نظرسنجی نهاد به نام «بنیاد آسیا» نیز نشان می دهد مردم افغانستان از مذاکرات صلح و چشم انداز پایان جنگ در این کشور امیدوارتر شده اند.
نتایج این نظرسنجی روز سه شنبه گذشته در کابل منتشر شد که از افزایش امیدواری افغان ها نسبت به صلح خبر داد و در نظر سنجی آمده است که خوشبینی افغان ها نسبت به آینده از ۱۶.۴ درصد در سال ۲۰۱۸ به ۲۶.۳ درصد در سال ۲۰۱۹ افزایش یافته است.
در این نظر سنجی ۳۶.۱ درصد پرسش شوندگان معتقد بودند که کشورشان در مسیر درست پیش می رود، ۵۸ درصد آنها با استناد به ناامنی و جرم و جنایت، وضعیت اقتصاد و حاکمیت، نبود زیرساخت و خدمات، مداخله خارجی و بی عدالتی و نقض حقوق بشر، گفته اند که کشور شان در مسیری اشتباه گام برمی دارد.
گفت وگوی آمریکا و طالبان پس از یک سال و ۹ دور در شهریورماه گذشته امسال با کشته شدن یک نظامی آمریکایی در حمله انتحاری طالبان در کابل به تعلیق شد.
هرچند رئیس جمهوری آمریکا از این حادثه به صراحت اعلام کرد که گفت وگوی صلح با طالبان دیگر مرده است اما اکنون خلیل زاد تلاش های خود را آغاز کرده است که تا مرده را دوباره زنده کند
نظر شما