به گزارش مرکز رسانه قوه قضاییه، حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی روز شنبه با حضور در دانشگاه تهران ضمن تسلیت به مناسبت وفات حضرت فاطمه معصومه (س) و با گرامیداشت روز دانشجو تاکید کرد: جریان دانشجویی کشور باید به عنوان جریان آگاه، بابصیرت، زمانشناس، دردآشنا و دغدغهمند نسبت به مسائل اجتماعی و سیاسی بماند و نقش دانشجویان در این عرصه بسیار تعیین کننده است.
وی گفت: ۱۶ آذر نماد ضد استکباری، ضد استبدادی و ضد استعماری دانشگاه و دانشجو است و این نماد نقش دانشجو و دانشگاه را در شناخت نیازها و ایفای نقش برای رفع نیازها نشان میدهد.
رئیسی با بیان اینکه ۱۶ آذر روز احساس خطر دانشگاه و دانشجویان نسبت به خطر نفوذ بیگانگان بوده است، گفت: ۴ ماه بعد از ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ و حادثه آمدن معاون رئیس جمهور وقت آمریکا و احساس مسئولیت دانشجویان به اینکه امروز ایران تحت نفوذ آمریکا قرار خواهد گرفت، دانشجویان فریاد برآوردند و در این راه چند تن به شهادت رسیدند و این بصیرت و هوشیاری را ثبت کردند.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: دانشجویان در جریان جنبش دانشجویی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و در دفاع از انقلاب اسلامی و هشت سال جنگ تحمیلی نقش خود را به موذنان و کسانی که آرمانخواه و عدالتخواه هستند ایفا کردند و مانند برخی از تلاشگران و سخنرانان به دنبال کسب قدرت و نام و نشان نیستند بلکه دنبال تحقق یافتن آرمانهای بلندی هستند که این امر، امر مبارکی است.
رئیسی ادامه داد: بحث از جناح و جریان سیاسی خاص نیست، جریان دانشجویی ما باید جریان دلداده به انقلاب و نظام باشد، هر ایراد و اشکالی را برنتابد و در این زمینه احساس مسئولیت کند که این امر مبارکی است.
وی با تبریک مجدد روز دانشجو گفت: البته بنده با دانشجویان دانشگاه بیارتباط نیستم و با اطلاعیههای عزیزان که در مواقع مختلف صادر میشود و از طرف دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها برای بنده ارسال میشود، آگاهی مییابم. البته شاید این اطلاعیهها برای مدیران دیگر نیز ارسال شود، بنده این مواضع، دیدگاه و نظرات و دغدغهها را با دقت میخوانم و از بعضی از دغدغهها که ممکن است در رسانهها مطرح نشود، اما دغدغه جوانان و دانشجویان است خودم را موظف میدانم مطلع شوم چرا که اطلاع ما مسئولان از این موارد ضرورت دارد.
رئیس قوه قضاییه ضمن تشکر از دانشجویان، مدیران و اساتید و دانشجویانی که به دلیل محدودیت مکان در جلسه حاضر نیستند، گفت: نکاتی که بیان کردید برخی به عنوان توصیه به بنده به عنوان مسئول بود لذا در مورد آنچه که جنبه توصیه داشت لازم به مرور در اینجا نیست.
رئیسی ادامه داد: اگرچه همه مسئولان در نظام موظف به اجرای عدالت هستند، اما دستگاه قضایی دستگاه بسیار مهمی برای اجرای عدالت است، ما در مورد آنچه که در زمینه پیشانی نظام و دستگاه قضایی مطرح کردیم چند برنامه در دوره تحولی دادیم.
اولین نکته در رابطه با تحول دستگاه قضایی موضوع اجرای عدالت است
وی گفت: اولین نکته در رابطه با تحول در دستگاه قضایی موضوع اجرای عدالت است. عدالت در مبانی دینی ما بعد از توحید گستردهترین مفهوم است، اما در اینجا بحث ما از عدالت بحث ثبوتی نیست بلکه در اینجا بحث ما عدالت اجرایی است که در مورد عدالت و فرج، عدالت و معاد، عدالت قضایی، عدالت اجتماعی و عدالت سیاسی بحثهای گستردهای وجود دارد، اما در رابطه با اجرای عدالت اولین گام در این رابطه قانون عادلانه است مجریان عادل هستند که میتوانند شیرینی عدالت در کام مردم ایجاد کنند و حتما در این رابطه اقدام به موقع و زمانشناسانه بسیار اهمیت دارد.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه عدالت باید به صورت یک گفتمان غالب و رایج در همه سطوح نظام دربیاید گفت: باید معلوم شود مهمترین هدف دولت اسلامی در جامعه اجرای عدالت است. برای تفاهم در اجرای عدالت باید روی اجرای قانون توافق کنیم و بگوییم به هر میزان به قانون عمل شود به عدالت نیز عمل خواهد شد و به هر میزان قانون نقض شود عدالت نیز نقض میشود و اجرای قانون همگان محور قرار دهند.
رئیسی تصریح کرد: هیچگونه بیقانونی، هیچ دور زدن قانون و تخلف از قانون را هیچ کس در هیچ جایگاهی به خود اجازه ندهد و احساس شود که امروز بیقانونی یک امر ناپسند و ضد ارزش است لذا امروز اجرای عدالت یکی از نکات محوری است و در این رابطه گفتمان غالب در دانشگاهها باید اجرای عدالت باشد.
وی ادامه داد: اگر ببنید در کرسی های آزاد اندیشی و اعلام نظرات و دیدگاهها و نظرات با قانون فاصله داریم باید نسبت به آن پیگیری و گوشزد کرد.
رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه مسئله شفافیت امر بسیار مهمی است گفت: از مردم بودن و محرمانگی امر مهمی است، در مورد یکسری مسائل امنیتی این موضوع متفاوت است و مورد اختلاف نیست اما نسبت به مسائلی که مردم باید مطلع باشند این موارد میتواند زمینه اجرای عدالت را فراهم نماید.
رئیس قوه قضاییه گفت: فساد را نباید در هیچ کجای جامعه اسلامی قبول کرد، فساد با شاخصه عدالت گستری نظام سازگار نیست فساد ظلم به مردم و نظام است و امر مردودی است، جمهوری اسلامی ایران نظامی مبتنی بر احکام دینی و عمل به وظایف است اما امکان خطا و اشتباه ممکن است، اشتباه یک امر است فساد امر دیگری است.
وی تاکید کرد: نمی توان از فساد و دست اندازی به حقوق بیت المال، دزدی، ارتشا، پورسانت و رانت خواری گذشت. تا امروز باید همه دستگاه ها در کشور با فساد مبارزه کنند بعضی می گویند دستگاه قضایی فقط بگیرو ببند می کند بله وظیفه ما برخورد با مفسدین است و برخورد هم خواهیم کرد.
ساختارهای فسادزا باید از بین برود
رئیسی اضافه کرد: ساختارهای فسازا باید از بین برود بعضی از خصوصی سازی ها به صورت جدی بر فنا دادن اموال مردم و بیت المال است.
رئیس قوه قضاییه در ادامه اظهارات خود تاکید کرد: حتما جرم سیاسی غیر از جرم امنیتی است. من این موضوع را پیشتر هم اعلام کرده بودم و نه اینکه در این جلسه اعلام کنم، چون اینجا دانشگاه است. بنده از اولین روزی که آمدم این موضوع را اعلام کردم که باید بین جرم سیاسی و امنیتی تفاوت قائل شد. البته در قانون هم این مقوله همین طور است.
وی با اشاره به جریانات کارگری و دانشجویی در کشور و تحت تاثیر قرار گرفتن آن با جرم سیاسی و امنیتی گفت: ما بین این مسائل فرق میگذاریم. البته مقام معظم رهبری چند سال قبل هم فرمودند من از دانشگاه گله دارم. رهبری عنوان داشتند: چرا برخی میخواهند دانشجو و دانشگاه سیاسی نباشد؟ دانشجو باید سیاسی باشد. - سیاسی یعنی عضو فلان گروه و فلان دسته سیاسی باشد، خیر- سیاسی بودن دانشجو بدین منظور است که جامعه را بشناسد و نیاز جامعه را بداند و متناسب با نیاز جامعه حرف بزند و رفع نیاز کند.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: به اعتقاده بنده مهمترین سیاسیون ما شهدای عالیقدر دانشجویی ما هستند، شهدای دانشجویی ما نیاز جامعه را خوب شناختند و حاضر شدند خطر کنند و جانشان در این امور بگذارند بنابراین این دانشجوی سیاسی است. دانشجوی سیاسی این نیست که با حرفهای روشنفکرانه جامعه را به فرهنگ، اخلاق و راه غربی گرایش دهد.
رئیسی بیان داشت: دانشجوی سیاسی دانشجویی است که جامعه را بشناسد و بتواند بر اساس نیاز و خواست جامعه حرکت کند.
وی با بیان اینکه امروز یکی از مسائل مهم و خواست جامعه اجرای عدالت است، بیان داشت: وقتی میگوییم عدالت؛ عدالت برای چه کسی است؟ باید دانست این عدالت برای هر کس و برای همه آحاد ملت است و، چون چتری بر سر همه ملت قرار گرفته است. این مسئله برای کسی که سنی باشد و یا شیعه و یا گویشش ترک باشد یا بلوچ فرقی ندارد. اجرای عدالت برای هر کسی که دارای عقیده و نظر سیاسی باشد صدق میکند. امروز عدالت باید چتری بر سر همه ملت ایران باشد.
رئیسی با بیان اینکه عدالت به مانند امنیت است، اظهار داشت: شما وقتی میگویید امنیت یعنی امنیت برای همه بنابراین عدالت هم برای همه و هر کس صدق میکند بنابراین این خواست خواست مهم و قابل توجهی است.
رئیس دستگاه قضا ادامه داد: مسئله آزادیهای مشروع یکی از وظایفی است که باید از آن پاسداری کرد.
وی در ادامه با اشاره به توجه به کرامات انسانی بیان داشت: در این زمینه رهبری در حکمی به بنده دادند کرامات انسانی را با تعبیر مردمی بودن عنوان کردند. آقایان و خانمها مردمی بودن بدین معنا نیست که از وجود مردم در میتینگهای سیاسی استفاده کنید و یا از عبارت مردمی بودن در مسائل تشریفاتی بهرهبرداری کنید، چرا که امام (ره) فرمودند میزان رای ملت است. حقیقتا به مردم هم معتقد بودند و بنده هم به شما میگویند حقیقتا مقام معظم رهبری به ملت و رای مردم اعتقاد دارند و ما هم به عنوان سربازان میگوییم که توجه به نگاه مردم مهم است.
وی با بیان اینکه ما همواره مسئله کرامت انسانی را در دادگستری عنوان کردیم بیان داشت: ما این مسئله را هم در بین همکاران و در بین همه بخشها عنوان کردیم که باید رعایت شود. کرامات انسانی باید در کرامت به قاضی، کارمند، کارشناس و مراجعهکننده مدنظر قرار گیرد.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه مدیران باید ابتدا خود را پاسخگو به خدا بدانند بیان داشت: مدیران در گام بعدی باید به تمام مردم پاسخگو باشند و در گام بعد به ارباب رجوع پاسخ دهند و در گام نهایی به سازمانها و سلسله مراتب مدیریتی و نظارتی پاسخ بدهند.
رئیسی در ادامه با اشاره به تشکیل شورای هماهنگی قوا بیان داشت: در این زمینه باید گفت که در سال ۹۶ مشکلاتی درباره ارز و مسائل اقتصادی در کشور پیش آمد و زمزمههایی بود گفته میشد جمعی تشکیل شود که از این طریق به دولت کمک شود؛ در این بین برخی موضوع دولت در سایه را مطرح کردند و با این حال موارد مختلفی عنوان شد، اما مقام معظم رهبری تاکید داشتند که دولت بماند به وعدههای خود به مردم عمل کند. رهبری عنوان کردند که دولت اختیارات لازم را دارد که اگر در جایی مشکلی داشت میتواند از شورای هماهنگی اقتصادی قوا همکاری بگیرد تا در انجام وظایفش مشکلی وجود نداشته باشد؛ بنابراین شورای هماهنگی قوا به نحوی اتمام حجتی است برای اینکه کسی نگوید من اختیار نداشتم و یا مشکلی وجود داشت.
وی با اشاره به تصمیمگیری افزایش قیمت بنزین در شورای هماهنگی قوا بیان داشت: این طرح را دولت به شورا آورد. این طرح پیشنهاد دولت بود و در واقع این موضوع ارتباطی به شورای هماهنگی نداشت چرا که قانون دولت را موظف به این امر کرده بود با این حال آقایان فرمودند که این طرح را برای هماهنگی سه قوه به این شورا آوردند.
رئیسی افزود: وقتی که ما از اصلاح ساختاری فساد سخن می گوییم یعنی نباید مالیاتها را به نحوی تنظیم کنیم که فرار مالیاتی صورت بگیرد و افرادی با درآمدهای بالا حاضر نباشند حقوق دولت را پرداخت کنند. شما در تلویزیون چقدر دادگاه هایی را دیده اید که به خاطر معوقات بانکی برگزار شده است. آقایی که اخیرا ما او را دستگیر کردیم و از افراد شاخص است سه هزار میلیارد به بانک بدهکار است و نقل است که سالها دنبال ایشان بودند که بدهی اش را پس بدهد. ما گفتیم ایشان باید بازداشت شود و او بازداشت شد، همانطور که آقای سخنگو هم اعلام کردند هنوز که این پرونده را به دادگاه نداده ایم جمعا دو هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان توسط بانکها دریافت و وصول شده است که این روند بعد از این هم ادامه خواهد داشت. چرا باید معوقه بانکی بوجود بیاید؟ بانک و بانکدار باید مثل پول خودش و حتی بالاتر از آن با پول ملت برخورد کند نه اینکه اول پول را به دست طرف بدهد بدون آنکه بداند امکانات او چیست و او با این پول میخواهد چکار کند.
رئیس قوه قضاییه افزود: نقدینگی کشور با افزایش فعلی که مشکلات زیادی ایجاد کرده است اگر به طرف تولید برود جای هیچ دغدغه ای نخواهد داشت اما اگر به طرف دلالی برود و به دست کسی بیفتد که پول را بگیرد و به جای آبادی کارخانه به سراغ دلالی برود مشکلات مضاعف برای کشور ایجاد می شود. لذا بخش اعطای تسهیلات از جمله ساختارهایی است که حتما باید اصلاح شود.
رئیسی گفت: وقتی که می گویم ساختارها باید اصلاح شود یعنی دیگر ما هر روز شاهد یک پرونده روی میزمان نباشیم. فضا سازی می کنند و می گویند مگر با بگیر و ببند درست می شود؟ عرض کردم که حتما اگر جایی فساد باشد، فریاد و اعلام و حساسیت دانشجویان و اقدام ما به عنوان دستگاه قضایی کاخ مفسدان را ویران و خانه مستضعفان را آباد خواهد کرد.
وی با بیان اینکه معنای پیشگیری این است که ساختارها اصلاح شود، گفت: اگر معوقات بانکی نداشته باشیم طبیعی است که دیگر دادگاه های آن را نخواهیم داشت اصلاح ساختارها یعنی کاری کنیم که دیگر فرار مالیاتی وجود نداشته باشد نه اینکه یک آقای کارمند قبل از دریافت حقوق مالیات آن را بدهد و از سوی دیگر آن کسی که ما می دانیم درآمدش در کشور چگونه است و شما هم بی اطلاع نیستید مالیات خودش را ندهد. الان مسائل به شکلی نیست که کسی متوجه نشود چه خبر است.
رئیس قوه قضاییه اظهار کرد: درپرونده ای که ما به عنوان واردات ۴۴۰ ماشین آن را بررسی و کارشناسی کردیم مشخص شد که تعداد این ماشینها ۴۴۰ دستگاه نبوده بلکه بیش از ۴ هزار ماشین مدل بالا به کشور وارد شده بدون اینکه ذره ای مالیات پرداخت و حقوق دولت داده شود. باید با این موارد برخورد شود.
رئیسی ادامه داد: اراده جدی قوه قضاییه این است که با این موارد با اطلاع رسانی برخورد شود نه اینکه فقط در اتاق خودمان بنشینیم و هیچ گونه اطلاع رسانی انجام ندهیم. ما ا طلاع رسانی در رابطه با این پرونده ها را ضروری می دانیم و تاکید داریم که مردم را باید در جریان بگذاریم بعضی از مواردی که شما دانشجویان در این جلسه گفتید نیز در حال بررسی است. ما در قوه قضاییه هیچ پرونده ای را زیر میز نخواهیم گذاشت و همه پرونده ها روی میز است.
وی بیان کرد: من در جلسات سه قوه اعلام کردم و اینجا هم در جمع شما دانشجویان و دغدغه مندان کشور اعلام می کنم، آقایان به من گفتند راهبرد شما چیست و می خواهید چه کار کنید. من آنجا راهبردم را گفتم و به شما نیز می گویم ما بنا داریم که هر پروندهای که دغدغه مردم شده باشد را در قوه قضاییه رسیدگی کنیم و مردم را در جریان این رسیدگیها قرار دهیم. این دغدغههای مردم ممکن است یا از طریق رسانه ها یا سخنرانیها یا نقل قول یک دولت از دولت قبل و یا نقل قول یک مجلس از مجلس قبل ایجاد شده باشد.
رئیس قوه قضاییه گفت: نباید اجازه دهیم که مدیران و مسئولان کشور انگ زنی و اتهام زنی انجام دهند. خط قرمز ما در قوه قضاییه این جناح و آن گروه و آن دولت نیست بلکه خط قرمز ما بی استناد سخن گفتن و بی استناد حکم دادن است. خط قرمز ما این است که بی دلیل و بی استناد نه سخنی گفته شود و نه اتهامی زده شود.
رئیسی بیان کرد: ما معتقدیم جلوی کسی که بدون دلیل و سند اتهام زنی می کند را باید گرفت. افراد و مسئولان باید از هرگونه (مورد اتهام قرار گرفتن) مصون باشند و یکی از راه های صیانت بخشی همین راهی بود که اقدام کردیم و آیین نامه رسیدگی به اموال مسئولان را ابلاغ کردیم. مجلس شورای اسلامی ۴ سال پیش قانون رسیدگی به اموال مسئولان را نوشت ولی آن قانون اجرا نشد و بنده آمدم و گفتم که آیین نامه این قانون باید نوشته شود و آیین نامه نوشته شد و آن را ابلاغ کردیم و امروز هم همه مسئولان اموال خود را در قالب این آیین نامه وارد میکنند. یکی از راه های صیانت بخشی مسئولان که استقبال خوبی نیز از آن صورت گرفته همین خود اظهاری اموال مسئولان است که در آن مسئولان اموال خود را هم قبل و هم بعد از مسئولیت اعلام میکنند.
وی با بیان اینکه دفاع از آزادیهای مشروع از جایگاه ویژهای در برنامههای قوه قضاییه برخوردار است تصریح کرد: آزادی را ما ندادیم بلکه خدا به همه داده است. این آزادی شامل آزادی فکر، اندیشه، بیان، قلم و ... است. البته همچنان که محدودسازی آزادی دچار اشکال است اگر بسیار بی ضابطه و بدون قانون و به صورت ولنگاری به آزادی پرداخته شود باز هم آزادی دچار آسیب می شود. آزادی همان است که قانون اساسی آنها را برای همه آحاد مردم برشمرده است و ما معتقدیم که این آزادی تضمین کننده همه خواستههای ملت و اجرای عدالت و مبارزه با فساد در کشور است.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاه ها را باید تقویت کرد، گفت: عزیزان دانشجو باید دیدگاهها و نظرات خود را آزادانه بیان کنند البته در این قضیه توهین به هیچ کس و انتقاد به همه را دانشجویان باید رعایت کنند. انتقاد، اصلاح گری، سوال کردن، مطالبه گری و پیشنهاد کردن، همگی امور درستی هستند و باید از آنها دفاع کرد و حتما بدانید که مسئولان باید در همه ردهها این امور را برای خود مغتنم بشمارند.
رئیسی با بیان اینکه دفاع از حقوق عامه وظیفه دستگاه قضایی است گفت: دفاع از آزادی های مشروع وظیفه همه است و باید آزادیهای مشروع برای همه از جمله مردم، دانشجویان، کارگران و ... به رسمیت شناخته شود. ما بین اعتراض کننده و اغتشاشگر فرق می گذاریم و بین جرم سیاسی و جرم امنیتی تفاوت قائل می شویم. ما میان یک رسانه یا یک دانشجو یا یک استاد یا یک فعال مدنی و سیاسی و اجتماعی که سخنی به خطا گفته است با آدمی که به دنبال براندازی واخلال در امنیت است فرق قائل می شویم.
رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه بخشی از مسئله تصمیمگیری درباره افزایش قیمت بنزین نیاز به مصوبه شورای هماهنگی قوا داشت، تاکید کرد: آن بخشی که نیاز به مصوبه داشت این بود که درآمدهای حاصل از افزایش قیمت سوخت باید سه الی چهار قسمت شود؛ یک بخش به دست مردم، یک بخش در تولید و یک بخش هم در ارتباط با مسائل مربوط به انرژی مد نظر قرار گیرد. پیشنهاد دولت در این زمینه این بود که درآمد حاصل از این قضیه به دلیل مسائل اقتصادی به مردم داده شود که این مسئله احتیاج به مصوبه داشت بنابراین این بخش مربوط به مصارف مدیریت قیمت سوخت بود.
وی در ادامه با اشاره به نحوه اجرای طرح مدیریت سوخت در کشور گفت: در اجرای این فرمان پیشینهای همچون هدفمندی یارانهها را داشتیم. باید دانست در رابطه با اجرای این طرح زمینههای لازم باید مد نظر قرار میگرفت، این مسئله هم زمینههای اقتصادی و هم اجتماعی داشت.
رئیس دستگاه قضایی با اشاره به توجه به زیرساختهای اجرای طرح مدیریت سوخت بیان داشت: البته در این زمینه برخی زیرساختها پیشتر آماده بود همچون کارت سوخت که آقایان آن را از دستور کار خارج کردند که البته باید دید دانشگاه در زمانی که این مسئله رخ داد آیا جلسهای، اعلامی و یا اعتراضی کرد و یا خیر. با این حال برای اجرای این طرح لازم بود اقناع عمومی مدنظر قرار گیرد. البته بنده به صورت غیررسمی مطلع شدم که این طرح قرار است انجام شود. بنده وقتی چند روز قبل از اجرای این طرح مطلع شدم یک نامه رسمی به دفتر رئیس جمهور ارسال کردم که در ان نامه عنوان داشتم: «شنیدم این طرح (افزایش قیمت سوخت) قرار است اجرا شود، اما نه افکار عمومی آماده است و نه اقدامات مقدماتی مهیا شده است؛ بنابراین بنده این هشدار را در یک یادداشت رسمی به دولت منعکس کردم و گفتم ممکن است این مسئله عواقبی را در پی داشته باشد. البته بعدها شنیدم که برخی وزرا در دولت، دستگاههای امنیتی و اجرایی هم نظراتی در این زمینه داشتند با این حال این طرح اجرا شد و اعتراضات مردم برانگیخته شد.
رئیسی با بیان این که طرح مدیریت مصرف سوخت برای نخبگان و مردم تبیین نشده بود تاکید کرد: این نکته نکته قابل توجهی است که بنده معتقدم که باید اعتراض مردم در این زمینه کاملا شنیده شود البته در این بین دشمنان هم فکر کردند که میتوانند این مسئله را بهانه قرار داده و بر موج اعتراض مردم سوار شوند.
وی با بیان اینکه دشمنان کشور ناامنیهایی را در طی اجرای طرح افزایش قیمت بنزین در کشور ایجاد کردند گفت: دشمنان به مال و اموال عمومی صدمه زدند. آنچه که بنده باید در این زمینه مطرح کنم این است که اعتراض مردم همواره جای خود را دارد.
رئیس دستگاه قضایی با اشاره به فرمان رافت اسلامی مقام معظم رهبری در این موضوع بیان داشت: با فرمان رافت اسلامی که مقام معظم رهبری فرمودند، مسئله حل است. ما هم در همان اوایل نسبت به جمعیتی که بازداشت شده بودند به سرعت اقدام کردیم و کسانی که تقصیر نداشتند آزاد شدند، اما طبیعتا کسانی که به اموال عمومی صدمه زدند باید در جای خودش مورد رسیدگی قرار گیرد.
رئیسی با اشاره به اظهارات خود در سفر اخیر مسئولان قضایی به اصفهان گفت: بنده در سفر اخیرم به اصفهان عنوان کردم: «رفراندوم پیشکش مردم را در جریان اجرای طرحها و تصمیمات بگذارید» بنابراین ما تجربه داریم و شما هم قطعا این تجربه را دارید لذا هر جا ما از مردم کمک گرفتهایم و با مردم به صورت صمیمی مطالب را در میان گذاشتهایم مردم بهترین پشتوانه ما بودند چرا که مردم بهترین پشتوانه اجرای طرحها هستند.
وی با اشاره به برخورد با مفاسد بیان داشت: بنده در زمینه برخورد مفاسد در دفترم ننشستهام و بگویم من میخواهم با فساد مبارزه کنم لذا بنده همه را به همکاری میطلبم.
رئیس دستگاه قضایی تصریح کرد: جریان دانشجویی کشور باید پای مبارزه با فساد بیاید. تمامی نخبگان، تمامی قوا و مسئولان و هر فردی که دغدغه نظام و کشور را دارد باید پای مبارزه با فساد بیاید. ما یقین داریم همچنانی که ملت ما در عرصههای مختلف کارهای بزرگ کردهاند در این زمینه هم با عنایت به خدا و با شعار ما میتوانیم حتما موفق خواهیم شد.
رئیسی با اشاره به پرونده سکه ثامن گفت: در برخی از پروندهها منابعی را از مردم گرفتهاند که یک عدد نیست بنده در طی مدتی که در قوه قضاییه هستم تقریبا با بیش از ۵۰ مورد از این پروندهها برخوردم.
رئیس قوه قضاییه در ادامه صحبتهای خود در رابطه با پرونده سکه ثامن گفت: دولت نباید اجازه دهد این پول جمع کردنها با روشهای فریبکارانه از طریق ثروت مردم صورت گیرد.
وی ادامه داد: در این پرونده افرادی بودند که از یک میلیارد تا ۵۰۰ میلیون و تا حتی از ۱۰ میلیون تا دو میلیون پول گذاشته بودند و الان دستگاه قضایی با یکسری از پروندهها مواجه شده است. البته یکسری اموال وجود دارد، اما اگر این اموال را نیز با قیمت آزاد به فروش برسانیم باز هم طلب طلبکاران را نمیدهد که سکه ثامن از این قبیل پروندههاست.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: البته ما تلاش داریم با همکاری مالباختگان اقداماتی را انجام دهیم؛ ناگفته نماند که بعضی از پروندهها نیز مانند پرونده پدیده شاندیز و میزان رسیدگی شده است، اما همچنان بعضی از پروندهها مانده است که قصد داریم با مشورت بعضی از متخصصان اقتصادی و مشورت با مالباختگان و شکات این موضوع را پیگیری کرده تا مرتفع شود.
رئیسی در ادامه در پاسخ به سئوالی پیرامون فساد درون قوه قضاییه بیان کرد: ما از ابتدا نیامدیم بگوییم که بعد از ۹ ماه قرار است این کار را انجام دهیم بلکه در همان ابتدا دیدیم مبارزه با فساد درون قوه از همان ابتدا صورت گرفت.
وی درباره برخی درخواستها مبنی بر اعلام اسامی قضات فاسد گفت: در قانون صراحتا اعلام شده که پروندههای اقتصادی بعد از قطعیت حکم باید اعلام شود که این موضوع الزام دارد و دست قاضی نیست؛ اما قاضی فاسد یا متخلف دارای دو نکته است. نخست آنکه برخورد او از نظر انتظامی یا اداری دچار مشکل شده که باید از کار برکنار شود بنده که میخواهم به قاضی ابلاغ دهم در وهله اول ویژگی عدالت قاضی است و زمانی که گزارش به دست ما برسد که این عدالت مخدوش شده است ما باید وی را از دستگاه قضا حذف کنیم که البته برخی از برخوردها در این مرحله اول قرار دارد یعنی مرحله انتظامی رسیدگی به قضات.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: در این راستا به محض آنکه گزارشهای قطعی به ما برسد که این قاضی در معرض آسیب قرار گرفته و عدالت وی از نظر ما مخدوش است، در وهله اول بنده ابلاغ قضایی وی را لغو خواهم کرد و او را از قضاوت عزل میکنم.
رئیسی ادامه داد: از سویی دیگر نسبت به اصل فساد و اصل پروندهای که انتظامی نیست وکیفری بوده این بخش کیفری پرونده مانند همه افراد دیگر رسیدگی خواهد شد چرا که وی دیگر قاضی نیست و هر زمان که پرونده به قطعیت رسید نام وی میتواند اعلام شود؛ اما در بخش انتظامی ما کارهای مربوط به آن را انجام میدهیم و من بارها به همکاران سلامت قضایی را تأکید کردهام.
وی درباره سوال دانشجویان مبنی بر سازمان بازرسی گفت: زمانی که ما آمدیم برخی از مدیران را در بخشهای مختلف و به دلایل عدیدهای از جمله آنکه برخی از مدیران از زمان پنج سالهشان گذشته بود و از آنجاییکه در برخی از سازمانها نیز میخواستیم خون جدیدی در رگهای آنجا جاری شود، حتی در استانها نیز جابه جاییهایی صورت گرفت که البته باز هم این جا به جاییها ادامه دارد تا جایی که جریان تحول تحقق یابد.
رئیس قوه قضاییه گفت: جابه جاییهای ما در دستگاه قضایی پایان نپذیرفته است و همچنان برای اجرای تحول جابه جایی خواهیم داشت تا تحول رخ دهد.
رئیسی درباره سوال دانشجویان مبنی بر پرونده افرادی که مسئولیت دارند یا مسئولیت داشتند، گفت: من قبلا هم گفتم ما بعضی از فعلها را جرم میدانیم و معتقد هستیم برخی از ترک فعلها خسارتش بیشتر از فعلها است؛ گاهی یک مسئول یک ترک فعلی انجام میدهد و آنچنان خسارتی به کشور میزند که از بسیاری از افعال خسارت آورتر است؛ لذا بنای ما آن است که به همه این مسائل رسیدگی کنیم.
رئیسی درباره رسیدگی به پروندههای خاص از جمله پروندههای درون قوه قضاییه و پروندههایی که مربوط به شرکتها و پرونده ١٨ میلیارد دلار گفت: این هم مشمول کلیتی است که گفتم؛ ما در مورد این پروندهها از جمله این پرونده خاص کار کارشناسی انجام میدهیم و کارشناسان نیز کار میکنند تا پرونده برای رسیدگی آماده شود.
وی درباره شوراهای عالی که گفتید قوه قضاییه در آنجا عضویت دارد، تاکید کرد: بنای ما این است که در شورای عالی حضورمان فعال باشد و هرگز در شوراها نمایندگان قوه قضاییه منفعل نخواهند شد.
رئیس قوه قضاییه درباره سوال دانشجویان پیرامون فعالیت رسانه و خبرگزاری میزان، افزود: تفاهم با افکار عمومی از ضرورتها و پیوستهای مهم مبارزه با فساد و اجرای عدالت است من حرف شما را کاملا حرف فنی و تخصصی میدانم؛ مساله رسانه و افکار عمومی یکی از ضرورتهای ما است که اشاره شد من به دوستان و همکاران گفتم که جلساتی همانند جلسات امروز را روسای کل دادگستریها و مسئولان در استانها در بخشهایی که سازمان با افکار عمومی و نخبگان و دانشجویی و سازمان در ارتباط هستند داشته باشند.
وی تاکید کرد: این برای ما یک فرصت است؛ ما با ادبیات دانشجویی نا آشنا نیستیم البته ممکن است تا حدی لحن و ادبیات متفاوت باشد، اما من معتقدم، چون از در دغدغه مندی و دلسوزی است لذا نگاههای دغدغهمند حتما با پیگیری و پیشنهاد مورد استقبال است و من و همکارانم حتما بهرهمند خواهیم بود.
گفتنی است رئیس قوه قضاییه از یکی از دانشجویان که تلاش برای طرح سوال داشت، خواست سوال خود را مطرح کند.
در ادامه رئیس قوه قضاییه گفت: من از شما دانشجویان یک سوالی دارم؟ آیا آقا در شبهای ماه رمضان برای شما جلسات نمیگذارند تا صحبتهای شما را گوش دهند؛ امثال من به عنوان یک طلبه نحوه پاسخگویی به مردم را از ایشان آموخته ایم.
وی ادامه داد: ایشان در همین قضیه بعد از درس خارج فقه این قضیه را تبیین کردند و گفتند صف مردم جدا است و اعتراض آنها را شنیدیم، اما اغتشاشات و آشوبگری چیز دیگری است؛ نمیخواهم شعار دهم، اما رهبری حداقل هفتهای یک شب گاهی هم هفتهای دوشب به خانه اکثر خانواده شهدا، خانوادههایی که یک شهید تا چند شهید داده اند میروند و با تمام اعضای خانواده صحبت میکنند. این موضوع نه برای زمانی است که ایشان رهبر شده اند و زمانی که رئیس جمهور نیز بوده اند این کار را انجام میدادند.
رییسی افزود: زمانی که من در تولیت آستان قدس بودم این را به شما شهادت میدهم که شاید بی تشریفاتترین رفت و آمدی که ایشان در خیابانهای مشهد داشتند در بین تمام مسئولان است؛ لذا مردمی بودن، پاسخگو بودن و بودن با خانواده شهدا و رزمندگان و دغدغه داشتن نسبت به مردم از مواردی است که رهبری بارها به ما مسئولان نیز تذکر داده اند و پیگیر خواستههای مردم بوده اند.
رئیس قوه قضاییه گفت: امام راحل نیز دغدغه مردم را نیز داشتند، آیا میتوانید در تمام کتاب های ایشان بندی را پیدا کنید که امام مردم را به خود دعوت کرده است؟ خرمشهر آزاد شد و فرمودند خدا آن را آزاد کرد و تمام پیروزیها را از آن خدا میدانستند. شما اگر به سخنان رهبری نگاه بیندازید میبینید که همه موفقیتهای این کشور را به خدا نسبت میدهند؛ این یک نماد و شخصیتی است که از او و در مشی و سیره او چیزی است که جز خدا نمیبیند و دلیل محبوبیت او نیز همین است.
اظهارات نمایندگان تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران
امین نوریان نماینده جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران در این مراسم با خوشامدگویی به رئیس قوه قضاییه یاد و خاطره شهدای ۱۶ آذر ۱۳۳۲ را گرامی داشت و با اشاره به ویژگی استکبارستیزی جنبش دانشجویی، افقهای پیش روی ایران اسلامی را در دهه پنجم انقلاب اسلامی برای جوانان روشن و امیدبخش توصیف کرد.
نماینده جامعه اسلامی دانشجویان تصریح کرد: کشورمان پیش از اینکه به تأیید و اشاره قدرتهای جهانی و حضور سرمایههای خارجی نیاز داشته باشد به ایمان به مردم، اعتقاد به جوانان و نگاه به درون احتیاج دارد؛ امری که علیرغم بیانات امام راحل(ره) و تاکیدات امام خامنهای در سالهای اخیر مغفول دستگاههای اداری، اجرایی و قانون گذاری مان شده است.
نماینده جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران اضافه کرد: حضور حضرتعالی به عنوان سکاندار دستگاه قضا در یک سال اخیر و اهتمام به رفع نواقص عدلیه که پناهگاه مظلومان و مجازاتگر ظالمان و قانون ستیزان است، نشان داد که اصلاح و تغییر در سطوح خرد و کلان شدنی و طعم شیرین خدمت رسانی به هموطنان عزیزمان چشیدنی است.
وی گفت: سالهاست جریانی در کشور پدید آمده که از آن به مافیای قدرت و ثروت یاد میشود که مهمترین اخلالگر در مطالبه عدالت میباشد. با تقدیر از اقدامات اخیر قوه قضاییه تاکید میکنیم که عطوفت با کسانی که حق مردم را ضایع کرده و با آبروی نظام اسلامی بازی میکنند، در هر سطح و جایگاهی نابخشودنی است.
تشکر رئیس دانشگاه تهران برای آزادی دانشجویان که اتهامات امنیتی داشتند
رئیس دانشگاه تهران نیز در این مراسم گفت: از صمیم قلب از تصمیم آقای رئیسی و موافقت رهبر انقلاب برای آزادی دانشجویان که اتهامات امنیتی داشتند، نهایت تشکر را دارم.
وی افزود: این فضای شنیدن نظریات مختلف باید در دانشگاه به وجود بیاید.
نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی دانشگاه تهران به بیان نقطه نظرات خود پرداختند
محمد حسن معصوم زاده، نماینده انجمن اسلامی دانشجویان مستقل، امین نوریان نماینده جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، علی طلوعی نماینده بسیج دانشجویی، علی اسکندری نماینده جنبش عدالتخواه دانشجویی آرمان به بیان نقطه نظرات خود پرداختند.
نظر شما