۲۱ آذر ۱۳۹۸، ۱۲:۰۸
کد خبرنگار: 2092
کد خبر: 83591046
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

قصیده‌ای که مادر ناصرالدین شاه را متحول کرد 

۲۱ آذر ۱۳۹۸، ۱۲:۰۸
کد خبر: 83591046
قصیده‌ای که مادر ناصرالدین شاه را متحول کرد 

شاهرود - ایرنا - گوهر بانوی قاجار شاعره‌ای از نوادگان فتحعلی شاه قاجار است که با خواندن قصیده‌ای در مدح حضرت زینب(س)، مهدعلیا مادر ناصرالدین شاه قاجار را متحول کرد.

 این جمله را سیدهادی میرآقایی یکی از نویسندگان شاهرودی در نشستی که پنجشنبه برای رونمایی و نقد کتاب های "گوهریه" و "گلشن خیال" در کتابخانه بایزید بسطامی برگزار شد ، بیان کرد .

به گفته او در کتاب گوهریه قصیده‌ای در مدح حضرت زینب (س) وجود دارد ،هنگام که گوهر بانو این قصیده را نزد مهدعلیا خواند، مادر شاه تصمیم گرفت ،  این شاعره قاجاری را در مناسبت ها ، جشن ها و آیین های مذهبی و اعیاد برای شعرخوانی در مناقب اهل بیت (ع) نزد بزرگان دربار دعوت کند.

میرآقایی  افزود : پیش از این مجموعه ای از اشعار شاعره عصر قاجار گوهربانو با نام " گوهریه " به صورت چاپ سنگی در اصفهان منتشر شده و اکنون تقریبا نایاب است  و به جز کتابخانه های مهم کشور ، در دسترس نیست.

  وی ادامه داد: به همین خاطر با کمک همسرش تصمیم بر چاپ دیگر باره آن گرفته  و به این منظور پس از بررسی نسخه های موجود ، تصحیح انجام شد و تعلیقات و زندگی نامه شاعره آن همراه ترجمه و معانی برخی واژه های دشوار نیز اضافه شده است.

  وی با بیان اینکه گوهر قاجار شاعره این مجموعه تحت تاثیر شاعرانی چون انوری و خاقانی شاعران قرن ششم با سبک عراقی قرار داشته ، ادامه داد: در دوران قاجار این شاعره تحت تاثیر شاعر معروف قاآنی نیز بوده  است.

 به گفته او گوهر قاجار با استفاده از اصطلاحات ستاره‌شناسی در اشعار خود توانمندیش را در این حوزه نیز به رخ کشیده است.

میر آقایی افزود : گوهر قاجار پنج قصیده مهم برای امام رضا (ع) ،۲۰قصیده برای پیامبر اسلام (ص) حضرت فاطمه (س) و علی (ع) ،چهار ترکیب بند و ترجیع بند برای قیام کربلا و امام حسین و یارانش سروده است.

وی ادامه داد: این شاعره عهد قاجار در قالب های گوناگون شعری در مدح اهل بیت شعر سروده و طبع آزمایی کرده است.

این نویسنده شاهرودی درباره کتاب گلشن خیال نیز گفت: عبدالقادر بسطامی یکی از دانشمندان بزرگ بسطام دردوران صفویه است که در مدرسه های مرتضویه و حسنیه درس خوانده است.

به گفته میرآقایی ،عبدالقادر بسطامی اشعار شاعران معاصر خود را جمع آوری و به خط زیبای خود نوشته است.

وی ادامه داد: عبدالقادر بسطامی  تحت تاثیر شاعران سبک هندی قرار گرفته و تخلص محزون و قادر را برای خود در اشعارش انتخاب کرده بود.

وی یکی از دلایل اهمیت این کتاب را معرفی "نورس همدانی" و اشعار وی  بر شمرد که در هیچ نسخه خطی و تذکره شعر فارسی معرفی نشده است.

میرآقایی تاکید کرد: مصححان و محققان می توانند برای بررسی شعرهای مانی شیرازی و مهری جبل عاملی نیز به این کتاب رجوع کنند.

سید هادی میرآقایی متولد ۱۳۴۳ بسطام است که تا سال ۱۳۷۵در مدارس بسطام معلم و معاون مدرسه بوده است. وی کتابهای گنج و گنجینه درباره نسخه های خطی دانشمندان بسطام ،مجموعه عکسهای تاریخی بسطام درباره بزرگان و اروپاییانی که به بسطام آمده اند را تالیف کرده است.

میرآقایی کتاب بسطام نامه را با ۲۰ سال تحقیق درباره شرح حال دانشمندان بسطام ،کتاب " ستاره ای برکرانه خاک" درباره شجره نامه امامزاده محمد بسطام و معرفی دانشمندان مدفون در مجموعه بایزید بسطامی را به رشته تحریر درآورده است.

وی عکس های قدیمی مقبره بایزید در کتاب ستاره ای برکرانه خاک ،از طریق  دانشگاه تهران باز نشر نموده و ۲ مقاله از جکسون و فریزر انگلیسی به فارسی ترجمه ودر این کتاب آورده است.

میرآقایی هشت مقاله درباره فاضل بسطامی ، دانشمند بزرگ این منطقه  درکتاب یادگارنامه نوشته ، فاضل بسطامی ۵۰ سال استاد مدرسه نواب مشهد مقدس بوده است .

 از این نویسنده هشت کتاب درباره بسطام و دانشمندان و بزرگان این خطه به زیور چاپ آراسته شده است.

میر آقایی همچنین کتاب روضه رضوان را با ۲ سال تحقیق ،جمع آوری میدانی و کتابخانه ای نوشته است ، در این کتاب مطالب و شعرهای شاعران معاصر اهل سنت در باره ارادت آنها به امام رضا و امام حسین (ع) به تحریر درآمده است.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha