نقش دانش بومی در توسعه پایدار منابع طبیعی بی‌بدیل است

تهران- ایرنا- سرپرست سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور نقش دانش بومی در توسعه پایدار منابع طبیعی را بی بدیل دانست و افزود: با توجه به سابقه کشاورزی و فعالیت‌های منابع طبیعی در این مرز و بوم، بهره برداران و کشاورزان براساس دانش بومی و اطلاعات منطقه ای، روش‌های متعددی را در زمینه نهال‌کاری و مقابله با خشکسالی و کم آبی به کار می‌گیرند.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، خسرو شهبازی در نشست هم اندیشی با مدیر و کارکنان دفتر آموزش، ترویج و مشارکت مردمی خاطر نشان کرد: سازمان جنگل ها برای برنامه ریزی توسعه و مدیریت منابع طبیعی در کنار بهره گیری از تکنولوژی و علم روز دنیا نیازمند اطلاعات و دانش های بومی منطقه است. همچنین دفتر ترویج و مشارکت مردمی باید به سمت سیاست های راهبردی سازمان حرکت کند و در این مسیر از دستاوردهای علمی دانشگاه و موسسات تحقیقاتی بهره مند شود.

شهبازی همچنین خواستار هماهنگی بیشتر دفتر ترویج با سایر بخش های سازمانی شد و افزود: موضوع مشارکت مردم و تشکل ها و تعاونی ها در اولویت کاری این دفتر قرار گیرد.

آموزش ها به سمت مهارت آموزی پیش برود

سرپرست سازمان جنگل ها خاطر نشان کرد: آموزش ها باید به سمت مهارت آموزی باشد و دانشجویانی که در حوزه منابع طبیعی فارغ التحصیل می شوند باید تحت آموزش مهارت های کاربردی و کار آفرینی قرار بگیرند.

وی فصلنامه جنگل و مرتع که زیر نظر دفتر آموزش منتشر می شود را یک ظرفیت مناسب برای منابع طبیعی کشور دانست و افزود: این نشریه می تواند فضای مناسبی برای انتشار مقالات کاربردی و ترویجی باشد.  

سرپرست سازمان جنگل ها بازدید های علمی از طرح ها و پروژه های منابع طبیعی در قالب مشارکت های مردمی را مورد تاکید قرار داد و گفت: در کنار بهره گیری از شیوه های سنتی و محلی باید به استفاده از تکنولوژی و دانش جدید روی آوریم.

شهبازی بر استفاده صحیح از منابع اعتباری تاکید کرد و افزود: استفاده از صندوق سرمایه گذاری منابع طبیعی و صندوق خرد زنان روستایی و عشایری می تواند به معیشت مردم جوامع محلی کمک کند.

وی با بیان اینکه منابع طبیعی بدون مشارکت مردم به موفقیت دست پیدا نمی کند استفاده از توانمندی های همیاران طبیعت و مردم جوامع محلی را خواستار شد و افزود: در کارهای ترویجی باید با مردم و کشاورزان به روش ساده و همه فهم صحبت کرد.  

شهبازی در ادامه فشار بر مرتع کشور را مضاعف خواند و یادآوری کرد: ما نمی توانیم دام را در کشور حذف کنیم اما می توان با تبدیل دام سبک به سنگین و سوق دادن دامدار به مشاغل دیگر مثل زراعت چوب و کشت گیاهان دارویی از تخریب بیش از حد مراتع جلوگیری کرد.

سیاست های دفتر ترویج برگرفته از فعالیت های سازمان جنگل هاست

در ادامه مدیرکل دفتر ترویج، آموزش و مشارکت مردمی سازمان جنگل ها گفت: دفتر آموزش در قالب تدوین سیاست های راهبردی، فعالیت های خود را تعریف کرده است و این سیاست ها مبتنی بر تجارب، دانش و آموزش و ترویج بوده و برگرفته از فعالیت های سازمان جنگل هاست.

وحید جعفریان در بخش دیگری همسویی و همگرایی با بخش های درون و برون سازمانی، تنوع بخشی به منابع اعتباری، دستیابی به معیشت پایدار جوامع محلی و مجریان و بهره برداران منابع طبیعی و ارتقای آگاهی های عمومی را  از اهداف راهبردی دفتر آموزش و ترویج برشمرد و یادآور شد جلب مشارکت مردمی در راستای حفظ و احیای منابع طبیعی ضروری است.
 

۰ نفر

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha