در شبی که در پس فردای آن تاریکی کاستی می گیرد و خورشید هر روز بیش از روز قبل بر جهان نور می افشاند آیینی سال های متمادی نسل به نسل جلو می رود .
گذشت زمان دستی در آیین ها می برند و گاه چیزی به آن می افزایند و گاهی می کاهند، اما مردم همچنان مصمم بر اجرای این آیین های نیک ایرانیان باستان هستند و اجازه حذف و فراموشی آن را تحت هیچ شرایطی نمی دهند.
به همین مناسبت اگرچه امروز شرایط دشوار اقتصادی بیشتر بر طبل زندگی می کوبد، اما چراغ یلدا همچنان روشن و بازارهای گیلان در روزهای پایانی به نزدیک شدن به این شب دارای تکاپو و گرمای بیشتری شده است.
نمایشگاه های شب یلدا در گیلان بی فروغ شده اند و دیگر خبری از نمایشگاه هایی که اقلام این مناسبت آیینی را با قیمت های مناسب تر عرضه کنند، نیست و اگر قرار باشد کالایی با قیمت های کمتر از بازار هم عرضه شود توسط خود فروشنده محصول این کار انجام می شود.
میوه هایی همچون انار، هندوانه ، ازگیل، و آجیل و خشکبار و شیرینی بیشترین هدف خریدهای شب یلدا هستند.
در همین ارتباط به سراغ شهروندان در بازار رشت رفتیم. شماری از مردم در همین ارتباط به خبرنگار ایرنا گفتند: قیمت ها با درآمدها همخوانی ندارد ، بنابراین طبقات متوسط و پایین سعی می کنند با جایگزینی اقلام ارزان تر سفره خود را رنگین کنند.
یک شهروند رشتی به خبرنگار ایرنا گفت: شاید قیمت برخی اقلام مورد استفاده در شب یلدا تغییرات چندانی نسبت به پارسال نیافته باشد اما با توجه به عدم تغییر درآمد مردم و تورم بالا در تمامی کالاها قدرت خرید کافی این محصولات وجود ندارد.
رضا سعادتی افزود: آجیل و خشکبار ، میوه ها یکی از اقلام پرمصرف در سفره شب یلدا بوده که اکنون به دلیل قیمت های گزاف برای خرید خانواده ها بسیار مشکل شده است.
و ی اضافه کرد: اگرچه گیلانیان در هر شرایطی سعی میکنند آیین ها را همان طور که هست به جا بیاورند، اما گران بودن اقلام موجب میشود یا نوع آن در سفره شب یلدا تغییر کند و یا محصولاتی با کیفیت پایین تر بر سر سفره های مردم قرار بگیرد.
یک بانوی رشتی نیز گفت: امروزه غرق شدن در هیاهوی زندگی موجب شده که کمتر از با هم بودن لذت ببریم و این آیین کهن و زیبا فرصتی را برای دور هم جمع شدن خانواده ها و اقوام بوجود میآورد .
محدثه نظری افزود : اقلام مصرفی شب یلدا بسیار گران است و مردم توان خرید برای همه اقلامی که از روزگاران دیرین بر سر سفره این شب قرار گرفته را ندارند اما تلاش برای حفظ این میراث نیک پیشینیان بسیار ارزشمند است .
آجیل در حال خارج شدن از سبد خانوار است
رئیس اتحادیه صنف آجیل و خشکبار و نایب رئیس اتاق اصناف مرکز استان گیلان با اشاره به کاهش قیمت آجیل به ویژه پسته نسبت به سال گذشته گفت :سال گذشته هر کیلو گرم پسته اکبری به صورت عمده ۲۲۰ هزار تومان فروخته می شد اما امسال این رقم به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است که نشاندهنده کاهش بین ۳۰ تا ۴۰ درصدی است.
حمید انزانی افزود: همچنین پسته احمد آقایی که سال گذشته به صورت عمده هر کیلو ۱۸۵ هزار تومان به فروش میرسید امسال به ۱۳۵ هزار تومان کاهش یافته و تغییرات کاهشی پسته فندقی نیز از ۱۶۰ هزار تومان در سال گذشته به ۱۲۵ هزار تومان در سالجاری بوده است.
وی اظهار کرد: قیمت اقلامی همچون بادامدرختی، تخمه کدو گوشتی و تخمه آفتابگردان ،کشمش، نخود بین ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش یافته و قیمت مغز گردو نیز بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش نشان می دهد.
رئیس اتحادیه آجیل و خشکبار با بیان اینکه پارسال و امسال از بدترین سال ها برای صنف آجیل فروشان ، خشکبار و تاجران این بخش بوده است، افزود: به دلیل گرانی آجیل و خشکبار مردم توان خرید ندارند و این در نهایت به ضرر دست اندرکاران فعالان این بخش است.
وی گفت: اگر قیمتها مناسب تر و با درآمد مردم همخوانی داشته باشد علاوه بر اینکه عمده فروشان و واحدهای عمده و خرد می توانند سرمایه کمتری صرف خرید این محصول کنند، با فروش بیشتر، سود بیشتری نیز نصیبشان میشود.
انزانی خاطرنشان کرد: اکنون به دلیل نداشتن قدرت خرید مردم ، بازگشت سرمایه به تجار ، عمده فروشان و خردهفروشان بسیار زمان بر است که این امر آسیب بسیاری به فعالان این بخش وارد کرده است .
وی خاطرنشان کرد: آجیل و پسته در عمل جزو کالاهای لوکس شده و در حال خارج شدن از سبد خانوار است.
وی با اشاره به اینکه حق تمامی مردم جامعه استفاده از این محصولات است تصریح کرد: وقتی این اقلام بالا میرود دهک های متوسط و پایین نمی توانند از آن استفاده کنند و ناتوانی خرید مردم ضربه شدیدی نیز برای تجار ،عمده فروشها و خرده فروشان این صنف به همراه دارد.
رئیس اتحادیه میوه و تره بار مرکز استان گیلان نیز با گلایه از اینکه دولت قرار است پرتقال باغداران را کیلویی چهار هزار و ۵۰۰ تومان بخرد، گفت: این امر در صورتی انجام میشود که ما حتی نمیتوانیم در میادین بار میوه و تره بار پرتقال را کیلویی دو هزار و ۵۰۰ تومان بفروشیم.
ابراهیم حسنی به خبرنگار ایرنا اظهار داشت : اگر دولت محصول باغداران را به قیمت یاد شده خریداری کند شرایط برای عمده فروشان ، مغازه ها وعمده فروشان مشکل می شود.
وی تصریح کرد: طی این روزها پرتقال کیلویی دو تا دو هزار و ۵۰۰ تومان، نارنگی چهار تا چهار هزار و ۵۰۰ تومان و هندوانه از دو هزار و ۵۰۰ تا سه. هزار و ۵۰۰ تومان در میادین میوه و تره بار عرضه میشود.
وی اظهار کرد: در حال حاضر به دلیل بارندگی ها قیمت هندوانه افزایش یافته است و تا هفته قبل هر کیلو هندوانه کیلویی دو تا دو هزار و ۵۰۰ تومان در میادین میوه و تره بار عرضه میشده است.
حسنی همچنین با اشاره به میوه ازگیل به عنوان یکی از محصولات سفره شب یلدا در گیلان گفت: ازگیل اکنون شش تا ۱۵ هزار تومان عرضه می شود که بین ۲۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است.
وی گفت: ازگیل که چند روز قبل قیمت بین چهار تا ۱۰ هزار تومان را تجربه می کرد اکنون به پنج تا ۱۵ هزار تومان افزایش یافته و انار نیز با افزایش قیمت به هشت تا ۱۰ هزار تومان در میادین افزایش یافته است.
نظارت بر بازار با قوت ادامه دارد
مدیر بازرسی اتاق اصناف مرکز گیلان نیز با اشاره به اجرای طرح نظارتی ویژه شب یلدا از بیست و سوم آذر ماه جاری در استان گفت: ۲۵ تا ۳۰ اکیپ مشترک با مشارکت دستگاه هایی همچون اتاق اصناف، سازمان صنعت معدن و تجارت ، دامپزشکی، علوم پزشکی و تعزیرات انجام میشود.
ابراهیم سیدزاده ؛ میوه ، شیرینی ، شکلات، خواربار و تنقلات، مواد پروتئینی( گوشت،مرغ و ماهی) را هدف عمده بازرسی های این طرح عنوان و تصریح کرد: اتحادیه های مربوطه نیز در نظارت ها در کنار ما قرار می گیرند علاوه بر اینکه از نظر امکانات خودرویی و فنی نیز حمایت میکنند.
و ی یادآور شد: تا کنون حدود ۴۵۰ بازرسی از اول ابتدای امسال در این طرح انجام شده که به طور معمول حدود پنج تا شش درصد تخلف شناسایی میشود .
وی بیشترین گزارش های تخلف را از خواروبار و میوه و تره بار عنوان و آن را مربوط به درج نکردن قیمت ، گرانفروشی و صادر نکردن فاکتور عنوان کرد.
وی اولویت بازرسی و نظارت در این طرح را گزارش های مردمی عنوان کرد.
سیدزاده تصریح کرد: مردم می توانند در صورت مشاهده هرگونه تخلف، مورد را با ذکر آدرس دقیق واحد صنفی و نوع تخلف به سامانه ۱۲۴ اطلاع دهند ؛ ضمن آنکه برای خریدهای خود فاکتور دریافت کنند تا رسیدگی به تخلفات بر اساس مستندات انجام شود.
به گفته سیدزاده، این طرح تا پایان شب یلدا ادامه می یابد.
نظارت بر بازار شب یلدا
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان نیز گفت : به مناسبت شب یلدا نظارت و بازرسی ویژه با اکیپ های مشترک با قوت در بازار ادامه دارد.
فرهاد دلق پوش اظهار داشت: کمبود کالاهای اساسی در بازار نداریم و برای کنترل قیمت ها و جلوگیری از هر گونه سوء استفاده نظارت ها بر بازار ادامه دارد.
وی در ادامه با اشاره به اقداماتی برای تنظیم بازار در استان از اختصاص ۸۰۳ تن شکر یارانهای به استان خبر داد و افزود: این مقدار شکر یارانهای از طریق مباشران تعیین شده جذب و در فروشگاه های مجاز سراسر استان توزیع خواهد شد.
دلق پوش خاطرنشان کرد: با همراهی و همدلی تمامی دستگاه های استان توانستیم تا حد مطلوبی کنترل را داشته باشیم .
وی همچنین از جذب و توزیع گوشت گوساله منجمد به قیمت مصوب ۴۰ هزار تومان در آینده نزدیک در فروشگاه های مجاز سراسر استان خبر داد و گفت: این گوشت منجمد برای هر نفر حداکثر پنج کیلوگرم در نظر گرفته شده است.
آیین شب یلدا با وجود گرانی و مشکلات همچنان در خانه ها بر پا می شود تا امید را در دلها زنده نگه دارد .
نظر شما