محمدرضا اورانی روز پنج شنبه در همایش ملی گیاهان دارویی در کاشمر با بیان اینکه باید در توسعه کشت گیاهان دارویی به تمام نیازها توجه شود افزود: مشکلی که به صورت رفتاری در بخش کشاورزی داریم همین است که وقتی برای تولید محصولی براساس مصرف استان سقف تعیین میشود کشاورزان بیش از آن کشت میکنند.
وی ادامه داد: باید در انتخاب نوع و سطح کشت همه به هم کمک کنیم زیرا الان در زمینه زعفران با ماشین آلات کشت کردیم اما باید با دست جمعاوری و تمیز شود که روزانه نزدیک به ۳۷۲ هزار کارگر و نیروی کار می خواهد لذا در این سطح شدنی نیست.
اورانی گفت: در توسعه کشت گیاهان دارویی در ابتدای راه قرار داریم و باید سطحی را انتخاب کنیم که بتوانیم کارگر مورد نیاز را تامین کنیم.
وی از کشاورزان و تولید کنندگان خواست هر نوع گیاه دارویی که برای کشت انتخاب می کنند ابتدا به فکر آب مورد نیاز و زمینی که اختصاص میدهند باشند زیرا باید زمین از نظر اکولوژیکی متناسب با گیاه دارویی مورد نظر باشد.
او گفت: در اولین گام نیاز به تربیت نیروی ماهر است و باید سازمان نظام مهندسی، مدیران جهاد کشاورزی در هر شهرستان کارشناسان با انگیزه را شناسایی کنند.
وی افزود: در حوزه گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی به تعداد انگشتان دست متخصص نداریم، به همین خاطر ابتدا باید سازمان جهاد کشاورزی نسبت به تربیت نیروی انسانی متخصص همزمان با توسعه کشت همت کند.
وی تاکید کرد: باید بیمه محصولات گیاهان دارویی را در لیست گیاهان تحت پوشش بیاوریم، همچنین ضروری است تعاونی تولید و بازاریابی گیاهان دارویی تشکیل شود.
مجری طرح گیاهان دارویی جهاد کشاورزی خراسان رضوی هم گفت: آنچه موجب کشت و توسعه گیاهان دارویی می شود اراضی خرده مالکی و وجود نیروی کار بسیار است که متاسفانه با این امکانات روستائیان به حاشیه نشینتی شهرها مهاجرت می کنند و اصالت خود را از دست می دهند زیرا در روستا با حداقل اراضی می توان بیشترین درآمد را داشت.
یوسف گازران افزود: ایجاد اشتغال در زمینه گیاهان دارویی بسیار زیاد است به طوریکه برای برداشت گل گاو زبان به مدت ۵۰ روز ۷۰ تا ۸۰ کارگر نیاز است و همین طور در سایر گیاهان دارویی.
به گفته او در خراسان رضوی بازار فروش محلی بسیار خوبی داریم، البته هنوز کشاورزان تجار و بازاریان را نمی شناسند اما با این وجود برای فروش مشکلی نداریم.
وی بیان کرد: فرهنگ مصرف گیاهان دارویی در استان خراسان رضوی بسیار خوب است و از قدیم با دمنوش بزرگ شده و سعی می کنند کمتر به دکتر مراجعه کنند.
وی اظهار کرد: درامدی که از گیاهان دارویی حاصل می شود بسیار بیشتر از برخی کشاورزی هایی است که در روستاها انجام می شود.
وی افزود: در کشت گیاهان دارویی باید از روش کشت نشایی استفاده شود اما یکی از معضلات ما وجین علف های هرز است
او با اشاره به توزیع حدود ۲۵۰ نهال یارانه ای گیاهان دارویی و ۱۲۰ غده در ۲۳ شهرستان استان گفت: با توجه به اینکه مراتع رو به افول است و سرانجام از بین خواهند رفت و از مراتع به اندازه کافی برداشت می شود سعی شود محصولات مرتعی را زراعی کنیم که در همین راستا ۲۵ هکتار زیره کوهی، حدود ۶۰۰ هکتار انغوزه، ۱۰۰ هکتار باریجه و ۳۰۰ هکتار خار شتر را به صورت زراعی کشت کرده ایم.
نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: اقتصاد کشاورزی در معنای عام مورد غلفت گرفته است و فروش محصولات از دغدغه های اصلی کشاورزان است.
بهروز بنیادی افزود: وزارت جهاد کشاورزی باید در موضوعات بازرگانی و اقتصادی بیش از گذشته تمرکز کند، وظیفه اصلی این سازمان تسهیلگری است و شناسایی و فراهم کردن در زمان تولید، داشت و برداشت.
وی تصریح کرد: به جز مساله فروش، تهیه بذر گیاهان دارویی و آب و کود هزینه بسیار زیادی برای کشاورزان دارد و اگرچه توسط معینهای اقتصادی اقدامات خوبی صورت گرفته اما بازهم نقش آفرینی خود وزارت جهاد کشاورزی بسیار مهم است.
شهرستان کاشمر قدمت بسیار دیرینهای در کشت گیاهان دارویی دارد در این شهرستان بیش از ۱۴۰ نوع گیاه دارویی وجود دارد.
کاشمر در فاصله ۲۲۸ کیلومتری مشهد قرار دارد.
نظر شما