انگلیس: تاثیر منفی تحریم‌های آمریکا علیه ایران را درک می‌کنیم

لندن – ایرنا – نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل متحد بار دیگر از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های یکجانبه علیه ایران ابراز تاسف و تصریح کرد که دولت لندن تاثیر این اقدام را بر ایران و مردم این کشور درک می‌کند.

«کارن پیرس» عصر پنجشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد که با موضوع بررسی هشتمین گزارش دبیرکل این سازمان درباره قطعنامه ۲۲۳۱ برگزار شد، افزود: برجام برای معماری نظام بین‌المللی عدم اشاعه [سلاح هسته‌ای] حیاتی است. این توافق به گفته او برای امنیت ملی انگلیس و شرکا و هم پیمانانش حائز اهمیت است.

پیرس بدون اشاره به برخورداری کشورش از توان سلاح هسته‌ای گفت: ما معتقدیم که برجام بهترین ابزار برای جلوگیری از مجهز شدن ایران به سلاح هسته‌ای است.

نماینده انگلیس در سازمان ملل متحد مدعی شد: تعهد ما به برجام و مفاد آن در اقداماتی که در چارچوب ریاست مشترک پروژه مدرن سازی اراک و راه‌اندازی اینستکس در قالب سه کشور اروپایی صورت دادیم مشخص است.

او با این حال بدون اشاره به اینکه با گذشت نزدیک به یک سال هنوز سازوکار مالی اروپا و ایران موسوم به اینستکس به طور کامل راه‌اندازی نشده است گفت:‌ ما از تصمیم ایران برای کاهش تعهداتش در برجام عمیقا متاسفیم. چنانچه در نشست کمیسیون مشترک برجام در ۶ دسامبر نگرانی خود را در این زمینه به طور آشکار بیان و اعلام کردیم که اقدامات ایران بشدت جدی است.

نماینده انگلیس با بیان این ادعا که گام‌های برجامی ایران مزایای عدم اشاعه توافق هسته‌ای را از بین برده و غیر قابل بازگشت هستند افزود:‌ ما به عنوان پادشاهی متحده [انگلیس] به روشنی اراده خود را برای پیدا کردن راه حل و توجه به عدم پایبندی ایران از طریق سازوکارهای در نظر گرفته شده در برجام از جمله مکانیسم حل اختلاف اعلام کردیم.

وی گفت: این گامی نیست که مایل به انجامش باشیم اما اقدامات ایران گزینه‌های کمی را برای ما باقی گذاشته به غیر از آنکه در چارچوب پارامترهای توافق عمل کنیم. بنابراین اگر مجبور به فعال کردن مکانیسم حل اختلاف شویم، این اقدام را برای پیدا کردن راه حلی دیپلماتیک برای حفظ توافق انجام خواهیم داد.

ایران که همواره بر حفظ برجام و غیرقابل مذاکره بودن آن تأکید کرده است؛ یک‌ سال پس از خروج آمریکا از این توافق، پایبندی کامل خود به آن را حفظ کرد اما پس از مشاهده بدعهدی اروپایی‌ها در اجرای تعهداتِ برجامی آنها به ویژه بهره‌مندی‌ ایران از منافع اقتصادی این توافق، از اردیبهشت‌ماه امسال گام‌هایی را با هدف کاهش تعهدات خود، طبق برجام آغاز کرد.

ایران تاکنون در چهار گام از تعهدات برجامی خود شامل عبور از سقف ۳۰۰ کیلوگرمی ذخایر اورانیوم غنی‌شده ۳.۶۷ درصد، عدم فروش آب سنگین و مازاد اورانیوم غنی‌شده، افزایش سطح غنی‌سازی به ۴.۵ درصد و برداشتن محدودیت‌ ها روی فعالیت‌های تحقیق و توسعه (R & D) کاسته است.

گام چهارم کاهش تعهدات برجامی ایران از  پانزدهم آبان با گازدهی به سانتریفیوژهای نصب‌شده در تأسیسات فردو و غنی‌سازی ۴.۵ درصدی در این تأسیسات (از نیمه شب شانزدهم آبان) آغاز شد.

پیرس مدعی شد که ایران با انتخاب واضحی رو به روست، یا در این مسیر زیان بار حر کت کند یا سریعا گام‌هایی را برای پایبندی و بازسازی اعتماد بین المللی بردارد. او از ایران خواست تا از برداشتن گام‌های بیشتر، فراتر از محدودیت‌های تعیین شده در برجام خودداری کند و در عوض با حسن نیت با سایر اعضای برجام به اجرای کامل تعهداتش و برای کاهش تنش ها در منطقه گام بردارد.

او همچنین ادعاهای بی اساسی را درباره فعالیت‌های ایران در منطقه، از جمله حمله به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان از طریق حمایت از جنبش مردمی انصارالله یمن مطرح کرد. نماینده انگلیس آزمایش‌های موشکی ایران را هم با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد ناسازگار توصیف کرد.

در همین حال نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد اجرای یکجانبه برجام را پایدار ندانست و گفت ایران نمی‌تواند به تداوم تحریم‌های غیرقانونی و فقدان اقدامات جبرانی توسط دیگر طرف‌های برجام بی تفاوت بماند و با گزینه‌های نامحدود، اقدامات ضروری را برای تامین منافع ملی به عمل می‌آورد.

مجید تخت روانچی گفت ایران اجرای برخی تعهدات خود را براساس بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام متوقف کرده است. به منظور ایجاد فضا برای دیپلماسی، یک رویکرد گام به گام با فاصله زمانی ۲ ماهه طراحی شده است.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد اضافه کرد: گام های ایران بازگشت پذیر هستند اما خسارات وارده به ایران و ایرانیان در نتیجه تحریم‌ها اصلا بازگشت پذیر نیست. چگونه فرصت های از دست رفته، صدمات وارده به اقتصاد، و مهمتر از همه، نفوس گرانبهای تلف شده و رنج مردم ایران به ویژه کودکان، سالمندان و بیماران می تواند بازگردد؟

تخت روانچی اظهار کرد: ایران همواره تعهداتش را محترم شمرده و منطق را با منطق و احترام را با احترام جواب داده است، اما ما نمی‌توانیم زورگویی را از هیچ جایی بپذیریم و نخواهیم پذیرفت. ما به تهدید و ارعاب پاسخ متقابل خواهیم داد.

وی تصریح کرد: هراقدام غیرضروری و بی مورد علیه ایران با اقدام قاطع ایران مواجه خواهد شد، همانطور که قبلا این موضوع را در عالی‌ترین سطوح به شرکای برجامی اعلام کرده‌ایم.

نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد درباره گفت‌وگو با آمریکا هم گفت: پیشنهاد آمریکا برای گفت‌وگوی بی قید و شرط با ایران صادقانه نیست و ناشی از عادتش برای ورود به گفت‌وگو از موضع قدرت و نه از موضع برابر است.

تخت روانچی یادآور شد: درخواست گفت‌وگو با ایران و همزمان اصرار بر اعمال «سیاست فشار حداکثری» علیه مردم ایران قابل جمع نیست. ایران زیر تهدید شمشیر مذاکره نخواهد کرد.

وی همچنین درباره توانایی‌های دفاعی ایران هم ضمن رد هرگونه انحراف به سوی تسلیحات اتمی، گفت: تحت هیچ شرایطی، ایران در مورد امنیت خود مصالحه نخواهد کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha